Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, October 14, 2010

semangat berkobar-kobar...jom try sape nak kurus..

Semalam baca entry ayu pasai nak kurus...then baru tau pasal Atkin Diet..
then 1 malam semalam aku khatamkan blog yang ayu promotekan

Best blog adik ni...wat orang gemuk yang membacanya akan lebih bersemangat tok kurus...lagi plak ayat2 yang dia gunakan pon lawak...asik gelak je aku sepanjang baca entry adik ni.

Ni aku copy balik apa yang menarik ngn Atkins Diet dari blog Dzul yang bleh menyamarakkan semangat nak kurus anda..hehehe(aku le tu)

Apa tu Atkins Diet???
Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunekan konsep mengurangkan karbohidrat

Dr. Atkins dah pn perkenalkan diet ni dari taon 70an lagi,tp tak dpt sambutan sebab ketike itu ramai menggunekan diet Low Fat...bile mengamalkan low fat,kite akan berase lebih lapar dan susa untuk kite maintainkan berat badan...plus,walaupun kite menggunekan low fat,tapi kite stil mengambil karbohidrat yg tnggi,jadi,lemak tak akan bertambah dan tak akan berkurang...so,macam mane nk kurus?? jumpe bomoh?
Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance
*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?
Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebile...huhu...
Ape yang berlaku tyme induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar daripade menggunekan karbohidrat sebagai tenage kepade menggunekan lemak sebagai tenage..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adelah perubahan drpd pemakanan x senonoh yang korang buat...tapi percaye cakap aku,korang takkan rase lapar da selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikire...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suke dan banyak duet...huhu..:D
Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..
Biasenye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction,dan lebih bagus jike diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU.OATdan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...
Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...fuyoh! 
 
Ni la  yang adik ni amalkan sampaila berat dia turun dari 150kg ke 80kg..banyak tuh!!! about 70kg dia loss...so dia bley buat nape aku x le buat...pk2..(nak cari alasan ler tu..:))

sapa yang x bleh amalkan diet ini????
Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...!


ahaksss..im breastfeeding mommy...ekceli aku teringin nak try gak mayb not totally hard mcm adik Dzul ni buat. aku jadi risau sbb pas raya ni aku dah out of control..asik nak melantak je..risauuuuu...mase makan lupa kerisauan tu..huhu


Sampai sini dulu ye...jgn lupa timbang berat dulu sebelum amalkan diet ini + minumla 3-4 gelas air suam sblom makan..perlu minum about 16 gelas air masak sehari..selamat mencuba...


P/s:sapa yang nak try pegi la kat blog adik Dzul ni...best..kelakar pon ade..very motivate utk org gemuk..
klik sini



4 comments:

kuntumz said...

kema, aku pun baca gak blog bdk ni sbb ayu yg buat entry ni kan...tpi tak khatam lagi lah....
emm ni yg smngt nk kurus nii....ms baca ni mmg smngt berkobar2..tpi bila tak baca ngan perut bunyi2..lgsung fail lupa terus bab2 diet nii...
nafsu mkn nii yg buat aku tewas dlm bab diet nii!!huhhh

kemma said...

aku pon smagt..tapi hari nolm start lg..sbb aku masak pajeri terung..x dpt nak tahan oiii..hehe
smlm gak aku khatam sume entry dia..bagus gak ayu gtau blog ni kan

ayu said...

ehem..ehem...ku terdengar2 org menyeru namaku..hehe...kemma n jia, try la..ni pun ofis mate ayu yg rekemen..dia plak baru je try sebulan n dah turun 3kg..hehe..

LiFe KaMi said...

bagus amalan ni patut diamalkan bg yg nak kurus.. yg pnting usaha..:)

Thursday, October 14, 2010

semangat berkobar-kobar...jom try sape nak kurus..

Posted by kemma at 8:36 AM
Semalam baca entry ayu pasai nak kurus...then baru tau pasal Atkin Diet..
then 1 malam semalam aku khatamkan blog yang ayu promotekan

Best blog adik ni...wat orang gemuk yang membacanya akan lebih bersemangat tok kurus...lagi plak ayat2 yang dia gunakan pon lawak...asik gelak je aku sepanjang baca entry adik ni.

Ni aku copy balik apa yang menarik ngn Atkins Diet dari blog Dzul yang bleh menyamarakkan semangat nak kurus anda..hehehe(aku le tu)

Apa tu Atkins Diet???
Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunekan konsep mengurangkan karbohidrat

Dr. Atkins dah pn perkenalkan diet ni dari taon 70an lagi,tp tak dpt sambutan sebab ketike itu ramai menggunekan diet Low Fat...bile mengamalkan low fat,kite akan berase lebih lapar dan susa untuk kite maintainkan berat badan...plus,walaupun kite menggunekan low fat,tapi kite stil mengambil karbohidrat yg tnggi,jadi,lemak tak akan bertambah dan tak akan berkurang...so,macam mane nk kurus?? jumpe bomoh?
Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance
*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?
Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebile...huhu...
Ape yang berlaku tyme induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar daripade menggunekan karbohidrat sebagai tenage kepade menggunekan lemak sebagai tenage..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adelah perubahan drpd pemakanan x senonoh yang korang buat...tapi percaye cakap aku,korang takkan rase lapar da selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikire...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suke dan banyak duet...huhu..:D
Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..
Biasenye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction,dan lebih bagus jike diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU.OATdan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...
Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...fuyoh! 
 
Ni la  yang adik ni amalkan sampaila berat dia turun dari 150kg ke 80kg..banyak tuh!!! about 70kg dia loss...so dia bley buat nape aku x le buat...pk2..(nak cari alasan ler tu..:))

sapa yang x bleh amalkan diet ini????
Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...!


ahaksss..im breastfeeding mommy...ekceli aku teringin nak try gak mayb not totally hard mcm adik Dzul ni buat. aku jadi risau sbb pas raya ni aku dah out of control..asik nak melantak je..risauuuuu...mase makan lupa kerisauan tu..huhu


Sampai sini dulu ye...jgn lupa timbang berat dulu sebelum amalkan diet ini + minumla 3-4 gelas air suam sblom makan..perlu minum about 16 gelas air masak sehari..selamat mencuba...


P/s:sapa yang nak try pegi la kat blog adik Dzul ni...best..kelakar pon ade..very motivate utk org gemuk..
klik sini



4 comments on "semangat berkobar-kobar...jom try sape nak kurus.."

kuntumz on October 14, 2010 at 11:27 AM said...

kema, aku pun baca gak blog bdk ni sbb ayu yg buat entry ni kan...tpi tak khatam lagi lah....
emm ni yg smngt nk kurus nii....ms baca ni mmg smngt berkobar2..tpi bila tak baca ngan perut bunyi2..lgsung fail lupa terus bab2 diet nii...
nafsu mkn nii yg buat aku tewas dlm bab diet nii!!huhhh

kemma on October 14, 2010 at 12:39 PM said...

aku pon smagt..tapi hari nolm start lg..sbb aku masak pajeri terung..x dpt nak tahan oiii..hehe
smlm gak aku khatam sume entry dia..bagus gak ayu gtau blog ni kan

ayu on October 14, 2010 at 4:13 PM said...

ehem..ehem...ku terdengar2 org menyeru namaku..hehe...kemma n jia, try la..ni pun ofis mate ayu yg rekemen..dia plak baru je try sebulan n dah turun 3kg..hehe..

LiFe KaMi on October 15, 2010 at 2:50 AM said...

bagus amalan ni patut diamalkan bg yg nak kurus.. yg pnting usaha..:)

 

©2009 da tru luv | by TNB