Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, October 18, 2010

Implikasi kanser payudara lelaki lebih teruk banding wanita..lelaki perlu tau

Zaman sekarang ni macam2 penyakit ada..so sume golongan n peringkat umur perlu bagi perhatian pada kesihatan masing2. Kita sebagai ibu, mama, mommy, isteri, anak ofkos perihatin ttg kesihatan orang2 yang kita sayang..smoga Allah memberikan kita kesihatan yang baik dan umur yang panjang..Amin
 
 Ni yang aku copy dari utusan online
 
KOTA BHARU 17 Okt. - Golongan lelaki di negara ini diingatkan supaya tidak memandang remeh penyakit kanser payudara kerana mereka juga berisiko diserang penyakit itu bahkan implikasinya lebih teruk berbanding wanita.
Penyelaras Pusat Sumber Kanser Payudara Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Dr. Nik Munirah Nik Mahdi berkata, kanser payudara yang menyerang golongan lelaki adalah lebih berbahaya kerana sel kanser itu lebih agresif berbanding sel kanser yang menyerang golongan wanita.
"Beranggapan kanser payudara hanya menyerang wanita menyebabkan ramai lelaki yang masih memandang remeh perkara ini sedangkan mereka juga sebenarnya berisiko diserang penyakit yang sama.
"Mengikut kajian Majlis Kanser Nasional, dari 1999 hingga 2006 bagi negeri ini, seramai enam lelaki telah meninggal dunia akibat penyakit itu bahkan kebanyakan kanser payudara yang menyerang lelaki kesannya jauh lebih buruk kerana kanser berkenaan akan menular kepada organ lain dengan cepat sehingga membawa kematian,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran laman blog bagi Pusat Sumber Kanser Payudara oleh Pengerusi Lembaga Pengarah USM, Prof Emeritus Datuk Dr. M. Zawawi Ismail di sini, hariini.
Selain itu, katanya, pada tahun lalu satu lagi kematian dicatatkan di negeri ini membabitkan lelaki menghidap penyakit kanser payudara. - Bernama


3 comments:

mekchu said...

cara nak test cancer tu sama ke ngan pompuan??

kemma said...

ye la kot mekchu..sbbnye sure kena tekan2 kot2 ade ketul2 kat keliling breast n area ketiak kna..

Amy Syaquena said...

salam..

ish baru tahu nie , cara nak tahu lebih kurang gan pompuan ke

Monday, October 18, 2010

Implikasi kanser payudara lelaki lebih teruk banding wanita..lelaki perlu tau

Posted by kemma at 6:00 AM
Zaman sekarang ni macam2 penyakit ada..so sume golongan n peringkat umur perlu bagi perhatian pada kesihatan masing2. Kita sebagai ibu, mama, mommy, isteri, anak ofkos perihatin ttg kesihatan orang2 yang kita sayang..smoga Allah memberikan kita kesihatan yang baik dan umur yang panjang..Amin
 
 Ni yang aku copy dari utusan online
 
KOTA BHARU 17 Okt. - Golongan lelaki di negara ini diingatkan supaya tidak memandang remeh penyakit kanser payudara kerana mereka juga berisiko diserang penyakit itu bahkan implikasinya lebih teruk berbanding wanita.
Penyelaras Pusat Sumber Kanser Payudara Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Dr. Nik Munirah Nik Mahdi berkata, kanser payudara yang menyerang golongan lelaki adalah lebih berbahaya kerana sel kanser itu lebih agresif berbanding sel kanser yang menyerang golongan wanita.
"Beranggapan kanser payudara hanya menyerang wanita menyebabkan ramai lelaki yang masih memandang remeh perkara ini sedangkan mereka juga sebenarnya berisiko diserang penyakit yang sama.
"Mengikut kajian Majlis Kanser Nasional, dari 1999 hingga 2006 bagi negeri ini, seramai enam lelaki telah meninggal dunia akibat penyakit itu bahkan kebanyakan kanser payudara yang menyerang lelaki kesannya jauh lebih buruk kerana kanser berkenaan akan menular kepada organ lain dengan cepat sehingga membawa kematian,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran laman blog bagi Pusat Sumber Kanser Payudara oleh Pengerusi Lembaga Pengarah USM, Prof Emeritus Datuk Dr. M. Zawawi Ismail di sini, hariini.
Selain itu, katanya, pada tahun lalu satu lagi kematian dicatatkan di negeri ini membabitkan lelaki menghidap penyakit kanser payudara. - Bernama


3 comments on "Implikasi kanser payudara lelaki lebih teruk banding wanita..lelaki perlu tau"

mekchu on October 18, 2010 at 8:20 AM said...

cara nak test cancer tu sama ke ngan pompuan??

kemma on October 18, 2010 at 9:37 AM said...

ye la kot mekchu..sbbnye sure kena tekan2 kot2 ade ketul2 kat keliling breast n area ketiak kna..

Amy Syaquena on October 18, 2010 at 10:23 AM said...

salam..

ish baru tahu nie , cara nak tahu lebih kurang gan pompuan ke

 

©2009 da tru luv | by TNB