Rezeki blogging..tq 4 klik

Sunday, January 20, 2013

entry pertama 2013

Dah hampir nk abis bulan jan 2013
baru sesibuk nak wat entry
cian my blog ni..
entry ditulis utk tatapan dihari tua..klo le ade lg blog ni..huhu

Life busy macam mak2 lain yg ada ank yang bersekolah
tahun ni 3 orang ank yang bersekolah..hectic wehh
Kakak da naik darjah 4, adam dah darjah 3..my manja boy dah masuk tadika for 4yrs old session..sesi petang
tinggal la mama n ameer dirumah..kan ameer..

Ni pic anak manja mama yg br start school



dengan kawan yg selalu temankan ammar..Auliya 5y
Tadika Kemas ni dekat dengan umah
pengenalan untuk dia mengenali dunia persekolahan
not badd..hari pertama menangis n tertido lam kelas
xpenah jadik lg lam sejarah kakak n abang dia
hari kedua ada nangis jugak skit..
hari ke3 nangis skit2 je..
hari ke 4...da OK
dia sendiri balik dengan happy bagitau yang dia x nangis..my good boy
Tapi homework 1 ape pon xmo wat
asik kata x reti..adoii..xpela..xmo paksa2
tp nampak count da betul tunjuk jari n sebut bilangan pon excellence
tulis je x reti apa..haha
lets step by step  ok...

Setel satu hal..waktu kalut n bz amat time budak pg sekolah n time balik..
ammar masuk kelas pukul 12 n balik kul4.30ptg..so balik je dr hantar ammar bg tido ameer
selalunya memang da masak awal so ammar pg sekolah selalunya da suap makan nasi dulu
lepas tido c ameer br smbung aktiviti fesbuk..if xde apa2 hal
skincare class mmg jarang buat time weekdays..tp adala jugak
so if time scc..ameer kna duk nursery
tp hukhuk..c ameer ni dia xnk kat cikgu
dia nak kat budak2 lelaki yg ada kat nursery tu jek
abis budak2 tu balik..melalak la dia..huhu
susah hati mama tau
tp mama da tnya jiran ..sebaik mak si auliya sudi nak jaga..ermm
mama tinggal pon x lama..dlm 3jam je..
but mama yg serba salah sebab dia sendiri pon ada anak kecik seusia ameer n selalu jek demam si rizqi tu
so mama pening jugak jadinya..huhu

Tapi bukan senang nak senangkan
itu bukan alasan untuk kita kehadapan 
kuatkn hati n semangat nescaya jalannya mudah

Career in Mary Kay
hurmm..senyummm
join hujung bulan sepuluh
sales start bulan 11..
alhamdulillah ..dapat recognition queen of sales december untuk Empress Bee Unit (myunit)
alhamdulillah capai Ladder of sucsess (LOS ) utk2nd quarter
apa yang best ttg LOS...diiktiraf sebagai star consultant untuk quarter tersebut
mudah mudahan untuk quarter seterusnya..
diraikan..
xpenah impikan semua tu
now da mula nampak n membina my BIGDREAMSS
Syukur Allah berikan pelangi indah ..
semoga rezeki berbisnes di Dunia Mary Kay sentiasa diberkati..
punya masa untuk anak2...opkoz mama da boleh belanja anak2..hehe..
insya'allah da boleh berjalan lancar perjalanan pembayaran PTPTN..huhu wat malu je ekk gtau..
xpe ..this is my dream tu...settle wif my own money.
Tq mylove diatas restu yg diberikan, anak2 yg sangat2 memahami, my sis n my mom yg mendoakan apa yg terbaik utk diri ini..uwaa tacinggg sehh

Layan pic as kenangan indah..
join unit miracle bee kat JB

MY LOS

wif SSD ELMA

Tinkerbell JB Team

wif Puan Maizom (pro image csltnt n x mary kay beauty csltnt)
Hope mydreams will come true..

 mama buat semua ni untuk anak2 mama
mama buat semua ni untuk kita semua
semoga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan dalam apa jua cara pon untuk kita sekeluarga...amin

Wednesday, December 5, 2012

WW:Putera Bongsu genap setahun

Alhamdulillah
Hari ni genap setahun usia si putera Ameer Mifzal
Syukur ya Allah di atas kurniaan besar ini

Di kurniakan kesihatan yang baik
tumbesaran yang sempurna
skill pon makin hebat... phewwww :)
Gigi yang belum tumbuh sebatang pon...risau jugak ni.. :)

Semoga anak mama jadi anak yang soleh ,cemerlang dunia akhirat
jadi insan yang hebat
bakal penjadi pemimpin yang dihormati dan di segani
jadi la manusia yang berperkerti mulia.. sayang 
berakhlak indah...
semoga Allah memudahkan perjalanan mu anakku sayang..

Nak share beberapa pic sepanjang setahun usia Ameer Mifzal

selepas sejam di lahirkan...

manja gila ngn kakak skung ni..beside kakak yg mengasuh dia




si lasak bertuah ni.. :)


ps: lupa nk kena pg check up ameer ari ni...cukup setahun ...sbaik teringat nk wat entry then teringat nk check kad kesihatan ameer...


Friday, November 30, 2012

Dunia baru saya

Lama rasanya menyepi
dah kurang sikit masa berceloteh cerita tentang anak2..banyak nk cerita n banyak pic nak share sebenarnya
seperti rutin biasa fully hwife yang lain
cuma yang membezakan bagaimana kita menangani karenah n ragam anak2 yang berubah setiap hari
time diaorang membesar
masing2 ada ragamnya kan.. :)

Sebenarnya x pernah terlintas untuk terjun di dunia baru saya ni
just kerana jatuh cinta sejak kenal n menggunakan Mary Kay
5tahun saya menggunakan produk yang merosakkan kulit..tanpa rasa bersalah
5 tahun saya tenyeh produk yang ada bahan seperti bahan dalam pencuci lantai
errrr...abis rosak n nipis kulit
tp boleh perasan kulit cantik ekk masa tu..  :(

Mula2 saya just pakai n after 8 bulan saya decide jadi ahli
demi nak dpt gift yang best2..hehe
so after beli untuk diri sendiri..untuk kakak
untuk kawan dan saya decide untuk ke Kelas ESRS
yg mengiktiraf saya as Independant beauty consultant Mary Kay
dengan niat 1 je
best sgt kalau dapat share sesuatu yang baik n buatkan orang lain gembira
n dpt tolong solve their problem
n sekaligus buat kulit diorang sihat dan cantik

Inilah dunia baru saya sekarang
n insya'allah ada projek sampingan lain jugak selain Mary Kay
Semoga Allah memudahkan segala apa yang dirancangkan..amin

Pic dr oven ..Skincare Class at Pejabat SUK Negeri...





Monday, November 19, 2012

Baked Macaroni cheese la pulakk

Layan kan mood membako
hehe
pepagi da plan nak wat baked macaroni cheese
memandangkan macaroni da ada
selalu goreng je kan
jemula..x minat sangat mama macaroni goreng ni
tp macaroni memang feveret anak2..
dulu mase mama mula2 makan rase cam xde perasaan mse makan tu
kunyah telan..kekadang rase cam ape kebenda la aku makan ni
haha nak wat camno orang kampung
hehe..layan pucuk ubi lagi bestttkan

Lepas bersilat pung pang pung pang kat dapo
dengan 400gm macaroni dapat 2 tray
untuk sos merah..mama pakai sos spagetti originall kimball
untuk sos putih mama bantai guna mushroom soup
sebenarnya boleh je masak pakai freshmilk bagai..tapi nak mudah n cepat la katakan
haha
so hasilnya dapat 2 tray
try pertama...byk gila depa tabur mozarella

ni keje adam dia nak letak cheddar ..kot suke ati korangla

tray pertama sekali hadapp je...ni tray ke 2 ada la sikit baki nak repeat   
Anak2 cakap TERBAEKKK
n mama pon rase camtu
pasni nakmo macaroni goreng da..
resepi macaroni yang terbaekk wat mse ni...

pizza mama the best..

The best la sangat kan
besa la anak2 sure suka masakan mak sendiri kan
walaupon x cun macam kat kedai..tapi alhamdulillah rasanya lazattt
ceewahhh

Walaupon beli bahan nak buat pizza ni boleh disamakan nak beli pizza dua bijik kat Pizza Hut nun
tapi berbaloi sangat boleh wat banyak kali 
n boleh pelbagaikan ke resepi yang lain bahan2 tu

Balik dari Hello kitty town
yg da story kat entry ini
 singgah kat Giant Tampoi cari bahan2 untuk pizza

Sampai Umah setelkan mandi budak kecik 2 orang..lepas maghrib terus menguli doh
uli tangan je tau...
 dalam 600gm tepung dapat 5 pizza medium
2 biji sedekah kat jiran..
wauuu esoknya jiran depan umah cakap.."isshhh pandainya kau buat ..jualla "
haha...berkat uli lama..doh tu jadi sangat lembut n sedap...

Layan pic jom
doh pertama..

doh yang terlebih tebal..tapi en amy puji roti lembut n sedap.....x berapa nak pandai agak ketebalan yang bakal naik selepas bakar..tp yummy licin

Last doh...doh ke 3/4 da bg jiran..doh ke 5 mama n adam sental...perffffeccctoooo akhirnya...  
 Berbaloi buat sendiri puas makan n boleh berulang buat

Esoknya bekpes western lagi
hahaha
mama mood rajiin n lagipon cheese mozarella mama beli 2 pek..cheddar pon beli 2 pek
En Amy jeling je..huahuahua
anak2 mmg ske gila cheese2 ni
hehe

so bekpes esoknya kitaorang layan
Baked Macaroni Cheese
next entry ye sambungannya...

Sunday, January 20, 2013

entry pertama 2013

Posted by kemma at 1:33 AM 2 comments
Dah hampir nk abis bulan jan 2013
baru sesibuk nak wat entry
cian my blog ni..
entry ditulis utk tatapan dihari tua..klo le ade lg blog ni..huhu

Life busy macam mak2 lain yg ada ank yang bersekolah
tahun ni 3 orang ank yang bersekolah..hectic wehh
Kakak da naik darjah 4, adam dah darjah 3..my manja boy dah masuk tadika for 4yrs old session..sesi petang
tinggal la mama n ameer dirumah..kan ameer..

Ni pic anak manja mama yg br start school



dengan kawan yg selalu temankan ammar..Auliya 5y
Tadika Kemas ni dekat dengan umah
pengenalan untuk dia mengenali dunia persekolahan
not badd..hari pertama menangis n tertido lam kelas
xpenah jadik lg lam sejarah kakak n abang dia
hari kedua ada nangis jugak skit..
hari ke3 nangis skit2 je..
hari ke 4...da OK
dia sendiri balik dengan happy bagitau yang dia x nangis..my good boy
Tapi homework 1 ape pon xmo wat
asik kata x reti..adoii..xpela..xmo paksa2
tp nampak count da betul tunjuk jari n sebut bilangan pon excellence
tulis je x reti apa..haha
lets step by step  ok...

Setel satu hal..waktu kalut n bz amat time budak pg sekolah n time balik..
ammar masuk kelas pukul 12 n balik kul4.30ptg..so balik je dr hantar ammar bg tido ameer
selalunya memang da masak awal so ammar pg sekolah selalunya da suap makan nasi dulu
lepas tido c ameer br smbung aktiviti fesbuk..if xde apa2 hal
skincare class mmg jarang buat time weekdays..tp adala jugak
so if time scc..ameer kna duk nursery
tp hukhuk..c ameer ni dia xnk kat cikgu
dia nak kat budak2 lelaki yg ada kat nursery tu jek
abis budak2 tu balik..melalak la dia..huhu
susah hati mama tau
tp mama da tnya jiran ..sebaik mak si auliya sudi nak jaga..ermm
mama tinggal pon x lama..dlm 3jam je..
but mama yg serba salah sebab dia sendiri pon ada anak kecik seusia ameer n selalu jek demam si rizqi tu
so mama pening jugak jadinya..huhu

Tapi bukan senang nak senangkan
itu bukan alasan untuk kita kehadapan 
kuatkn hati n semangat nescaya jalannya mudah

Career in Mary Kay
hurmm..senyummm
join hujung bulan sepuluh
sales start bulan 11..
alhamdulillah ..dapat recognition queen of sales december untuk Empress Bee Unit (myunit)
alhamdulillah capai Ladder of sucsess (LOS ) utk2nd quarter
apa yang best ttg LOS...diiktiraf sebagai star consultant untuk quarter tersebut
mudah mudahan untuk quarter seterusnya..
diraikan..
xpenah impikan semua tu
now da mula nampak n membina my BIGDREAMSS
Syukur Allah berikan pelangi indah ..
semoga rezeki berbisnes di Dunia Mary Kay sentiasa diberkati..
punya masa untuk anak2...opkoz mama da boleh belanja anak2..hehe..
insya'allah da boleh berjalan lancar perjalanan pembayaran PTPTN..huhu wat malu je ekk gtau..
xpe ..this is my dream tu...settle wif my own money.
Tq mylove diatas restu yg diberikan, anak2 yg sangat2 memahami, my sis n my mom yg mendoakan apa yg terbaik utk diri ini..uwaa tacinggg sehh

Layan pic as kenangan indah..
join unit miracle bee kat JB

MY LOS

wif SSD ELMA

Tinkerbell JB Team

wif Puan Maizom (pro image csltnt n x mary kay beauty csltnt)
Hope mydreams will come true..

 mama buat semua ni untuk anak2 mama
mama buat semua ni untuk kita semua
semoga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan dalam apa jua cara pon untuk kita sekeluarga...amin

Wednesday, December 5, 2012

WW:Putera Bongsu genap setahun

Posted by kemma at 8:48 AM 1 comments
Alhamdulillah
Hari ni genap setahun usia si putera Ameer Mifzal
Syukur ya Allah di atas kurniaan besar ini

Di kurniakan kesihatan yang baik
tumbesaran yang sempurna
skill pon makin hebat... phewwww :)
Gigi yang belum tumbuh sebatang pon...risau jugak ni.. :)

Semoga anak mama jadi anak yang soleh ,cemerlang dunia akhirat
jadi insan yang hebat
bakal penjadi pemimpin yang dihormati dan di segani
jadi la manusia yang berperkerti mulia.. sayang 
berakhlak indah...
semoga Allah memudahkan perjalanan mu anakku sayang..

Nak share beberapa pic sepanjang setahun usia Ameer Mifzal

selepas sejam di lahirkan...

manja gila ngn kakak skung ni..beside kakak yg mengasuh dia




si lasak bertuah ni.. :)


ps: lupa nk kena pg check up ameer ari ni...cukup setahun ...sbaik teringat nk wat entry then teringat nk check kad kesihatan ameer...


Friday, November 30, 2012

Dunia baru saya

Posted by kemma at 11:37 PM 1 comments
Lama rasanya menyepi
dah kurang sikit masa berceloteh cerita tentang anak2..banyak nk cerita n banyak pic nak share sebenarnya
seperti rutin biasa fully hwife yang lain
cuma yang membezakan bagaimana kita menangani karenah n ragam anak2 yang berubah setiap hari
time diaorang membesar
masing2 ada ragamnya kan.. :)

Sebenarnya x pernah terlintas untuk terjun di dunia baru saya ni
just kerana jatuh cinta sejak kenal n menggunakan Mary Kay
5tahun saya menggunakan produk yang merosakkan kulit..tanpa rasa bersalah
5 tahun saya tenyeh produk yang ada bahan seperti bahan dalam pencuci lantai
errrr...abis rosak n nipis kulit
tp boleh perasan kulit cantik ekk masa tu..  :(

Mula2 saya just pakai n after 8 bulan saya decide jadi ahli
demi nak dpt gift yang best2..hehe
so after beli untuk diri sendiri..untuk kakak
untuk kawan dan saya decide untuk ke Kelas ESRS
yg mengiktiraf saya as Independant beauty consultant Mary Kay
dengan niat 1 je
best sgt kalau dapat share sesuatu yang baik n buatkan orang lain gembira
n dpt tolong solve their problem
n sekaligus buat kulit diorang sihat dan cantik

Inilah dunia baru saya sekarang
n insya'allah ada projek sampingan lain jugak selain Mary Kay
Semoga Allah memudahkan segala apa yang dirancangkan..amin

Pic dr oven ..Skincare Class at Pejabat SUK Negeri...





Monday, November 19, 2012

Baked Macaroni cheese la pulakk

Posted by kemma at 8:55 AM 1 comments
Layan kan mood membako
hehe
pepagi da plan nak wat baked macaroni cheese
memandangkan macaroni da ada
selalu goreng je kan
jemula..x minat sangat mama macaroni goreng ni
tp macaroni memang feveret anak2..
dulu mase mama mula2 makan rase cam xde perasaan mse makan tu
kunyah telan..kekadang rase cam ape kebenda la aku makan ni
haha nak wat camno orang kampung
hehe..layan pucuk ubi lagi bestttkan

Lepas bersilat pung pang pung pang kat dapo
dengan 400gm macaroni dapat 2 tray
untuk sos merah..mama pakai sos spagetti originall kimball
untuk sos putih mama bantai guna mushroom soup
sebenarnya boleh je masak pakai freshmilk bagai..tapi nak mudah n cepat la katakan
haha
so hasilnya dapat 2 tray
try pertama...byk gila depa tabur mozarella

ni keje adam dia nak letak cheddar ..kot suke ati korangla

tray pertama sekali hadapp je...ni tray ke 2 ada la sikit baki nak repeat   
Anak2 cakap TERBAEKKK
n mama pon rase camtu
pasni nakmo macaroni goreng da..
resepi macaroni yang terbaekk wat mse ni...

pizza mama the best..

Posted by kemma at 8:26 AM 0 comments
The best la sangat kan
besa la anak2 sure suka masakan mak sendiri kan
walaupon x cun macam kat kedai..tapi alhamdulillah rasanya lazattt
ceewahhh

Walaupon beli bahan nak buat pizza ni boleh disamakan nak beli pizza dua bijik kat Pizza Hut nun
tapi berbaloi sangat boleh wat banyak kali 
n boleh pelbagaikan ke resepi yang lain bahan2 tu

Balik dari Hello kitty town
yg da story kat entry ini
 singgah kat Giant Tampoi cari bahan2 untuk pizza

Sampai Umah setelkan mandi budak kecik 2 orang..lepas maghrib terus menguli doh
uli tangan je tau...
 dalam 600gm tepung dapat 5 pizza medium
2 biji sedekah kat jiran..
wauuu esoknya jiran depan umah cakap.."isshhh pandainya kau buat ..jualla "
haha...berkat uli lama..doh tu jadi sangat lembut n sedap...

Layan pic jom
doh pertama..

doh yang terlebih tebal..tapi en amy puji roti lembut n sedap.....x berapa nak pandai agak ketebalan yang bakal naik selepas bakar..tp yummy licin

Last doh...doh ke 3/4 da bg jiran..doh ke 5 mama n adam sental...perffffeccctoooo akhirnya...  
 Berbaloi buat sendiri puas makan n boleh berulang buat

Esoknya bekpes western lagi
hahaha
mama mood rajiin n lagipon cheese mozarella mama beli 2 pek..cheddar pon beli 2 pek
En Amy jeling je..huahuahua
anak2 mmg ske gila cheese2 ni
hehe

so bekpes esoknya kitaorang layan
Baked Macaroni Cheese
next entry ye sambungannya...

 

©2009 da tru luv | by TNB