Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, October 21, 2010

kutub utara kutub selatan..opahnya pening ..cucunya pusing

Malam ni aku nak cite pasai masalah loghat..
Bleh jadi masalah tau ..tapi xle sampai tahap yang membimbangkan..tapi mmg kelakar bila kedua-dua pihak jd konpius sbb x paham bahasa...hehe ekceli bahasa sama loghat je lain:D

Masalah loghat ni selalu terjadi klo aku balik ke kpg aku di Taiping Perak. Aku ni jarang balik, setahun tu ade la 2/3 kali..ade jugak 2 kali je setahun baru balik ke kpg Taiping. Taiping ni walaupun dalam negeri Perak but tetap menggunakan loghat utara coz mmg dah dekat dengan Penang..tapi xle pekat sgt kot. Klo aku balik kpg amik mse sehari gak nak tukar tune utara balik..hehe..bila dah tukar tune balik je Jb dah asik kena gelak ngn jiran aku coz diaorg cakap aku cakap utara pekat...ye ke???

Selalunya yang jadi masalahnye ank2 aku..banyak bahasa utara yang buat diaorang terpinga-pinga n kalau paham pon mayb sebab tgk sign yang ditunjukkan mse loghat tu digunakan
 buah nyok = anak aku cakap bukanla..tu buah kelapa

Satu kejadian yang aku xleh lupa ..sgt kelakar..tahun lepas bulan 10 mse aku balik berpantang di Perak. Kena plak mse tu musim durian..so mak aku bz gakle coz sejak arwah ayah xde kdg2 mak kna jugak jenguk dusun durian if abg2 aku x balik.

Mak aku pegi dusun duriam lam kul 8pg..so aku kat umah bertungku n then mandikan baby..pastu bertungku lagi. Selalunya kakak n adik yang dah siap mandi dan sarapan akan tunggu opah balik kat ruang luar umah..Then dalam pukul 10 mak aku pon balik..bawa durian yg yummy sgt..hehe
Mase mak aku tengah bersih2kan durian ..tetiba jatuh seekor pacat dari kaki dia..korang tau ke pacat tu ape???cam lintah tapi kecik je..isap darah gak..klo dah kenyang si pacat ni akan terjatuh sendiri..aku explain kot2 le xde yang tau pacat tu apa kan..:P

Anak2 aku yang tengah leka n tolong menyibuk kat opah pon tengokla si pacat yang jatuh kat atas simen ni..diaorang ni memang x tau makhluk apakah itu..tetiba opah bagi arahan....
"adam..katoq..katoq "
Adam pandang pelik..tengok muka pah n then tgk makhluk tu plak
"la awat hang x katoq...angpa ni dok tercengang pasai apa..katoq la" mak aku hangin..dia pon x tau yang cucu dia yang 2 orang tu tengah konpius....
korang rse ape yang diaorang konpiuskan????
disebabkan opah dah marah diaorang turutkan arahan mengikut gaya n sign yg pah arahkan.walaupon diaorang x paham apa yang opah cakap tadi..
Aku yang tengah bertungku dalam umah dengar je ape yg kecoh kat luar tu..n aku dah agak dah apa masalah yg anak aku hadapi..

Tak sampai 5 minit Adam masuk lam umah kat aku..muka dia tgh konpius sgt..
"mama...tadikan adik pukul katak kecik sgt..katak tu gigit pah...pah suh pukul..pas tu adik pukul ngn kayu.."Hahahahaha..tergelak aku..dah agak dah sure ini yang terjadi..
"adik...tu bukan katak la..tu pacat"
"xla..pah kata katak..tapi nape katak tu kecik sgt ekk?"
"bukan ..pah kata katoq tu suh pukul..kat sini pukul panggil katoq..bukan binatang kecik tu katak..tu nama dia pacat"

Terdiam Adam..agaknye dok memikir hal tadi..lawakkan..??katoq a.k.a pukul bagi org utara di anggap katak..bila mak  n adik aku masuk lam umah..aku pon cerita balik..tergelak diaorang..mak kata patutla depa terpinga-pinga masa mak suh katoq..bila aku cita kat my sis n bro..pecah perut diaorang gelak..

Bukan itu je...mse nak makan punya cite plak..
mak aku suh Adam amik sudu..
"Adam..pi amik camca nu"..Adam terpinga-pinga..tak tau apa nak di ambil..
"la pasai apa ngn hang ni..pah suh amik camca..hang dok cari apa?"
Sebaikla masa tu aku ade kat dapur..klo x hangin je mak aku..
"adik..pah suh amik sudu la"
cepat Adam amik sudu bagi kat pah
"mak depa x tau la camca tu apa..depa panggil sudu"
"ohhh patutla dok tercengang"..sebenarnya mak aku x tau rupanya cucu dia lom paham lagi certain2 loghat utara ni..

Bila aku dok Jb ni baru aku tau..ade org bandar yang x penah jln keluar dari tempat tinggal dia..maksudnya asik terperap kat negeri sendiri..nak2 plak lahir betui2 kat tgh bandar..serba x tau..klo aku cite mcm ini..macam itu..sumpah diaorang x tau..macam  jiran aku..asal mmg JB pior....susah sgt nak bercerita coz diaorang x dapat imagine kan..so nasihat aku..pegila berjalan tempat org..jauh berjalan luas pemikiran n pengetahuan:)

Sampai sini dlu yea cite aku...nanti aku pk ape lagi yang best tok share dengan korang sume..
Salam sayang yea:P

6 comments:

LiFe KaMi said...

hehe katoq pisang ke puru...
mmg kalau org tk biasa dgn slang sesebuah negeri akn konfius.. kami pun penah tekena..:)

cacing said...

hahaha... cacing kalo balik kg lagi la... nenek ckp jawa... dah macam itik sembang ngan ayam je... ehheheh

ayu said...

hahaa...org tpg rupanya...sama la kita..

lydzar said...

heheh mmg kelakar..tp kesian la kt adam. sbb asek konpius je..

kuntumz said...

hahhaha lawak2..
mmg pun, mcm aku..mmg nk train anak aku terror ckp perak nti...tak mo ckp kedah....hahhahaa
AYOR..bukan AYAQ....

A.I.D.A said...

jia..aku org perak..tp xreti ckp perak..aku ikot abah aku..kedah..hehe..jgn laki aku train ank aku kecek kelate doh..tok pehe aku..hahaha

Thursday, October 21, 2010

kutub utara kutub selatan..opahnya pening ..cucunya pusing

Posted by kemma at 12:14 AM
Malam ni aku nak cite pasai masalah loghat..
Bleh jadi masalah tau ..tapi xle sampai tahap yang membimbangkan..tapi mmg kelakar bila kedua-dua pihak jd konpius sbb x paham bahasa...hehe ekceli bahasa sama loghat je lain:D

Masalah loghat ni selalu terjadi klo aku balik ke kpg aku di Taiping Perak. Aku ni jarang balik, setahun tu ade la 2/3 kali..ade jugak 2 kali je setahun baru balik ke kpg Taiping. Taiping ni walaupun dalam negeri Perak but tetap menggunakan loghat utara coz mmg dah dekat dengan Penang..tapi xle pekat sgt kot. Klo aku balik kpg amik mse sehari gak nak tukar tune utara balik..hehe..bila dah tukar tune balik je Jb dah asik kena gelak ngn jiran aku coz diaorg cakap aku cakap utara pekat...ye ke???

Selalunya yang jadi masalahnye ank2 aku..banyak bahasa utara yang buat diaorang terpinga-pinga n kalau paham pon mayb sebab tgk sign yang ditunjukkan mse loghat tu digunakan
 buah nyok = anak aku cakap bukanla..tu buah kelapa

Satu kejadian yang aku xleh lupa ..sgt kelakar..tahun lepas bulan 10 mse aku balik berpantang di Perak. Kena plak mse tu musim durian..so mak aku bz gakle coz sejak arwah ayah xde kdg2 mak kna jugak jenguk dusun durian if abg2 aku x balik.

Mak aku pegi dusun duriam lam kul 8pg..so aku kat umah bertungku n then mandikan baby..pastu bertungku lagi. Selalunya kakak n adik yang dah siap mandi dan sarapan akan tunggu opah balik kat ruang luar umah..Then dalam pukul 10 mak aku pon balik..bawa durian yg yummy sgt..hehe
Mase mak aku tengah bersih2kan durian ..tetiba jatuh seekor pacat dari kaki dia..korang tau ke pacat tu ape???cam lintah tapi kecik je..isap darah gak..klo dah kenyang si pacat ni akan terjatuh sendiri..aku explain kot2 le xde yang tau pacat tu apa kan..:P

Anak2 aku yang tengah leka n tolong menyibuk kat opah pon tengokla si pacat yang jatuh kat atas simen ni..diaorang ni memang x tau makhluk apakah itu..tetiba opah bagi arahan....
"adam..katoq..katoq "
Adam pandang pelik..tengok muka pah n then tgk makhluk tu plak
"la awat hang x katoq...angpa ni dok tercengang pasai apa..katoq la" mak aku hangin..dia pon x tau yang cucu dia yang 2 orang tu tengah konpius....
korang rse ape yang diaorang konpiuskan????
disebabkan opah dah marah diaorang turutkan arahan mengikut gaya n sign yg pah arahkan.walaupon diaorang x paham apa yang opah cakap tadi..
Aku yang tengah bertungku dalam umah dengar je ape yg kecoh kat luar tu..n aku dah agak dah apa masalah yg anak aku hadapi..

Tak sampai 5 minit Adam masuk lam umah kat aku..muka dia tgh konpius sgt..
"mama...tadikan adik pukul katak kecik sgt..katak tu gigit pah...pah suh pukul..pas tu adik pukul ngn kayu.."Hahahahaha..tergelak aku..dah agak dah sure ini yang terjadi..
"adik...tu bukan katak la..tu pacat"
"xla..pah kata katak..tapi nape katak tu kecik sgt ekk?"
"bukan ..pah kata katoq tu suh pukul..kat sini pukul panggil katoq..bukan binatang kecik tu katak..tu nama dia pacat"

Terdiam Adam..agaknye dok memikir hal tadi..lawakkan..??katoq a.k.a pukul bagi org utara di anggap katak..bila mak  n adik aku masuk lam umah..aku pon cerita balik..tergelak diaorang..mak kata patutla depa terpinga-pinga masa mak suh katoq..bila aku cita kat my sis n bro..pecah perut diaorang gelak..

Bukan itu je...mse nak makan punya cite plak..
mak aku suh Adam amik sudu..
"Adam..pi amik camca nu"..Adam terpinga-pinga..tak tau apa nak di ambil..
"la pasai apa ngn hang ni..pah suh amik camca..hang dok cari apa?"
Sebaikla masa tu aku ade kat dapur..klo x hangin je mak aku..
"adik..pah suh amik sudu la"
cepat Adam amik sudu bagi kat pah
"mak depa x tau la camca tu apa..depa panggil sudu"
"ohhh patutla dok tercengang"..sebenarnya mak aku x tau rupanya cucu dia lom paham lagi certain2 loghat utara ni..

Bila aku dok Jb ni baru aku tau..ade org bandar yang x penah jln keluar dari tempat tinggal dia..maksudnya asik terperap kat negeri sendiri..nak2 plak lahir betui2 kat tgh bandar..serba x tau..klo aku cite mcm ini..macam itu..sumpah diaorang x tau..macam  jiran aku..asal mmg JB pior....susah sgt nak bercerita coz diaorang x dapat imagine kan..so nasihat aku..pegila berjalan tempat org..jauh berjalan luas pemikiran n pengetahuan:)

Sampai sini dlu yea cite aku...nanti aku pk ape lagi yang best tok share dengan korang sume..
Salam sayang yea:P

6 comments on "kutub utara kutub selatan..opahnya pening ..cucunya pusing"

LiFe KaMi on October 21, 2010 at 2:05 AM said...

hehe katoq pisang ke puru...
mmg kalau org tk biasa dgn slang sesebuah negeri akn konfius.. kami pun penah tekena..:)

cacing on October 21, 2010 at 2:26 AM said...

hahaha... cacing kalo balik kg lagi la... nenek ckp jawa... dah macam itik sembang ngan ayam je... ehheheh

ayu on October 21, 2010 at 7:07 AM said...

hahaa...org tpg rupanya...sama la kita..

lydzar on October 21, 2010 at 10:34 AM said...

heheh mmg kelakar..tp kesian la kt adam. sbb asek konpius je..

kuntumz on October 21, 2010 at 11:25 AM said...

hahhaha lawak2..
mmg pun, mcm aku..mmg nk train anak aku terror ckp perak nti...tak mo ckp kedah....hahhahaa
AYOR..bukan AYAQ....

A.I.D.A on October 21, 2010 at 11:57 PM said...

jia..aku org perak..tp xreti ckp perak..aku ikot abah aku..kedah..hehe..jgn laki aku train ank aku kecek kelate doh..tok pehe aku..hahaha

 

©2009 da tru luv | by TNB