Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, October 11, 2010

aktiviti masak2 bersama anak2

Pencinta makanan!..anak2 aku pon memang pemakan..tgk fizikal pon dah tau :)). Opkosla mama diaorang pon ske memasak..hehe. Klo time rajinla..mai saat2 malas, mama goreng telur je..hehe

Last Weekend aku rasa teringin nak buat kueh..tapi FYI aku memang paling tak minat masak kueh..nak2 plak kueh yang kna bentuk2..cam donut, karipap, or balut2 like lepat ke n macam2 yang seangkatan dengannye. Aku lagi ske masak lauk2, nasi2, pelbagai jenis mi..tu aku ske sbb x payah nak menguli, menggentel n membentuk...memang x berseni tanganku ini. Tapi disebabkan teringin n beli pon rase x kena dengan tekak..aku pon merajinkan la diri aku..hehe

Part masak2 kueh ni, Si kakak la paling hepi sebab ada chance tolong mama. Selalunya aku memang x ske ank2 kat dapur. But klo aku plan nak mask kueh ke, puding ke..dia memang ade chance togeder- geder dengan aku kat dapur..so last weekend, aku buat Kuih keria a.k.a coq keria (utara punya nama)
Biarlah pic je yang bercerita, kang aku bcerita lagi  panjang jadinya..:D

bedal je besaq kecik..hehe


selepas digoreng n tunggu turn nak digulakan



Sorry sgt  pas sume siap..punya x sabar ..dah membedal dlu n pastu dah malas nak snap. Siyes maveles n lembut gila..memang terasa kekeledekannya..hehe. Aku letak skit je tepung sbb nak bagi lembut n sedap. Guna cara yang sma buat cek mek molek pon bleh cuma kna gentel lonjong pastu taruk gula dalamnya..

aktiviti masak II
Hari ahad malam isnin lepas gak..aku teringin nak wat karipap sardin. Kakak awai2 lagi nak bawa bekal 10 biji ke sekolah..mak aiii punyala banyak. x kisahlah janji karipap sardin mama jadi.

Start masak inti kul 9 mlm...uli tepung n bentuk sume..pastu bla2..bla..goreng skit nak test..lam kul 12 siap lam 60 biji karipap sardin. Rasanya xle maveles sangat tapi En Amy cakap blehla..sedap gak. Anak2 toksah cakap apa la..asal mama masak je sume sedap..nak2 lagi adam..mulut ampu tu..hehe siap naik thumb lagi klo puji sedap.
Ni pic aktiviti buat karipap
rajin kan anak dare shaye?...sebaik ank dara I ade..klo x leh smpai subuh buat sorang2

ok tak ..?ni pakai acuan..klo nak claim sendri mampus xde rupa karipap..:))

karipap sardin yang x comei..tapi rse boleh tahan..spe lagi yang nak pujikan?hihi  


Hasil dari kerja keras buat karipap sendiri.. dapatla 60 biji karipap. Kakak bawa bekal 10 biji ke sekolah, bagi jiran2 lam 15 biji, lain2 tu simpan lam fridge..asal nak makan je aku goreng n makan panas2. Then bila dipikirkan balik berbaloi buat sendiri n inilah aktiviti yang paling best ngn ank2:)

Sampai sini dulu ye aktiviti masak2 anak beranak..nextime aku plan nak buat kek batik plak..dlu buat kakak still x berapa cekap cam sekarang. But now dia dah leh jadi assistant aiii..hehe. Untungnye ada anak dara nii...
Tima kaceh ye kakak...

1 comments:

LiFe KaMi said...

rajinnyer buat kuih..
nampak mmg sedap tu.. rugi tk dpt rasa..:)

Monday, October 11, 2010

aktiviti masak2 bersama anak2

Posted by kemma at 1:04 AM
Pencinta makanan!..anak2 aku pon memang pemakan..tgk fizikal pon dah tau :)). Opkosla mama diaorang pon ske memasak..hehe. Klo time rajinla..mai saat2 malas, mama goreng telur je..hehe

Last Weekend aku rasa teringin nak buat kueh..tapi FYI aku memang paling tak minat masak kueh..nak2 plak kueh yang kna bentuk2..cam donut, karipap, or balut2 like lepat ke n macam2 yang seangkatan dengannye. Aku lagi ske masak lauk2, nasi2, pelbagai jenis mi..tu aku ske sbb x payah nak menguli, menggentel n membentuk...memang x berseni tanganku ini. Tapi disebabkan teringin n beli pon rase x kena dengan tekak..aku pon merajinkan la diri aku..hehe

Part masak2 kueh ni, Si kakak la paling hepi sebab ada chance tolong mama. Selalunya aku memang x ske ank2 kat dapur. But klo aku plan nak mask kueh ke, puding ke..dia memang ade chance togeder- geder dengan aku kat dapur..so last weekend, aku buat Kuih keria a.k.a coq keria (utara punya nama)
Biarlah pic je yang bercerita, kang aku bcerita lagi  panjang jadinya..:D

bedal je besaq kecik..hehe


selepas digoreng n tunggu turn nak digulakan



Sorry sgt  pas sume siap..punya x sabar ..dah membedal dlu n pastu dah malas nak snap. Siyes maveles n lembut gila..memang terasa kekeledekannya..hehe. Aku letak skit je tepung sbb nak bagi lembut n sedap. Guna cara yang sma buat cek mek molek pon bleh cuma kna gentel lonjong pastu taruk gula dalamnya..

aktiviti masak II
Hari ahad malam isnin lepas gak..aku teringin nak wat karipap sardin. Kakak awai2 lagi nak bawa bekal 10 biji ke sekolah..mak aiii punyala banyak. x kisahlah janji karipap sardin mama jadi.

Start masak inti kul 9 mlm...uli tepung n bentuk sume..pastu bla2..bla..goreng skit nak test..lam kul 12 siap lam 60 biji karipap sardin. Rasanya xle maveles sangat tapi En Amy cakap blehla..sedap gak. Anak2 toksah cakap apa la..asal mama masak je sume sedap..nak2 lagi adam..mulut ampu tu..hehe siap naik thumb lagi klo puji sedap.
Ni pic aktiviti buat karipap
rajin kan anak dare shaye?...sebaik ank dara I ade..klo x leh smpai subuh buat sorang2

ok tak ..?ni pakai acuan..klo nak claim sendri mampus xde rupa karipap..:))

karipap sardin yang x comei..tapi rse boleh tahan..spe lagi yang nak pujikan?hihi  


Hasil dari kerja keras buat karipap sendiri.. dapatla 60 biji karipap. Kakak bawa bekal 10 biji ke sekolah, bagi jiran2 lam 15 biji, lain2 tu simpan lam fridge..asal nak makan je aku goreng n makan panas2. Then bila dipikirkan balik berbaloi buat sendiri n inilah aktiviti yang paling best ngn ank2:)

Sampai sini dulu ye aktiviti masak2 anak beranak..nextime aku plan nak buat kek batik plak..dlu buat kakak still x berapa cekap cam sekarang. But now dia dah leh jadi assistant aiii..hehe. Untungnye ada anak dara nii...
Tima kaceh ye kakak...

1 comments on "aktiviti masak2 bersama anak2"

LiFe KaMi on October 11, 2010 at 1:38 AM said...

rajinnyer buat kuih..
nampak mmg sedap tu.. rugi tk dpt rasa..:)

 

©2009 da tru luv | by TNB