Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, October 20, 2010

Sampai sekarang masih trauma

Salam hari Rabu sume...:)

Hari ni aku nak share trauma mase aku pregnant Ammar last year. Trauma tu masih aku terasa sampai sekarang n buat aku serik. Trauma ni terjadi mse aku pegnant Ammar hampir nak masuk 8 bulan . 

Selepas 4 bln pegnnt aku benti kerja coz selalu bleeding n aku takut kehilangan lagi sbb sbelum pregnnt Ammar aku keguguran n mase tu kandungan dah masuk 3 bulan. Mayb juga salah aku n mayb juga dah takdir xde rezeki. Memang aku sangat sedih sbb aku betul2 nak baby lagi lepas 5 years merancang. Kenapa aku kata mungkin salah aku..sebab mse pegnnt tu aku ni lasak sgt, makan je segala macam sbb aku ingat aku ni jenis kuat ..so aku abaikan kesihatan n kje macam biasa. Keje aku ni kdg2 perlu lasak, kdg2 kul 2/3 pagi baru abis..n kn selalu kat site. ..maklumla jaga pekerja asing..klo spe2 kat line ni sure leh paham camne bz nye menjaga foreign worker. Nak2 plak mse tu aku the main incharge for JB branch. Apa2 hal yg melibatkan duit, pentadbiran, akaun, pg jumpa client..belum termasuk bangla msuk sepital, bangla bergaduh, bangla ponteng kje, vetnam bawa jantan pi hostel, nepal xmo kje, bangla ppuan miang..fuh..sume tu memang memenatkan..n paling penat siapkan gaji diaorg..ehhh cerita mende lain plak.

 Then oleh kerana aku sangat penat dengan kje tu..n kesihatan aku x mengizinkan, ditambah plak aku keguguran n lepas sebulan aku lekat balik..akhirnya mse pegnnt smpai 4 bulan aku amik keputusan berhenti..walaupon bos x bagi..tapi dia terpaksa terima.

OK...sambung balik citer trauma...hehe sorila..dah masuk bab lain plak. Seperti biasa, aku pi amik kakak n adik kat tadika pukul 12tengahari. Pukul 10pg, En Amy dah bertolak ke KL.Pas amik kakak n adik, aku terus pegi pasar..dekat je ngn umah aku. Lepas park kereta..aku decide nak amik jalan singkat masuk pasar..so perlu langkah longkang..perut boyot aku x peduli..aku masih kuat..tu yg aku pk.

Sampai tepi longkang , aku pegang tangan Adam n lepaskan dia dulu di sebelah kiri then aku nak melangkah baru nak pegang tangan kakak, namun nasib aku tak baik hari tu..kaki aku sebelah kanan x berpijak pada side longkang yang 1 lagi...aku terjatuh ke dalam longkang separas dada, aku terjatuh dalam posisi berdiri..mujur x terduduk or posisi lain..xde air dalam longkang tu nasib baik.. but rusuk sebelah kanan aku terhantuk pada dinding longkang n tangan aku tersangkut pada bahu longkang..sumenya sekelip mata...Ya'Allah..sakitnya...sakit n senak sampai sedikit suara pon x mampu nak dilontarkan...aku x dapat nak jerit or kuarkan kata2..teramat sakit n senak...seumur hidup aku..itula yg paling sakit even bersalin x sakit camtu..masa tu aku berdoa semoga Allah selamatkan kandungan aku (mengalir air mata aku teringat saat2 ni)
Aku menangis n anak2 mula meraung..kakak n adik menjerit memanggil mama..meraung sekuat hati..namun aku x berdaya kuarkan suara tokk suruh diaorg bertenang...Kakak menjerit2..menangis..mayb klo dia dekat dengan adam sure diaorg berpeluk..masalahnye sorang di side kiri n sorang lagi di side kanan..ohh..aku cuma mampu menangis n sekali sekala tengok ke arah kaki kot2 ade darah yang keluar...

Apa yang aku nak buat just harap jeritan ank2 akan buat org yang dekat parking nampak aku yang dalam longkang..mujur ade seorang brader ni nak amik kete..cepat2 dia berlari ke arah aku..."akk..cmne leh jatuh ni..meh sy tolong.., akk mengandung ehh..bahaya ni kak.." aku cuma mampu menggangguk  je..x bleh nak cakap..klo dia nak angkat aku sokrang sure x mampu..makyong berat oiii..dah overweight..hehe

Mujurla ade beberapa orang yang datang n beberapa pemandu teksi..masing2 risau coz aku sarat pegnnt..pas aku dikeluarkan ..aku duduk tepi longkang ..sakit sgt. Diaorg tanya no tepon suami untuk dihubungi..but aku cakap suami aku ke Kl pagi ni..terus pemandu teksi cadangkan nak bawa aku ke sepital.

Driver teksi ni nak bawa aku pegi emergency..aku xnak..aku cakap pas duduk dah ok..dia kata x bleh..kena pegi takut apa2 jadi pada baby..terus dia papah aku naik teksi n anak2 ikut sambil menangis. Kalau diingat saat2 tu..sangat memilukan tengok keadaan kakak n adik..menangis x benti2 even dalam teksi.
Dalam teksi, aku call En. Amy..dia terkejut sangat...aku menangis lagi..sampai emergency pemandu teksi tolong aku daftar n minta diri..ohhh mcm mana dengan kakak n adik??????

Sampai hati nurse suruh ank2 kecil ku duduk diluar...Ya Allah mereka xde spe2 di luar sna..sedih melebihi sakit mengenangkan ank2 di ruang menunggu tanpa siapa2 yang menjaga....tuhan je yang tahu perasaan aku..
mse aku masuk emergency room , adik masih menangis..ank manja aku tu x pnh kna tinggal..aku pas hp kat kakak suh dia call abah klo ada apa2 n pick up the call..kakak angguk terpaksa..mama tahu kakak boleh jaga adik. but mama takut kakak n adik xde spe2 yang perhatikan..n sure anak2 aku lapar..Ya Allah selamatkan ank2ku.

Resah gelisah aku dalam emergency room...hati, limpa jantung hanya teringatkan kakak n adik..sakit x aku pedulikan..baby dlm perut jua aku x ingat..aku x bleh bangun coz senak pada rusuk kanan n baby pon mmg di sebelah kanan..lepas doc check ..aku kna masuk ward utk scan n beberapa prosedur lain..namun mase tu aku tidak disitu ..aku hanya pk kan kakak n adik diluar..gelisahnye tuhan je yang tahu.
Lepas doc check..aku panggil nurse 
"nurse, boleh tolong panggilkan ank2 saya..diaorg kat luar",
"x bleh masuk la kak"
"sekejap je..tolong ye"
okla..spe nama anak2 akk...??"
"aishah n adam"..bagi nama singkat jer la..kang nurse x hingat plak
Nurse pon beredar..lam 10 min dia dtang kat aku balik
"xdela kak..banyak kali sy panggil..mayb pegi beli makanan kot"
"haah......."termenjerit aku..Ya Allah kau selamatkan ank2 ku
"tolongla nurse...diaorg kecik lagi..baru 6 dan 5 tahun...diaorg xde spe yg jaga kat luar sna...abah diaorg blum sampai"aku dah tak terkawal...menangis lagi..
"baik2..baik la kak"cepat2 nurse tu pegi ke luar bilik
dlam 5 min aku nampak wajah yang aku harapkan....En Amy dah sampai..ank2 berlari masuk..syukur Ya'Allah..menangis lagi..

Mujurla En Amy baru sampai Pagoh..klo dah sampai KL..x tau la apa nak jadi dekat ank2 aku.Lega rasanya..aku bg tau yg aku kna admitt n suh En Amy bawa ank2 pegi makan n balik dulu..sian ank2 mesti penat..sayu je wajah adik..sedih lagi nampaknya...

Akhirnya aku ditahan sehari n mujur xde apa2 yang jadi n lengan n paha aku je yg calar balar..siku sedikit luka..baby pon alhamdulillah Allah lindungi dia..namun sakit di rusuk kanan aku tu tetap terasa sampai aku delivered..mujur x retak or patah..

Teringat plak cmne doc terkejut bila aku cakap aku jatuh longkang sedalam paras dada org dewasa...ternganga mulut n bebel sbb aku dah sarat tapi berani melangkah longkang sedalam tu...nurse yg dtg checkup aku sepanjang sehari kat wad pon terkejut coz aku dah sarat but still berani beraksi bahaya..hehehe..x sangka nak jadi camtu...

Sampai sini dulu yea..panjang lebar dah cerita aku kali ini..but aku xkan lupa kjadian ngeri ni..sampai sekarang aku mmg x brani nak langkah longkang yang agak besar...ngeri sgt..asal nak melangkah je terbayang aku terjatuh lam longkang..mmg mimpi ngeri bagi aku..so pada bloggers yg tengah membuyung..jaga keselamatan anda yer..:))
crdit to mr google..ni pic longkang kecik je.



8 comments:

tiefazatie said...

kak..alhamdullilah akak n baby ok je..sedih ifa baca kak..huhu

ayu said...

uish...kema...agak dasat juga kan pengalaman kema ni...alhamdulillah semuanya tak de apa2 kan...ye, betul tu..kena berhati2 kan..

lydzar said...

mengalir gak air mata ni baca part nurse cakap anak2 takdek kt luar tu..isk iskk!

nasib baik la everything ok kan..

kuntumz said...

fobia kan??klo aku pun fobia..

A.I.D.A said...

sedih gila bc entry ni ma..hampir nangis aku..mcm2 mslh dtg dlm satu ms..mmg sakit..aku ingt lg ms mgdung kat haris almost 8-9 bln..asik2 ulang alik kelate sbb mek sakit tenat..ms tu aku xsihat..bygkan dlm keta hampir 10jam ke kelate..bila sakit tp xda duit..sbb semua dh prepare utk bsalin..laki aku kena tipu 10k..bila kwn bg pinjam 300..syukur sgt..saat tu aku mmg kena kuat..laki aku sgt x stabil..mek kat icu..duit terbang 10k..sedih ma..kami sllu nangis sama2..kalo ingt part ni..mmg aku nangis..syukur tuhan bg aku anak yg cerdik & senang dijaga..:)

Lynn Nasir said...

salam kenal sis ^^

saya pulak yg rasa senaknya..dah ada pengalaman dah jatuh longkang beso gitu, berjahit dahi ni :D

nape la nurse tu tolak-ansur bg bebudak tu masuk, hish..kalo kena kidnap ke hilang ke cedera ke, nak ke dia bertanggungjawab? apa la..

Huzn said...

w/pun hang penah crita kat aku pasai benda nih...tp bila baca entry ni rasa sedih betoi...especially time anak hang jerit nangis2 kat tepi longkang...mesti diorg pun trauma kan...tp pengalaman hang nih mmg serius ngeri wei...

kemma said...

betui ruhul..la ni kan klo pi mna2 nampak longkang je,,mest aishah /adam dok ingatkan aku..

Wednesday, October 20, 2010

Sampai sekarang masih trauma

Posted by kemma at 3:51 AM
Salam hari Rabu sume...:)

Hari ni aku nak share trauma mase aku pregnant Ammar last year. Trauma tu masih aku terasa sampai sekarang n buat aku serik. Trauma ni terjadi mse aku pegnant Ammar hampir nak masuk 8 bulan . 

Selepas 4 bln pegnnt aku benti kerja coz selalu bleeding n aku takut kehilangan lagi sbb sbelum pregnnt Ammar aku keguguran n mase tu kandungan dah masuk 3 bulan. Mayb juga salah aku n mayb juga dah takdir xde rezeki. Memang aku sangat sedih sbb aku betul2 nak baby lagi lepas 5 years merancang. Kenapa aku kata mungkin salah aku..sebab mse pegnnt tu aku ni lasak sgt, makan je segala macam sbb aku ingat aku ni jenis kuat ..so aku abaikan kesihatan n kje macam biasa. Keje aku ni kdg2 perlu lasak, kdg2 kul 2/3 pagi baru abis..n kn selalu kat site. ..maklumla jaga pekerja asing..klo spe2 kat line ni sure leh paham camne bz nye menjaga foreign worker. Nak2 plak mse tu aku the main incharge for JB branch. Apa2 hal yg melibatkan duit, pentadbiran, akaun, pg jumpa client..belum termasuk bangla msuk sepital, bangla bergaduh, bangla ponteng kje, vetnam bawa jantan pi hostel, nepal xmo kje, bangla ppuan miang..fuh..sume tu memang memenatkan..n paling penat siapkan gaji diaorg..ehhh cerita mende lain plak.

 Then oleh kerana aku sangat penat dengan kje tu..n kesihatan aku x mengizinkan, ditambah plak aku keguguran n lepas sebulan aku lekat balik..akhirnya mse pegnnt smpai 4 bulan aku amik keputusan berhenti..walaupon bos x bagi..tapi dia terpaksa terima.

OK...sambung balik citer trauma...hehe sorila..dah masuk bab lain plak. Seperti biasa, aku pi amik kakak n adik kat tadika pukul 12tengahari. Pukul 10pg, En Amy dah bertolak ke KL.Pas amik kakak n adik, aku terus pegi pasar..dekat je ngn umah aku. Lepas park kereta..aku decide nak amik jalan singkat masuk pasar..so perlu langkah longkang..perut boyot aku x peduli..aku masih kuat..tu yg aku pk.

Sampai tepi longkang , aku pegang tangan Adam n lepaskan dia dulu di sebelah kiri then aku nak melangkah baru nak pegang tangan kakak, namun nasib aku tak baik hari tu..kaki aku sebelah kanan x berpijak pada side longkang yang 1 lagi...aku terjatuh ke dalam longkang separas dada, aku terjatuh dalam posisi berdiri..mujur x terduduk or posisi lain..xde air dalam longkang tu nasib baik.. but rusuk sebelah kanan aku terhantuk pada dinding longkang n tangan aku tersangkut pada bahu longkang..sumenya sekelip mata...Ya'Allah..sakitnya...sakit n senak sampai sedikit suara pon x mampu nak dilontarkan...aku x dapat nak jerit or kuarkan kata2..teramat sakit n senak...seumur hidup aku..itula yg paling sakit even bersalin x sakit camtu..masa tu aku berdoa semoga Allah selamatkan kandungan aku (mengalir air mata aku teringat saat2 ni)
Aku menangis n anak2 mula meraung..kakak n adik menjerit memanggil mama..meraung sekuat hati..namun aku x berdaya kuarkan suara tokk suruh diaorg bertenang...Kakak menjerit2..menangis..mayb klo dia dekat dengan adam sure diaorg berpeluk..masalahnye sorang di side kiri n sorang lagi di side kanan..ohh..aku cuma mampu menangis n sekali sekala tengok ke arah kaki kot2 ade darah yang keluar...

Apa yang aku nak buat just harap jeritan ank2 akan buat org yang dekat parking nampak aku yang dalam longkang..mujur ade seorang brader ni nak amik kete..cepat2 dia berlari ke arah aku..."akk..cmne leh jatuh ni..meh sy tolong.., akk mengandung ehh..bahaya ni kak.." aku cuma mampu menggangguk  je..x bleh nak cakap..klo dia nak angkat aku sokrang sure x mampu..makyong berat oiii..dah overweight..hehe

Mujurla ade beberapa orang yang datang n beberapa pemandu teksi..masing2 risau coz aku sarat pegnnt..pas aku dikeluarkan ..aku duduk tepi longkang ..sakit sgt. Diaorg tanya no tepon suami untuk dihubungi..but aku cakap suami aku ke Kl pagi ni..terus pemandu teksi cadangkan nak bawa aku ke sepital.

Driver teksi ni nak bawa aku pegi emergency..aku xnak..aku cakap pas duduk dah ok..dia kata x bleh..kena pegi takut apa2 jadi pada baby..terus dia papah aku naik teksi n anak2 ikut sambil menangis. Kalau diingat saat2 tu..sangat memilukan tengok keadaan kakak n adik..menangis x benti2 even dalam teksi.
Dalam teksi, aku call En. Amy..dia terkejut sangat...aku menangis lagi..sampai emergency pemandu teksi tolong aku daftar n minta diri..ohhh mcm mana dengan kakak n adik??????

Sampai hati nurse suruh ank2 kecil ku duduk diluar...Ya Allah mereka xde spe2 di luar sna..sedih melebihi sakit mengenangkan ank2 di ruang menunggu tanpa siapa2 yang menjaga....tuhan je yang tahu perasaan aku..
mse aku masuk emergency room , adik masih menangis..ank manja aku tu x pnh kna tinggal..aku pas hp kat kakak suh dia call abah klo ada apa2 n pick up the call..kakak angguk terpaksa..mama tahu kakak boleh jaga adik. but mama takut kakak n adik xde spe2 yang perhatikan..n sure anak2 aku lapar..Ya Allah selamatkan ank2ku.

Resah gelisah aku dalam emergency room...hati, limpa jantung hanya teringatkan kakak n adik..sakit x aku pedulikan..baby dlm perut jua aku x ingat..aku x bleh bangun coz senak pada rusuk kanan n baby pon mmg di sebelah kanan..lepas doc check ..aku kna masuk ward utk scan n beberapa prosedur lain..namun mase tu aku tidak disitu ..aku hanya pk kan kakak n adik diluar..gelisahnye tuhan je yang tahu.
Lepas doc check..aku panggil nurse 
"nurse, boleh tolong panggilkan ank2 saya..diaorg kat luar",
"x bleh masuk la kak"
"sekejap je..tolong ye"
okla..spe nama anak2 akk...??"
"aishah n adam"..bagi nama singkat jer la..kang nurse x hingat plak
Nurse pon beredar..lam 10 min dia dtang kat aku balik
"xdela kak..banyak kali sy panggil..mayb pegi beli makanan kot"
"haah......."termenjerit aku..Ya Allah kau selamatkan ank2 ku
"tolongla nurse...diaorg kecik lagi..baru 6 dan 5 tahun...diaorg xde spe yg jaga kat luar sna...abah diaorg blum sampai"aku dah tak terkawal...menangis lagi..
"baik2..baik la kak"cepat2 nurse tu pegi ke luar bilik
dlam 5 min aku nampak wajah yang aku harapkan....En Amy dah sampai..ank2 berlari masuk..syukur Ya'Allah..menangis lagi..

Mujurla En Amy baru sampai Pagoh..klo dah sampai KL..x tau la apa nak jadi dekat ank2 aku.Lega rasanya..aku bg tau yg aku kna admitt n suh En Amy bawa ank2 pegi makan n balik dulu..sian ank2 mesti penat..sayu je wajah adik..sedih lagi nampaknya...

Akhirnya aku ditahan sehari n mujur xde apa2 yang jadi n lengan n paha aku je yg calar balar..siku sedikit luka..baby pon alhamdulillah Allah lindungi dia..namun sakit di rusuk kanan aku tu tetap terasa sampai aku delivered..mujur x retak or patah..

Teringat plak cmne doc terkejut bila aku cakap aku jatuh longkang sedalam paras dada org dewasa...ternganga mulut n bebel sbb aku dah sarat tapi berani melangkah longkang sedalam tu...nurse yg dtg checkup aku sepanjang sehari kat wad pon terkejut coz aku dah sarat but still berani beraksi bahaya..hehehe..x sangka nak jadi camtu...

Sampai sini dulu yea..panjang lebar dah cerita aku kali ini..but aku xkan lupa kjadian ngeri ni..sampai sekarang aku mmg x brani nak langkah longkang yang agak besar...ngeri sgt..asal nak melangkah je terbayang aku terjatuh lam longkang..mmg mimpi ngeri bagi aku..so pada bloggers yg tengah membuyung..jaga keselamatan anda yer..:))
crdit to mr google..ni pic longkang kecik je.



8 comments on "Sampai sekarang masih trauma"

tiefazatie on October 20, 2010 at 4:43 AM said...

kak..alhamdullilah akak n baby ok je..sedih ifa baca kak..huhu

ayu on October 20, 2010 at 6:34 AM said...

uish...kema...agak dasat juga kan pengalaman kema ni...alhamdulillah semuanya tak de apa2 kan...ye, betul tu..kena berhati2 kan..

lydzar on October 20, 2010 at 9:12 AM said...

mengalir gak air mata ni baca part nurse cakap anak2 takdek kt luar tu..isk iskk!

nasib baik la everything ok kan..

kuntumz on October 20, 2010 at 10:53 AM said...

fobia kan??klo aku pun fobia..

A.I.D.A on October 20, 2010 at 2:48 PM said...

sedih gila bc entry ni ma..hampir nangis aku..mcm2 mslh dtg dlm satu ms..mmg sakit..aku ingt lg ms mgdung kat haris almost 8-9 bln..asik2 ulang alik kelate sbb mek sakit tenat..ms tu aku xsihat..bygkan dlm keta hampir 10jam ke kelate..bila sakit tp xda duit..sbb semua dh prepare utk bsalin..laki aku kena tipu 10k..bila kwn bg pinjam 300..syukur sgt..saat tu aku mmg kena kuat..laki aku sgt x stabil..mek kat icu..duit terbang 10k..sedih ma..kami sllu nangis sama2..kalo ingt part ni..mmg aku nangis..syukur tuhan bg aku anak yg cerdik & senang dijaga..:)

Lynn Nasir on October 20, 2010 at 4:18 PM said...

salam kenal sis ^^

saya pulak yg rasa senaknya..dah ada pengalaman dah jatuh longkang beso gitu, berjahit dahi ni :D

nape la nurse tu tolak-ansur bg bebudak tu masuk, hish..kalo kena kidnap ke hilang ke cedera ke, nak ke dia bertanggungjawab? apa la..

Huzn on October 21, 2010 at 11:23 AM said...

w/pun hang penah crita kat aku pasai benda nih...tp bila baca entry ni rasa sedih betoi...especially time anak hang jerit nangis2 kat tepi longkang...mesti diorg pun trauma kan...tp pengalaman hang nih mmg serius ngeri wei...

kemma on October 22, 2010 at 3:23 AM said...

betui ruhul..la ni kan klo pi mna2 nampak longkang je,,mest aishah /adam dok ingatkan aku..

 

©2009 da tru luv | by TNB