Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, December 5, 2012

WW:Putera Bongsu genap setahun

Alhamdulillah
Hari ni genap setahun usia si putera Ameer Mifzal
Syukur ya Allah di atas kurniaan besar ini

Di kurniakan kesihatan yang baik
tumbesaran yang sempurna
skill pon makin hebat... phewwww :)
Gigi yang belum tumbuh sebatang pon...risau jugak ni.. :)

Semoga anak mama jadi anak yang soleh ,cemerlang dunia akhirat
jadi insan yang hebat
bakal penjadi pemimpin yang dihormati dan di segani
jadi la manusia yang berperkerti mulia.. sayang 
berakhlak indah...
semoga Allah memudahkan perjalanan mu anakku sayang..

Nak share beberapa pic sepanjang setahun usia Ameer Mifzal

selepas sejam di lahirkan...

manja gila ngn kakak skung ni..beside kakak yg mengasuh dia




si lasak bertuah ni.. :)


ps: lupa nk kena pg check up ameer ari ni...cukup setahun ...sbaik teringat nk wat entry then teringat nk check kad kesihatan ameer...


Friday, November 30, 2012

Dunia baru saya

Lama rasanya menyepi
dah kurang sikit masa berceloteh cerita tentang anak2..banyak nk cerita n banyak pic nak share sebenarnya
seperti rutin biasa fully hwife yang lain
cuma yang membezakan bagaimana kita menangani karenah n ragam anak2 yang berubah setiap hari
time diaorang membesar
masing2 ada ragamnya kan.. :)

Sebenarnya x pernah terlintas untuk terjun di dunia baru saya ni
just kerana jatuh cinta sejak kenal n menggunakan Mary Kay
5tahun saya menggunakan produk yang merosakkan kulit..tanpa rasa bersalah
5 tahun saya tenyeh produk yang ada bahan seperti bahan dalam pencuci lantai
errrr...abis rosak n nipis kulit
tp boleh perasan kulit cantik ekk masa tu..  :(

Mula2 saya just pakai n after 8 bulan saya decide jadi ahli
demi nak dpt gift yang best2..hehe
so after beli untuk diri sendiri..untuk kakak
untuk kawan dan saya decide untuk ke Kelas ESRS
yg mengiktiraf saya as Independant beauty consultant Mary Kay
dengan niat 1 je
best sgt kalau dapat share sesuatu yang baik n buatkan orang lain gembira
n dpt tolong solve their problem
n sekaligus buat kulit diorang sihat dan cantik

Inilah dunia baru saya sekarang
n insya'allah ada projek sampingan lain jugak selain Mary Kay
Semoga Allah memudahkan segala apa yang dirancangkan..amin

Pic dr oven ..Skincare Class at Pejabat SUK Negeri...





Monday, November 19, 2012

Baked Macaroni cheese la pulakk

Layan kan mood membako
hehe
pepagi da plan nak wat baked macaroni cheese
memandangkan macaroni da ada
selalu goreng je kan
jemula..x minat sangat mama macaroni goreng ni
tp macaroni memang feveret anak2..
dulu mase mama mula2 makan rase cam xde perasaan mse makan tu
kunyah telan..kekadang rase cam ape kebenda la aku makan ni
haha nak wat camno orang kampung
hehe..layan pucuk ubi lagi bestttkan

Lepas bersilat pung pang pung pang kat dapo
dengan 400gm macaroni dapat 2 tray
untuk sos merah..mama pakai sos spagetti originall kimball
untuk sos putih mama bantai guna mushroom soup
sebenarnya boleh je masak pakai freshmilk bagai..tapi nak mudah n cepat la katakan
haha
so hasilnya dapat 2 tray
try pertama...byk gila depa tabur mozarella

ni keje adam dia nak letak cheddar ..kot suke ati korangla

tray pertama sekali hadapp je...ni tray ke 2 ada la sikit baki nak repeat   
Anak2 cakap TERBAEKKK
n mama pon rase camtu
pasni nakmo macaroni goreng da..
resepi macaroni yang terbaekk wat mse ni...

pizza mama the best..

The best la sangat kan
besa la anak2 sure suka masakan mak sendiri kan
walaupon x cun macam kat kedai..tapi alhamdulillah rasanya lazattt
ceewahhh

Walaupon beli bahan nak buat pizza ni boleh disamakan nak beli pizza dua bijik kat Pizza Hut nun
tapi berbaloi sangat boleh wat banyak kali 
n boleh pelbagaikan ke resepi yang lain bahan2 tu

Balik dari Hello kitty town
yg da story kat entry ini
 singgah kat Giant Tampoi cari bahan2 untuk pizza

Sampai Umah setelkan mandi budak kecik 2 orang..lepas maghrib terus menguli doh
uli tangan je tau...
 dalam 600gm tepung dapat 5 pizza medium
2 biji sedekah kat jiran..
wauuu esoknya jiran depan umah cakap.."isshhh pandainya kau buat ..jualla "
haha...berkat uli lama..doh tu jadi sangat lembut n sedap...

Layan pic jom
doh pertama..

doh yang terlebih tebal..tapi en amy puji roti lembut n sedap.....x berapa nak pandai agak ketebalan yang bakal naik selepas bakar..tp yummy licin

Last doh...doh ke 3/4 da bg jiran..doh ke 5 mama n adam sental...perffffeccctoooo akhirnya...  
 Berbaloi buat sendiri puas makan n boleh berulang buat

Esoknya bekpes western lagi
hahaha
mama mood rajiin n lagipon cheese mozarella mama beli 2 pek..cheddar pon beli 2 pek
En Amy jeling je..huahuahua
anak2 mmg ske gila cheese2 ni
hehe

so bekpes esoknya kitaorang layan
Baked Macaroni Cheese
next entry ye sambungannya...

Friday, November 16, 2012

x jadi picnic..terjah puteri harbour indoor theme park

sambungan dari entry ini
lepas kecewa x dapat mandi kitaorang gerak dari Hutan bandar
lihat muka kecewa kakak yang disuruh senyum
selepas tengok kolam dibersihkan...balik la dengan hampa



Sebaik jugak x jadi mandi tau
hujan da mula turun sebaik je kitaorang naik kete
Allah dah janjikan yang lebih baik untuk kita sebenarnya

Abah cakap kita pg Apartment Perling la mandi kolam
sebelum tu kita jalan2 ke Hello Kitty Town dulu
anak2 x teruja sangat sebab lebih teruja nak mandi

Ikut Laluan ke Legoland..dari jauh dah nampak full parking both side Legoland
perghhhh..ujan x menjadi halangan okeh
so lalu je...kitaorg terus ke Indoor theme park Hello Kitty Town
niat untuk jalan2 je
klo nak main kna kumpui duit jugak
costing juga tix theme park ni

Sampai la suda..
yukss layan pic

amik ko sume pakai baju nak terjun kolam n pakai sliper jepun je..malu gakla..








Masuk shop ni pon sbb free ..haha
ok jugakla ..best jek
klo indoor park dia bahagian atas...lam 5 tingkat klo x silap
macam2 entertainment ada..tgk pada dia punya schedule je la
so untuk 1 theme park RM50
klo untuk 2 theme park RM85
so apa lagassss kumpui la duit
klo datang ke Legoland harus terjah ke Puteri Harbour Indoor Theme Park ni
klo org luar Jb harus tido di Jb baru puas hati

So next year slain kumpui duit untuk beli annual tix legoland..cecah 1K++ gak tau
termasuk lam senarai kumpul duit untuk tix hello kitty town ni
apa boleh buat askar ramai harusla harga tix cecah ribu riban...


Lepas kuar Hello Kitty town...hujannnnnnnn sangat lebattttttt
bila nak buka bekalan ni...anak2 nak makan nasi dah ni..
ajak makan KFC pon xnak..bagus tak anakkk aiiii?
haha...

Kami makan bekal dimana???
nantikan sambungan entry...panjanggggg sgt dah entry ni

ala2 beger bako..

Bebudak ske beno beger2 ni kan
mama pon suke..hakhak
lam family kecik aku ni sorang je x bpe ske fastfood2 ni
spe lagi klo bukan en amy
sllnya dia layankan je klo pi mcD ke apa..
klo kfc dia makan ayam je..
datangla beger baru ke..resepi terbaik ke..
xdipandang

Anak2 ni 1 hal klo beli beger kan
sayang betul ngan daging bege tu
sanggup makan roti dulu simpan daging utk makan kemudian
thats y mama kekadang masak daging beger je
malas nak masak ngn roti..diorg kekadang letak tepi je roti tu..
sayanggg rezeki kan..n aku mmg x penah suka anak2 membazir makanan camtu

Depa dok teliuq sgt bege bako
tp mama n abah lom sempat survey lagi beger bako sekitar Jb ni
so kita wat sendiri je la anak2 oiii
korang nak bpe keping daginggg..
mama wat smpi korang xleh nak telan ye....
haha..cam geram je mama tu??
x aihhhhhh
nak bg depa puas makan la..

So beli daging beger ramly..sepatutnya mama wat sndri guna daging cincang skali abah pg beli daging beger..bedal je la
so malam nya 
mama mulakan operasi kedai bege bako mama..
huahuahua

ini hasilnya
3 lapis okeh..ngn telur n cheese..ammar pon skali tp xde sos mayonis je lebih

ni mama punya...salad n tomato banyak gilos..makan abis berterabur..haha

Kebetulan ada lidi...lidi balance cucuk paru sambal jual masa bulan puasa tu..
so sesaje la cucuk
menarik bukan???
haha..en amy gelak je tgk bini dia over ..kihkih

minggu abah cuti boleh lalala..

Ekceli kebetulan sangat week ke 2 cuti sekolah ni 
En Amy cuti seminggu Dato ke Dubai
so macam2 la plan nak bawa ank jalan2 sbb abah ada
disebabkan xde plan cuti jauh2
so bawa anak2 pusing dekat2 je

Rabu punya plan
bawa anak2 mandi kat hutan bandar
dulu mase kakak n adam umo 3/4 tahun rajin giler mama bawa mandi kat sini
ekceli tempat mandi ni free n dibuka utk org awam..tapi bebudak je yang bleh mandi ye.
orang dewasa boleh teman n guide je
 
mse kakak n adam 3/4 tahun kat Hutan Bandar
 

lepas masak2..masuk lam bekal
siap2 terus pg lepas zohor
en amy da bedal sepukul dulu nasi kat umah..haha
ank2 xnak makan..diaorang nak makan kat sna..
excited nak pi mandi la katakan
selain nasi, ikan kembong sweet sour n sotong grg kunyit ngn kentang
tambah kudap2 lain
beli grg pisang, kopok lekor n karipap panas yg dijual kat tepi jalan umah

hidang untuk en Amy sbb dia nak lunch dulu..yg lain da masuk lam tupperware

Sampai je kat sna..wah xcited
mama ponn..haha
lama x pg mandi2 ni since ada ameer
 
Sambil menikmati panorama ijauuu
smpi kat kawasan kolam..
alamakkkk kolam tengah dicuci..
huhu..anak2 saya amatttla frust menonggeng..
ari tu la plakkk nak pi cucinya....
 
En Amy ajak pi gunung pulai mandi
tapi mama xmo sbb musim ujan lg pon lam sejam perjalanan
kang pukui bape nak mandi..dahle musim ujan
so decide pg tempat lain...
n kat mana nak buka bekal ni???????
 
Gunung Pulai..lama dah x pg
 
Akhirnya ke mana kami pergi...n kejadian makan bekal kat tempat yg x disangka..siyesssss malu amatt
tgguuuu sambungannya..

Wednesday, November 14, 2012

lamaaaa xdating berdua...

ahad lepas
kakak xde..adam n ammar ikut cik ros sebelah umah pegi kje kawin
tinggal mama n abah n ameer je
free otak  mama jap..haha

ameer start tido pkl 11pg
terus masuk dapo msk utk lunch
siap masak..pg mandi..haha br nk mandi pg ok...kihkih

12.30pm lunch la kami berdua dengan tenang smbil layan melodi
lama gila x mkn berdua cmni....
tapi x laju la plak mkn...cm sunyi gtu x rebut2 ngn ank2...hehe

menu tghari kami
siakap stim + sayur campur sotong..+papadom lupa nk snap

minggu pertama cuti sekolah....

cuti sekolah start
menu pon berderet kna atur...bulan ni n bulan depan belanja dapur digandakan ye
anak2 tgh membesar..tau je la camne dia org asik nak mengunyah je
x kering tangan ni asik masak
stress plak mama..sbb sll je join diorg makan
opkozla habis diet hanccuzzz..diet konnnnnonn

ptg jumaat sampai ahad 
kakak ke KEM RIMUP di SAVANNAH HILL Ulu Tiram
adam frust xdpt join sbb umo x cukup
next year ok bebeh
lepas anta kakak naik bas..terus bawa adam, lisa, n dak kecik 2 org tu g amik penyata sekolah agama
alhamdullillah semua ok..

Balik umah petang jumaat tu
bermulala hari adam tanpa kakak..diorang tu macam twin..ada gaduh.. xde rindu..kekadang kamcing semacam
ekceli kakak da biasa adam xde...n kekadang dia lega xde org kaco dia..haha notty
adam asik cakap kat mama
mama ..rindu kan ..kat kakak..
mama..rse2 kakak rindu x kat kita..
mama..bosanla xde kakak
mama ..adik rindu la kat kakak..(ekceli kakak pon still panggil adam tu adik tau...dak kecik 2 org tu dia pnggl nama je..even kekadang ammar panggil ameer tu adik..)
macam2 la versi rindu dia kat kakak tu...

Haa tau pon
klo ada asik nak bercako je..
siyes kejap baik..kejap terpekik
kejap aku lepuk ko..ko lepuk aku
siyesss pening tgk..
geram pon ada..
bila mama jadi tarzan baru diam..
jap je la diammnya..
pastu start balik..
jaga yang kecik ni lagi aman tau..

Tapi..
dah terbiasa dengan anak yang ada 4 ketui
bila xde sorang rase sgt kehilangan
mama siap bleh mimpi kakak lagi..bangun n cari kat bilik
baru teringat kakak xde g kem..huhu
camno la gayanya klo derang msuk boarding school nanti...




korang isi cuti sekolah anak2 camne?ada hantar balik kpg ke?


Wednesday, November 7, 2012

Ameer da turn 11 month

Ekceli 5hb tu hari ameer genap 11 bulan
satu gigi pon lom tumbuh boboiboy mama ni
dah melangkah setapak..
yg lain x lewat sgt..masing umo 9/10 bulan da naik sebatang 2 gigi
kira hero2 mama xleh lawan kakak yg start jalan umo 10 bln
hero2 sume umo setahun baru jalan..
so bajek ameer leh jalan bulan doblas nanti ..genap setahun


Hari ni ameer x sihat..batuk n selsema
sian sgt dgr dia batuk
smlm dia nangis x dapat tido
so bg makan ubat ..termasuk ubat demam
then nmpak ok tidurnya..
gosok vicks kat dada, belakang n leher
yang kelakonya..mse ameer makan ubat dia nangis so terjagala abg ammar
bila ameer telan je ubat terus ammar tepuk tangan n cakap pandai nyamen(kot ske ati dia je nak panggil apa tau..kekadang kentotla, dodoila, nyomen la,..ikut sedap mulut dia je..dia geram tu sbnrnya..geram sayang) mama n abah berpandangan ingatkan dia mengigau..haha..
dia tu overrrr sayang n overrr protective..rimas pon ada kekadang
harap2 ameer ok la hari ni..
 
 musim ujan camni la...banyak yang x sihat
tapi tetap alhamdulillah kerana Allah turunkan hujan kepada kita

Apa yang saya telah belajar...
jangan banyak merungut..bersyukurlah
kerana ada yang lebih teruk hadapi musibah dari kita..

Friday, November 2, 2012

jimat turun temurun

terajin..weee
godei entry ni
korang..yg ade anak lebih dari satu
selalunya baju lama anak2 yang sebelum2 recycle balik tak?
ofkoz la yg still elok kan..masih berkondisi baik di pakai
klo saya ni..opkos sangat ..watpe nak bazirkan if boleh pakai..
lgpon if kita beli yang kualiti rsenya sayang sgt nak biar camtu je kan
tp klo dah xde spe nak pakai elok le sedekah je..

belek pic ni..smpi skung baju ni digunakan
kira semua merasa la pakai baju ni..
Tshirt brand Kiko ni dr kakak smpi ameer skung tau...yg pic adam n ammar ntah mana cari x jumpa

pic mse sahur..baju yang sma ngn kakak di atas

kakak lam 7 bln mse ni..

ammar

ameer

adam
adam xbpe byk pic sgt..huhu..sbb mse tu mama rse cam bz giler ada anak 2..n rapat setahun satu..huhu
 

kekalkan momentum..carca merba entry


terjaga kul 2 pagi
so merepek kat sini la...orang lain da tido klo nak merepek pon kan..haha
Selalu susah sgt nak kekalkan momentum..
momentum apa tu kome??
momentum keje
kira cam x disiplin la..
uwaaa

Bila wat keje dari umah ni
banyak masa yang dicuri
curi2 wat kje part time
curi2 join contest...haha ni sbb cam syok je tgk orang menang..haha..manatau kot bertuah..:)
selalunya x bpe nak bertuah pon..hehe
yang x curi2 ialah jaga anak n rumahtangga...atee nk ngelat pon memang x boleh..

Banyak perancangan..perancangan je la pon
tp seksa nak laksanakan
ngn mood ketepi ketengah
kelaut kelangit..hehe

Klo time malas tu..malas ya amat
klo time rajin..rajin beno..

sebelum bz ngn perancangan lain
skung ni bz jual produk Mary Kay
jual tu pon sbb baru sebulan jadi members/beauty consultant kekdahnya
tapi ekceli dah pakai Mary Kay sejak bulan Feb tu hari..

Nape pakai Mary Kay
1. bosan ngn produk lama..5tahun setia ngn Le Rose...

2 kulit nampak kusam kalau x betul2 jaga

3 try Mary kay mse demo...wallah sgt menakjubkan ..wat test sebelah muka pakai skincare MK sebelah lg tak..siyes nampak beza sgt n pipi tu naik 

4 risau klo di abaikan naik jeragat ..almaklum da naik 30's

5 tua tu pasti datang..mati tu pasti.. tp klo boleh biarla umo 30's kulit pon selayaknya dengan umo..jgn le umo 30' org kata 40/50 an plak..mse tu terasa la plak kan

6 rse nk bg reward kat diri jugak ..yang termampu..bukan husband support tau..cr duit sendiri ni nak pakai Mary Kay...yang pastinya Mary Kay x semahal yang anda sangka...Mahal didengar bila dah guna berbaloi n tahan lama..Mula2 nak try Mk risau jugak takut pakai stgh jln coz sesak..tp alhamdulillah sejak bulan 2 pakai set skin care botanical (xde bahan kimia ..just bahan botani) baru sekali topup cleanser bulan 7 tu hari..satu set sc botanical RM296..mahal kan...tp bila dibahagi 7 bln baru RM40+..mampu lg klo sehari 2ringgit nyimpan..
camne plak ngn kes sy ni??smpi 10 bulan bertahan set tu...kira ok sgt la tu

7 x mampu nak pakai SKII..Mary kay pon setaraf okeh..boleh wat duit lagi..so just percaya diri 
n perkataan paling sesuai untuk produk Mary Kay "SABAR UNTUK CANTIK"
KENAPA??..sebab produk Mary Kay berasaskan bahan botanical..so kesannya mmg nampak lambat..tp hasil memang TERBAEKKK..insya allah




p/s nak reward diri sendiri dengan supplement yang sy minat....da terbabas tetinggal suplement gara2 melabur kat benda lain....uwaaa..
I LOVE SHAKLEE TOO..pasni nak continue balik set B
cian kat anggota badan ni..kan
kne kerja keras ni..miahaha

Segala apa pelaburan yang saya buat hasil usaha cari duit sendiri tau..sy tau husband sy pon banyak tanggungan since sy just hw..so setiap keinginan saya cuba dapatkan sendiri..klo dia belanja lagi la bagussss..wahh gitu
kekadang sedih tau bila ada yang anggap asik nak pentingkan diri abiskan duit laki..
klo la orang tu kenal sy camne..dia akan tau spe saya..macamana saya bertungkus lumus meniaga makanan bulan puasa ari tu..dengan anak kecik lagi..tapi sy bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi
saya bersyukur dengan ujian Allah yang memberi ujian kesusahan untuk saya menghargai masa senang saya..dan sy bersyukur kerana apa yang saya miliki hari ini..alhamdulillah
emo la plak la haii..tapi sy sll cakap kat En Amy sy ni "MATA DUITAN"
haha sure terjojol mata korang baca ekkss..
sungguh.. da klo x mata duitan xdela sy ni planning itu ini ..cari duit sna sini..bukan untuk saya sorang
anak2 tetap keutamaan..apa yang saya buat hari ni..ofkos untuk anak2 n family saya..
TQ untuk En Amy yg supportive n memahami yang saya bosan tanpa wat apa2 kat umah selain jaga rumahtangga ..dia lepaskan saya buat keputusan mana yang baik n yang saya suka
dia sediakan telinga untuk mendengar walaupon dia bz sma naik ngn Dato'..bos dia tu..
so im just to be independent wife n mama..


Okla..kang abis plak kuar ayaq mata , ayaq idung..daaa
..ishh x suke la....KLO BOLEH NAK KONGSI YANG INDAH2 JE NGN KORANG...YANG PAHIT TELAN SENDIRI..SIMPAN DIAM2.






Wednesday, October 24, 2012

WW:layan diri time mama masak

huhu
sadis lom ada ipad..huahua
bila nak dapat free ni...:)

klo ameer tido ammar ske pot mcm ni..santai gitu..klo si kecik tu ada..trus duk lompat atas meja..c kecik tu obses oii ngn gadget2 ni..haha

so ammar layan kat laptop
bagus jugak..kang jd cam henpon asik donload game je
geram  oii..plak ammar asik wat tepon mama mcm dia punya..

so nak masak pon lebih tenang smbil hiburkan hati karok macam2 lagu pelbagai genre termasukla nasyid...kuikui..

"ibu mithali..ibu yang sejatiii....ahaksss  kopek bawang smbil lap air mata.."

Selamat hari raya aidiladha sume.. 

Tuesday, October 23, 2012

seiras

sejak asik berphotoscap ni
hari2 rse nak edit gambo..haha
semalam terbelek pic lama
n nak share pic ammar yg seiras adam sebenarnya
tapi klo org tengok adam skung sure x caya dia seensem ammar mse kecik dulu..hehe
mak mana yang x puji anak sendiri.. :D

ada persamaan kan...abang n adik
tapi sebenarnya adam lg sweet mse ni..n over manja tau..
sampai skrang manja dia tu sebenarnya
cepat tacing n selalu la datang merengek nak peluk2..
kekadang kna marah gak huhu..mama kekadang rimas sbb ank bujang semakin beso ..huhu

Friday, October 12, 2012

bulu mata palsu

Sumpah x penah pakai
la ni tengok budak2 belasan tahun yang kje part time
or ada yg just g jenjalan siap pakai bulu mata palsu

memang comeii tp cam berat mata memandang je
hehe
tetiba cam teringin plak nak berbulu mata pelesu
haha..malu la plak
kang ada ameer renung je muka mama
tetiba plak teringat yg gajah sesame street tu..haha..apekenama gajah tu ntah

Tapi kan bila pk balik
klo nak pakai nak pegi mana???

haha..x sheshuaiiii la..


Dalam hati

Pernah x hati korang berkata kata
kepala korang dok berpk je
sedangkan korang sedang buat keje lain
pernah tak??

Itu namanya jiwa melayang ekk?
hihi
semalam x kusyuk solat asar...boleh plak rakaat kedua lepas tahiyat aku bg salam...lepas da sapu muka..tetiba ya Allah...terus bangun n solat semula
ishh teruk dah ni..
 
Dalam dilema xtau keputusan mana yang patut diambil
dan sepatutnya mengadula pada Dia
mohon petunjuk sekiranya antara kekeliruan tu 
akan ada satu pilihan..

So hari ni
decide atur satu satu
if memang dah rezeki Allah akan tunjukkan
if bukan rezeki kita redha n usahakan yang lain..

Moga ditemukan kebaikan dan keberkatan
salam jumaat semua

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

mudah dan sedap...cubala..

Semalam masak puri lagi
sememangnya anak2 aku suke makan puri..n tosei blum blajo lagi..hehe
selain simple..siyes terangkat klo makan ngan kari pekat or sambal tumis
now br la aku tau nape most all indian ske makan puri 
sebab senang disediakan n sedap


Korang tau x puri tu apa?
ada yang x penah makan kan..
puri macam capati tapi versi goreng
kira capati di bakar cam roti canai tapi puri di goreng
makan gitu je pon sedap tau

Uli pon senang n jap je..x payah nak teruk2 uli cam nak wat roti canai
seram woo klo ingat mse uli tepung nak wat roti canai...haha hasilnya sekali tu je aku wat
rela aku beli instant roti canai..balik masak kuah je..hahaha

So skarang puri@puree ni dah jadi menu pilihan utk bekfes , lunch, minum petang or diner kitaorang
siyes pas ni tepung atta kompem sentiasa dalam senarai bl barang dapur
selalunya bila nak makan puri aku baru buat kuah karinya..memandangkan xde masak kari untk makan nasi kan..so aku just wat kari kentang n karot je..



ammar repeat makan...buatnya untuk makan petang..skali dinner pon bedai yang ni je
ini la puree...mse goreng tu mmg naik kembung  n bila makan masa panas2..usss sedap amat..pejam2 mata ok..
Nanti klo ada masa korang cuba try...daa

Tuesday, October 9, 2012

keletah abang ammar

cam dah lama je xshare cite tentang abang ammar kan..hehe
skung ni mulut dia dah macam bertih goreng
potpetpotpet
susah nak berenti
ada je yang dia bebelkan
kekadang tergelak sendiri mama
yang paling best tgk dia main ngn ameer..mengekek ketawa c ameer tu

korang lom tau kan???
dia adalah boboiboy
jadi boboiboy mesti ada kawan diakan
selamba je dia namakan ameer..gopal
mentang2 la kawan tu kelabu sikit..
selalunya dia akan panggil "adik...adik gopal"
jiran2 pon dah tau da..diaorg tergelak dengar ammar panggil adik dia cam tu..
mama jadi yaya
abah jadi tok aba
bila kitaorang cakap dia jadi ochobot(betul ke eja ni ntah) x nak plak..dia kata abang adam tu adudu..haha
semua karekter boboiboy dia bedal 
sesuka hati je tau dia tu..kekadang abis sume orang dia panggil gemuk
abis ngn jiran2 skali kena..x kirala kurus ke montel..dia je la yg kurus

Tadi dia ada cite semalam dia mimpi
sebab tu dia menangis..
so mama tanya la mimpi apa
dia cakap mimpi mama tinggal dia ngn abah ..mama bawa ameer je..
haha
comeiii sangat dengar dia bercerita..ngn terbeliak beliak mata ngn penggayaan dia..
haha...mama gelak je layan

Perkara yang dia pesan sebelum tido ialah
"esok mama masak ayam ehh"
wajib tau dia ingatkan..nk kata makan sgt mcm x jugakla
tapi dia jenis pemakan jugakla..jenis xmemilih
selalunya apa yang kita makan dia akan minta nak rasa sikit

Now dia da x pakai diapers dah 
malam pon x pakai
sebelum tido kencing dlu n dalam pukul 6 mama akan kejut bangun kencing
so far ok sangat

Tahun depan ammar dah masuk 4 tahun
mama decide hantar Tadika Kemas je sebab dekat ngn umah..biar dia sesuaikan diri dlu
baca ABC da lancar..nak nulis tu cam ssah sikit..1-10 pon da lancar
cma bila di ajar menulis dia cam xberapa nak sangat
Lagi satu
kna train dia basuh berak sendiri..selama ini mama yg dok cuci
harap2 dia akan dapat sesuaikan diri coz dia agak manja..

Bila dia 5 tahun baru nak hantar dia kat Little caliph or smart readers..dekat gak dengan umah
itupon klo kitaorang stay sini lagi
mayb akan pindah rumah 
apapon kita hanya merancang...Allah yang tentukan


dah besar kan saya..:)

sarapan apa pilihan hati?

Dok negara aman seperti negara kita ni
macam2 boleh telan dengan senang hati..
menu sarapan yang best selalunya
nasi lemak,roti canai,teh tarik
ishhhh sedapnya minum teh tarik panas
lama dah x minum air manis..hukhuk

seminggu lepas 
kami semua kecuali en amy (dia x minat)
addict bedal roti bakar letak garlic butter 
makan plak ngn mushroom sup..adooaiii 
teringin balik bila typing ni..huhu

Roti ni jenis roti menggali..lupa plak nak amik pic tu hari
dia sketul beso ...so klo nak makan kna potong
kitaorang beli kat tesco ..harga sebiji rm 1.20
korang tau berapa kitaorang bedal beli?
5 biji ok..hari2 ngadap garlic bread siang malam..haha
sampai abis garlic butter tu la..haha

Roti tu lembut sesangat ...klo cicah kari or pengat durian memang terangkat
x pon cicah sup merah gearbox..adoiii x tahan
nanti nak pg beli lagi la...x pasti kat giant n carrefour ade tak roti camtu
umah aku lg dekat ngn giant n carefour berbanding tesco..
so  kna survey ni..

terliur la plak...huhu
tapi x bleh beli selalu la roti ni...karbo kne kurangkan..aku la tu..korang xpe
hukhuk..sume  benda sedap ..nape la kna kurangkan makan..huhu

p/s: ker ade pk aku ni diabetis..nope ..alhamdulillah setakat ni sume ok..
sje je diet karbo..amik protein je lebih
tapi selalu jugak tersasar bila jumpa roti cenggini..huhu

Friday, October 5, 2012

Ameer genap 10 bulan

Hari ni ameer da genap 10 bulan
lg 2 bulan cukup setahun...jap je kan
yang pastinya ameer membesar dengan sihat n semakin bijak sekarang
mudah mudahan susu sentiasa banyak untuk Ameer..insya allah

Skung ameer sangat la aktif
memanjat tu mmg feveretla
risau jadinya
mmg x akan tinggal dia sorang lama2
da berdiri n boleh lepas tangan dengan masa yang agak lama..belum melangkah lagi
gigi belum tumbuh sebatang pon...x kesah sangat sbb history his siblings pon mmg jenis gg tumbuh lewat skit
mulut pon sangat la ramah
dulu jiran2 cakap ameer sangat susah nak senyum n x friendly
now ..layankan ye bebel si ameer ni..
bersembur air liur..siap buat buih2 bagi basah baju..hehe
da pandai babai
da pandai tepuk tangan
suh kiss dia akan kiss
yg paling x tahan klo abah dia balik ..konpem dia pon kehulu kehilir merangkak ikut abah selagi abah x dukung
..siyesss manja dengan abah

dia pandai turun sendiri tau..risau sgt..naik jap je..pastu turun

terkejut sgt mse ni..2nd time dia pnjat katil...turun x pandai

sogok ngn menan time nak solat

aktiviti rutin..kemas rak baju kakak time mama tidurkan abg ammar..hishh geram ngn budak ni

Wednesday, December 5, 2012

WW:Putera Bongsu genap setahun

Posted by kemma at 8:48 AM 1 comments
Alhamdulillah
Hari ni genap setahun usia si putera Ameer Mifzal
Syukur ya Allah di atas kurniaan besar ini

Di kurniakan kesihatan yang baik
tumbesaran yang sempurna
skill pon makin hebat... phewwww :)
Gigi yang belum tumbuh sebatang pon...risau jugak ni.. :)

Semoga anak mama jadi anak yang soleh ,cemerlang dunia akhirat
jadi insan yang hebat
bakal penjadi pemimpin yang dihormati dan di segani
jadi la manusia yang berperkerti mulia.. sayang 
berakhlak indah...
semoga Allah memudahkan perjalanan mu anakku sayang..

Nak share beberapa pic sepanjang setahun usia Ameer Mifzal

selepas sejam di lahirkan...

manja gila ngn kakak skung ni..beside kakak yg mengasuh dia




si lasak bertuah ni.. :)


ps: lupa nk kena pg check up ameer ari ni...cukup setahun ...sbaik teringat nk wat entry then teringat nk check kad kesihatan ameer...


Friday, November 30, 2012

Dunia baru saya

Posted by kemma at 11:37 PM 1 comments
Lama rasanya menyepi
dah kurang sikit masa berceloteh cerita tentang anak2..banyak nk cerita n banyak pic nak share sebenarnya
seperti rutin biasa fully hwife yang lain
cuma yang membezakan bagaimana kita menangani karenah n ragam anak2 yang berubah setiap hari
time diaorang membesar
masing2 ada ragamnya kan.. :)

Sebenarnya x pernah terlintas untuk terjun di dunia baru saya ni
just kerana jatuh cinta sejak kenal n menggunakan Mary Kay
5tahun saya menggunakan produk yang merosakkan kulit..tanpa rasa bersalah
5 tahun saya tenyeh produk yang ada bahan seperti bahan dalam pencuci lantai
errrr...abis rosak n nipis kulit
tp boleh perasan kulit cantik ekk masa tu..  :(

Mula2 saya just pakai n after 8 bulan saya decide jadi ahli
demi nak dpt gift yang best2..hehe
so after beli untuk diri sendiri..untuk kakak
untuk kawan dan saya decide untuk ke Kelas ESRS
yg mengiktiraf saya as Independant beauty consultant Mary Kay
dengan niat 1 je
best sgt kalau dapat share sesuatu yang baik n buatkan orang lain gembira
n dpt tolong solve their problem
n sekaligus buat kulit diorang sihat dan cantik

Inilah dunia baru saya sekarang
n insya'allah ada projek sampingan lain jugak selain Mary Kay
Semoga Allah memudahkan segala apa yang dirancangkan..amin

Pic dr oven ..Skincare Class at Pejabat SUK Negeri...





Monday, November 19, 2012

Baked Macaroni cheese la pulakk

Posted by kemma at 8:55 AM 1 comments
Layan kan mood membako
hehe
pepagi da plan nak wat baked macaroni cheese
memandangkan macaroni da ada
selalu goreng je kan
jemula..x minat sangat mama macaroni goreng ni
tp macaroni memang feveret anak2..
dulu mase mama mula2 makan rase cam xde perasaan mse makan tu
kunyah telan..kekadang rase cam ape kebenda la aku makan ni
haha nak wat camno orang kampung
hehe..layan pucuk ubi lagi bestttkan

Lepas bersilat pung pang pung pang kat dapo
dengan 400gm macaroni dapat 2 tray
untuk sos merah..mama pakai sos spagetti originall kimball
untuk sos putih mama bantai guna mushroom soup
sebenarnya boleh je masak pakai freshmilk bagai..tapi nak mudah n cepat la katakan
haha
so hasilnya dapat 2 tray
try pertama...byk gila depa tabur mozarella

ni keje adam dia nak letak cheddar ..kot suke ati korangla

tray pertama sekali hadapp je...ni tray ke 2 ada la sikit baki nak repeat   
Anak2 cakap TERBAEKKK
n mama pon rase camtu
pasni nakmo macaroni goreng da..
resepi macaroni yang terbaekk wat mse ni...

pizza mama the best..

Posted by kemma at 8:26 AM 0 comments
The best la sangat kan
besa la anak2 sure suka masakan mak sendiri kan
walaupon x cun macam kat kedai..tapi alhamdulillah rasanya lazattt
ceewahhh

Walaupon beli bahan nak buat pizza ni boleh disamakan nak beli pizza dua bijik kat Pizza Hut nun
tapi berbaloi sangat boleh wat banyak kali 
n boleh pelbagaikan ke resepi yang lain bahan2 tu

Balik dari Hello kitty town
yg da story kat entry ini
 singgah kat Giant Tampoi cari bahan2 untuk pizza

Sampai Umah setelkan mandi budak kecik 2 orang..lepas maghrib terus menguli doh
uli tangan je tau...
 dalam 600gm tepung dapat 5 pizza medium
2 biji sedekah kat jiran..
wauuu esoknya jiran depan umah cakap.."isshhh pandainya kau buat ..jualla "
haha...berkat uli lama..doh tu jadi sangat lembut n sedap...

Layan pic jom
doh pertama..

doh yang terlebih tebal..tapi en amy puji roti lembut n sedap.....x berapa nak pandai agak ketebalan yang bakal naik selepas bakar..tp yummy licin

Last doh...doh ke 3/4 da bg jiran..doh ke 5 mama n adam sental...perffffeccctoooo akhirnya...  
 Berbaloi buat sendiri puas makan n boleh berulang buat

Esoknya bekpes western lagi
hahaha
mama mood rajiin n lagipon cheese mozarella mama beli 2 pek..cheddar pon beli 2 pek
En Amy jeling je..huahuahua
anak2 mmg ske gila cheese2 ni
hehe

so bekpes esoknya kitaorang layan
Baked Macaroni Cheese
next entry ye sambungannya...

Friday, November 16, 2012

x jadi picnic..terjah puteri harbour indoor theme park

Posted by kemma at 12:27 PM 1 comments
sambungan dari entry ini
lepas kecewa x dapat mandi kitaorang gerak dari Hutan bandar
lihat muka kecewa kakak yang disuruh senyum
selepas tengok kolam dibersihkan...balik la dengan hampa



Sebaik jugak x jadi mandi tau
hujan da mula turun sebaik je kitaorang naik kete
Allah dah janjikan yang lebih baik untuk kita sebenarnya

Abah cakap kita pg Apartment Perling la mandi kolam
sebelum tu kita jalan2 ke Hello Kitty Town dulu
anak2 x teruja sangat sebab lebih teruja nak mandi

Ikut Laluan ke Legoland..dari jauh dah nampak full parking both side Legoland
perghhhh..ujan x menjadi halangan okeh
so lalu je...kitaorg terus ke Indoor theme park Hello Kitty Town
niat untuk jalan2 je
klo nak main kna kumpui duit jugak
costing juga tix theme park ni

Sampai la suda..
yukss layan pic

amik ko sume pakai baju nak terjun kolam n pakai sliper jepun je..malu gakla..








Masuk shop ni pon sbb free ..haha
ok jugakla ..best jek
klo indoor park dia bahagian atas...lam 5 tingkat klo x silap
macam2 entertainment ada..tgk pada dia punya schedule je la
so untuk 1 theme park RM50
klo untuk 2 theme park RM85
so apa lagassss kumpui la duit
klo datang ke Legoland harus terjah ke Puteri Harbour Indoor Theme Park ni
klo org luar Jb harus tido di Jb baru puas hati

So next year slain kumpui duit untuk beli annual tix legoland..cecah 1K++ gak tau
termasuk lam senarai kumpul duit untuk tix hello kitty town ni
apa boleh buat askar ramai harusla harga tix cecah ribu riban...


Lepas kuar Hello Kitty town...hujannnnnnnn sangat lebattttttt
bila nak buka bekalan ni...anak2 nak makan nasi dah ni..
ajak makan KFC pon xnak..bagus tak anakkk aiiii?
haha...

Kami makan bekal dimana???
nantikan sambungan entry...panjanggggg sgt dah entry ni

ala2 beger bako..

Posted by kemma at 10:59 AM 0 comments
Bebudak ske beno beger2 ni kan
mama pon suke..hakhak
lam family kecik aku ni sorang je x bpe ske fastfood2 ni
spe lagi klo bukan en amy
sllnya dia layankan je klo pi mcD ke apa..
klo kfc dia makan ayam je..
datangla beger baru ke..resepi terbaik ke..
xdipandang

Anak2 ni 1 hal klo beli beger kan
sayang betul ngan daging bege tu
sanggup makan roti dulu simpan daging utk makan kemudian
thats y mama kekadang masak daging beger je
malas nak masak ngn roti..diorg kekadang letak tepi je roti tu..
sayanggg rezeki kan..n aku mmg x penah suka anak2 membazir makanan camtu

Depa dok teliuq sgt bege bako
tp mama n abah lom sempat survey lagi beger bako sekitar Jb ni
so kita wat sendiri je la anak2 oiii
korang nak bpe keping daginggg..
mama wat smpi korang xleh nak telan ye....
haha..cam geram je mama tu??
x aihhhhhh
nak bg depa puas makan la..

So beli daging beger ramly..sepatutnya mama wat sndri guna daging cincang skali abah pg beli daging beger..bedal je la
so malam nya 
mama mulakan operasi kedai bege bako mama..
huahuahua

ini hasilnya
3 lapis okeh..ngn telur n cheese..ammar pon skali tp xde sos mayonis je lebih

ni mama punya...salad n tomato banyak gilos..makan abis berterabur..haha

Kebetulan ada lidi...lidi balance cucuk paru sambal jual masa bulan puasa tu..
so sesaje la cucuk
menarik bukan???
haha..en amy gelak je tgk bini dia over ..kihkih

minggu abah cuti boleh lalala..

Posted by kemma at 10:38 AM 0 comments
Ekceli kebetulan sangat week ke 2 cuti sekolah ni 
En Amy cuti seminggu Dato ke Dubai
so macam2 la plan nak bawa ank jalan2 sbb abah ada
disebabkan xde plan cuti jauh2
so bawa anak2 pusing dekat2 je

Rabu punya plan
bawa anak2 mandi kat hutan bandar
dulu mase kakak n adam umo 3/4 tahun rajin giler mama bawa mandi kat sini
ekceli tempat mandi ni free n dibuka utk org awam..tapi bebudak je yang bleh mandi ye.
orang dewasa boleh teman n guide je
 
mse kakak n adam 3/4 tahun kat Hutan Bandar
 

lepas masak2..masuk lam bekal
siap2 terus pg lepas zohor
en amy da bedal sepukul dulu nasi kat umah..haha
ank2 xnak makan..diaorang nak makan kat sna..
excited nak pi mandi la katakan
selain nasi, ikan kembong sweet sour n sotong grg kunyit ngn kentang
tambah kudap2 lain
beli grg pisang, kopok lekor n karipap panas yg dijual kat tepi jalan umah

hidang untuk en Amy sbb dia nak lunch dulu..yg lain da masuk lam tupperware

Sampai je kat sna..wah xcited
mama ponn..haha
lama x pg mandi2 ni since ada ameer
 
Sambil menikmati panorama ijauuu
smpi kat kawasan kolam..
alamakkkk kolam tengah dicuci..
huhu..anak2 saya amatttla frust menonggeng..
ari tu la plakkk nak pi cucinya....
 
En Amy ajak pi gunung pulai mandi
tapi mama xmo sbb musim ujan lg pon lam sejam perjalanan
kang pukui bape nak mandi..dahle musim ujan
so decide pg tempat lain...
n kat mana nak buka bekal ni???????
 
Gunung Pulai..lama dah x pg
 
Akhirnya ke mana kami pergi...n kejadian makan bekal kat tempat yg x disangka..siyesssss malu amatt
tgguuuu sambungannya..

Wednesday, November 14, 2012

lamaaaa xdating berdua...

Posted by kemma at 12:30 PM 2 comments
ahad lepas
kakak xde..adam n ammar ikut cik ros sebelah umah pegi kje kawin
tinggal mama n abah n ameer je
free otak  mama jap..haha

ameer start tido pkl 11pg
terus masuk dapo msk utk lunch
siap masak..pg mandi..haha br nk mandi pg ok...kihkih

12.30pm lunch la kami berdua dengan tenang smbil layan melodi
lama gila x mkn berdua cmni....
tapi x laju la plak mkn...cm sunyi gtu x rebut2 ngn ank2...hehe

menu tghari kami
siakap stim + sayur campur sotong..+papadom lupa nk snap

minggu pertama cuti sekolah....

Posted by kemma at 8:56 AM 1 comments
cuti sekolah start
menu pon berderet kna atur...bulan ni n bulan depan belanja dapur digandakan ye
anak2 tgh membesar..tau je la camne dia org asik nak mengunyah je
x kering tangan ni asik masak
stress plak mama..sbb sll je join diorg makan
opkozla habis diet hanccuzzz..diet konnnnnonn

ptg jumaat sampai ahad 
kakak ke KEM RIMUP di SAVANNAH HILL Ulu Tiram
adam frust xdpt join sbb umo x cukup
next year ok bebeh
lepas anta kakak naik bas..terus bawa adam, lisa, n dak kecik 2 org tu g amik penyata sekolah agama
alhamdullillah semua ok..

Balik umah petang jumaat tu
bermulala hari adam tanpa kakak..diorang tu macam twin..ada gaduh.. xde rindu..kekadang kamcing semacam
ekceli kakak da biasa adam xde...n kekadang dia lega xde org kaco dia..haha notty
adam asik cakap kat mama
mama ..rindu kan ..kat kakak..
mama..rse2 kakak rindu x kat kita..
mama..bosanla xde kakak
mama ..adik rindu la kat kakak..(ekceli kakak pon still panggil adam tu adik tau...dak kecik 2 org tu dia pnggl nama je..even kekadang ammar panggil ameer tu adik..)
macam2 la versi rindu dia kat kakak tu...

Haa tau pon
klo ada asik nak bercako je..
siyes kejap baik..kejap terpekik
kejap aku lepuk ko..ko lepuk aku
siyesss pening tgk..
geram pon ada..
bila mama jadi tarzan baru diam..
jap je la diammnya..
pastu start balik..
jaga yang kecik ni lagi aman tau..

Tapi..
dah terbiasa dengan anak yang ada 4 ketui
bila xde sorang rase sgt kehilangan
mama siap bleh mimpi kakak lagi..bangun n cari kat bilik
baru teringat kakak xde g kem..huhu
camno la gayanya klo derang msuk boarding school nanti...




korang isi cuti sekolah anak2 camne?ada hantar balik kpg ke?


Wednesday, November 7, 2012

Ameer da turn 11 month

Posted by kemma at 8:52 AM 0 comments
Ekceli 5hb tu hari ameer genap 11 bulan
satu gigi pon lom tumbuh boboiboy mama ni
dah melangkah setapak..
yg lain x lewat sgt..masing umo 9/10 bulan da naik sebatang 2 gigi
kira hero2 mama xleh lawan kakak yg start jalan umo 10 bln
hero2 sume umo setahun baru jalan..
so bajek ameer leh jalan bulan doblas nanti ..genap setahun


Hari ni ameer x sihat..batuk n selsema
sian sgt dgr dia batuk
smlm dia nangis x dapat tido
so bg makan ubat ..termasuk ubat demam
then nmpak ok tidurnya..
gosok vicks kat dada, belakang n leher
yang kelakonya..mse ameer makan ubat dia nangis so terjagala abg ammar
bila ameer telan je ubat terus ammar tepuk tangan n cakap pandai nyamen(kot ske ati dia je nak panggil apa tau..kekadang kentotla, dodoila, nyomen la,..ikut sedap mulut dia je..dia geram tu sbnrnya..geram sayang) mama n abah berpandangan ingatkan dia mengigau..haha..
dia tu overrrr sayang n overrr protective..rimas pon ada kekadang
harap2 ameer ok la hari ni..
 
 musim ujan camni la...banyak yang x sihat
tapi tetap alhamdulillah kerana Allah turunkan hujan kepada kita

Apa yang saya telah belajar...
jangan banyak merungut..bersyukurlah
kerana ada yang lebih teruk hadapi musibah dari kita..

Friday, November 2, 2012

jimat turun temurun

Posted by kemma at 5:15 AM 0 comments
terajin..weee
godei entry ni
korang..yg ade anak lebih dari satu
selalunya baju lama anak2 yang sebelum2 recycle balik tak?
ofkoz la yg still elok kan..masih berkondisi baik di pakai
klo saya ni..opkos sangat ..watpe nak bazirkan if boleh pakai..
lgpon if kita beli yang kualiti rsenya sayang sgt nak biar camtu je kan
tp klo dah xde spe nak pakai elok le sedekah je..

belek pic ni..smpi skung baju ni digunakan
kira semua merasa la pakai baju ni..
Tshirt brand Kiko ni dr kakak smpi ameer skung tau...yg pic adam n ammar ntah mana cari x jumpa

pic mse sahur..baju yang sma ngn kakak di atas

kakak lam 7 bln mse ni..

ammar

ameer

adam
adam xbpe byk pic sgt..huhu..sbb mse tu mama rse cam bz giler ada anak 2..n rapat setahun satu..huhu
 

kekalkan momentum..carca merba entry

Posted by kemma at 4:46 AM 0 comments

terjaga kul 2 pagi
so merepek kat sini la...orang lain da tido klo nak merepek pon kan..haha
Selalu susah sgt nak kekalkan momentum..
momentum apa tu kome??
momentum keje
kira cam x disiplin la..
uwaaa

Bila wat keje dari umah ni
banyak masa yang dicuri
curi2 wat kje part time
curi2 join contest...haha ni sbb cam syok je tgk orang menang..haha..manatau kot bertuah..:)
selalunya x bpe nak bertuah pon..hehe
yang x curi2 ialah jaga anak n rumahtangga...atee nk ngelat pon memang x boleh..

Banyak perancangan..perancangan je la pon
tp seksa nak laksanakan
ngn mood ketepi ketengah
kelaut kelangit..hehe

Klo time malas tu..malas ya amat
klo time rajin..rajin beno..

sebelum bz ngn perancangan lain
skung ni bz jual produk Mary Kay
jual tu pon sbb baru sebulan jadi members/beauty consultant kekdahnya
tapi ekceli dah pakai Mary Kay sejak bulan Feb tu hari..

Nape pakai Mary Kay
1. bosan ngn produk lama..5tahun setia ngn Le Rose...

2 kulit nampak kusam kalau x betul2 jaga

3 try Mary kay mse demo...wallah sgt menakjubkan ..wat test sebelah muka pakai skincare MK sebelah lg tak..siyes nampak beza sgt n pipi tu naik 

4 risau klo di abaikan naik jeragat ..almaklum da naik 30's

5 tua tu pasti datang..mati tu pasti.. tp klo boleh biarla umo 30's kulit pon selayaknya dengan umo..jgn le umo 30' org kata 40/50 an plak..mse tu terasa la plak kan

6 rse nk bg reward kat diri jugak ..yang termampu..bukan husband support tau..cr duit sendiri ni nak pakai Mary Kay...yang pastinya Mary Kay x semahal yang anda sangka...Mahal didengar bila dah guna berbaloi n tahan lama..Mula2 nak try Mk risau jugak takut pakai stgh jln coz sesak..tp alhamdulillah sejak bulan 2 pakai set skin care botanical (xde bahan kimia ..just bahan botani) baru sekali topup cleanser bulan 7 tu hari..satu set sc botanical RM296..mahal kan...tp bila dibahagi 7 bln baru RM40+..mampu lg klo sehari 2ringgit nyimpan..
camne plak ngn kes sy ni??smpi 10 bulan bertahan set tu...kira ok sgt la tu

7 x mampu nak pakai SKII..Mary kay pon setaraf okeh..boleh wat duit lagi..so just percaya diri 
n perkataan paling sesuai untuk produk Mary Kay "SABAR UNTUK CANTIK"
KENAPA??..sebab produk Mary Kay berasaskan bahan botanical..so kesannya mmg nampak lambat..tp hasil memang TERBAEKKK..insya allah




p/s nak reward diri sendiri dengan supplement yang sy minat....da terbabas tetinggal suplement gara2 melabur kat benda lain....uwaaa..
I LOVE SHAKLEE TOO..pasni nak continue balik set B
cian kat anggota badan ni..kan
kne kerja keras ni..miahaha

Segala apa pelaburan yang saya buat hasil usaha cari duit sendiri tau..sy tau husband sy pon banyak tanggungan since sy just hw..so setiap keinginan saya cuba dapatkan sendiri..klo dia belanja lagi la bagussss..wahh gitu
kekadang sedih tau bila ada yang anggap asik nak pentingkan diri abiskan duit laki..
klo la orang tu kenal sy camne..dia akan tau spe saya..macamana saya bertungkus lumus meniaga makanan bulan puasa ari tu..dengan anak kecik lagi..tapi sy bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi
saya bersyukur dengan ujian Allah yang memberi ujian kesusahan untuk saya menghargai masa senang saya..dan sy bersyukur kerana apa yang saya miliki hari ini..alhamdulillah
emo la plak la haii..tapi sy sll cakap kat En Amy sy ni "MATA DUITAN"
haha sure terjojol mata korang baca ekkss..
sungguh.. da klo x mata duitan xdela sy ni planning itu ini ..cari duit sna sini..bukan untuk saya sorang
anak2 tetap keutamaan..apa yang saya buat hari ni..ofkos untuk anak2 n family saya..
TQ untuk En Amy yg supportive n memahami yang saya bosan tanpa wat apa2 kat umah selain jaga rumahtangga ..dia lepaskan saya buat keputusan mana yang baik n yang saya suka
dia sediakan telinga untuk mendengar walaupon dia bz sma naik ngn Dato'..bos dia tu..
so im just to be independent wife n mama..


Okla..kang abis plak kuar ayaq mata , ayaq idung..daaa
..ishh x suke la....KLO BOLEH NAK KONGSI YANG INDAH2 JE NGN KORANG...YANG PAHIT TELAN SENDIRI..SIMPAN DIAM2.






Wednesday, October 24, 2012

WW:layan diri time mama masak

Posted by kemma at 11:37 AM 0 comments
huhu
sadis lom ada ipad..huahua
bila nak dapat free ni...:)

klo ameer tido ammar ske pot mcm ni..santai gitu..klo si kecik tu ada..trus duk lompat atas meja..c kecik tu obses oii ngn gadget2 ni..haha

so ammar layan kat laptop
bagus jugak..kang jd cam henpon asik donload game je
geram  oii..plak ammar asik wat tepon mama mcm dia punya..

so nak masak pon lebih tenang smbil hiburkan hati karok macam2 lagu pelbagai genre termasukla nasyid...kuikui..

"ibu mithali..ibu yang sejatiii....ahaksss  kopek bawang smbil lap air mata.."

Selamat hari raya aidiladha sume.. 

Tuesday, October 23, 2012

seiras

Posted by kemma at 7:20 AM 0 comments
sejak asik berphotoscap ni
hari2 rse nak edit gambo..haha
semalam terbelek pic lama
n nak share pic ammar yg seiras adam sebenarnya
tapi klo org tengok adam skung sure x caya dia seensem ammar mse kecik dulu..hehe
mak mana yang x puji anak sendiri.. :D

ada persamaan kan...abang n adik
tapi sebenarnya adam lg sweet mse ni..n over manja tau..
sampai skrang manja dia tu sebenarnya
cepat tacing n selalu la datang merengek nak peluk2..
kekadang kna marah gak huhu..mama kekadang rimas sbb ank bujang semakin beso ..huhu

Friday, October 12, 2012

bulu mata palsu

Posted by kemma at 10:00 AM 2 comments
Sumpah x penah pakai
la ni tengok budak2 belasan tahun yang kje part time
or ada yg just g jenjalan siap pakai bulu mata palsu

memang comeii tp cam berat mata memandang je
hehe
tetiba cam teringin plak nak berbulu mata pelesu
haha..malu la plak
kang ada ameer renung je muka mama
tetiba plak teringat yg gajah sesame street tu..haha..apekenama gajah tu ntah

Tapi kan bila pk balik
klo nak pakai nak pegi mana???

haha..x sheshuaiiii la..


Dalam hati

Posted by kemma at 8:33 AM 0 comments
Pernah x hati korang berkata kata
kepala korang dok berpk je
sedangkan korang sedang buat keje lain
pernah tak??

Itu namanya jiwa melayang ekk?
hihi
semalam x kusyuk solat asar...boleh plak rakaat kedua lepas tahiyat aku bg salam...lepas da sapu muka..tetiba ya Allah...terus bangun n solat semula
ishh teruk dah ni..
 
Dalam dilema xtau keputusan mana yang patut diambil
dan sepatutnya mengadula pada Dia
mohon petunjuk sekiranya antara kekeliruan tu 
akan ada satu pilihan..

So hari ni
decide atur satu satu
if memang dah rezeki Allah akan tunjukkan
if bukan rezeki kita redha n usahakan yang lain..

Moga ditemukan kebaikan dan keberkatan
salam jumaat semua

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Posted by kemma at 4:38 PM 0 comments
Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

mudah dan sedap...cubala..

Posted by kemma at 12:57 PM 0 comments
Semalam masak puri lagi
sememangnya anak2 aku suke makan puri..n tosei blum blajo lagi..hehe
selain simple..siyes terangkat klo makan ngan kari pekat or sambal tumis
now br la aku tau nape most all indian ske makan puri 
sebab senang disediakan n sedap


Korang tau x puri tu apa?
ada yang x penah makan kan..
puri macam capati tapi versi goreng
kira capati di bakar cam roti canai tapi puri di goreng
makan gitu je pon sedap tau

Uli pon senang n jap je..x payah nak teruk2 uli cam nak wat roti canai
seram woo klo ingat mse uli tepung nak wat roti canai...haha hasilnya sekali tu je aku wat
rela aku beli instant roti canai..balik masak kuah je..hahaha

So skarang puri@puree ni dah jadi menu pilihan utk bekfes , lunch, minum petang or diner kitaorang
siyes pas ni tepung atta kompem sentiasa dalam senarai bl barang dapur
selalunya bila nak makan puri aku baru buat kuah karinya..memandangkan xde masak kari untk makan nasi kan..so aku just wat kari kentang n karot je..



ammar repeat makan...buatnya untuk makan petang..skali dinner pon bedai yang ni je
ini la puree...mse goreng tu mmg naik kembung  n bila makan masa panas2..usss sedap amat..pejam2 mata ok..
Nanti klo ada masa korang cuba try...daa

Tuesday, October 9, 2012

keletah abang ammar

Posted by kemma at 10:30 AM 0 comments
cam dah lama je xshare cite tentang abang ammar kan..hehe
skung ni mulut dia dah macam bertih goreng
potpetpotpet
susah nak berenti
ada je yang dia bebelkan
kekadang tergelak sendiri mama
yang paling best tgk dia main ngn ameer..mengekek ketawa c ameer tu

korang lom tau kan???
dia adalah boboiboy
jadi boboiboy mesti ada kawan diakan
selamba je dia namakan ameer..gopal
mentang2 la kawan tu kelabu sikit..
selalunya dia akan panggil "adik...adik gopal"
jiran2 pon dah tau da..diaorg tergelak dengar ammar panggil adik dia cam tu..
mama jadi yaya
abah jadi tok aba
bila kitaorang cakap dia jadi ochobot(betul ke eja ni ntah) x nak plak..dia kata abang adam tu adudu..haha
semua karekter boboiboy dia bedal 
sesuka hati je tau dia tu..kekadang abis sume orang dia panggil gemuk
abis ngn jiran2 skali kena..x kirala kurus ke montel..dia je la yg kurus

Tadi dia ada cite semalam dia mimpi
sebab tu dia menangis..
so mama tanya la mimpi apa
dia cakap mimpi mama tinggal dia ngn abah ..mama bawa ameer je..
haha
comeiii sangat dengar dia bercerita..ngn terbeliak beliak mata ngn penggayaan dia..
haha...mama gelak je layan

Perkara yang dia pesan sebelum tido ialah
"esok mama masak ayam ehh"
wajib tau dia ingatkan..nk kata makan sgt mcm x jugakla
tapi dia jenis pemakan jugakla..jenis xmemilih
selalunya apa yang kita makan dia akan minta nak rasa sikit

Now dia da x pakai diapers dah 
malam pon x pakai
sebelum tido kencing dlu n dalam pukul 6 mama akan kejut bangun kencing
so far ok sangat

Tahun depan ammar dah masuk 4 tahun
mama decide hantar Tadika Kemas je sebab dekat ngn umah..biar dia sesuaikan diri dlu
baca ABC da lancar..nak nulis tu cam ssah sikit..1-10 pon da lancar
cma bila di ajar menulis dia cam xberapa nak sangat
Lagi satu
kna train dia basuh berak sendiri..selama ini mama yg dok cuci
harap2 dia akan dapat sesuaikan diri coz dia agak manja..

Bila dia 5 tahun baru nak hantar dia kat Little caliph or smart readers..dekat gak dengan umah
itupon klo kitaorang stay sini lagi
mayb akan pindah rumah 
apapon kita hanya merancang...Allah yang tentukan


dah besar kan saya..:)

sarapan apa pilihan hati?

Posted by kemma at 8:00 AM 0 comments
Dok negara aman seperti negara kita ni
macam2 boleh telan dengan senang hati..
menu sarapan yang best selalunya
nasi lemak,roti canai,teh tarik
ishhhh sedapnya minum teh tarik panas
lama dah x minum air manis..hukhuk

seminggu lepas 
kami semua kecuali en amy (dia x minat)
addict bedal roti bakar letak garlic butter 
makan plak ngn mushroom sup..adooaiii 
teringin balik bila typing ni..huhu

Roti ni jenis roti menggali..lupa plak nak amik pic tu hari
dia sketul beso ...so klo nak makan kna potong
kitaorang beli kat tesco ..harga sebiji rm 1.20
korang tau berapa kitaorang bedal beli?
5 biji ok..hari2 ngadap garlic bread siang malam..haha
sampai abis garlic butter tu la..haha

Roti tu lembut sesangat ...klo cicah kari or pengat durian memang terangkat
x pon cicah sup merah gearbox..adoiii x tahan
nanti nak pg beli lagi la...x pasti kat giant n carrefour ade tak roti camtu
umah aku lg dekat ngn giant n carefour berbanding tesco..
so  kna survey ni..

terliur la plak...huhu
tapi x bleh beli selalu la roti ni...karbo kne kurangkan..aku la tu..korang xpe
hukhuk..sume  benda sedap ..nape la kna kurangkan makan..huhu

p/s: ker ade pk aku ni diabetis..nope ..alhamdulillah setakat ni sume ok..
sje je diet karbo..amik protein je lebih
tapi selalu jugak tersasar bila jumpa roti cenggini..huhu

Friday, October 5, 2012

Ameer genap 10 bulan

Posted by kemma at 8:30 AM 1 comments
Hari ni ameer da genap 10 bulan
lg 2 bulan cukup setahun...jap je kan
yang pastinya ameer membesar dengan sihat n semakin bijak sekarang
mudah mudahan susu sentiasa banyak untuk Ameer..insya allah

Skung ameer sangat la aktif
memanjat tu mmg feveretla
risau jadinya
mmg x akan tinggal dia sorang lama2
da berdiri n boleh lepas tangan dengan masa yang agak lama..belum melangkah lagi
gigi belum tumbuh sebatang pon...x kesah sangat sbb history his siblings pon mmg jenis gg tumbuh lewat skit
mulut pon sangat la ramah
dulu jiran2 cakap ameer sangat susah nak senyum n x friendly
now ..layankan ye bebel si ameer ni..
bersembur air liur..siap buat buih2 bagi basah baju..hehe
da pandai babai
da pandai tepuk tangan
suh kiss dia akan kiss
yg paling x tahan klo abah dia balik ..konpem dia pon kehulu kehilir merangkak ikut abah selagi abah x dukung
..siyesss manja dengan abah

dia pandai turun sendiri tau..risau sgt..naik jap je..pastu turun

terkejut sgt mse ni..2nd time dia pnjat katil...turun x pandai

sogok ngn menan time nak solat

aktiviti rutin..kemas rak baju kakak time mama tidurkan abg ammar..hishh geram ngn budak ni

 

©2009 da tru luv | by TNB