Rezeki blogging..tq 4 klik

Sunday, August 15, 2010

soya homemade

Dah bape hari plan nak buat air soya sendiri, tp asik dok btangguh je. Bila anak dok gila beli soya kat bazar ramadhan, baik aku buat sendiri lg puas minum kan? aku wat skit dlu sbb ni st time buat.Aku beli kacang soya 3 hinggit je. So lepas sahur aku rendam kacang soya n lam pukul 3 ptg aku start blend, tapis n masak, kul 4 sume dah siap n sejukkan. Mudah n puas hati..


hampas soya ...sgt halus klo lulur kat bodan ok gak ni:)

masak atas api sederhana takut meruap so kacau la sllu

lepas letak gula, kacau dah mendidih leh sejukkan..

Lupa dah nak snap bape botoi aku dapat..aku dapat 2 botol mineral besar n 2 botol mineral kecik.After buka cuma tinggai 1 botol besar je..cukupla tok berbuka petang ni:)

2 comments:

kuntumz said...

kema, ko perah pakai apa soya tu...teingin nk buat jgk lah...soya mmg sedap kan??klo belikat param cairrr jer...

kemma said...

jia:mula2 aku ingat senang je nak perah...ni 1st time aku buat. cee konon nak tapis guna yg tapis teh tu je, skali mak aii cam tu gayanya..terus aku amik tuala putih yg nipis perah. nnt nak buat lagi nak pi beli uncang yg tapis teh cam kat kedai tu senang skit. anak2 aku ska sgt..syok plak buat sendiri.

Sunday, August 15, 2010

soya homemade

Posted by kemma at 8:43 AM
Dah bape hari plan nak buat air soya sendiri, tp asik dok btangguh je. Bila anak dok gila beli soya kat bazar ramadhan, baik aku buat sendiri lg puas minum kan? aku wat skit dlu sbb ni st time buat.Aku beli kacang soya 3 hinggit je. So lepas sahur aku rendam kacang soya n lam pukul 3 ptg aku start blend, tapis n masak, kul 4 sume dah siap n sejukkan. Mudah n puas hati..


hampas soya ...sgt halus klo lulur kat bodan ok gak ni:)

masak atas api sederhana takut meruap so kacau la sllu

lepas letak gula, kacau dah mendidih leh sejukkan..

Lupa dah nak snap bape botoi aku dapat..aku dapat 2 botol mineral besar n 2 botol mineral kecik.After buka cuma tinggai 1 botol besar je..cukupla tok berbuka petang ni:)

2 comments on "soya homemade"

kuntumz on August 16, 2010 at 9:06 AM said...

kema, ko perah pakai apa soya tu...teingin nk buat jgk lah...soya mmg sedap kan??klo belikat param cairrr jer...

kemma on August 16, 2010 at 4:49 PM said...

jia:mula2 aku ingat senang je nak perah...ni 1st time aku buat. cee konon nak tapis guna yg tapis teh tu je, skali mak aii cam tu gayanya..terus aku amik tuala putih yg nipis perah. nnt nak buat lagi nak pi beli uncang yg tapis teh cam kat kedai tu senang skit. anak2 aku ska sgt..syok plak buat sendiri.

 

©2009 da tru luv | by TNB