Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, August 24, 2010

Dah agak dah..baru posa ke berapa ade yg kena

Hari ni baru 13 Ramadhan, tapi berita budak yg kena mercun dah lebih dari 5 ..ape la budak2 ni. Aku rsekan raya kita je, asik2 budak kena mercun. x kirala buatan sendiri ke apa. Raya kaum lain xde pulak, klo ade pon mayb kes2 yg terpencil je. Bila tengok news kat tv jd geram plak, bukan ape geram sebab diaorg ni xtau takut n geram kat org yg jual mercun yang merbahaya tuh. Klo setakat bunga api okla n certain2 mercun yg boleh dianggap selamat. Siyess kat area umah aku ni pon dah acapkali dah dgr dentuman mercun. Bila kena yg kuat, perghh bengang siot. tambah plak ammar tdo pon leh terkejut..siyes aku maki:P
Go to fullsize image
from yahoo search..ingat kn nk letak pic org kna mercun..eii ngeri la plak


Td tengok berita, kes  kat Kota Bharu lagi, budak pra sek yg nyaris buta terkena mercun bola,before this budak darjah dua pon sma kena serpihan letupan mercun bola.. hishh mmg aku menyampah gila kat mercun bola ni, kuat nak mampus bunyi dia..tambah2 plak kita dok ralit masak ke, dok buat biz lam toilet ke..bleh gugur jantung oooo.

Kata org x meriah klo x bunyi dentuman mercun, abis meriah sgt ke klo mata buta sebelah kena mercun, jari putus 3 sbb mercun meletup kat tangan. Td mse tengok news, aku cakap kat adam," ha'ah tgk tu, xdan apa2 lg dah kna mercun..x pasal2 je mata ceme sebelah..adik nak jadi camtu ke?? adam geleng kepala.."adik main bunga api je..pastu main mercun bawang.." hahaha.. mercun bawang tu sma ngn mercun pop yg bila kita baling kat lantai dia meletup.

Kecik2 boleh la diatur, naik sekolah rendah skit, kurang je perhati mula la ade je akai diaorg ni nak buat macam2. Pastu pandai plak bg alasan. Ya Allah jauhkan la anak2ku dr semua itu. Ada juga org cakap "bestnya ank2 ang dah besa, anak2 aku kecik2 lg"..best x bestla..cabaran anak yg besar lagi teruk dari jaga ank kecik.  Anak kecik bleh gak kita marah or sekat, tapi anak2 yg dah besar ni byk pendekatan kna guna, pendek kata mmg kena main ngn akal n perasaan. Sebab tu bila pk cabaran2 membesarkan anak2 ni, makin takut rsanya...harap2 aku dapat membimbing mereka menjadi org berguna. Aikkk.. melalut kemana la aku ni.. bukan apa..kdg2 geram dgr berita budak kena mercun..pada aku ni sume sbb x dgr cakap mak bapak la ni..tp klo dah tersurat nak kna mercun ..Allah sahaja yg mengetahui.

mama: ank2 plz la dgr cakap ibu bapa, mereka cuma inginkan yg terbaik n selamat untuk kamu

7 comments:

Masrina binti Alim said...

tiap2 tahun citer yg sama je..
yg peliknya mcm manalh mercun tu boleh masuk kt negara ni..
kes seludup x penah setel..
mana undang2 yg sepatutnya dikuatkuasakan..?

kemma said...

yg pelik tu alsan kna mercun sma je..kat paper tulih budak2 tu JUMPA mercun pastu nak try nak tau bunyi camne..logik ke?

maslinamansor said...

Masalahnya kes yang sebelum nie si bapa yang simpan mercun sampai anak meninggal...

hadoi la...

kemma said...

tu la ..kejam betui..ank smpi hancur kepala..geramla x bleh ingat.

kuntumz said...

yg peliknya time raya cina ngan deepavali tak der pun kes putus jari bila depa main mercun..tpi time raya kiter kemain lagi kes, menjadik2...
nmpak sgt melayu nii kretif..
ptt haram kan terus jer mercun dn bunga api nii...tukar mercun pada ketuk kompang or gendang ker...hihihihi

LiFe KaMi said...

budak2 ni nak kepuasan lebih le tu.. da hilang tgn sampai tua menyesal, yg paling pnting mak ayah kena jaga,coz mereka budak lg ,pemikiran blum matang..

d_tieah said...

Erm..
Biasalah budak2..
Tapi plng aku sakit hati ble dorang ni main mercun dkt tepi2 surau/masjid..
Bongok..
Org tgh terawih dorang plak buat bising..
Dah le byk org2 tua yg solat, kesian la mereka terkejut dgr bunyi tu..
Ish2..

Tuesday, August 24, 2010

Dah agak dah..baru posa ke berapa ade yg kena

Posted by kemma at 12:21 AM
Hari ni baru 13 Ramadhan, tapi berita budak yg kena mercun dah lebih dari 5 ..ape la budak2 ni. Aku rsekan raya kita je, asik2 budak kena mercun. x kirala buatan sendiri ke apa. Raya kaum lain xde pulak, klo ade pon mayb kes2 yg terpencil je. Bila tengok news kat tv jd geram plak, bukan ape geram sebab diaorg ni xtau takut n geram kat org yg jual mercun yang merbahaya tuh. Klo setakat bunga api okla n certain2 mercun yg boleh dianggap selamat. Siyess kat area umah aku ni pon dah acapkali dah dgr dentuman mercun. Bila kena yg kuat, perghh bengang siot. tambah plak ammar tdo pon leh terkejut..siyes aku maki:P
Go to fullsize image
from yahoo search..ingat kn nk letak pic org kna mercun..eii ngeri la plak


Td tengok berita, kes  kat Kota Bharu lagi, budak pra sek yg nyaris buta terkena mercun bola,before this budak darjah dua pon sma kena serpihan letupan mercun bola.. hishh mmg aku menyampah gila kat mercun bola ni, kuat nak mampus bunyi dia..tambah2 plak kita dok ralit masak ke, dok buat biz lam toilet ke..bleh gugur jantung oooo.

Kata org x meriah klo x bunyi dentuman mercun, abis meriah sgt ke klo mata buta sebelah kena mercun, jari putus 3 sbb mercun meletup kat tangan. Td mse tengok news, aku cakap kat adam," ha'ah tgk tu, xdan apa2 lg dah kna mercun..x pasal2 je mata ceme sebelah..adik nak jadi camtu ke?? adam geleng kepala.."adik main bunga api je..pastu main mercun bawang.." hahaha.. mercun bawang tu sma ngn mercun pop yg bila kita baling kat lantai dia meletup.

Kecik2 boleh la diatur, naik sekolah rendah skit, kurang je perhati mula la ade je akai diaorg ni nak buat macam2. Pastu pandai plak bg alasan. Ya Allah jauhkan la anak2ku dr semua itu. Ada juga org cakap "bestnya ank2 ang dah besa, anak2 aku kecik2 lg"..best x bestla..cabaran anak yg besar lagi teruk dari jaga ank kecik.  Anak kecik bleh gak kita marah or sekat, tapi anak2 yg dah besar ni byk pendekatan kna guna, pendek kata mmg kena main ngn akal n perasaan. Sebab tu bila pk cabaran2 membesarkan anak2 ni, makin takut rsanya...harap2 aku dapat membimbing mereka menjadi org berguna. Aikkk.. melalut kemana la aku ni.. bukan apa..kdg2 geram dgr berita budak kena mercun..pada aku ni sume sbb x dgr cakap mak bapak la ni..tp klo dah tersurat nak kna mercun ..Allah sahaja yg mengetahui.

mama: ank2 plz la dgr cakap ibu bapa, mereka cuma inginkan yg terbaik n selamat untuk kamu

7 comments on "Dah agak dah..baru posa ke berapa ade yg kena"

Masrina binti Alim on August 24, 2010 at 7:52 AM said...

tiap2 tahun citer yg sama je..
yg peliknya mcm manalh mercun tu boleh masuk kt negara ni..
kes seludup x penah setel..
mana undang2 yg sepatutnya dikuatkuasakan..?

kemma on August 24, 2010 at 8:03 AM said...

yg pelik tu alsan kna mercun sma je..kat paper tulih budak2 tu JUMPA mercun pastu nak try nak tau bunyi camne..logik ke?

maslinamansor on August 24, 2010 at 10:55 AM said...

Masalahnya kes yang sebelum nie si bapa yang simpan mercun sampai anak meninggal...

hadoi la...

kemma on August 24, 2010 at 11:44 AM said...

tu la ..kejam betui..ank smpi hancur kepala..geramla x bleh ingat.

kuntumz on August 24, 2010 at 11:52 AM said...

yg peliknya time raya cina ngan deepavali tak der pun kes putus jari bila depa main mercun..tpi time raya kiter kemain lagi kes, menjadik2...
nmpak sgt melayu nii kretif..
ptt haram kan terus jer mercun dn bunga api nii...tukar mercun pada ketuk kompang or gendang ker...hihihihi

LiFe KaMi on August 24, 2010 at 4:05 PM said...

budak2 ni nak kepuasan lebih le tu.. da hilang tgn sampai tua menyesal, yg paling pnting mak ayah kena jaga,coz mereka budak lg ,pemikiran blum matang..

d_tieah on August 24, 2010 at 10:12 PM said...

Erm..
Biasalah budak2..
Tapi plng aku sakit hati ble dorang ni main mercun dkt tepi2 surau/masjid..
Bongok..
Org tgh terawih dorang plak buat bising..
Dah le byk org2 tua yg solat, kesian la mereka terkejut dgr bunyi tu..
Ish2..

 

©2009 da tru luv | by TNB