Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, August 3, 2010

risaunya hati seorang mama

Petang tadi, seperti biasa aku tgk kakak siapkan homework dia, tetiba je dia diam n lama pastu dia start bercerita

kakak: mama, tadi kan mse kakak pegi toilet , masa tu kakak nak kencing..tetiba je c Aishah Umaira tolak pintu kuat2 suh kak keluar..dia suh kakak masuk toilet lain

mama: la...kakak x kunci pintu ke?

kakak: x..kakak takut terkunci nnt spe nak tolong buka.." aku angguk

mama: yang c aishah umaira tu x bleh masuk toilet lain ke?

kakak: ntah kat dia..dia tolak kakak ..pastu abis basah kasut n kain skit..

mama: kenapa kakak x marah????

kakak:diaorg ada geng la mama..3 org..kakak xde pon..

Huhuhu..gerammmm siot aku dengar..kecik2 dah pandai nak buli.

kakak: pastu kan ma..cikgu tau..4 org kena pulas telinga

mama : kakak pon kena ke??

kakak: a'ah..pastu budak 3 org tu cikgu suh duk lam bilik air sekejap..padan muka diaorang mama, mse cikgu tanya kakak ..kakak cakap diaorng yang mula dulu..

Inilah yang aku risaukan, aku takut sangat perkara-perkara macam ni. Dalam masa yang sama kesian kat anak aku..huhu..klo la mama ada...:((

Antara langkah2 aku bagi kat c kakak supaya x dibuli:
1) Pegi mana2 pon kena ada teman.....x bolehla mama cikgu x bagi kuar 2 org
2) Jangan takut.. pegi gtau cikgu..brani bercakap..jangan bagi orang buli kakak
3) Lawan la balik..kakak kan antara yg paling besar.. ( ni sebab aku gerammm sgt), korang tau yang buli anak aku ni ..kecik dari anak aku yang debab tu..

Kalau korang ade info or story nak cite pasai ank2 korang kena buli kat sekolah..share la ngn aku. At least ade gakle info2 n cara2 aku mngani masalah ni, n perasaan benganggg aku kat kawan2 sek c kakak

1 lagi aku nak tau mcm mana korang jaga pergaulan ank2 kat umah ..xpeceli yang dah sekolah. Bukan apa..aku ni mmg pattern kurung anak lam umah..tp masalahnye kekadng rsa kesian n aku bagi diaorg kluar. Dalam masa yang sama, aku ni x percaya dengan kawan2 anak2 aku. Terus terang aku takut ank aku terpengaruh. Memangla kita kenal pasti spe kawan2 anak kita, tp di depan kita okla...belakang??owhhh rsenya jaga anak besar lagi tensennn


mama: smoga ank2 ku terlindung dari segala bahaya

5 comments:

devoted lily said...

buat mcm abah..
pegi je jumpe budak tu..
hehe..

kemma said...

tu la..mcik bg chance dlu..klo pas ni buat lg mcik nak pi jumpa budak tu..geramm sgt

kuntumz said...

mkin beso makin byk cbaran ibu bapa utk jag adan mendidik anak kan??
langkah ko yg ko mention kat atas tu bernas...nk g mana2 pastikan berteman wlopun di kasn sek..
lagi 1 srh anak ko belajo ilmu karate....hehhehehe

kemma said...

tu la jia...aku rse lg tensen ngn kerenah ank yg dah besar dr letih jaga ank yg kecik. Anak besar lagi banyak cabaran..rsau aku

A.I.D.A said...

aku pun pantang dgr sapa2 kena buli..ms darjah 6..adik aku darjah 1..kemetot je dia..bila kena buli..siap la budak yg buat tu..aku ajaq dia..pastu pesen kalo kita terpijak kasut kwn2..depa pi pijak kasut kita siap bkali2..tp bila depapijak kasut kita..adik aku xberani..aku ajaq dia..balas balik..jahat x aku..huhu

Tuesday, August 3, 2010

risaunya hati seorang mama

Posted by kemma at 11:27 PM
Petang tadi, seperti biasa aku tgk kakak siapkan homework dia, tetiba je dia diam n lama pastu dia start bercerita

kakak: mama, tadi kan mse kakak pegi toilet , masa tu kakak nak kencing..tetiba je c Aishah Umaira tolak pintu kuat2 suh kak keluar..dia suh kakak masuk toilet lain

mama: la...kakak x kunci pintu ke?

kakak: x..kakak takut terkunci nnt spe nak tolong buka.." aku angguk

mama: yang c aishah umaira tu x bleh masuk toilet lain ke?

kakak: ntah kat dia..dia tolak kakak ..pastu abis basah kasut n kain skit..

mama: kenapa kakak x marah????

kakak:diaorg ada geng la mama..3 org..kakak xde pon..

Huhuhu..gerammmm siot aku dengar..kecik2 dah pandai nak buli.

kakak: pastu kan ma..cikgu tau..4 org kena pulas telinga

mama : kakak pon kena ke??

kakak: a'ah..pastu budak 3 org tu cikgu suh duk lam bilik air sekejap..padan muka diaorang mama, mse cikgu tanya kakak ..kakak cakap diaorng yang mula dulu..

Inilah yang aku risaukan, aku takut sangat perkara-perkara macam ni. Dalam masa yang sama kesian kat anak aku..huhu..klo la mama ada...:((

Antara langkah2 aku bagi kat c kakak supaya x dibuli:
1) Pegi mana2 pon kena ada teman.....x bolehla mama cikgu x bagi kuar 2 org
2) Jangan takut.. pegi gtau cikgu..brani bercakap..jangan bagi orang buli kakak
3) Lawan la balik..kakak kan antara yg paling besar.. ( ni sebab aku gerammm sgt), korang tau yang buli anak aku ni ..kecik dari anak aku yang debab tu..

Kalau korang ade info or story nak cite pasai ank2 korang kena buli kat sekolah..share la ngn aku. At least ade gakle info2 n cara2 aku mngani masalah ni, n perasaan benganggg aku kat kawan2 sek c kakak

1 lagi aku nak tau mcm mana korang jaga pergaulan ank2 kat umah ..xpeceli yang dah sekolah. Bukan apa..aku ni mmg pattern kurung anak lam umah..tp masalahnye kekadng rsa kesian n aku bagi diaorg kluar. Dalam masa yang sama, aku ni x percaya dengan kawan2 anak2 aku. Terus terang aku takut ank aku terpengaruh. Memangla kita kenal pasti spe kawan2 anak kita, tp di depan kita okla...belakang??owhhh rsenya jaga anak besar lagi tensennn


mama: smoga ank2 ku terlindung dari segala bahaya

5 comments on "risaunya hati seorang mama"

devoted lily on August 4, 2010 at 12:18 AM said...

buat mcm abah..
pegi je jumpe budak tu..
hehe..

kemma on August 4, 2010 at 12:29 AM said...

tu la..mcik bg chance dlu..klo pas ni buat lg mcik nak pi jumpa budak tu..geramm sgt

kuntumz on August 4, 2010 at 9:39 AM said...

mkin beso makin byk cbaran ibu bapa utk jag adan mendidik anak kan??
langkah ko yg ko mention kat atas tu bernas...nk g mana2 pastikan berteman wlopun di kasn sek..
lagi 1 srh anak ko belajo ilmu karate....hehhehehe

kemma on August 4, 2010 at 10:00 AM said...

tu la jia...aku rse lg tensen ngn kerenah ank yg dah besar dr letih jaga ank yg kecik. Anak besar lagi banyak cabaran..rsau aku

A.I.D.A on August 4, 2010 at 12:34 PM said...

aku pun pantang dgr sapa2 kena buli..ms darjah 6..adik aku darjah 1..kemetot je dia..bila kena buli..siap la budak yg buat tu..aku ajaq dia..pastu pesen kalo kita terpijak kasut kwn2..depa pi pijak kasut kita siap bkali2..tp bila depapijak kasut kita..adik aku xberani..aku ajaq dia..balas balik..jahat x aku..huhu

 

©2009 da tru luv | by TNB