Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, August 9, 2010

rewind balik

(Pening2.. sambil menaip sambil telinga dgr adam bercerita...ye?..iye?..ish2..ooo.. respon aku , tangan plak menaip..last2 skali..ehh apa adik cita tadi??mama ni..adik malas nak cakap dah...huhu..lega aku..:))

Pejam celik..pejam celik ari ni dah 8 ogos..di jangka 11 ogos dah start pose..lagi 2 hari dah nak mula pose. Berkobar kobar ni...hehe. Tadi pon kakak cakap x sabarnya nak pose..:)

Yang buat aku over syok, tahun ni adalah tahun kedua kakak n adik berpose. Korang nak tau tahun lepas sebak n terharu sangat tengok anak2 berpose..kesian sgt tgk diaorg kering je bibir , longlai je badan berpose hari pertama.. tahun lepas c kakak dapat berposa 18 hr n c adik 20 hr. Bagus kan as permulaan untuk umur 5 dan 6 tahun. Pada aku ianya dah cukup bagus sebab aku dlu..darjah 1 pon bape hari je pose :D

Gigih betul diaorang berpose..klo korang ade ank yg dah start berpose sure korang akan tersentuh sangat tgk ank2 yang menahan lapar, sma2 nak join kita yang dewasa ni menjalani ibadah pose.

Seperti kita, setiap malam sebelum tido aku akn baca niat pose n diaorg ikut, waktu sahur diaorg mmg excited, siyes ank2 aku x pnh liat bangun untuk sahur. Lalu je makan, kdg2 aku suapkan. Pagi msih okla..lagipon diaorg kan sekolah, waktu yang memerlukan skill memujuk ialah waktu balik sekolah n waktu petang. Selalunya c kakak yang merengek lebih..haus sampai nangis2. Selalunya klo dah nangis aku memang x sampi hati, tambah pujuk pon x jalan, aku suh je buka..

Tapi adik sangat kuat..klo kakak buka pose, dia x kisah pon, dia still boleh berpose n aku akan guide c kakak jangan minum n makan depan adik. Aku pon x penah janjikan apa2 kat diaorg as reward tok pose penuh. Cuma yang aku bleh penuhi..mama akan masak apa saja untuk anak mama klo pose smpi waktu berbuka...(tp yang mama terer jer la :P)

Saat2 yang paling tacing, saat2 azan maghrib dilaungkan n kita mula berbuka...rse nak menitis air mata mse bace doa berbuka tu..Ya Allah, Kau telah berikan kekuatan kepada anak2 ku..syukur Ya Allah. Rase puas sangat tengok diaorang makan ..tambah2 kita dah masak apa yang diaorang request. Selalunya c adik akan cakap "mama, tima kasih sebab masakkn yang sedap2 untuk adik ngan kakak"..dia memang mulut manis :D

Itula agaknya perasaan mak2 kita kan..klo boleh 8 anak, 8 jenis lauk kesukaan tiap2 ank nak kita sediakan bila waktu berbuka..bukan apa rse bahagia sangat dapat sediakan makanan yang anak ske tambah ank2 kita yang baru belajar berpose..terasa kepuasannya bila tengok ank kita berjaya abiskan sehari berpose.


Till then cite aku pasal pengalaman pose anak2 taun lepas..nnt aku update ragam pose diaorg tahun ini.tentu ada kelainannya sebab tahun ni kakak dah darjah 1 n petang bersekolah agama..aku sendiri pon xtau kakak tahan tak pose tahun ni..:) tungguuuuu

niat pose sebulan n harian






mama: x sabo nak bangun sahur ngn ank2..hehe




4 comments:

A.I.D.A said...

Ma..xsabonye nk berpuasa kan..tringt zmn aku kecik2..aku ngn kwn aku pi beli air tebu n panjat pokok manggis..minum atas tu..jahat aku..pura2 pose kat mak abah aku..

tringt gak zmn studt kat upm dl..kunci jam utk bangun minum je..then smbung tido..tido syok sgt pd aku dr bsahur..tp skrg dh ber laki xbole..

selamat berpuasa ma...

kemma said...

aku pon pnh camtu..pi makan betik kat kebun pastu balik buat2 pose..siap pegi majlis buka kat sekolah lagi..tp x pose..

mse dlu xda ank besaq x teruja sgt..makan apa ada ja tok sahur..tp la ni kakak n adik dah pose ..mmg rajin nak masak n bg depa rsa syok sahur n posa..

tahun 2 ayah aku xda..sedih

kuntumz said...

kema, ko buat aku jeles sbb anak2 ko dh beso di saat ko umur cenggini....
mmg terharu bila anak berposa..
aku plk, berharap dpt berbuka ngan bersahur ngan aman tnpa gangguan dri anak aku..paham2 jer lah bdk yg baru sthn stgh nii, buasnya yg teramat...nak2 time tgh nk mkan.....
selamat posa dri aku...

kemma said...

aku terlupa lak aku dah pon ade ank kecik skg ni..xtaule cmne agaknye..rse2 cm ammar pon bgn sahur skli jerk..hehe

selamat pose sume

Monday, August 9, 2010

rewind balik

Posted by kemma at 1:00 PM
(Pening2.. sambil menaip sambil telinga dgr adam bercerita...ye?..iye?..ish2..ooo.. respon aku , tangan plak menaip..last2 skali..ehh apa adik cita tadi??mama ni..adik malas nak cakap dah...huhu..lega aku..:))

Pejam celik..pejam celik ari ni dah 8 ogos..di jangka 11 ogos dah start pose..lagi 2 hari dah nak mula pose. Berkobar kobar ni...hehe. Tadi pon kakak cakap x sabarnya nak pose..:)

Yang buat aku over syok, tahun ni adalah tahun kedua kakak n adik berpose. Korang nak tau tahun lepas sebak n terharu sangat tengok anak2 berpose..kesian sgt tgk diaorg kering je bibir , longlai je badan berpose hari pertama.. tahun lepas c kakak dapat berposa 18 hr n c adik 20 hr. Bagus kan as permulaan untuk umur 5 dan 6 tahun. Pada aku ianya dah cukup bagus sebab aku dlu..darjah 1 pon bape hari je pose :D

Gigih betul diaorang berpose..klo korang ade ank yg dah start berpose sure korang akan tersentuh sangat tgk ank2 yang menahan lapar, sma2 nak join kita yang dewasa ni menjalani ibadah pose.

Seperti kita, setiap malam sebelum tido aku akn baca niat pose n diaorg ikut, waktu sahur diaorg mmg excited, siyes ank2 aku x pnh liat bangun untuk sahur. Lalu je makan, kdg2 aku suapkan. Pagi msih okla..lagipon diaorg kan sekolah, waktu yang memerlukan skill memujuk ialah waktu balik sekolah n waktu petang. Selalunya c kakak yang merengek lebih..haus sampai nangis2. Selalunya klo dah nangis aku memang x sampi hati, tambah pujuk pon x jalan, aku suh je buka..

Tapi adik sangat kuat..klo kakak buka pose, dia x kisah pon, dia still boleh berpose n aku akan guide c kakak jangan minum n makan depan adik. Aku pon x penah janjikan apa2 kat diaorg as reward tok pose penuh. Cuma yang aku bleh penuhi..mama akan masak apa saja untuk anak mama klo pose smpi waktu berbuka...(tp yang mama terer jer la :P)

Saat2 yang paling tacing, saat2 azan maghrib dilaungkan n kita mula berbuka...rse nak menitis air mata mse bace doa berbuka tu..Ya Allah, Kau telah berikan kekuatan kepada anak2 ku..syukur Ya Allah. Rase puas sangat tengok diaorang makan ..tambah2 kita dah masak apa yang diaorang request. Selalunya c adik akan cakap "mama, tima kasih sebab masakkn yang sedap2 untuk adik ngan kakak"..dia memang mulut manis :D

Itula agaknya perasaan mak2 kita kan..klo boleh 8 anak, 8 jenis lauk kesukaan tiap2 ank nak kita sediakan bila waktu berbuka..bukan apa rse bahagia sangat dapat sediakan makanan yang anak ske tambah ank2 kita yang baru belajar berpose..terasa kepuasannya bila tengok ank kita berjaya abiskan sehari berpose.


Till then cite aku pasal pengalaman pose anak2 taun lepas..nnt aku update ragam pose diaorg tahun ini.tentu ada kelainannya sebab tahun ni kakak dah darjah 1 n petang bersekolah agama..aku sendiri pon xtau kakak tahan tak pose tahun ni..:) tungguuuuu

niat pose sebulan n harian






mama: x sabo nak bangun sahur ngn ank2..hehe




4 comments on "rewind balik"

A.I.D.A on August 9, 2010 at 1:59 PM said...

Ma..xsabonye nk berpuasa kan..tringt zmn aku kecik2..aku ngn kwn aku pi beli air tebu n panjat pokok manggis..minum atas tu..jahat aku..pura2 pose kat mak abah aku..

tringt gak zmn studt kat upm dl..kunci jam utk bangun minum je..then smbung tido..tido syok sgt pd aku dr bsahur..tp skrg dh ber laki xbole..

selamat berpuasa ma...

kemma on August 9, 2010 at 2:03 PM said...

aku pon pnh camtu..pi makan betik kat kebun pastu balik buat2 pose..siap pegi majlis buka kat sekolah lagi..tp x pose..

mse dlu xda ank besaq x teruja sgt..makan apa ada ja tok sahur..tp la ni kakak n adik dah pose ..mmg rajin nak masak n bg depa rsa syok sahur n posa..

tahun 2 ayah aku xda..sedih

kuntumz on August 9, 2010 at 2:38 PM said...

kema, ko buat aku jeles sbb anak2 ko dh beso di saat ko umur cenggini....
mmg terharu bila anak berposa..
aku plk, berharap dpt berbuka ngan bersahur ngan aman tnpa gangguan dri anak aku..paham2 jer lah bdk yg baru sthn stgh nii, buasnya yg teramat...nak2 time tgh nk mkan.....
selamat posa dri aku...

kemma on August 9, 2010 at 2:55 PM said...

aku terlupa lak aku dah pon ade ank kecik skg ni..xtaule cmne agaknye..rse2 cm ammar pon bgn sahur skli jerk..hehe

selamat pose sume

 

©2009 da tru luv | by TNB