Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, August 4, 2010

dimana ada kemahuan disitu ada jalan

Tetiba terlintas rase nak berkongsi pengalaman bf aku selepas aku terbaca blog Mom bloggers planet n post dia sangat menarik perhatian aku, 8 reason why women should blog. Memang best post ni n aku rse reason tu memang tepat. Ehh apa kena mengena plak dengan pengalaman bf??, ishh2 ..ada2 nanti aku cerita ehh.. ni aku share balik apa yang aku baca tadi, antaranya ialah:


1. to express our thoughts and opinions
Blog has become a platform to express our thoughts and opinions freely, which sometimes can be very hard to be done physically, face to face. Write about anything you feel like, be yourself. Just be mindful of your content as we never know how far our words can hurt other people.

2. to gain knowledge
Who says that blogging is a waste of time? By blogging, you will read a lot from around the blogosphere and update yourself with latest news, knowledge and skills you may not be able to search on your own, in your daily life.

3. to improve writing skills
Too scared that your writing skills are not as good as other bloggers, need not to worry. No one is going to check your entry word by word. Just write first and believe me you will learn from your writing experiences. Reading while blog-hopping adds up your vocabulary and therefore will increase your writing skills.

4. to get exposure
With good and quality entries, readers will be flocking to your blog and this will increase your traffic. High traffic gives you good exposure, and people with same interests will search and seek guidance from your blog. This situation will attract advertisers which later will benefits you, the blog owner.

5. to grow your business
You have good sewing skills, you are good at baking, but you don’t have enough capital to start up a shop. Fret not, start a blog and promote your service there. Nowadays people purchase everything, online. Add up attractive service like free delivery or gift wrapping services, people will surely stop by your blog. Ladies doing direct selling can also sell their products online, so no more knocking doors!

6. to keep in touch in families and friends
Blog is like an online journal where you can store your memories and read it again later, but better than a diary in a sense that you can share it with just about everyone, everywhere in the world. Apart from old friends, you will also get to meet new people from all over the world and make some friends! :)
For those staying abroad, a blog is the best option to keep in touch with everyone as it is free and you can add just about everything from stories to videos.

7. to share stuffs
From your passion, to your grieving, a blog is your own personal space where you share anything you want with your readers. Mothers can share their pregnancy journey, so mom-to-be’s can learn from her. Brides can share their wedding nightmares so other bride-to-be’s can avoid the same mistake on their big day. You can have discussions and get some supports too using the Comment section.

8. to earn some money
Your good traffic will pull advertisers to advertise their products at your blog and pay you for it. Although it is not that easy to gain a lot money from blog advertising, with good entries and support from your readers, it is not impossible at all. There are bloggers who make a good money out of blogging.

Untuk pengetahuan korang, dr blog la aku dapat ilmu ttg bf. Itu sebabnya aku kaitkan dengan post yang aku baca tadi sebab blogging mmg gain knowledge aku tentang bf. Tapi mse tu aku xde blog lagi. Aku just gugel n baca blog2 ttg bf antara blog feveret aku tentula dari sarakids. 80% rasanya aku dapat ilmu bf dr coretan farah selain tu jugak dari kawan2 mse study dlu xspeceli ruhul ( ruhul..kembang jer la..hehe). Aku baca sume post2 c farah n ada post yang aku ulang kali baca..addict gila aku ngn blog sarakids ni dan terlalu banyak kali juga aku menangis baca post2 yang sgt tacing..pada aku la.. Nak tahu kenapa aku jadi addict????teruskan membaca..hehe

Aku addict dengan sarakids blog sebab sume yang ada dalam post tu sume benda yang aku lom tau. Coretan farah buat aku tersentuh n rase bersemangat.Aku admirer sangat kat sume ibu2 yg bf. Hope aku pon leh buat stok byk2 simpan lam freeze. Jeles betui aku. Tapi since x kje ni, xdela aku wat stock..hehe.

Untuk pengetahuan korang sume, ank 1st n 2nd aku just susukan 2 months je, tak tahan nipple crack (baru tau ni, aku ingat aku sorang je alaminya , rupanya sume orang). Yang 2nd c adam aku susukan dalam pantang je tu pun x sampai habis pantang, nipple crack yang sangat teruk, susu menitik bercampur darah, cuba korang bayangkan..aku yang xde ilmu bf langsung , aku ingat senang je selak dan sumbat..tapi lepas tgk nipple crack teruk, siap darah menitik skali ngn susu buat aku takut nak bf, bila baby nangis je cepat2 aku bagi susu formula..serius aku sangat fobia susukan baby dengan nipple crack. Nak tahu kenapa aku jadi macam tu, cepat mengalah??? jawapannya adalah kerana xde ilmu, x ingin cari ilmu bf, pandang rendah pada bf, malu klo org tau aku bf, mcm sengkek je xleh bl susu ank..teruknya aku n xde orang yang bantu aku n explain cara2 nak bf:((

Tapi aku memang lansung x didedahkan dengan ilmu bf walaupon aku mmg ank fully bf mak. Korang nak tau sepanjang aku pegnant anak 1st n 2nd aku langsung x berpeluang ke kelas susu ibu. mest korang tanya kenapa kan?? aku checkup kat goverment, tp lsg x diundang ke kelas BF,..tp masa tu aku x kisah pon sebab aku x terfikir nak bf baby. Lagipon klo invite aku pegi kew?ohh betul2 aku insan yang x mau mengenal jalan yang betul, menafikan benda yang sahih dan nyata...sadis tol:(

Tetapi selepas 5 tahun aku xde baby, akhirnya tetiba aku rse nak ada baby n then aku pon pegnant lagi anak yang ke 3. Aku ni mmg kaki YM, so hari2 aku akan ym ngn kawan aku c Ruhul. Ruhul banyak beri dorongan soh aku bf, perkara yang menarik minat aku antaranya hihi..dgn bf boleh cepat turun berat badan..hehehe..syok plak aku dengor .:D memang dah turun, tapi aku dr sebelom pegnant pon dah gumukss hehe tp mmg aku dpt rasa penurunan tu lebih cepat..ececece. Back to the topic, terpesong plak tadi..hihi Pegnant kali ni aku nekad, walau apapon yang terjadi , aku nak bf gak baby yang lahir nanti. Pegnant kali ni pon aku x terjoin kelas susu ibu..pelik aku, nurse pon x tanya. tapi xpela aku cari ilmu dengan bertanya n membaca, baca blog terutamanya.

Akhirnya aku selamat melahirkan seorang baby lelaki yang aku namakan AMMAR MIERZA (memakmurkan/anak yang baik). Kali ni berlaku jugak nipple crack, pon teruk sampai berdarah, tp perasaan aku amat berbeza, sakit macammana pon aku tahan sbb dalam hati aku, aku dah nekad nak fully bf n aku nak berikan yang terbaik untuk ammar, maafkan mama kakak n adik, mama jahil..jahil sehingga kakak n adik hanya 2 bulan merasa air susu mama..sob2 aku nangis ni..huhu. Tahu tak kenapa aku boleh tahan kesakitan tu??Ini semua kerana kemahuan n ilmu yang aku cari buat bekalan menyusukan bayi yang bakal lahir...:) Masya'Allah hebatnya perasan seorang ibu ketika menyusukan bayinya..

Sokongan??? En. Amy x kisah, terpulang kepada aku untuk buat keputusan. Aku x salahkan En. Amy kenapa dia x seperti suami blogger lain yang suami diaoarg mmg support abis abisan. Aku tau En Amy sma macam aku naif pasal bf, tp masing2 tahu susu ibu adalah terbaik. Mak aku just cakap, sayang je x bagi susu kat anak, dah le banyak. Lagipon buat apa buang2 duit beli susu..biaq je la dia isap susu hang....mak aku selalu puji susu aku banyak mse dia tengok aku perah. Bangga sangat..bangga sgt sebab Allah berikan aku kesempatan menyusukan ammar. Aku rasa sangat bersyukur sebab Allah bukakan pintu hati aku untuk bf ammar. No words....T_______T.

Ammar dah 10 bulan skunk, kiranya aku dah berjaya susukan ammar 10 bulan dengan lancarnya...Berjaya fully bf sampai 6 bulan, n bila aku start nak kje, aku ade bagi susu formula kat taska..tp ammar refuse n badan ammar ketara susut..klo susu botol 2 oz pon x abis..aku benti kje pas bincang ngn En.Amy n mula fully bf balik. Alhamdulillah ammar dah bulat semula:))

Sebenarnya aku plan dah nak stop menambah anak thats Y aku selalu ucapkan syukur sebab masih berkesempatan susukan baby..n tentu ada yang ingat aku dah x bleh pegnant kan?..hehe. Tapi x taula klo aku jadi syok bf..kot2 2 taun lagi aku tukar plan lak kan..hehe

Apapon nak wish tq kat blogger2 ni yang sll share ilmu bf..thanks ayu , lydzar , fid n sume yang share experience ttg bf..tq my frenz.



anak susu ibu..:)


walaupon mama x dapat bf kakak n adik macam mama bf baby..sayang mama sama rata..x lebih walaupon sedikit. ( pic msa kakak n adik umur 5 n 4 tahun)


mama: apa yang mama buat ni adakah mampu menebus kesalahan mama tidak menyusukan kakak n adik??? :(



7 comments:

ayu said...

kemma,

jadikan pengalaman lalu sebagai satu pengajaran utk kita..ayu juga dulu tak berjaya...namun, alhamdulillah, utk anak ke2 ni, dah hampir 10 bulan bf danial...mula2 macam tak caya blh sampai setakat ni, tapi dorongan dari suami + rakan2 membuatkan ayu terus berusaha..malah skrg ni tak dinafikan mll blog juga membuatkan kita tambah ramai kenalan (lg2 yg berkaitan bf) ..

insyaallah kemma juga akan berjaya..

ooo..kawan ruhul ek..ayu dulu satu sek ngan dia, n jia plak satu universiti...hehe..tak sangka kan, kecil je dunia..

caiyok..caiyok....

lydzar said...

setuju gak ngn kemma..sy pon blog addicted. suka ke sana kumari carik info pasal bf dan juga cuci mata shopping :)

hmm sama la kita, anak 1st tak terdedah sgt ngn ilmu bf, byk yg tak tau. insya allah, next kita boleh tebus balik kan :)

usaha tak pernah habis di sini..utk anak2 panjang lagi perjuangan kita, bukan setakat bf jer kan..dont be guilty to them :)

A.I.D.A said...

sedih kan xleh bf anak..sama mcm aku..xmampu bf haris..frust sampai skrg..tmbh ms dia 3 bln dia masuk hospital..demam tiapminggu..rs bsalah..sbb kalo dia minum susu aku..dia xla sakit sllu..

ms aku sooping brg baby ms mgdun..xtlintas beli susu tin or survey harga..xpikir lgsng..sbb aku yakin aku bole bf anak mcm org lain..siap beli lapit breast xmau bg baju basah tu..pdhal bf pun xbjaya..

penah skali..aku call laki aku ms pntang..sbb xbjaya susukan haris..dia mmg bg support..beli pam la..tp aku still xbole..ms 1st jumpa haris kat spital after hariskuar dr icu pun..laki aku support aku ms nak myusukan haris..tp aku yg xmampu..harap aku ada kesempatan lg utk anak2 yg lain..harapaku mampu merasa mysukan anak mcm korang semua..amin

mekchu said...

best la belog sarakids tu.. dulu masa pegnen & bf tak jumpa lak belog tuh..

jgn terlalu rasa bersalah mcm tu.. apa yg parents buat semua adalah yg terbaik.. don't be so sad dear

kuntumz said...

kema, aku pun sama..tersgt2 lah lack ttg ilmu BF ni...
mmg jeles klo tgk org bagi anak dia fully BF...
skrg ni pun aku berazam nk tebus kelemahan aku utk BF anak aku sepenuhnya pd ms akn dtg...harap2 aku akn berjaya....
semnagt dan dorongan dri kwn2 mmg sgt dialu2kan....

Huzn said...

malu ai tau...heeeee...kembang semangkuk dah nih..
aku pun senornye lack jugak pasal ilmu bf nih....
tp mayb dah ditakdirkan aku dikelilingi oleh kaum klorga yg bf jadi mcm segan plak bila tak bf...lagipun aku mmg pemalas nak p buat susu...hehehe

kemma said...

tu la sebaik masih berkesempatan bf anak..klo x xleh la aku nak turunkn ilmu kat c kakak klo dia nak bf anak dia nnt..hahaha..

Wednesday, August 4, 2010

dimana ada kemahuan disitu ada jalan

Posted by kemma at 5:04 PM
Tetiba terlintas rase nak berkongsi pengalaman bf aku selepas aku terbaca blog Mom bloggers planet n post dia sangat menarik perhatian aku, 8 reason why women should blog. Memang best post ni n aku rse reason tu memang tepat. Ehh apa kena mengena plak dengan pengalaman bf??, ishh2 ..ada2 nanti aku cerita ehh.. ni aku share balik apa yang aku baca tadi, antaranya ialah:


1. to express our thoughts and opinions
Blog has become a platform to express our thoughts and opinions freely, which sometimes can be very hard to be done physically, face to face. Write about anything you feel like, be yourself. Just be mindful of your content as we never know how far our words can hurt other people.

2. to gain knowledge
Who says that blogging is a waste of time? By blogging, you will read a lot from around the blogosphere and update yourself with latest news, knowledge and skills you may not be able to search on your own, in your daily life.

3. to improve writing skills
Too scared that your writing skills are not as good as other bloggers, need not to worry. No one is going to check your entry word by word. Just write first and believe me you will learn from your writing experiences. Reading while blog-hopping adds up your vocabulary and therefore will increase your writing skills.

4. to get exposure
With good and quality entries, readers will be flocking to your blog and this will increase your traffic. High traffic gives you good exposure, and people with same interests will search and seek guidance from your blog. This situation will attract advertisers which later will benefits you, the blog owner.

5. to grow your business
You have good sewing skills, you are good at baking, but you don’t have enough capital to start up a shop. Fret not, start a blog and promote your service there. Nowadays people purchase everything, online. Add up attractive service like free delivery or gift wrapping services, people will surely stop by your blog. Ladies doing direct selling can also sell their products online, so no more knocking doors!

6. to keep in touch in families and friends
Blog is like an online journal where you can store your memories and read it again later, but better than a diary in a sense that you can share it with just about everyone, everywhere in the world. Apart from old friends, you will also get to meet new people from all over the world and make some friends! :)
For those staying abroad, a blog is the best option to keep in touch with everyone as it is free and you can add just about everything from stories to videos.

7. to share stuffs
From your passion, to your grieving, a blog is your own personal space where you share anything you want with your readers. Mothers can share their pregnancy journey, so mom-to-be’s can learn from her. Brides can share their wedding nightmares so other bride-to-be’s can avoid the same mistake on their big day. You can have discussions and get some supports too using the Comment section.

8. to earn some money
Your good traffic will pull advertisers to advertise their products at your blog and pay you for it. Although it is not that easy to gain a lot money from blog advertising, with good entries and support from your readers, it is not impossible at all. There are bloggers who make a good money out of blogging.

Untuk pengetahuan korang, dr blog la aku dapat ilmu ttg bf. Itu sebabnya aku kaitkan dengan post yang aku baca tadi sebab blogging mmg gain knowledge aku tentang bf. Tapi mse tu aku xde blog lagi. Aku just gugel n baca blog2 ttg bf antara blog feveret aku tentula dari sarakids. 80% rasanya aku dapat ilmu bf dr coretan farah selain tu jugak dari kawan2 mse study dlu xspeceli ruhul ( ruhul..kembang jer la..hehe). Aku baca sume post2 c farah n ada post yang aku ulang kali baca..addict gila aku ngn blog sarakids ni dan terlalu banyak kali juga aku menangis baca post2 yang sgt tacing..pada aku la.. Nak tahu kenapa aku jadi addict????teruskan membaca..hehe

Aku addict dengan sarakids blog sebab sume yang ada dalam post tu sume benda yang aku lom tau. Coretan farah buat aku tersentuh n rase bersemangat.Aku admirer sangat kat sume ibu2 yg bf. Hope aku pon leh buat stok byk2 simpan lam freeze. Jeles betui aku. Tapi since x kje ni, xdela aku wat stock..hehe.

Untuk pengetahuan korang sume, ank 1st n 2nd aku just susukan 2 months je, tak tahan nipple crack (baru tau ni, aku ingat aku sorang je alaminya , rupanya sume orang). Yang 2nd c adam aku susukan dalam pantang je tu pun x sampai habis pantang, nipple crack yang sangat teruk, susu menitik bercampur darah, cuba korang bayangkan..aku yang xde ilmu bf langsung , aku ingat senang je selak dan sumbat..tapi lepas tgk nipple crack teruk, siap darah menitik skali ngn susu buat aku takut nak bf, bila baby nangis je cepat2 aku bagi susu formula..serius aku sangat fobia susukan baby dengan nipple crack. Nak tahu kenapa aku jadi macam tu, cepat mengalah??? jawapannya adalah kerana xde ilmu, x ingin cari ilmu bf, pandang rendah pada bf, malu klo org tau aku bf, mcm sengkek je xleh bl susu ank..teruknya aku n xde orang yang bantu aku n explain cara2 nak bf:((

Tapi aku memang lansung x didedahkan dengan ilmu bf walaupon aku mmg ank fully bf mak. Korang nak tau sepanjang aku pegnant anak 1st n 2nd aku langsung x berpeluang ke kelas susu ibu. mest korang tanya kenapa kan?? aku checkup kat goverment, tp lsg x diundang ke kelas BF,..tp masa tu aku x kisah pon sebab aku x terfikir nak bf baby. Lagipon klo invite aku pegi kew?ohh betul2 aku insan yang x mau mengenal jalan yang betul, menafikan benda yang sahih dan nyata...sadis tol:(

Tetapi selepas 5 tahun aku xde baby, akhirnya tetiba aku rse nak ada baby n then aku pon pegnant lagi anak yang ke 3. Aku ni mmg kaki YM, so hari2 aku akan ym ngn kawan aku c Ruhul. Ruhul banyak beri dorongan soh aku bf, perkara yang menarik minat aku antaranya hihi..dgn bf boleh cepat turun berat badan..hehehe..syok plak aku dengor .:D memang dah turun, tapi aku dr sebelom pegnant pon dah gumukss hehe tp mmg aku dpt rasa penurunan tu lebih cepat..ececece. Back to the topic, terpesong plak tadi..hihi Pegnant kali ni aku nekad, walau apapon yang terjadi , aku nak bf gak baby yang lahir nanti. Pegnant kali ni pon aku x terjoin kelas susu ibu..pelik aku, nurse pon x tanya. tapi xpela aku cari ilmu dengan bertanya n membaca, baca blog terutamanya.

Akhirnya aku selamat melahirkan seorang baby lelaki yang aku namakan AMMAR MIERZA (memakmurkan/anak yang baik). Kali ni berlaku jugak nipple crack, pon teruk sampai berdarah, tp perasaan aku amat berbeza, sakit macammana pon aku tahan sbb dalam hati aku, aku dah nekad nak fully bf n aku nak berikan yang terbaik untuk ammar, maafkan mama kakak n adik, mama jahil..jahil sehingga kakak n adik hanya 2 bulan merasa air susu mama..sob2 aku nangis ni..huhu. Tahu tak kenapa aku boleh tahan kesakitan tu??Ini semua kerana kemahuan n ilmu yang aku cari buat bekalan menyusukan bayi yang bakal lahir...:) Masya'Allah hebatnya perasan seorang ibu ketika menyusukan bayinya..

Sokongan??? En. Amy x kisah, terpulang kepada aku untuk buat keputusan. Aku x salahkan En. Amy kenapa dia x seperti suami blogger lain yang suami diaoarg mmg support abis abisan. Aku tau En Amy sma macam aku naif pasal bf, tp masing2 tahu susu ibu adalah terbaik. Mak aku just cakap, sayang je x bagi susu kat anak, dah le banyak. Lagipon buat apa buang2 duit beli susu..biaq je la dia isap susu hang....mak aku selalu puji susu aku banyak mse dia tengok aku perah. Bangga sangat..bangga sgt sebab Allah berikan aku kesempatan menyusukan ammar. Aku rasa sangat bersyukur sebab Allah bukakan pintu hati aku untuk bf ammar. No words....T_______T.

Ammar dah 10 bulan skunk, kiranya aku dah berjaya susukan ammar 10 bulan dengan lancarnya...Berjaya fully bf sampai 6 bulan, n bila aku start nak kje, aku ade bagi susu formula kat taska..tp ammar refuse n badan ammar ketara susut..klo susu botol 2 oz pon x abis..aku benti kje pas bincang ngn En.Amy n mula fully bf balik. Alhamdulillah ammar dah bulat semula:))

Sebenarnya aku plan dah nak stop menambah anak thats Y aku selalu ucapkan syukur sebab masih berkesempatan susukan baby..n tentu ada yang ingat aku dah x bleh pegnant kan?..hehe. Tapi x taula klo aku jadi syok bf..kot2 2 taun lagi aku tukar plan lak kan..hehe

Apapon nak wish tq kat blogger2 ni yang sll share ilmu bf..thanks ayu , lydzar , fid n sume yang share experience ttg bf..tq my frenz.



anak susu ibu..:)


walaupon mama x dapat bf kakak n adik macam mama bf baby..sayang mama sama rata..x lebih walaupon sedikit. ( pic msa kakak n adik umur 5 n 4 tahun)


mama: apa yang mama buat ni adakah mampu menebus kesalahan mama tidak menyusukan kakak n adik??? :(



7 comments on "dimana ada kemahuan disitu ada jalan"

ayu on August 5, 2010 at 9:35 AM said...

kemma,

jadikan pengalaman lalu sebagai satu pengajaran utk kita..ayu juga dulu tak berjaya...namun, alhamdulillah, utk anak ke2 ni, dah hampir 10 bulan bf danial...mula2 macam tak caya blh sampai setakat ni, tapi dorongan dari suami + rakan2 membuatkan ayu terus berusaha..malah skrg ni tak dinafikan mll blog juga membuatkan kita tambah ramai kenalan (lg2 yg berkaitan bf) ..

insyaallah kemma juga akan berjaya..

ooo..kawan ruhul ek..ayu dulu satu sek ngan dia, n jia plak satu universiti...hehe..tak sangka kan, kecil je dunia..

caiyok..caiyok....

lydzar on August 5, 2010 at 10:08 AM said...

setuju gak ngn kemma..sy pon blog addicted. suka ke sana kumari carik info pasal bf dan juga cuci mata shopping :)

hmm sama la kita, anak 1st tak terdedah sgt ngn ilmu bf, byk yg tak tau. insya allah, next kita boleh tebus balik kan :)

usaha tak pernah habis di sini..utk anak2 panjang lagi perjuangan kita, bukan setakat bf jer kan..dont be guilty to them :)

A.I.D.A on August 5, 2010 at 12:57 PM said...

sedih kan xleh bf anak..sama mcm aku..xmampu bf haris..frust sampai skrg..tmbh ms dia 3 bln dia masuk hospital..demam tiapminggu..rs bsalah..sbb kalo dia minum susu aku..dia xla sakit sllu..

ms aku sooping brg baby ms mgdun..xtlintas beli susu tin or survey harga..xpikir lgsng..sbb aku yakin aku bole bf anak mcm org lain..siap beli lapit breast xmau bg baju basah tu..pdhal bf pun xbjaya..

penah skali..aku call laki aku ms pntang..sbb xbjaya susukan haris..dia mmg bg support..beli pam la..tp aku still xbole..ms 1st jumpa haris kat spital after hariskuar dr icu pun..laki aku support aku ms nak myusukan haris..tp aku yg xmampu..harap aku ada kesempatan lg utk anak2 yg lain..harapaku mampu merasa mysukan anak mcm korang semua..amin

mekchu on August 5, 2010 at 3:12 PM said...

best la belog sarakids tu.. dulu masa pegnen & bf tak jumpa lak belog tuh..

jgn terlalu rasa bersalah mcm tu.. apa yg parents buat semua adalah yg terbaik.. don't be so sad dear

kuntumz on August 5, 2010 at 4:08 PM said...

kema, aku pun sama..tersgt2 lah lack ttg ilmu BF ni...
mmg jeles klo tgk org bagi anak dia fully BF...
skrg ni pun aku berazam nk tebus kelemahan aku utk BF anak aku sepenuhnya pd ms akn dtg...harap2 aku akn berjaya....
semnagt dan dorongan dri kwn2 mmg sgt dialu2kan....

Huzn on August 5, 2010 at 4:22 PM said...

malu ai tau...heeeee...kembang semangkuk dah nih..
aku pun senornye lack jugak pasal ilmu bf nih....
tp mayb dah ditakdirkan aku dikelilingi oleh kaum klorga yg bf jadi mcm segan plak bila tak bf...lagipun aku mmg pemalas nak p buat susu...hehehe

kemma on August 5, 2010 at 9:05 PM said...

tu la sebaik masih berkesempatan bf anak..klo x xleh la aku nak turunkn ilmu kat c kakak klo dia nak bf anak dia nnt..hahaha..

 

©2009 da tru luv | by TNB