Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, August 10, 2010

ayam pose??

Tadi petang aku ke Kipmart. beli bahan2 basah tuk esok n sahur. Mlm esok aku n family nak balik kpg kat endau, 2jam dr umah aku. So as menantu yang mithali ceewahh.. aku plan nak masak awai skit buat juadah bersahur kat kampung..aii nak bodek mak mentua kew?? x aihhh aku x penah merasa ada mak mentua.. arwah mak en Amy dah lma meninggal mayb lam 15 tahun dah kot. Kiranya kat kpg En. Amy cuma ada ayah, Cik Long ( kakak sulung En Amy) n kak teh ( kakak no.3) n bangga aku gtau korang..ecece..bangga ke???aku la satu2nya menantu orang perak..kira negeri lain la..menantu lain sume ore klate. Tapi xpe..ngn spe2 pon aku bleh gu.

Berbalik cite pegi pasar , aku pegi pasar tadi just ngn ammar n adam je..kakak x ikot sbb tidor. Aku decide nak buat rendang ayam. perghh sedapnya klo makan rendang ayam,+ ikan tenggiri jeruk ( home made tau) n nasik panas2..tapi semestinya aku buat x brapa pedas..coz ank2 buleh makan n baik tok perut sebab masing2 nak pose.

So aku pon pi la jenguk2 area ayam ..ikan aku just kerling2 je. Sume pakat dok offer harga terbaik Rm 6.90 sekg..ramainya orang mcm esok dah start pose. Paling ramai aku tengok orang berpusu pusu beli ayam. aiii apa kaitannya pose n ayam ehh ?. Ada..kaitannya ialah ni bagi aku la..ayam memang aku buat stok lam freeze. Selain yg dah siap aku perap yang lainnya just simpan bagi beku je. Lagipon aku just masak bila anak2 nak sahur..nak tarik minat diaorg, tu pon aku tanya dlu nak ayam ke sahur nanti. So aku rse menu ayam jugak adalah pilihan ramai isteri2, ibu2 untuk jadikan menu istimewa mse berbuka n sahur.

Jalan punya jalan..banyak tau stall orang juai ayam..ade la adik juai ayam tu panggil2 elok aku sampai kat dia..dia pon kata "kak sy bagi murah, akak nak bape?" wah siap tnya lg..klo camtu bagi free jer la dik..hehe. Last2 dia yg bagi harga sendiri Rm 5.30 sekg..malas nak round2 dah aku pon beli sekor tp yg besaq.. kat Rm 17 pas dia potong2 aku pon cau. Selain nak buat rendang ayam, kat part tulang2 tu jugak aku nak wat tomyam tuk lunch sok. Yelah ayam tu besar sgt ..klo hari besa pon sekor ayam mmg untk 3 kali aku masak. So aku pon pegi la cari bahan2 nak wat rendang n tomyam tok esok. Tapi nampak meriah sgt kipmart arini, masing2 sibuk membeli barang2 mentah.. rse2 aku sure diaorng dah plan nak masak apa tok sahur esok. Korang nak masak apa??sure x lena tdo ni ..x sabaq nak bgon sahur..xpon on9 sampai sahur pastu terus masak..hehe


mama: dah start ajar ank2 niat pose..bg ingat:D

1 comments:

mekchu said...

wah... rajin nye masak.. rendang lagik.. ayam mmg elok buat stok.. lauk utk bekap katanya..

Tuesday, August 10, 2010

ayam pose??

Posted by kemma at 12:23 AM
Tadi petang aku ke Kipmart. beli bahan2 basah tuk esok n sahur. Mlm esok aku n family nak balik kpg kat endau, 2jam dr umah aku. So as menantu yang mithali ceewahh.. aku plan nak masak awai skit buat juadah bersahur kat kampung..aii nak bodek mak mentua kew?? x aihhh aku x penah merasa ada mak mentua.. arwah mak en Amy dah lma meninggal mayb lam 15 tahun dah kot. Kiranya kat kpg En. Amy cuma ada ayah, Cik Long ( kakak sulung En Amy) n kak teh ( kakak no.3) n bangga aku gtau korang..ecece..bangga ke???aku la satu2nya menantu orang perak..kira negeri lain la..menantu lain sume ore klate. Tapi xpe..ngn spe2 pon aku bleh gu.

Berbalik cite pegi pasar , aku pegi pasar tadi just ngn ammar n adam je..kakak x ikot sbb tidor. Aku decide nak buat rendang ayam. perghh sedapnya klo makan rendang ayam,+ ikan tenggiri jeruk ( home made tau) n nasik panas2..tapi semestinya aku buat x brapa pedas..coz ank2 buleh makan n baik tok perut sebab masing2 nak pose.

So aku pon pi la jenguk2 area ayam ..ikan aku just kerling2 je. Sume pakat dok offer harga terbaik Rm 6.90 sekg..ramainya orang mcm esok dah start pose. Paling ramai aku tengok orang berpusu pusu beli ayam. aiii apa kaitannya pose n ayam ehh ?. Ada..kaitannya ialah ni bagi aku la..ayam memang aku buat stok lam freeze. Selain yg dah siap aku perap yang lainnya just simpan bagi beku je. Lagipon aku just masak bila anak2 nak sahur..nak tarik minat diaorg, tu pon aku tanya dlu nak ayam ke sahur nanti. So aku rse menu ayam jugak adalah pilihan ramai isteri2, ibu2 untuk jadikan menu istimewa mse berbuka n sahur.

Jalan punya jalan..banyak tau stall orang juai ayam..ade la adik juai ayam tu panggil2 elok aku sampai kat dia..dia pon kata "kak sy bagi murah, akak nak bape?" wah siap tnya lg..klo camtu bagi free jer la dik..hehe. Last2 dia yg bagi harga sendiri Rm 5.30 sekg..malas nak round2 dah aku pon beli sekor tp yg besaq.. kat Rm 17 pas dia potong2 aku pon cau. Selain nak buat rendang ayam, kat part tulang2 tu jugak aku nak wat tomyam tuk lunch sok. Yelah ayam tu besar sgt ..klo hari besa pon sekor ayam mmg untk 3 kali aku masak. So aku pon pegi la cari bahan2 nak wat rendang n tomyam tok esok. Tapi nampak meriah sgt kipmart arini, masing2 sibuk membeli barang2 mentah.. rse2 aku sure diaorng dah plan nak masak apa tok sahur esok. Korang nak masak apa??sure x lena tdo ni ..x sabaq nak bgon sahur..xpon on9 sampai sahur pastu terus masak..hehe


mama: dah start ajar ank2 niat pose..bg ingat:D

1 comments on "ayam pose??"

mekchu on August 10, 2010 at 9:31 AM said...

wah... rajin nye masak.. rendang lagik.. ayam mmg elok buat stok.. lauk utk bekap katanya..

 

©2009 da tru luv | by TNB