Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, August 2, 2010

Ke kampung orang asli

Rasanya ni kali kedua aku jejak kaki ke Perkampungan Orang asli. 1st dekat2 area umah exopismate aku tu pon pegi sbb nak bagi baju2 yang x pakai, manatau diaorang memerlukan. Sabtu lepas kitaorang ke Kampung Orang asli di Gelang Patah. Takde tujuan apapon just bawa anak2 mengenali kaum peribumi n opkos ank2 aku excited n pada fikiran diaorang orang asli ni mest lain dari kita. Tapi cam terkilan jugak sebab banyak baju anak2 yang terpakai dlu x sempat bawa kesini. Apapon insya'allah klo ade rezeki aku nak hantar ke sini pulak.

On the way sebelum sampai, anak2 asik bertanya je orang asli tu cakap bahasa apa?sekolah ke tak?makan apa?makan cik ba ke?n macam2 lagi sampai aku pon pening nak menjawab..dahle jln nak masuk teruk. Plak tu baru lepas hujan..ngn nak harung air lagi..sekbek x masuk lam kete..

Mula msuk lam perkampungan orang asli ni, 1st yang kitaorang jumpa ialah tanah perkuburan islam, n jalan skit nampak surau..kiranya ramai gakla yang beragama islam..n kampung ni gak dapat perhatian dalam Kembara Mahkota Johor tahun lepas. Then kitaorng nampak sekumpulan ank2 org asli, En. Amy amik pic diaorang dr dalam keta, aku tutup muka sebab malu..bukan apa, takut budak2 tu pk kitaorang ni jakun (orang asli gak ni)..hihi. Anak2 pulak ketawa sebab si adik cakap abahnya amik gambar awek..hehe..bab tu adam mmg bijak pon :))

Sepanjang jalan tu, byk jugak umah2 di kira besar n lagi banyak rumah yang naif n x terjaga kebersihannya. Kakak merungut kotor..En Amy pon cakap "kalau kakak malas mengemas, biar bersepah je bilik, main kotor2..kakak pon jadi macam orang asli"..terus sengih je c kakak. Hihi.. bagus gak En. Amy cakap camtu, hope kakak akan lebih rajin kemas bilik dia..:)). agak geli nak jejak kan kaki sebab banyak sangat anjing berkeliaran. Aku rase perkampungan ni lebih kotor dari perkampungan orang asli yg aku pegi dulu. Yang paling aku gelak besar..mase aku nampak 2 orang ppuan orang asli yang baru balik dari kedai kot,lenggang- lenggang dengan pakai baju tido..terus aku tgk jam..aikk takkan pukul 2 dah pakai baju tido kot???En Amy " orang asli ma, bukan dia kira nak pakai pukul bape, jangan mama lak ikot cam tu, org asli la namanya tu" hahaha tergelak aku..sebab aku pon mse study dlu ske pakai baju tidor sampai tengahari.

Apapon aktiviti jalan2 sabtu lepas adalah sesi pembelajaran kat anak2 aku n aku explain knapa mesti selalu bersyukur..Hope di masa akan datang aku leh bawa diaorang ke tempat2 yang boleh bagi diaorang ilmu lagi.

Sampai sini dulu, enjoy pic ya..:))



Pintu gerbang ke Perkampungan orang asli, Simpang Arang, Gelang Patah

surau

x menjaga kebersihan ( tangan c kecik)

anak2 orang asli

rumah comeyy..dari jauh nampak yang ni paling bersih



mama: syukur dengan apa yang aku ada


2 comments:

kuntumz said...

kema, aku nk tergelak baca ko nya entry nii..
aku pun pakai baju tdo smpi tghari....dah siap keje umah-kms, basuh kain, msk tghari baru nk mndi....hehhehehe
tpi tak per, aku mmg ASLI...hehhehehe

kemma said...

hihi..aku pon tergelak mse laki aku cakap mcm tu..sbb aku pon sma..hahaha

Monday, August 2, 2010

Ke kampung orang asli

Posted by kemma at 11:45 PM
Rasanya ni kali kedua aku jejak kaki ke Perkampungan Orang asli. 1st dekat2 area umah exopismate aku tu pon pegi sbb nak bagi baju2 yang x pakai, manatau diaorang memerlukan. Sabtu lepas kitaorang ke Kampung Orang asli di Gelang Patah. Takde tujuan apapon just bawa anak2 mengenali kaum peribumi n opkos ank2 aku excited n pada fikiran diaorang orang asli ni mest lain dari kita. Tapi cam terkilan jugak sebab banyak baju anak2 yang terpakai dlu x sempat bawa kesini. Apapon insya'allah klo ade rezeki aku nak hantar ke sini pulak.

On the way sebelum sampai, anak2 asik bertanya je orang asli tu cakap bahasa apa?sekolah ke tak?makan apa?makan cik ba ke?n macam2 lagi sampai aku pon pening nak menjawab..dahle jln nak masuk teruk. Plak tu baru lepas hujan..ngn nak harung air lagi..sekbek x masuk lam kete..

Mula msuk lam perkampungan orang asli ni, 1st yang kitaorang jumpa ialah tanah perkuburan islam, n jalan skit nampak surau..kiranya ramai gakla yang beragama islam..n kampung ni gak dapat perhatian dalam Kembara Mahkota Johor tahun lepas. Then kitaorng nampak sekumpulan ank2 org asli, En. Amy amik pic diaorang dr dalam keta, aku tutup muka sebab malu..bukan apa, takut budak2 tu pk kitaorang ni jakun (orang asli gak ni)..hihi. Anak2 pulak ketawa sebab si adik cakap abahnya amik gambar awek..hehe..bab tu adam mmg bijak pon :))

Sepanjang jalan tu, byk jugak umah2 di kira besar n lagi banyak rumah yang naif n x terjaga kebersihannya. Kakak merungut kotor..En Amy pon cakap "kalau kakak malas mengemas, biar bersepah je bilik, main kotor2..kakak pon jadi macam orang asli"..terus sengih je c kakak. Hihi.. bagus gak En. Amy cakap camtu, hope kakak akan lebih rajin kemas bilik dia..:)). agak geli nak jejak kan kaki sebab banyak sangat anjing berkeliaran. Aku rase perkampungan ni lebih kotor dari perkampungan orang asli yg aku pegi dulu. Yang paling aku gelak besar..mase aku nampak 2 orang ppuan orang asli yang baru balik dari kedai kot,lenggang- lenggang dengan pakai baju tido..terus aku tgk jam..aikk takkan pukul 2 dah pakai baju tido kot???En Amy " orang asli ma, bukan dia kira nak pakai pukul bape, jangan mama lak ikot cam tu, org asli la namanya tu" hahaha tergelak aku..sebab aku pon mse study dlu ske pakai baju tidor sampai tengahari.

Apapon aktiviti jalan2 sabtu lepas adalah sesi pembelajaran kat anak2 aku n aku explain knapa mesti selalu bersyukur..Hope di masa akan datang aku leh bawa diaorang ke tempat2 yang boleh bagi diaorang ilmu lagi.

Sampai sini dulu, enjoy pic ya..:))



Pintu gerbang ke Perkampungan orang asli, Simpang Arang, Gelang Patah

surau

x menjaga kebersihan ( tangan c kecik)

anak2 orang asli

rumah comeyy..dari jauh nampak yang ni paling bersih



mama: syukur dengan apa yang aku ada


2 comments on "Ke kampung orang asli"

kuntumz on August 3, 2010 at 10:45 AM said...

kema, aku nk tergelak baca ko nya entry nii..
aku pun pakai baju tdo smpi tghari....dah siap keje umah-kms, basuh kain, msk tghari baru nk mndi....hehhehehe
tpi tak per, aku mmg ASLI...hehhehehe

kemma on August 3, 2010 at 12:27 PM said...

hihi..aku pon tergelak mse laki aku cakap mcm tu..sbb aku pon sma..hahaha

 

©2009 da tru luv | by TNB