Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, November 4, 2010

Tutorial asam pedas ikan pari with loudspeaker

Memang dah gen kot suara loudspeaker ni..hihi:P
En. Amy selalu cakap anak2 ikut aku ..sebab sume sore loudspeaker...nak bercakap cam menjerit
" U ni yang...mse bercinta u cakap  sore laoudspeaker i ni cam buluh perindu ehh, skung u cakap loudspeaker cam orang bagi command...u baik2 skit yang..nanti i x mo masak baru u tau"..hihi

Semalam kakak dah start cuti for deepavali festival..blom start cuti sekolah dah naik serabut kepala hotak coz..kakak n adik ni ske sgt gaduh, ngusik, baik, kejar2, lawan2..korang ingat x fening ke..???tapi klo xdak sunyi yang amat..ni kira besala bagi kita yang ada anak ni. Klo dengar jeritan dari dalam umah tu..anggap je la tu as berlatih vokal :))

Semalam 12 tengahari adik balik cam besa..dia sekolah..ni jadi 1 masalah coz kakak cuti n dia sekolah..hari2 jeleskan c kakak coz cuti..n setiap pagila aku tarik nafas panjang2 pujuk pi sekolah...tarik nafas coz takut api kuar dari mulut..:D. Aku pon satu kul 12 baru nak masak..kan dah serabut coz sume dah ada..patutnye kul 12 tu sume dah siap..tinggal senduk nasi kasi ank makan je. Tu la dok layan facebook n blog lagi..:D. Semalam aku masak lambat coz pagi aku wat macaroni goreng n still ada sepinggan lagi thats  y la aku masak lambat..ala..lambat skit ja.

Tapi besala..bila askar aku dah lengkap tau2 je la...start dah aku wat latihan vokal. Ammar kaco rak besen2 aku..kakak n adik dok terpekik- pekik tanya aku ejaan coz nak search katon kat Youtube..aku pon jerit2 dari dapur. ..sat nak eja cat n dog la. sat n eja jimmy neutron la..sat nak eja askar2 la..macam2 lah..hangin je aku. Klo x layan dok jerit tu la. ..selalunya main game reti plak carik..hishhh.

Tapi dalam pekik2 tu sempat lagi snap mse masak..hehe..besala jadi surirumah ni kena pandai curi masa..bukan curi tulang yer..hehe

So semalam decide masak asam pedas ikan pari..hek ele itu pon nak tutorial..ape kes ntah. Ok pe..telur goreng pon de yang wat tutorial k..:))

Meh aku nak ajo cara2 nak wat asam pedas edisi loudspeaker..:P

Panaskan minyak, masukkn cili kering yang diblend bersama bwg besar, bwg putih, sedikit belacan, kunyit idup..klo korang nak letak kerisik pon ble..ala melaka asam pedas

tumis sampai pecah minyak

masukkan serai yang dititik



bile dah naik minyak masukkan air..ikot selara nak pekat ke cair..aku masuk secawan je..coz ske pekat

bila dah mendidih masukkan ikan pari +  garam + aji secukup rasa

daun kesum, bunga kantan (tapi aku x letak coz lupa beli)

masukkan tomato n bawang besar di belah empat..bendi pon aku lupa beli gak..hihi

masukkan air asam jawa pekat2 n biarkan mendidih

siap..n boleh dimakan dah..:))

Asam pedas memang x dapat dipisah kan oleh negeri johor macam org N9 dengan lomak cili apinya. Tapi zaman sekarang ni sume negeri pon dah x kira..asal tekak teringin nak makan leh gugel resepi kat tenet.

Sampai sini dulu yer tutorial masak2 dari mama kemma..hehe.
Petang ni nak balik Mersing..so x dapat le bersiaran sampai hari ahad..ceewahh perasan glemer..:)
Selamat bercuti n selamat menyambut deepavali..

2 comments:

A.I.D.A said...

ma..aku pun wat asam pedas arini..tp ayam..tp xleh lwn hg la..hg dh pakar asam pedas..aku suka asam pedas johor..tp baru bjinak2 nak wat..aku pun ada snap gambar nk buh dlm blog..tgk la nti edisi asam pedas aku..tp daif skit la...buat malu je..hehe

Huzn said...

weh...sama la...aku pun buat asam pedas pari jugak 2 hari lepas...tp kan biasa la org utara..asam pedas tumis nih makan so so jela...jgn asam pedas rebus...sekelip mata ja lesap..
ma...lawak la loudspeaker dr dapur...hahaha...dpt aku bayangkan..

Thursday, November 4, 2010

Tutorial asam pedas ikan pari with loudspeaker

Posted by kemma at 2:00 PM
Memang dah gen kot suara loudspeaker ni..hihi:P
En. Amy selalu cakap anak2 ikut aku ..sebab sume sore loudspeaker...nak bercakap cam menjerit
" U ni yang...mse bercinta u cakap  sore laoudspeaker i ni cam buluh perindu ehh, skung u cakap loudspeaker cam orang bagi command...u baik2 skit yang..nanti i x mo masak baru u tau"..hihi

Semalam kakak dah start cuti for deepavali festival..blom start cuti sekolah dah naik serabut kepala hotak coz..kakak n adik ni ske sgt gaduh, ngusik, baik, kejar2, lawan2..korang ingat x fening ke..???tapi klo xdak sunyi yang amat..ni kira besala bagi kita yang ada anak ni. Klo dengar jeritan dari dalam umah tu..anggap je la tu as berlatih vokal :))

Semalam 12 tengahari adik balik cam besa..dia sekolah..ni jadi 1 masalah coz kakak cuti n dia sekolah..hari2 jeleskan c kakak coz cuti..n setiap pagila aku tarik nafas panjang2 pujuk pi sekolah...tarik nafas coz takut api kuar dari mulut..:D. Aku pon satu kul 12 baru nak masak..kan dah serabut coz sume dah ada..patutnye kul 12 tu sume dah siap..tinggal senduk nasi kasi ank makan je. Tu la dok layan facebook n blog lagi..:D. Semalam aku masak lambat coz pagi aku wat macaroni goreng n still ada sepinggan lagi thats  y la aku masak lambat..ala..lambat skit ja.

Tapi besala..bila askar aku dah lengkap tau2 je la...start dah aku wat latihan vokal. Ammar kaco rak besen2 aku..kakak n adik dok terpekik- pekik tanya aku ejaan coz nak search katon kat Youtube..aku pon jerit2 dari dapur. ..sat nak eja cat n dog la. sat n eja jimmy neutron la..sat nak eja askar2 la..macam2 lah..hangin je aku. Klo x layan dok jerit tu la. ..selalunya main game reti plak carik..hishhh.

Tapi dalam pekik2 tu sempat lagi snap mse masak..hehe..besala jadi surirumah ni kena pandai curi masa..bukan curi tulang yer..hehe

So semalam decide masak asam pedas ikan pari..hek ele itu pon nak tutorial..ape kes ntah. Ok pe..telur goreng pon de yang wat tutorial k..:))

Meh aku nak ajo cara2 nak wat asam pedas edisi loudspeaker..:P

Panaskan minyak, masukkn cili kering yang diblend bersama bwg besar, bwg putih, sedikit belacan, kunyit idup..klo korang nak letak kerisik pon ble..ala melaka asam pedas

tumis sampai pecah minyak

masukkan serai yang dititik



bile dah naik minyak masukkan air..ikot selara nak pekat ke cair..aku masuk secawan je..coz ske pekat

bila dah mendidih masukkan ikan pari +  garam + aji secukup rasa

daun kesum, bunga kantan (tapi aku x letak coz lupa beli)

masukkan tomato n bawang besar di belah empat..bendi pon aku lupa beli gak..hihi

masukkan air asam jawa pekat2 n biarkan mendidih

siap..n boleh dimakan dah..:))

Asam pedas memang x dapat dipisah kan oleh negeri johor macam org N9 dengan lomak cili apinya. Tapi zaman sekarang ni sume negeri pon dah x kira..asal tekak teringin nak makan leh gugel resepi kat tenet.

Sampai sini dulu yer tutorial masak2 dari mama kemma..hehe.
Petang ni nak balik Mersing..so x dapat le bersiaran sampai hari ahad..ceewahh perasan glemer..:)
Selamat bercuti n selamat menyambut deepavali..

2 comments on "Tutorial asam pedas ikan pari with loudspeaker"

A.I.D.A on November 4, 2010 at 4:34 PM said...

ma..aku pun wat asam pedas arini..tp ayam..tp xleh lwn hg la..hg dh pakar asam pedas..aku suka asam pedas johor..tp baru bjinak2 nak wat..aku pun ada snap gambar nk buh dlm blog..tgk la nti edisi asam pedas aku..tp daif skit la...buat malu je..hehe

Huzn on November 4, 2010 at 5:14 PM said...

weh...sama la...aku pun buat asam pedas pari jugak 2 hari lepas...tp kan biasa la org utara..asam pedas tumis nih makan so so jela...jgn asam pedas rebus...sekelip mata ja lesap..
ma...lawak la loudspeaker dr dapur...hahaha...dpt aku bayangkan..

 

©2009 da tru luv | by TNB