Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, November 1, 2010

mai..mai..popia panas2

Huishhhhh letih marathon GA malam ni :P
lapaq n haus la plak..xpe2 biaq dulu nak siapkan entry pastu bedeboommmm tido..
aku ni tengah terliur nak makan rojak buah..tadi petang mase pegi jln2 kat Hutan Bandar MJBT, rojaknya udah abissssss..kempunan akakkkk:(
Xpela sok bl kuah rojak pastu buat sendiri..makan le sampai muntah ijau ehh..

Weekend ni bz skit..
macam2 aktiviti n graduation day adik..
Ahad petang bawa ank2 ke Hutan Bandar MPJBT main beskal..

Nanti aku wat entry naik beskal2 ye:)) lom upload pic dari camera agi

kulit popia 50pcs, tauge carot yg dicelur letak garam skit  n sedikit bancuhan tepung jagung tok jadi gam..


50pcs ni..jap je balut nim cuma x berapa kemas gulungan aku tu.


Hari ni just nak share pic2 buat popia goreng..x sempat nak buat sos ..dah abis
aku pon salah gak sepatutnya buat sos awai2...tapi nak wat camna kan dah abis masuk perut dah pon..hihi
pas ni leh wat uncang popia plak..(mood rajin terlebey..:) cili merah yang aku beli banyak tok buat sos tu..kna la pk nak masak ape ye..nak pi gugel resepi jap ye

Jumpa lagi next entry..daaaa
JB ujan syok tdo..dah kul 1pg ni

Lupa plak... to jia ni resepi mini pizza yg aku amik kat myresepi

MINI PIZZA

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200ml air
  • 300g tepung roti
  • 14g gula
  • 3.5g garam
  • 16g shortening
  • 3g dry yeast
  • 6g susu tepung
  • Topping:
  • - pizza cheese
  • - mini tomato
  • - sosej
  • - asparagus
  • - sos tomato / sos pizza
  • - telur untuk sapu pada roti

Cara-cara

  1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
  2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit..aku uli ngn tangan je..sekali uli aku buat lam 7/8 biji jew
  3. Pizza1
    Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
  4. Pizza2
    Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
  5. Pizza3
    Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang...aku bakar lam 20 min..tapi mayb kurang yis doh aku x naik sgt but lembut mayb sebab de shortening.

2 comments:

cacing said...

glup2... tertelan air liur tgk popia!

cacing said...

ala... cacing takde kat utm ni... pos kat caicng... heheheh

Monday, November 1, 2010

mai..mai..popia panas2

Posted by kemma at 1:15 AM
Huishhhhh letih marathon GA malam ni :P
lapaq n haus la plak..xpe2 biaq dulu nak siapkan entry pastu bedeboommmm tido..
aku ni tengah terliur nak makan rojak buah..tadi petang mase pegi jln2 kat Hutan Bandar MJBT, rojaknya udah abissssss..kempunan akakkkk:(
Xpela sok bl kuah rojak pastu buat sendiri..makan le sampai muntah ijau ehh..

Weekend ni bz skit..
macam2 aktiviti n graduation day adik..
Ahad petang bawa ank2 ke Hutan Bandar MPJBT main beskal..

Nanti aku wat entry naik beskal2 ye:)) lom upload pic dari camera agi

kulit popia 50pcs, tauge carot yg dicelur letak garam skit  n sedikit bancuhan tepung jagung tok jadi gam..


50pcs ni..jap je balut nim cuma x berapa kemas gulungan aku tu.


Hari ni just nak share pic2 buat popia goreng..x sempat nak buat sos ..dah abis
aku pon salah gak sepatutnya buat sos awai2...tapi nak wat camna kan dah abis masuk perut dah pon..hihi
pas ni leh wat uncang popia plak..(mood rajin terlebey..:) cili merah yang aku beli banyak tok buat sos tu..kna la pk nak masak ape ye..nak pi gugel resepi jap ye

Jumpa lagi next entry..daaaa
JB ujan syok tdo..dah kul 1pg ni

Lupa plak... to jia ni resepi mini pizza yg aku amik kat myresepi

MINI PIZZA

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200ml air
  • 300g tepung roti
  • 14g gula
  • 3.5g garam
  • 16g shortening
  • 3g dry yeast
  • 6g susu tepung
  • Topping:
  • - pizza cheese
  • - mini tomato
  • - sosej
  • - asparagus
  • - sos tomato / sos pizza
  • - telur untuk sapu pada roti

Cara-cara

  1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
  2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit..aku uli ngn tangan je..sekali uli aku buat lam 7/8 biji jew
  3. Pizza1
    Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
  4. Pizza2
    Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
  5. Pizza3
    Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang...aku bakar lam 20 min..tapi mayb kurang yis doh aku x naik sgt but lembut mayb sebab de shortening.

2 comments on "mai..mai..popia panas2"

cacing on November 1, 2010 at 1:20 AM said...

glup2... tertelan air liur tgk popia!

cacing on November 1, 2010 at 2:03 AM said...

ala... cacing takde kat utm ni... pos kat caicng... heheheh

 

©2009 da tru luv | by TNB