Rezeki blogging..tq 4 klik

Saturday, July 31, 2010

puasa, sahur dan telur masin

amik mood...amik mood nak pose ni..sedar x sedar kita dah di hari terakhir bulan julai ekk. Ogos dah datang, ni bermakna 11 hari lagi umat islam nak berpose. Sure minggu ni penuh la soping mal, hyper mart n segala bagai mall , maklumla..gaji dah dapat ..plak tu dah nak dekat pose..confirm weekend ni ramai yg beli barang2 nak smbut puasa..biasala persediaan awal kan! So rsenya apa barang yang mendapat permintaan tinggi untuk bulan puasa???..stok apa yg kita simpan xspeceli untuk meal sahur..aku rse majoriti akan sediakan telur masin...klo x hari2 mayb sekali dalam bulan ramadhan tu.

Pandai betui orang dlu2 kenalkan telur masin kan?. cedappp :D Kira cam pembuka selera gakla. Maklumla bangun sahur..ngn mata pon x larat nak angkat..nampak je telur masin yg kaler oren kat tengah tu perghhhh sego je mata ekk..:)

Plak tu 1st day smbut pose balik kpg..sahur ramai2..ermmm rindunya saat2 tu. Huhu..ni nak recall balik zaman aku lom ada family sendiri..zaman kanak2. Bestnya bangun sahur..sebab apa??? mak aku layan aku mmg tip top...ye la nak pujuk aku suh pose..mse tu sek rendah lagi..n kenangan telur masin ni buat aku teringat kat arwah ayah. :( miss him.... Kalau korang nak tau..setiap kali makan sahur tempat aku kat meja makan mesti sebelah ayah. Sahur je la, sebab waktu berbuka ayah berbuka di masjid. Bila sahur je, memang pinggan cawan untuk aku mak letak kat sebelah ayah..part mana yang korang ske kat telur masin? aku rse majoriti akan ske kat part orenje tu kan??aku pon..minat giler kat part oren tu. Plak tu kalo dia liat je mse makan..perghhh rse sayang je nak abiskan..hehe

Dari dlu aku mmg x minat telur masin yg kaler putih tu..dapat plak yg masin..mampuih x makan. Tapi depan ayah mmg x brani oo nak buang..abisla dia buat ceramah di waktu sahur. Ok.. selalunya kan telur masin tu kita belah 2 kan..so selalunya kita akan korek telur tu n buang kulit dia..pastu makan so..apa yang aku buat???ni dok sebelah ayah ni..nak buat kena hati2..waktu aku korek telur masin tu n kuarkan skali putih dia cun jer aku letak lam pinggan..kulit dia aku letak kat sebelah pinggan..so aku makan la mcm besa..aku cubit gakle skit2..bila ayah ralit (leka) je..aku terus masukkn balik telur putih lam kulit dia n telungkupkan kulit telur tu...hihi..its gone..so smpi skrg aku ingat lg kenangan tu..bila dah ade family sendiri tgk ank2 x mkn telur putih tu mulala aku nak bising..sayang rezeki, tu la perasaan ayah aku dlu gamaknye.

Selain dari tu, tengah2 makan sahur tu plak hujan turun, rumah kampungla katakan..dengar je air mencurah kat atap zink..terus laju je suap makan..bukan pe nak smbung tido balik...hehe. Plak tu mak buat kopi tok minum sahur..dengan sejuk hujan ..perghhhh i miss them so much..

Rsenya setakat ini dulu..aku nak baring n nak imbas balik syoknya bangun sahur mase kecik2 dlu....n korang share la resepi sahur ngn aku..at least boleh rse gak resepi korang yg selalu korang makan waktu sahur..... yang paling penting buat anak2 kita teruja untuk bersahur kan!!


(pic gugel)


mama: rindunya kat mak n arwah ayah.......i miss my big family....



6 comments:

mekchu said...

kalo sahur dgn telur masin baru lah selera.. kalo gulai2 tu agak kureng skit.. mekchu rindu ngan arwah abah jugak..

ayu said...

sedapnya telur masin..ayu pun suka...betul tu, time puasa ni kena standby ikan masin juga...hehe

Iyiana said...

Telur masin yer.. Next puasa ley cuba. Cam best lak. Sebelum ni Mak yang sediakan. La ni da kawen kena sediakan untuk suami dan diri sendiri.

HaiDa HiDa said...

best3.. saya pun nak blik 1st puasa kat kg.. adik dh gtau yg mak sediakan satu balang telur masin kt kg khas tuk saya.. hehehe..

kuntumz said...

antara menu yg membangkitkan selera utk bersahur ialah telur masin, ikan masin, telur dadar ngan ikan bilis grg...bagi aku lah...
sahur kat kg mmg bes kan??alahai rindunya zaman dok kg dulu....
bersahur mak yg siapkan..tpi skrg tdk lagi..hehhehe

kemma said...

betul jia..ikan bilis grg..grg ngn bawang n cili..sedappnye..rindunya pose zaman kecik2 dlu..

Saturday, July 31, 2010

puasa, sahur dan telur masin

Posted by kemma at 12:11 AM
amik mood...amik mood nak pose ni..sedar x sedar kita dah di hari terakhir bulan julai ekk. Ogos dah datang, ni bermakna 11 hari lagi umat islam nak berpose. Sure minggu ni penuh la soping mal, hyper mart n segala bagai mall , maklumla..gaji dah dapat ..plak tu dah nak dekat pose..confirm weekend ni ramai yg beli barang2 nak smbut puasa..biasala persediaan awal kan! So rsenya apa barang yang mendapat permintaan tinggi untuk bulan puasa???..stok apa yg kita simpan xspeceli untuk meal sahur..aku rse majoriti akan sediakan telur masin...klo x hari2 mayb sekali dalam bulan ramadhan tu.

Pandai betui orang dlu2 kenalkan telur masin kan?. cedappp :D Kira cam pembuka selera gakla. Maklumla bangun sahur..ngn mata pon x larat nak angkat..nampak je telur masin yg kaler oren kat tengah tu perghhhh sego je mata ekk..:)

Plak tu 1st day smbut pose balik kpg..sahur ramai2..ermmm rindunya saat2 tu. Huhu..ni nak recall balik zaman aku lom ada family sendiri..zaman kanak2. Bestnya bangun sahur..sebab apa??? mak aku layan aku mmg tip top...ye la nak pujuk aku suh pose..mse tu sek rendah lagi..n kenangan telur masin ni buat aku teringat kat arwah ayah. :( miss him.... Kalau korang nak tau..setiap kali makan sahur tempat aku kat meja makan mesti sebelah ayah. Sahur je la, sebab waktu berbuka ayah berbuka di masjid. Bila sahur je, memang pinggan cawan untuk aku mak letak kat sebelah ayah..part mana yang korang ske kat telur masin? aku rse majoriti akan ske kat part orenje tu kan??aku pon..minat giler kat part oren tu. Plak tu kalo dia liat je mse makan..perghhh rse sayang je nak abiskan..hehe

Dari dlu aku mmg x minat telur masin yg kaler putih tu..dapat plak yg masin..mampuih x makan. Tapi depan ayah mmg x brani oo nak buang..abisla dia buat ceramah di waktu sahur. Ok.. selalunya kan telur masin tu kita belah 2 kan..so selalunya kita akan korek telur tu n buang kulit dia..pastu makan so..apa yang aku buat???ni dok sebelah ayah ni..nak buat kena hati2..waktu aku korek telur masin tu n kuarkan skali putih dia cun jer aku letak lam pinggan..kulit dia aku letak kat sebelah pinggan..so aku makan la mcm besa..aku cubit gakle skit2..bila ayah ralit (leka) je..aku terus masukkn balik telur putih lam kulit dia n telungkupkan kulit telur tu...hihi..its gone..so smpi skrg aku ingat lg kenangan tu..bila dah ade family sendiri tgk ank2 x mkn telur putih tu mulala aku nak bising..sayang rezeki, tu la perasaan ayah aku dlu gamaknye.

Selain dari tu, tengah2 makan sahur tu plak hujan turun, rumah kampungla katakan..dengar je air mencurah kat atap zink..terus laju je suap makan..bukan pe nak smbung tido balik...hehe. Plak tu mak buat kopi tok minum sahur..dengan sejuk hujan ..perghhhh i miss them so much..

Rsenya setakat ini dulu..aku nak baring n nak imbas balik syoknya bangun sahur mase kecik2 dlu....n korang share la resepi sahur ngn aku..at least boleh rse gak resepi korang yg selalu korang makan waktu sahur..... yang paling penting buat anak2 kita teruja untuk bersahur kan!!


(pic gugel)


mama: rindunya kat mak n arwah ayah.......i miss my big family....



6 comments on "puasa, sahur dan telur masin"

mekchu on July 31, 2010 at 12:51 PM said...

kalo sahur dgn telur masin baru lah selera.. kalo gulai2 tu agak kureng skit.. mekchu rindu ngan arwah abah jugak..

ayu on July 31, 2010 at 10:04 PM said...

sedapnya telur masin..ayu pun suka...betul tu, time puasa ni kena standby ikan masin juga...hehe

Iyiana on August 1, 2010 at 8:28 AM said...

Telur masin yer.. Next puasa ley cuba. Cam best lak. Sebelum ni Mak yang sediakan. La ni da kawen kena sediakan untuk suami dan diri sendiri.

HaiDa HiDa on August 1, 2010 at 10:31 PM said...

best3.. saya pun nak blik 1st puasa kat kg.. adik dh gtau yg mak sediakan satu balang telur masin kt kg khas tuk saya.. hehehe..

kuntumz on August 2, 2010 at 11:25 AM said...

antara menu yg membangkitkan selera utk bersahur ialah telur masin, ikan masin, telur dadar ngan ikan bilis grg...bagi aku lah...
sahur kat kg mmg bes kan??alahai rindunya zaman dok kg dulu....
bersahur mak yg siapkan..tpi skrg tdk lagi..hehhehe

kemma on August 2, 2010 at 11:30 AM said...

betul jia..ikan bilis grg..grg ngn bawang n cili..sedappnye..rindunya pose zaman kecik2 dlu..

 

©2009 da tru luv | by TNB