Rezeki blogging..tq 4 klik

Friday, July 23, 2010

takut gigi n tulang reput..

Hari ni dah masuk 6 hari aku berpose bulan syaaban..Alhamdulillah setakat ni aku mampu lagi walaupon terasa jugak penat n kering sangat bibir. Hari pertama n kedua aku kerap rasa nak pitam terutamanya bila nak start bangun n berjalan.Plak tu ammar mmg sangat kuat bf tp mse 1st day dia mcm x ske sgt bergayut..kesian plak aku tengok.

Sebelum ni aku mmg malas gila nak minum susu, walaupon aku tau sebaiknya ibu yang bf patut amik sumber makanan yang boleh meningkatkan kalsium dalam badan. Kesan dari sikap malas aku ..ni aku agak2 jerla..aku selalu cramp di tengah malam n last month aku terpaksa cabut gigi sbb lubang pada gigi yang dah ditampal dah makin besar so aku decide cabut walaupon doctor ada bagi suggestion still boleh ditampal..hihi mayb disebabkan aku berdebar gila bila jumpa dentist aku terbuat keputusan tuk cabut..hihi:D..alang2 dah jumpa dentist ni aku cabut jerla..sbb aku xmo dtg banyak kali dah ..seram sejuk woo..

Masalah kejang otot waktu malam, perghhh boleh wat aku menangis n yang paling tak tahan tengah dok cramp tu ammar plak nak bf..adoiii penah aku terpaksa susukan kat sofa sbb aku dah x mampu nak baring..aku bf ammar sambil menangis. Kesian En.Amy selalu terganggu tido sbb wife dia cramp. Selalunya En Amy akan urut dari kaki ke betis n dia selalu tolak ke hadapan hujung kaki..tolak sekuatnya..Mula2 aku rsa macam nak marah gak ..tengah sakit paham2 jerla..tapi bila En.Amy gtau ni la caranya nak kurangkan kejang aku pon sabo jer la..Almost every nite aku cramp. Bila siang je masih terasa sakit kat tempat yang cramp tu...

So sekarang ni aku x ngelat minum susu dah..apa yang aku buat ni mmg sebab aku rse sayang kat tulang2 n gigi aku. Lagipon aku muda lagi maa..:D banyak lagi tanggungjawab n impian yang belum aku capai.Tapi disebabkan Vitamin M tu ada ..aku lebih ske amik fresh milh dari susu tepung. Kalau susu tepung memang mula2 je rajin pastu mula la skip waktu minum susu bukan ape aku malas nak bancuh susu.Selalunya lupa..hihi

Disebabkan aku dah mula berpuasa, so susu memang amat penting sebab aku memang x amik makanan lain masa sahur. Sahur aku just amik 3 biji kurma n minum segelas susu. Hihi selain puasa itu 1 ibadah..aku harap sangat berat aku akan turun..:D. Setakat ni aku rasa memang cergas je walaupon puasa n fully bf ammar.

Selalunya aku akan beli susu HL yang Vanilla je.Bukan x ske yang ade flavour tapi masalahnye yang ade flavour tu terlalu la sedap.Semalam En.Amy yang beli susu Hl..agaknye dia takut aku jemu so dia beli yang chocolate..adoiii x tahan akakkkk...rse nak perabihkan je 1 kotak tu..kalo akkkaaakkk ni kecik molek memang tanpa was2 lagi aku dah bedal 1 kotak tu.Walaupon LOW FAT..tapi untuk orang yang macam aku ni..agak tidak sesuaiiii..


mest ada lam freeze..."abang nnt jgn beli yang coklat dah yerkk.." En. Amy: kenapa?x sedap ke? "aisshh xlah..terlalu la sedap..kang skali minum je sekotak nih..hihi


Just nak share sumber2 kalsium and nutrien yang sesuai untuk ibu bf

Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang bersumberkan bahan nutrien seperti :

Kalsium
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran hijau.

Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium.

Kalsium suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet

Vitamin A
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna oren

Vitamin B Kompleks
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati

Suplemen perlu di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B kompleks yang rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian)

Vitamin C
Sumber :buah –buahan (oren, betik, kiwi)

Tambahan suplemen tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi

Adakah Perlu Mengambil Suplemen (Makanan Tambahan) Dalam Diet ?
•Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa laktasi, suplemen tidak diperlukan.
•Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil nutrien tambahan (suplemen) bagi memenuhi keperluan nutrien khusus, jika pengambilan diet tidak mencukupi.
•Perlu diketahui, suplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap.
•Supplemen boleh diambil menurut nasihat Doktor atau Pegawai Dietetik.


mama:syok betul tengok orang kecik molek makan x payah nak had2:))

3 comments:

farah hamirdin said...

salam.

boleh cuba suplement shaklee untuk kesihatan badan. boleh cuba trial pek dulu utk sebulan dan tengok hasilnya, insyaallah. sila rujuk di laman ini..http://anakkuwiraku.blogspot.com/

Huzn said...

ma...aku skrg sdg menhadapi saat2 krisis malas minum susu...apa susu pun malas...adoiii sakit tulang!

kemma said...

hai farah..tq bg suggestion..insya'allah nnt sy try tengok2 kat blog farah k..:)

ruhul:aku takut la ruhul..takut cramp n rsau x sempat tua gigi dah reput sume ..scary nya..

Friday, July 23, 2010

takut gigi n tulang reput..

Posted by kemma at 8:02 AM
Hari ni dah masuk 6 hari aku berpose bulan syaaban..Alhamdulillah setakat ni aku mampu lagi walaupon terasa jugak penat n kering sangat bibir. Hari pertama n kedua aku kerap rasa nak pitam terutamanya bila nak start bangun n berjalan.Plak tu ammar mmg sangat kuat bf tp mse 1st day dia mcm x ske sgt bergayut..kesian plak aku tengok.

Sebelum ni aku mmg malas gila nak minum susu, walaupon aku tau sebaiknya ibu yang bf patut amik sumber makanan yang boleh meningkatkan kalsium dalam badan. Kesan dari sikap malas aku ..ni aku agak2 jerla..aku selalu cramp di tengah malam n last month aku terpaksa cabut gigi sbb lubang pada gigi yang dah ditampal dah makin besar so aku decide cabut walaupon doctor ada bagi suggestion still boleh ditampal..hihi mayb disebabkan aku berdebar gila bila jumpa dentist aku terbuat keputusan tuk cabut..hihi:D..alang2 dah jumpa dentist ni aku cabut jerla..sbb aku xmo dtg banyak kali dah ..seram sejuk woo..

Masalah kejang otot waktu malam, perghhh boleh wat aku menangis n yang paling tak tahan tengah dok cramp tu ammar plak nak bf..adoiii penah aku terpaksa susukan kat sofa sbb aku dah x mampu nak baring..aku bf ammar sambil menangis. Kesian En.Amy selalu terganggu tido sbb wife dia cramp. Selalunya En Amy akan urut dari kaki ke betis n dia selalu tolak ke hadapan hujung kaki..tolak sekuatnya..Mula2 aku rsa macam nak marah gak ..tengah sakit paham2 jerla..tapi bila En.Amy gtau ni la caranya nak kurangkan kejang aku pon sabo jer la..Almost every nite aku cramp. Bila siang je masih terasa sakit kat tempat yang cramp tu...

So sekarang ni aku x ngelat minum susu dah..apa yang aku buat ni mmg sebab aku rse sayang kat tulang2 n gigi aku. Lagipon aku muda lagi maa..:D banyak lagi tanggungjawab n impian yang belum aku capai.Tapi disebabkan Vitamin M tu ada ..aku lebih ske amik fresh milh dari susu tepung. Kalau susu tepung memang mula2 je rajin pastu mula la skip waktu minum susu bukan ape aku malas nak bancuh susu.Selalunya lupa..hihi

Disebabkan aku dah mula berpuasa, so susu memang amat penting sebab aku memang x amik makanan lain masa sahur. Sahur aku just amik 3 biji kurma n minum segelas susu. Hihi selain puasa itu 1 ibadah..aku harap sangat berat aku akan turun..:D. Setakat ni aku rasa memang cergas je walaupon puasa n fully bf ammar.

Selalunya aku akan beli susu HL yang Vanilla je.Bukan x ske yang ade flavour tapi masalahnye yang ade flavour tu terlalu la sedap.Semalam En.Amy yang beli susu Hl..agaknye dia takut aku jemu so dia beli yang chocolate..adoiii x tahan akakkkk...rse nak perabihkan je 1 kotak tu..kalo akkkaaakkk ni kecik molek memang tanpa was2 lagi aku dah bedal 1 kotak tu.Walaupon LOW FAT..tapi untuk orang yang macam aku ni..agak tidak sesuaiiii..


mest ada lam freeze..."abang nnt jgn beli yang coklat dah yerkk.." En. Amy: kenapa?x sedap ke? "aisshh xlah..terlalu la sedap..kang skali minum je sekotak nih..hihi


Just nak share sumber2 kalsium and nutrien yang sesuai untuk ibu bf

Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang bersumberkan bahan nutrien seperti :

Kalsium
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran hijau.

Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium.

Kalsium suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet

Vitamin A
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna oren

Vitamin B Kompleks
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati

Suplemen perlu di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B kompleks yang rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian)

Vitamin C
Sumber :buah –buahan (oren, betik, kiwi)

Tambahan suplemen tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi

Adakah Perlu Mengambil Suplemen (Makanan Tambahan) Dalam Diet ?
•Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa laktasi, suplemen tidak diperlukan.
•Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil nutrien tambahan (suplemen) bagi memenuhi keperluan nutrien khusus, jika pengambilan diet tidak mencukupi.
•Perlu diketahui, suplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap.
•Supplemen boleh diambil menurut nasihat Doktor atau Pegawai Dietetik.


mama:syok betul tengok orang kecik molek makan x payah nak had2:))

3 comments on "takut gigi n tulang reput.."

farah hamirdin on July 25, 2010 at 6:04 AM said...

salam.

boleh cuba suplement shaklee untuk kesihatan badan. boleh cuba trial pek dulu utk sebulan dan tengok hasilnya, insyaallah. sila rujuk di laman ini..http://anakkuwiraku.blogspot.com/

Huzn on July 25, 2010 at 2:27 PM said...

ma...aku skrg sdg menhadapi saat2 krisis malas minum susu...apa susu pun malas...adoiii sakit tulang!

kemma on July 25, 2010 at 3:36 PM said...

hai farah..tq bg suggestion..insya'allah nnt sy try tengok2 kat blog farah k..:)

ruhul:aku takut la ruhul..takut cramp n rsau x sempat tua gigi dah reput sume ..scary nya..

 

©2009 da tru luv | by TNB