Rezeki blogging..tq 4 klik

Sunday, July 11, 2010

buat aku tercekikk....

salam ziarah..hehehe..dah gaya nak baca berita jerk..lama rsenya x update blog. Mula- mula macam malu jerk nak tulis post pasai ni. Tapi biar jerla..ni kan blog aku...biar la aku nak tulis apa pon..dah masuk 2 hari aku asik melantak nasi ngn budu..adoiii tu ari aku cakap xkan beli budu...i hate budu..huhu (lam ati napela budu ni sedap amat)

Jumaat tu ari aku pi Kipmart( pasar+tempat shopping segala bagai)so aku plan nak masak singgang ikan aye(tongkol), goreng ikan, celur kangkung(mmg dah ada lam freeze) n beli budu x lupa juga nak beli tempe sbb c kakak request nak makan tempe sambal.Opssss lupa sehari sebelum tu aku ada dok bercerita ngn c ruhul yang aku xmo pandang pon botoi budu kalo pi pasar , klo bleh memang nak buat2 lupa..tapi sebenornye mmg sentiasa dalam ingatn aku selagi x beli.

Oleh kerana keinginan yang mebuak buak ..ececeh..siyes memang x tahan punya teringin sebab mmg dah lama giler aku x penah beli budu simpan kat umah sebabnya......AKU TAKUT AKU ASIK NAK MAKAN NASIK JERKKKKKK..hahahah baca lam ati jer tau..Tapi aku x berdaya so aku pon pegila pasar bersama "c handbag".First sekali pi tempat juai sayuq2 saja ja pi usha2..tp kat ctu aku beli carot, sawi, tauge, ( yang ni buat stok nak goreng mihun tuk saturday)beli cili api, limau..saja je beli..senang klo nak guna dah ada..cecece..hahahah..pegi tempat ikan..berjalan sekali round pastu patah balik..beli ikan tongkol sekilo, beli udang skit, beli ikan selayang ..jalan punya jalan terus pi kat tempat buah.n pk nak balik..sebelum balik ..pk semula barang2 yang aku beli..bukan apa takut dah balik umah ada ja ynag terlupa...ohhhh..nak beli ke tidak ni..ala beli ja..nnt control la nafsu tu..aku pon patah balik ngn c handbag..c handbag dah mula nyunyah..nyunyah nak nenen..laju je aku pi tempat jual santan..terus aku tanya"dik budu tu cap apa?" "ketereh"..okla bagi 1 botol ekk" slang johorian ok..nak wat slang klate pong boleh gok.haha..so pas membayo aku pong balik umah n berkira kira ari ni makan sekali ja..byk xpe..tp malam jangan makan..buleh kew???let see it..


budu RM2.00 yang ni bukan budu aku beli..ni aku cari kat website..aku malas nak snap pic botoi budu..sbb x sabo nak makan.

Balik umah feed ammar makan..bg dia tdo..aku pon masak,sume buat cepat n laju gila memandangkan ank2 nak balik pukul 12..biasela ari jumaat sekolahkn balik awai.Singgang dah siap, xjadi celur kangkung..aku goreng kangkung tu..bukan apa buleh gak anak2 aku makan..n last skali buat sambal tempe n goreng ikan selayang.Yang paling utama cili api n limau aku dah siap potong..kecuali tuang budu jerk...(adoiii cite malam2 pasai budu ni wat aku lapo jerk..)sambil tu dok tahan air liur tunggu ank2 balik..pas diaorag balik ammar plak jaga..adoii..aku xmo la makan smbil main2 ngn ammar bukan apa sat lgi ammar sure nak makan apa yang aku makan...so mcamana aku nak menghayati enakknye budu.hisshhhh air liur dok telan gedeguk gedegak jer ni.

2.00 petang pas c kakak pegi sekolah agama.aku tdokan ammar n ajak c adam makan..kitaorg pon makan sama2..mula2 dia tnya aku
"mama ni apa?"lam ati makan jerla..mama tengah sedap ni
"budu" pendek jer jawap sebab aku dengan gelojohnya dok cicah ikan goreng sat2 cicah ngn kangkung kat piring budu tu..pelahap betui hangpa nak tau..aku rse masuk mulut..kunyah 2 kli terus telan..tapi macam x confirm plak..ke aku trus telan jerk..hihi
tetiba c adam kata"ooo budu, umah mteh pon ade budu..adik nak makan jugakla..adik nak ikan goreng"..biaq betui budak ni" x payahla..kan ade cili tu ..pedas nnt" adam "adik x mkn cili..."terus dia cicah..hush..bunyi dari mulut dia"sedapnye budu ni mama.." adik tu sume nya sedap... "betuila..pandai mama masak budu" adoiii x tahan betui ngn budak sorang ni"malas aku nak layan makan lagi bagus..sudahnya aku n adam makan sampai abis n aku telah bertambah 3 kali..n paling tarigik skali aku telah tercekik tulang ikan..n teran punya teran tulang pon kuar dr tekak n aku sambung makan balik..hahaha..punya la gelojohkan?sebaik x tercekik teruk ..klo x malu nak bagitau orang..hahaha.jgn geleng kepala ok..biasela..x brekfast..lalala


nyummy..(tq my hubby sbb tau aku perlukan pic ni sejak ade blog)

So mlmnya mmg aku x makan..walapuon trsangat rindu pado budu.

Sabtu..lepas balik amik penyata sekolah kakak. balik umah terus masak..kari ikan,ikan goreng budu..hihi...hari kedua bersama budu..tp sbelum tu aku bagi anak2 makan dulu sebab aku x mau ada gangguan waktu makan..teruk betuii aku kan!!!!...so mse temankan diaorang makan..tetiba je adam cakap.."mama adik nak budu" "eh adik ni..xde2 mama x buat budu ari ni" "ala..sedap adik nak cicah ngn sayur kangkung macam semalam.."malasss arr mama" terusla c adam meneruskan makan tanpa budu..hihi..cian dia..bukan pe malas nak ajo sgt nnt kang tengah darurat ke, dia pi belaja jauh2 ke mana nak cari budu..xpon dia dok hostel mana nak pekena budu..cehhh alaan jer tu..

Berbalik pada cerita aku, hihi..so after depa makan..aku pon siapkn budu aku n pesan pada c kakak "kakak tolong buaikan ammar, mama nak makan ni" kuasa veto ok.so aku pon membedal lagi smpai 2 kali tambah.huh..ni yang aku malas ni...so esok aku xmo dah makan ngn budu..rse nak sorok je budu tu.

Laki aku boleh gelakkan aku ..sebab aku ni addict budu mengalahkn orang pantai timur..siap mcm wat kuah ngn nasik.."ehh , abang ni x makan sudahle..ntah apa2 ntah asal orang ganu tapi x makn budu"sekian dari aku..buduku budu kawan2 exupm ku jua..hahaha..ruhul,kiah eda..hahah



mama:abisla bertambahle spare tyre kat perut..budu tu kena sorok or buat2 tertumpah...ishhh2

2 comments:

AiZ said...

budu memang sedap, tapi kat langkawi susah nak dapat.. ^__^ selalu bawak balik dari terengganu.. ^__^



Aiz latest entry
Original waka waka bukan shakira laaa
Negara millionaire yang miskin
Trik iklan mangga Ad yang aiz guna
Kenapa blogger nak bersaing? haishh



ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

noor akma mohd razali said...

oo e ye ke..ingatkn kat mana2 je ade.siyes mmg x ble arr simpan stok kat umah..berhantu budu ni hehe

Sunday, July 11, 2010

buat aku tercekikk....

Posted by kemma at 12:47 AM
salam ziarah..hehehe..dah gaya nak baca berita jerk..lama rsenya x update blog. Mula- mula macam malu jerk nak tulis post pasai ni. Tapi biar jerla..ni kan blog aku...biar la aku nak tulis apa pon..dah masuk 2 hari aku asik melantak nasi ngn budu..adoiii tu ari aku cakap xkan beli budu...i hate budu..huhu (lam ati napela budu ni sedap amat)

Jumaat tu ari aku pi Kipmart( pasar+tempat shopping segala bagai)so aku plan nak masak singgang ikan aye(tongkol), goreng ikan, celur kangkung(mmg dah ada lam freeze) n beli budu x lupa juga nak beli tempe sbb c kakak request nak makan tempe sambal.Opssss lupa sehari sebelum tu aku ada dok bercerita ngn c ruhul yang aku xmo pandang pon botoi budu kalo pi pasar , klo bleh memang nak buat2 lupa..tapi sebenornye mmg sentiasa dalam ingatn aku selagi x beli.

Oleh kerana keinginan yang mebuak buak ..ececeh..siyes memang x tahan punya teringin sebab mmg dah lama giler aku x penah beli budu simpan kat umah sebabnya......AKU TAKUT AKU ASIK NAK MAKAN NASIK JERKKKKKK..hahahah baca lam ati jer tau..Tapi aku x berdaya so aku pon pegila pasar bersama "c handbag".First sekali pi tempat juai sayuq2 saja ja pi usha2..tp kat ctu aku beli carot, sawi, tauge, ( yang ni buat stok nak goreng mihun tuk saturday)beli cili api, limau..saja je beli..senang klo nak guna dah ada..cecece..hahahah..pegi tempat ikan..berjalan sekali round pastu patah balik..beli ikan tongkol sekilo, beli udang skit, beli ikan selayang ..jalan punya jalan terus pi kat tempat buah.n pk nak balik..sebelum balik ..pk semula barang2 yang aku beli..bukan apa takut dah balik umah ada ja ynag terlupa...ohhhh..nak beli ke tidak ni..ala beli ja..nnt control la nafsu tu..aku pon patah balik ngn c handbag..c handbag dah mula nyunyah..nyunyah nak nenen..laju je aku pi tempat jual santan..terus aku tanya"dik budu tu cap apa?" "ketereh"..okla bagi 1 botol ekk" slang johorian ok..nak wat slang klate pong boleh gok.haha..so pas membayo aku pong balik umah n berkira kira ari ni makan sekali ja..byk xpe..tp malam jangan makan..buleh kew???let see it..


budu RM2.00 yang ni bukan budu aku beli..ni aku cari kat website..aku malas nak snap pic botoi budu..sbb x sabo nak makan.

Balik umah feed ammar makan..bg dia tdo..aku pon masak,sume buat cepat n laju gila memandangkan ank2 nak balik pukul 12..biasela ari jumaat sekolahkn balik awai.Singgang dah siap, xjadi celur kangkung..aku goreng kangkung tu..bukan apa buleh gak anak2 aku makan..n last skali buat sambal tempe n goreng ikan selayang.Yang paling utama cili api n limau aku dah siap potong..kecuali tuang budu jerk...(adoiii cite malam2 pasai budu ni wat aku lapo jerk..)sambil tu dok tahan air liur tunggu ank2 balik..pas diaorag balik ammar plak jaga..adoii..aku xmo la makan smbil main2 ngn ammar bukan apa sat lgi ammar sure nak makan apa yang aku makan...so mcamana aku nak menghayati enakknye budu.hisshhhh air liur dok telan gedeguk gedegak jer ni.

2.00 petang pas c kakak pegi sekolah agama.aku tdokan ammar n ajak c adam makan..kitaorg pon makan sama2..mula2 dia tnya aku
"mama ni apa?"lam ati makan jerla..mama tengah sedap ni
"budu" pendek jer jawap sebab aku dengan gelojohnya dok cicah ikan goreng sat2 cicah ngn kangkung kat piring budu tu..pelahap betui hangpa nak tau..aku rse masuk mulut..kunyah 2 kli terus telan..tapi macam x confirm plak..ke aku trus telan jerk..hihi
tetiba c adam kata"ooo budu, umah mteh pon ade budu..adik nak makan jugakla..adik nak ikan goreng"..biaq betui budak ni" x payahla..kan ade cili tu ..pedas nnt" adam "adik x mkn cili..."terus dia cicah..hush..bunyi dari mulut dia"sedapnye budu ni mama.." adik tu sume nya sedap... "betuila..pandai mama masak budu" adoiii x tahan betui ngn budak sorang ni"malas aku nak layan makan lagi bagus..sudahnya aku n adam makan sampai abis n aku telah bertambah 3 kali..n paling tarigik skali aku telah tercekik tulang ikan..n teran punya teran tulang pon kuar dr tekak n aku sambung makan balik..hahaha..punya la gelojohkan?sebaik x tercekik teruk ..klo x malu nak bagitau orang..hahaha.jgn geleng kepala ok..biasela..x brekfast..lalala


nyummy..(tq my hubby sbb tau aku perlukan pic ni sejak ade blog)

So mlmnya mmg aku x makan..walapuon trsangat rindu pado budu.

Sabtu..lepas balik amik penyata sekolah kakak. balik umah terus masak..kari ikan,ikan goreng budu..hihi...hari kedua bersama budu..tp sbelum tu aku bagi anak2 makan dulu sebab aku x mau ada gangguan waktu makan..teruk betuii aku kan!!!!...so mse temankan diaorang makan..tetiba je adam cakap.."mama adik nak budu" "eh adik ni..xde2 mama x buat budu ari ni" "ala..sedap adik nak cicah ngn sayur kangkung macam semalam.."malasss arr mama" terusla c adam meneruskan makan tanpa budu..hihi..cian dia..bukan pe malas nak ajo sgt nnt kang tengah darurat ke, dia pi belaja jauh2 ke mana nak cari budu..xpon dia dok hostel mana nak pekena budu..cehhh alaan jer tu..

Berbalik pada cerita aku, hihi..so after depa makan..aku pon siapkn budu aku n pesan pada c kakak "kakak tolong buaikan ammar, mama nak makan ni" kuasa veto ok.so aku pon membedal lagi smpai 2 kali tambah.huh..ni yang aku malas ni...so esok aku xmo dah makan ngn budu..rse nak sorok je budu tu.

Laki aku boleh gelakkan aku ..sebab aku ni addict budu mengalahkn orang pantai timur..siap mcm wat kuah ngn nasik.."ehh , abang ni x makan sudahle..ntah apa2 ntah asal orang ganu tapi x makn budu"sekian dari aku..buduku budu kawan2 exupm ku jua..hahaha..ruhul,kiah eda..hahah



mama:abisla bertambahle spare tyre kat perut..budu tu kena sorok or buat2 tertumpah...ishhh2

2 comments on "buat aku tercekikk...."

AiZ on July 12, 2010 at 11:39 PM said...

budu memang sedap, tapi kat langkawi susah nak dapat.. ^__^ selalu bawak balik dari terengganu.. ^__^



Aiz latest entry
Original waka waka bukan shakira laaa
Negara millionaire yang miskin
Trik iklan mangga Ad yang aiz guna
Kenapa blogger nak bersaing? haishh



ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

noor akma mohd razali on July 12, 2010 at 11:43 PM said...

oo e ye ke..ingatkn kat mana2 je ade.siyes mmg x ble arr simpan stok kat umah..berhantu budu ni hehe

 

©2009 da tru luv | by TNB