Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, July 13, 2010

perasan ke tidak?????

Masa makan tghhari tdi tetiba je aku terpkkan benda ni. Perasan ke tidak zaman skrang ni makin berlumba-lumba ibu2 mahu menyusu anak2 kan??? SANGAT BAGUS ..dan pujian harus diberikan kepada ibu2 yang memperjuangkan breastfeeding demi anak2 even terpaksa melipat gandakan usaha untuk buat EBM sbb masing2 bekerja. Dan aku pon antara yang dah mula terbuka hati, tercelik akhirnya tentang dunia penyusuan walaupon dah ade ank 3. Di sebabkan dorongan kawan2 dan dari pembacaan aku pon tersedar dari kejahilan about BF.

Tapi mse makan tadi aku terpk x taula kot2 sebelom ni aku yang x amik tau kan (klo aku xde ammar mayb aku x amik tau kot..hehe)..aku just nak luahkan apa yang aku pk mse aku makan tadi. Sekarang ni masing2 ligat berkongsi dunia penyusuan masing2 melalui blog or ape2 jer la..tp zaman dulu2 macam mana ekk..?agaknya memang xde sgt kot discussion hangat n menarik ttg bf n bf dianggap perkara biasa.

Tapi sekarang ni klo dapat bf baby ..fully bf plak tu wah mmg hebat gila arr..sume orang kagum nak2 mak2 pulak keja..stok EBM plak penuh dlm deep freeze..kagum gila sume orang, plak tu la ni dah canggih masing2 upload boh dlm blog or laman sosial masing..fuh memang heebat kan?HEBAT kerana berjaya mendidik ibu2 zaman skrg supaya BF n klo bleh jgn lsg bagi formula milk klo still mampu BF..SYABASS

Yang paling best dah ade award sesama blogger tuk ibu2 yang fully Bf smpi umo 2 taon ( aku baru tau..hihi) bangga betui aku kerana banyak usaha memartabatkan semula penyusuan ibu ke tempat yang sepatutnya.Tapi aku asik terpk jer dulu2 mse zaman mak2 kita..sure mak2 kta x penah pk pon nak tulih ke, nak wat diary ke pasai bf ni kan ..hihi..sebab mse tu ..aku rsela..yang mak2 kita tahu..anak yang dikandung 9 bulan tu perlukan sesuatu untuk menyusu n nak beli susu masa tu x mampu n anak plak ramai so susu ibu la yang terbaekkkk sbb
1.sentiasa hot je bila baby nak minum..hihi
2.x sempat nak nanges kuat malam2 terus sumbat masuk mulut
3 sangat le save..bapak2 pon urut dada lega
4.ble susukan baby n mak2 pon leh rehat n krohh2
5.x payah nak pk jenama apa, bagus ke x baguih, susu lembu ke susu kekacang..free lactose ke ape ke, alah ngn susu ke dak..
SUSU IBU SANGAT TERBAEEKKK ADA PADA BILA2 MASA DAN DIMANA2 JUA..

Dan dengan bangganya aku telah menjadi antara ibu2 yang fully bf smpi 6 bln n then stop sebab kje..(campur bg FM)tp skrg ni aku dah fully Bf balik..ternyata ammar mmg KATAKAN TIDAK pada FM hehehe..so x dpt dinafikan lagi susu ibu ni mmg best..Dan yang paling bangga skali klo org tanya aku akan cakap aku fully BF c ammar..huisshh terbangga plak.Anyway aku bersyukur sangat sebab terbukanya hati aku mse aku pegnant hati aku nekad nak BF...aku berjaya.Rupanya indah saat2 menyusukan baby ni..aku baru tau korang...selepas punya ank 3.


ammar miierza 9 month - terasa sangat bermakna kehadirannya kerana aku telah merasa nikmatnya BF.Mama sayang sangatttt ammar, kakak n adik even kakak n adik merasa air susu mama hanya 2 bln semoga kalian menjadi ank yang soleh & solehah ..aminn

mama:bila mata bertentang ngn ammar mse bf dia..mesti ade senyuman yang cukup manis...hurmmm indahnya dunia ku

4 comments:

lydzar said...

salam kenal..

good luck yer..teruskan penyusuan..takpe, dah anak ketiga pon, tak pernah ada istilah terlewat :)

ermm term BANGGA tu, terpulang pada masing2, tp pada saya memang ada sbb nk reward diri sendiri.

Byk rintangan dan cobaan kita sepanjang tempoh tu, so bila dpt teruskan adalah rasa sgt puas hati dan bangga dengan diri sendiri sebab mampu take the challenges.

Lagipon expression tu, kita rasa sendiri je..kita tulis kt blog, lebih pada diari diri sendiri..bukan kita canang2kan pakai microfon bagi semua orang tau kan :) then sesapa yg nk baca tu memang terpulang la kan..

peace :)

kemma said...

hye lydzar...

tu la sy skg ni asik gugel n baca blog pasal susu ibu je sejak ada ammar..sbb sy sgt cetek ilmu pasai ni..

betui..sokong kita perlu reward diri diatas kesungguhan n komitmen yang kita bagi..bukan sume org bleh buat camtu kan..hihi

ayu said...

salam perkenalan kemma,

kita mempunyai hampir persamaan..
dah ada anak baru la terbuka hati utk fully bf anak seterusnya..

mcm ayu dulu, wpn anak pertama bf , tapi siang mmg top up juga ngan FM..ayu tak de knowledge ttg cara2 nak pam susu + penjagaan ebm stok time tu..

mujur la kesedaran tu timbul ketika pregnant anak kedua ni..dan alhamdulillah, ketika ni ayu still lg fully bg anak kedua n harapan ayu biarlah hingga 2 thn...

insyaallah kita sama2 berjaya nnt..

nnt ayu buat entry mengenai ice blended kurma ye..salah satu resipi yg sesuai utk diamalkan ketika kita berpuasa..

kemma said...

tq ayu..syok sgt dapat bace post pasal bf ni.Saya betul2 rse teruja sgt sejak dr pegnant ammar lg sy dah nekad nak bf.Then dapat plak baca post2 pasal bf..alhamdulillah syukur Allah bg kesempatan untuk saya merasa kelebihan yang Allah bagi ketika menyusukan ank.

ermm cedap tu ..saya suka kurma plak tu blend ngn fresh milk..yummy..:))

Tuesday, July 13, 2010

perasan ke tidak?????

Posted by kemma at 11:11 PM
Masa makan tghhari tdi tetiba je aku terpkkan benda ni. Perasan ke tidak zaman skrang ni makin berlumba-lumba ibu2 mahu menyusu anak2 kan??? SANGAT BAGUS ..dan pujian harus diberikan kepada ibu2 yang memperjuangkan breastfeeding demi anak2 even terpaksa melipat gandakan usaha untuk buat EBM sbb masing2 bekerja. Dan aku pon antara yang dah mula terbuka hati, tercelik akhirnya tentang dunia penyusuan walaupon dah ade ank 3. Di sebabkan dorongan kawan2 dan dari pembacaan aku pon tersedar dari kejahilan about BF.

Tapi mse makan tadi aku terpk x taula kot2 sebelom ni aku yang x amik tau kan (klo aku xde ammar mayb aku x amik tau kot..hehe)..aku just nak luahkan apa yang aku pk mse aku makan tadi. Sekarang ni masing2 ligat berkongsi dunia penyusuan masing2 melalui blog or ape2 jer la..tp zaman dulu2 macam mana ekk..?agaknya memang xde sgt kot discussion hangat n menarik ttg bf n bf dianggap perkara biasa.

Tapi sekarang ni klo dapat bf baby ..fully bf plak tu wah mmg hebat gila arr..sume orang kagum nak2 mak2 pulak keja..stok EBM plak penuh dlm deep freeze..kagum gila sume orang, plak tu la ni dah canggih masing2 upload boh dlm blog or laman sosial masing..fuh memang heebat kan?HEBAT kerana berjaya mendidik ibu2 zaman skrg supaya BF n klo bleh jgn lsg bagi formula milk klo still mampu BF..SYABASS

Yang paling best dah ade award sesama blogger tuk ibu2 yang fully Bf smpi umo 2 taon ( aku baru tau..hihi) bangga betui aku kerana banyak usaha memartabatkan semula penyusuan ibu ke tempat yang sepatutnya.Tapi aku asik terpk jer dulu2 mse zaman mak2 kita..sure mak2 kta x penah pk pon nak tulih ke, nak wat diary ke pasai bf ni kan ..hihi..sebab mse tu ..aku rsela..yang mak2 kita tahu..anak yang dikandung 9 bulan tu perlukan sesuatu untuk menyusu n nak beli susu masa tu x mampu n anak plak ramai so susu ibu la yang terbaekkkk sbb
1.sentiasa hot je bila baby nak minum..hihi
2.x sempat nak nanges kuat malam2 terus sumbat masuk mulut
3 sangat le save..bapak2 pon urut dada lega
4.ble susukan baby n mak2 pon leh rehat n krohh2
5.x payah nak pk jenama apa, bagus ke x baguih, susu lembu ke susu kekacang..free lactose ke ape ke, alah ngn susu ke dak..
SUSU IBU SANGAT TERBAEEKKK ADA PADA BILA2 MASA DAN DIMANA2 JUA..

Dan dengan bangganya aku telah menjadi antara ibu2 yang fully bf smpi 6 bln n then stop sebab kje..(campur bg FM)tp skrg ni aku dah fully Bf balik..ternyata ammar mmg KATAKAN TIDAK pada FM hehehe..so x dpt dinafikan lagi susu ibu ni mmg best..Dan yang paling bangga skali klo org tanya aku akan cakap aku fully BF c ammar..huisshh terbangga plak.Anyway aku bersyukur sangat sebab terbukanya hati aku mse aku pegnant hati aku nekad nak BF...aku berjaya.Rupanya indah saat2 menyusukan baby ni..aku baru tau korang...selepas punya ank 3.


ammar miierza 9 month - terasa sangat bermakna kehadirannya kerana aku telah merasa nikmatnya BF.Mama sayang sangatttt ammar, kakak n adik even kakak n adik merasa air susu mama hanya 2 bln semoga kalian menjadi ank yang soleh & solehah ..aminn

mama:bila mata bertentang ngn ammar mse bf dia..mesti ade senyuman yang cukup manis...hurmmm indahnya dunia ku

4 comments on "perasan ke tidak?????"

lydzar on July 15, 2010 at 11:44 AM said...

salam kenal..

good luck yer..teruskan penyusuan..takpe, dah anak ketiga pon, tak pernah ada istilah terlewat :)

ermm term BANGGA tu, terpulang pada masing2, tp pada saya memang ada sbb nk reward diri sendiri.

Byk rintangan dan cobaan kita sepanjang tempoh tu, so bila dpt teruskan adalah rasa sgt puas hati dan bangga dengan diri sendiri sebab mampu take the challenges.

Lagipon expression tu, kita rasa sendiri je..kita tulis kt blog, lebih pada diari diri sendiri..bukan kita canang2kan pakai microfon bagi semua orang tau kan :) then sesapa yg nk baca tu memang terpulang la kan..

peace :)

kemma on July 15, 2010 at 10:12 PM said...

hye lydzar...

tu la sy skg ni asik gugel n baca blog pasal susu ibu je sejak ada ammar..sbb sy sgt cetek ilmu pasai ni..

betui..sokong kita perlu reward diri diatas kesungguhan n komitmen yang kita bagi..bukan sume org bleh buat camtu kan..hihi

ayu on July 19, 2010 at 9:28 AM said...

salam perkenalan kemma,

kita mempunyai hampir persamaan..
dah ada anak baru la terbuka hati utk fully bf anak seterusnya..

mcm ayu dulu, wpn anak pertama bf , tapi siang mmg top up juga ngan FM..ayu tak de knowledge ttg cara2 nak pam susu + penjagaan ebm stok time tu..

mujur la kesedaran tu timbul ketika pregnant anak kedua ni..dan alhamdulillah, ketika ni ayu still lg fully bg anak kedua n harapan ayu biarlah hingga 2 thn...

insyaallah kita sama2 berjaya nnt..

nnt ayu buat entry mengenai ice blended kurma ye..salah satu resipi yg sesuai utk diamalkan ketika kita berpuasa..

kemma on July 20, 2010 at 9:01 PM said...

tq ayu..syok sgt dapat bace post pasal bf ni.Saya betul2 rse teruja sgt sejak dr pegnant ammar lg sy dah nekad nak bf.Then dapat plak baca post2 pasal bf..alhamdulillah syukur Allah bg kesempatan untuk saya merasa kelebihan yang Allah bagi ketika menyusukan ank.

ermm cedap tu ..saya suka kurma plak tu blend ngn fresh milk..yummy..:))

 

©2009 da tru luv | by TNB