Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

0 comments:

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Posted by kemma at 4:38 PM
Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

0 comments on "khasiat halia...lega perut"

 

©2009 da tru luv | by TNB