Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, September 16, 2010

share cerita menjelang raya..

9 September bersamaan 30 Ramadan .hari terakhir berpuasa bagi seluruh umat islam sebelum tibanya syawal. Waktu ni aku dah tiba di kampung halaman n tengah menyibuk n buat2 sibuk..hehe:) almaklumla baru smpai umah mak..so aku x buat kje sgt le..sibuk jadi mandur:D

Pagi 30 Ramadhan...sume org lam umah aku mmg tgh bz gila, mak n abg.long (bil) sibuk membakar lemang n dalam masa yg sama dok prepare nak sembelih ayam kampung. Ayam ni mak n arwah ayah yg bela..sllnya bila ank2 cucu balik sure ada yg terkorban hehe... so raya kali ni mak korban kan 4 ekor ayamnya. selain ayam kampung, ayam bandar pon mak beli 4 ekor..daging 7kg..paru ntah berapa kg aku pon x tau. Tapi mmg ala2 nak buat kenduri la.Nak wat camna dahle ank cucu ramai..kuat2 makan plak tu..:D

Dalam masa yang sama, Kak long n kak cik tengah sibuk kat dapur masak rendang....paru sambal hitam, rendang ayam negori, daging minang n selepas tu rendang ayam kampung. AKU????? hehe aku tolong tgk2 je..n sembang2 ngn diaorang kat dapur..tak pun kuar masuk gi tgk mak bakar lemang. Dah lma x mesin nyok a.k.a kelapa..terkial gak weii ..hihi

 Lam kul 12 tengahari sume dah setel masak.. bukan nak bangga la..tapi klo bab masak2 ni mmg kakak n mak aku x penah lembap2..klo boleh sebelom kul 12tghhari  nak sume beres. Setengah org pukul 10 baru nak turunkan lemang n baru nak mula bakar. Tapi tu bukan mak aku...subuh2 sepie...hehe..lemang dia dah atur kat luar..pukul 7..dah siap susun kat sepanggar api..(aku bedal je..nama apa tah yg tempat letak lemang mse bakar tu) kul 8 dah siap tuang2 santan n dalam masa yg sama pusing2kan lemang supaya di bakar cantik...weiiii lemang mak aku mmg maveles..lemak n berkrim ..hehe.Siyess ni..lembut sgt..dan sememangnya family aku x ske lemang yg garing. Jadi hendakla rajin pusing2kan lemang n kna tahan le tahap kpanasan api.
Pas dah setel sume kje kat dapur..kitaorg pon lepak2 lam umah smbil golek2. Penat oiii..hehe aku pon tolong penat gak. Dalam kul 2 ptg mak sedekahkan lemak kat besan n ade gak yg org upah suh mak aku bakarkan lemang..so mak pon start agih2 mana yg org punya n mna nak sedekah. Petang tu jugak kami berbuka dengan mihun sup kaklong yg maveles..nasi pon ada..lauk2nya ialah rendang yg nak makan ngn lemang tu. Aku nak beli mutabak yg aku teringin sgt tu..tp mak marah..huhu..mak kata dah byk sgt makanan ..sok2 nak balik beli la..huhu..iyela mak.

Meriah betui berbuka kat umah mak..klo lambat mmg abisla. Tapi mmg best sgt..huhu rindunya kat mak n adik beradik aku yg hapening.

Sampai sini dlu yea...ni aku share pic kitaorg buat persiapan raya..tapiiii jgn lupa jenguk belog aku lagi..pas ni nak update cerita raya plak..hehe

lemang yg dah disusun sblm di bakar..abaikan tahap x sama tinggi coz ni bukan tok djuai..hehe
Abang long yg bz tuang santan..oiii patutle lemak
penjaga lemang yg cekap...mak mertua sayang neyy (abaikan rumah kecik kat blkg tu yea..tu zaman dlu punya..hehe..sje je jamban ni nak intepremmm..ceh)
lemang mak yg sgt sedap
mari merebus ayam..
sesi cabut bulu ayam
uissshhh.ank sedara aku ..ain yg bertungkus lumus mancarikkan bulu2 ayam
rendang di kuali..yummy
siappp..
anak sapa ni..pandai betuii buat kja..haha..aku yg terhegeh- hegeh mesin nyok..(jgn tumpukan perhatian pada drumstick ku yea:P)

Petang berbuka tu jugak kitaorang membakar otak2 yg aku bawa khas dari JB ..ceeewahh...depa kata besttt..so nnt bila aku balik kpg lagi aku akan hangkut otak2 lagi yea..

5 comments:

lydzar said...

malam menjelang raya kami dihabiskan kt Jalan TAR hehehe!!

Huzn said...

meriahnya ma...cam kenduri

ayu said...

wahhhhh...meriahnyaaa.....siap buat lemang sendiri tu..best..best..

kemma said...

lydzar:sure borong sakan tu..hhe

ruhul:rumah aku klo sume balik mmg cam kenduri pon..asik masak je x benti2

ayu:mak yg beriya nak masak lemang..jgnle kata apa..sbb mak cakap x meriah x masak lemang..

mekchu said...

wahh.. semua bikin sendiri.. best nyee... sama la kemma, mekchu pun thn ke-3 beraya tanpa abah :(

nnti update cerita raya lagik tau.. drumstick mu sgt menggiurkan la.. lalalalalla..

Thursday, September 16, 2010

share cerita menjelang raya..

Posted by kemma at 10:42 PM
9 September bersamaan 30 Ramadan .hari terakhir berpuasa bagi seluruh umat islam sebelum tibanya syawal. Waktu ni aku dah tiba di kampung halaman n tengah menyibuk n buat2 sibuk..hehe:) almaklumla baru smpai umah mak..so aku x buat kje sgt le..sibuk jadi mandur:D

Pagi 30 Ramadhan...sume org lam umah aku mmg tgh bz gila, mak n abg.long (bil) sibuk membakar lemang n dalam masa yg sama dok prepare nak sembelih ayam kampung. Ayam ni mak n arwah ayah yg bela..sllnya bila ank2 cucu balik sure ada yg terkorban hehe... so raya kali ni mak korban kan 4 ekor ayamnya. selain ayam kampung, ayam bandar pon mak beli 4 ekor..daging 7kg..paru ntah berapa kg aku pon x tau. Tapi mmg ala2 nak buat kenduri la.Nak wat camna dahle ank cucu ramai..kuat2 makan plak tu..:D

Dalam masa yang sama, Kak long n kak cik tengah sibuk kat dapur masak rendang....paru sambal hitam, rendang ayam negori, daging minang n selepas tu rendang ayam kampung. AKU????? hehe aku tolong tgk2 je..n sembang2 ngn diaorang kat dapur..tak pun kuar masuk gi tgk mak bakar lemang. Dah lma x mesin nyok a.k.a kelapa..terkial gak weii ..hihi

 Lam kul 12 tengahari sume dah setel masak.. bukan nak bangga la..tapi klo bab masak2 ni mmg kakak n mak aku x penah lembap2..klo boleh sebelom kul 12tghhari  nak sume beres. Setengah org pukul 10 baru nak turunkan lemang n baru nak mula bakar. Tapi tu bukan mak aku...subuh2 sepie...hehe..lemang dia dah atur kat luar..pukul 7..dah siap susun kat sepanggar api..(aku bedal je..nama apa tah yg tempat letak lemang mse bakar tu) kul 8 dah siap tuang2 santan n dalam masa yg sama pusing2kan lemang supaya di bakar cantik...weiiii lemang mak aku mmg maveles..lemak n berkrim ..hehe.Siyess ni..lembut sgt..dan sememangnya family aku x ske lemang yg garing. Jadi hendakla rajin pusing2kan lemang n kna tahan le tahap kpanasan api.
Pas dah setel sume kje kat dapur..kitaorg pon lepak2 lam umah smbil golek2. Penat oiii..hehe aku pon tolong penat gak. Dalam kul 2 ptg mak sedekahkan lemak kat besan n ade gak yg org upah suh mak aku bakarkan lemang..so mak pon start agih2 mana yg org punya n mna nak sedekah. Petang tu jugak kami berbuka dengan mihun sup kaklong yg maveles..nasi pon ada..lauk2nya ialah rendang yg nak makan ngn lemang tu. Aku nak beli mutabak yg aku teringin sgt tu..tp mak marah..huhu..mak kata dah byk sgt makanan ..sok2 nak balik beli la..huhu..iyela mak.

Meriah betui berbuka kat umah mak..klo lambat mmg abisla. Tapi mmg best sgt..huhu rindunya kat mak n adik beradik aku yg hapening.

Sampai sini dlu yea...ni aku share pic kitaorg buat persiapan raya..tapiiii jgn lupa jenguk belog aku lagi..pas ni nak update cerita raya plak..hehe

lemang yg dah disusun sblm di bakar..abaikan tahap x sama tinggi coz ni bukan tok djuai..hehe
Abang long yg bz tuang santan..oiii patutle lemak
penjaga lemang yg cekap...mak mertua sayang neyy (abaikan rumah kecik kat blkg tu yea..tu zaman dlu punya..hehe..sje je jamban ni nak intepremmm..ceh)
lemang mak yg sgt sedap
mari merebus ayam..
sesi cabut bulu ayam
uissshhh.ank sedara aku ..ain yg bertungkus lumus mancarikkan bulu2 ayam
rendang di kuali..yummy
siappp..
anak sapa ni..pandai betuii buat kja..haha..aku yg terhegeh- hegeh mesin nyok..(jgn tumpukan perhatian pada drumstick ku yea:P)

Petang berbuka tu jugak kitaorang membakar otak2 yg aku bawa khas dari JB ..ceeewahh...depa kata besttt..so nnt bila aku balik kpg lagi aku akan hangkut otak2 lagi yea..

5 comments on "share cerita menjelang raya.."

lydzar on September 17, 2010 at 10:46 AM said...

malam menjelang raya kami dihabiskan kt Jalan TAR hehehe!!

Huzn on September 17, 2010 at 11:32 AM said...

meriahnya ma...cam kenduri

ayu on September 17, 2010 at 7:29 PM said...

wahhhhh...meriahnyaaa.....siap buat lemang sendiri tu..best..best..

kemma on September 17, 2010 at 10:19 PM said...

lydzar:sure borong sakan tu..hhe

ruhul:rumah aku klo sume balik mmg cam kenduri pon..asik masak je x benti2

ayu:mak yg beriya nak masak lemang..jgnle kata apa..sbb mak cakap x meriah x masak lemang..

mekchu on September 20, 2010 at 11:25 AM said...

wahh.. semua bikin sendiri.. best nyee... sama la kemma, mekchu pun thn ke-3 beraya tanpa abah :(

nnti update cerita raya lagik tau.. drumstick mu sgt menggiurkan la.. lalalalalla..

 

©2009 da tru luv | by TNB