Rezeki blogging..tq 4 klik

Thursday, September 2, 2010

entry campur2 :D

Hari ni 23 Ramadhan..Si kecik demam n telah meragam mse sahur hingga ke pagi. Tapi ini adalah kali pertama selepas 11 bulan lahir, ni 1st time ammar meragam tau. Dari pengalaman aku sebelum2 ni, anak2 aku kuat mnangis mlm, terlebih main pon x bleh..tp bila time ammar..sume tu belum pernah terjadi sehinggala semalam dia meragam mayb sbb suhu badan pon meningkat (demam), gigi pon dah menembusi gusi..mse mkn ubat ..bleh plak cawan berlaga dgn gigi tomeii tu..lawak plak..tik..bunyi..haha tergelak aku n En. Amy. Skg si kecik tengah tido selepas makan ubat demam, batuk n selsema.

 Tapi yg agak menyedihkan aku, ammar x nak mkn. Susah hati tau..sbb ank2 aku mmg sume jenis pemakan even dari kecik bab makan mmg xde masalah. Bubur nasi , mmg lsg ammar x buka mulut.. pandai tu ketap bibir rapat2 xmo buka. Tadi aku msak mi suah..biar berkuah kononnnye..pon sme 3 sudu kecik je lepas..pastu dia dah tepis x nak. Tapi aku tengok dia dah mula nak makan nasi biasa..nasi yg kita makan .So mmg setiap hari bila masak utk bbuka nasi aku msk lembut skit dr biasa..so ammar akan join bila bbuka. Yg x bestnya, aku akan mkn dgn si kecik..so tpaksala aku mkn sayur n benda2 yg x pedas yg boleh ammar makan. lepas dia dah x nak makan baru aku amik lauk2 lain.
ni la budak tomeii yang naik angin..hehe:)
Pagi ni lepas mkn mi suah, 3 sudu kecik.dia asik mengempeeng je. Rse2 klo ammar x mkn tp just BF memudaratkan dia tak?? aku x tau la bab2 ni..sat nak pi gugel ilmu bf..:)

Hari ni nak masak apa ye puan2?. Aku gugel Hanieliza. fotopages. Rse cam nak masak ketam. Wlaupon aku ske ketam. Tapi paling malas nak makan sbb kena gigit2. Yg paling fobia klo tersepit lidah...uwaaa. Tengokla klo pg pasar jap g ade ketam2 yg besar n gumukss aku ingat nak masak ketam la. Tapi En .Amy ada request td suh beli ikan merah buat asam pedas. Tengokla camne, nnt tanya ank2..diaorg nak makan apa.

Hari ni jugak nak pi beli kad raya, sbenarnya cukup2 malas..tapi memandangkan esok last sekolah, so kad2 raya tu nak bagi untuk cikgu kakak n adik. Then aku pon nak beli alas meja baru n window2 soping kat Kipmart..tp tengok keadaan Ammar gakla..klo dia dah x demam bolehla. Rse2 nak pi jakel skali tengok karpet n kedai sebelah nak tengok bunga. Klo rajinla..bukan pe cuaca pon panas, budak 2 org tu pon pose..kang mama over ajak berjalan kan cbuk nak buka pose plak :P En Amy plak xde..ke Putrajaya mayb balik after berbuka. So mmg agak mencabar skitla bulan posa ni nak handle anak2 lagi, nak kilik barang lagi. Tapi sebenarnya aku dah biasa buat sume tu sendiri..sbb aku xleh bgantung dengan En.Amy sbb dia bukan sepanjang masa ada. Xpelah..berdikari tu lebih baik kan?

Okla, smpi sini dlu yea..nak gugel resepi lain plak ni..buntu2..korang sllu gugel resepi kat mana?


10 comments:

kuntumz said...

besnya bila dgo ank2 ko semuanya kuat mkn...huhh anak aku nii, mkn pun mmg susah....tak reti nk telan..mkn nasik lgsung tak mo....
kema, dugaan bela anak kan??klo anak meragam nk melekat ngan kita jer mmg dugaan sgt2...sbb tak leh buat keje lain lgsung...
(ewah2 aku ni, mcm anak dh ramai beno....padahal kema lgi berpengalaman)

kemma said...

betuila jia..smpi masak pon berdukung..kekadang bila aku marahh..terus melalak..

lydzar said...

ermm anak2 sy pon, kalau demam mmg tak lalu lgsg makan. nasik lagi la takmo. so kalau dia nk makan roti ke keropok a.k.a jajan ke, bagi je. yg penting dorang ada alas perut..tak masuk angin

mekchu said...

mee suah tu mcm mana?? as long dia nak minum susu, jgn risau sgt k..

Yan said...

salam kenal..

alahaii... budak kecik demam/sakit ni mmg menggusarkan ati ibubapa..
lg2 klu dia kuat merengek... kesian..

sempat lg ke nak pos kad raya ye

ayu said...

kemma,

masa hariz demam dulu, pun sama gak..tak mau mkn n minum apa2..so, doc cdgkan cairkan aiskrim vanilla (kon sundae mac D) tu ke, lepas hilangkan ais baru bagi anak minum..utk tambahkan tenaga since dia tak nak makan @ minum apa2 kan..tak pun, try bg buah..

maslinamansor said...

lama tak makan ketam... tapi satu jer malasnya, nak mengopek... lambat..huhuhu

A.I.D.A said...

ma...nak resepi asam pedas..bg tau ma..aku suka asam pedas yg stail johor tu..hg bg resepi detail tau..cabai byk mn..belacan byk mn..aku nk tiru sebijik2..

ma...ms haris nak tumbuh gg..moody je dia..masam muka..ngan aku xsenyum..skrg gg dh belambak..semua nak bedal..tp badan xgemok pun mcm ank org lain..kurus jgk..anak aku lasak..motobolisme dia tggi..sbb tu maintain..tp bila dia xlalu mkn berminggu2..aku bg curcuma..bg dia selera mkn balik..dkter suggest..appeton pun ada..syrup punya..skrg haris byk gg..geraham pun dh ada atas bwh..best sgt tgk dia mkn..cuma dia xbolemkn byk..pot perot kecik..kena kerap mkn..:P

ma..jgn lupa resepi tau..hehe..love u

kemma said...

mekchu: mee suah tu yg sl cina dok makan..mee kering lam paket.kaler putih.sllnye sesuai baby makan sbb x pyh letak garam pon mmg sedap.sllnye sje simpan buat stok..klo ammar xnak bubur nasi mmg masak mee suah ni.klo mekchu g kedai yg jual mee2 try tnya mee suah.

yan: salam kenal juga..tu la merengek tu yg kna sabar lebey tu..bagi tangan je kat cikgu sekolah..hehe


ayu:nak try la..harap2 ammar cepat baik..sedih plak tgk dia xmo makan.

maslina:ye la..malas sgt..tmbh2 bulan pose..nak suap cepat jd lambat..hehe

eda:
aku pon main bedal je sukatan..
tapi mmg pekat sbb aku x ske asam pedas cair..sme je mcm asam pedas besa..cuma kekadang aku letak kerisik ala2 melaka.Slnye mmg aku letak lam 3 snduk cili, cili tu aku blend ngn bwg besar lam 2 biji, bwg putih lam 2 ulas, kunyit idup lam 2/3 ketul pastu belacan besar 20 sen kot..pastu mse nak tumis tu letak minyak masak lebey skit..tumis smpai garing n pecah minyak. masuk air lam secawan..bila mendidih masukkan ikan, bendi,tomato, daun kesum, bungan kantan..n perahkan air asam jawa pekat.setengah org de letak lada itam skit bagi wangi..sedap gak.tp aku jrg letak takut ank2 merungut pedas sgt.

ramai org cakap ammar kurus. hang tau la ank2 aku sume montel..bila sebut kurus rse cam xterjaga la plak.tp klo diikutkan adam n aishah pon x montel mana mase kecik2..bila dah 2/3 taun baru naik badan.lgpon mayb ammar bf...jd badan dia pon x naik sgt.eda aku tgh excited tggu gigi ammar kuar..hehe

kemma said...

eda:lupa plak..mse tumis cili..leh msuk kn serai yg kita ketuk, garam n aji..:)

Thursday, September 2, 2010

entry campur2 :D

Posted by kemma at 11:16 AM
Hari ni 23 Ramadhan..Si kecik demam n telah meragam mse sahur hingga ke pagi. Tapi ini adalah kali pertama selepas 11 bulan lahir, ni 1st time ammar meragam tau. Dari pengalaman aku sebelum2 ni, anak2 aku kuat mnangis mlm, terlebih main pon x bleh..tp bila time ammar..sume tu belum pernah terjadi sehinggala semalam dia meragam mayb sbb suhu badan pon meningkat (demam), gigi pon dah menembusi gusi..mse mkn ubat ..bleh plak cawan berlaga dgn gigi tomeii tu..lawak plak..tik..bunyi..haha tergelak aku n En. Amy. Skg si kecik tengah tido selepas makan ubat demam, batuk n selsema.

 Tapi yg agak menyedihkan aku, ammar x nak mkn. Susah hati tau..sbb ank2 aku mmg sume jenis pemakan even dari kecik bab makan mmg xde masalah. Bubur nasi , mmg lsg ammar x buka mulut.. pandai tu ketap bibir rapat2 xmo buka. Tadi aku msak mi suah..biar berkuah kononnnye..pon sme 3 sudu kecik je lepas..pastu dia dah tepis x nak. Tapi aku tengok dia dah mula nak makan nasi biasa..nasi yg kita makan .So mmg setiap hari bila masak utk bbuka nasi aku msk lembut skit dr biasa..so ammar akan join bila bbuka. Yg x bestnya, aku akan mkn dgn si kecik..so tpaksala aku mkn sayur n benda2 yg x pedas yg boleh ammar makan. lepas dia dah x nak makan baru aku amik lauk2 lain.
ni la budak tomeii yang naik angin..hehe:)
Pagi ni lepas mkn mi suah, 3 sudu kecik.dia asik mengempeeng je. Rse2 klo ammar x mkn tp just BF memudaratkan dia tak?? aku x tau la bab2 ni..sat nak pi gugel ilmu bf..:)

Hari ni nak masak apa ye puan2?. Aku gugel Hanieliza. fotopages. Rse cam nak masak ketam. Wlaupon aku ske ketam. Tapi paling malas nak makan sbb kena gigit2. Yg paling fobia klo tersepit lidah...uwaaa. Tengokla klo pg pasar jap g ade ketam2 yg besar n gumukss aku ingat nak masak ketam la. Tapi En .Amy ada request td suh beli ikan merah buat asam pedas. Tengokla camne, nnt tanya ank2..diaorg nak makan apa.

Hari ni jugak nak pi beli kad raya, sbenarnya cukup2 malas..tapi memandangkan esok last sekolah, so kad2 raya tu nak bagi untuk cikgu kakak n adik. Then aku pon nak beli alas meja baru n window2 soping kat Kipmart..tp tengok keadaan Ammar gakla..klo dia dah x demam bolehla. Rse2 nak pi jakel skali tengok karpet n kedai sebelah nak tengok bunga. Klo rajinla..bukan pe cuaca pon panas, budak 2 org tu pon pose..kang mama over ajak berjalan kan cbuk nak buka pose plak :P En Amy plak xde..ke Putrajaya mayb balik after berbuka. So mmg agak mencabar skitla bulan posa ni nak handle anak2 lagi, nak kilik barang lagi. Tapi sebenarnya aku dah biasa buat sume tu sendiri..sbb aku xleh bgantung dengan En.Amy sbb dia bukan sepanjang masa ada. Xpelah..berdikari tu lebih baik kan?

Okla, smpi sini dlu yea..nak gugel resepi lain plak ni..buntu2..korang sllu gugel resepi kat mana?


10 comments on "entry campur2 :D"

kuntumz on September 2, 2010 at 11:43 AM said...

besnya bila dgo ank2 ko semuanya kuat mkn...huhh anak aku nii, mkn pun mmg susah....tak reti nk telan..mkn nasik lgsung tak mo....
kema, dugaan bela anak kan??klo anak meragam nk melekat ngan kita jer mmg dugaan sgt2...sbb tak leh buat keje lain lgsung...
(ewah2 aku ni, mcm anak dh ramai beno....padahal kema lgi berpengalaman)

kemma on September 2, 2010 at 11:51 AM said...

betuila jia..smpi masak pon berdukung..kekadang bila aku marahh..terus melalak..

lydzar on September 2, 2010 at 12:11 PM said...

ermm anak2 sy pon, kalau demam mmg tak lalu lgsg makan. nasik lagi la takmo. so kalau dia nk makan roti ke keropok a.k.a jajan ke, bagi je. yg penting dorang ada alas perut..tak masuk angin

mekchu on September 2, 2010 at 1:39 PM said...

mee suah tu mcm mana?? as long dia nak minum susu, jgn risau sgt k..

Yan on September 2, 2010 at 2:30 PM said...

salam kenal..

alahaii... budak kecik demam/sakit ni mmg menggusarkan ati ibubapa..
lg2 klu dia kuat merengek... kesian..

sempat lg ke nak pos kad raya ye

ayu on September 2, 2010 at 2:49 PM said...

kemma,

masa hariz demam dulu, pun sama gak..tak mau mkn n minum apa2..so, doc cdgkan cairkan aiskrim vanilla (kon sundae mac D) tu ke, lepas hilangkan ais baru bagi anak minum..utk tambahkan tenaga since dia tak nak makan @ minum apa2 kan..tak pun, try bg buah..

maslinamansor on September 2, 2010 at 5:37 PM said...

lama tak makan ketam... tapi satu jer malasnya, nak mengopek... lambat..huhuhu

A.I.D.A on September 3, 2010 at 12:36 AM said...

ma...nak resepi asam pedas..bg tau ma..aku suka asam pedas yg stail johor tu..hg bg resepi detail tau..cabai byk mn..belacan byk mn..aku nk tiru sebijik2..

ma...ms haris nak tumbuh gg..moody je dia..masam muka..ngan aku xsenyum..skrg gg dh belambak..semua nak bedal..tp badan xgemok pun mcm ank org lain..kurus jgk..anak aku lasak..motobolisme dia tggi..sbb tu maintain..tp bila dia xlalu mkn berminggu2..aku bg curcuma..bg dia selera mkn balik..dkter suggest..appeton pun ada..syrup punya..skrg haris byk gg..geraham pun dh ada atas bwh..best sgt tgk dia mkn..cuma dia xbolemkn byk..pot perot kecik..kena kerap mkn..:P

ma..jgn lupa resepi tau..hehe..love u

kemma on September 3, 2010 at 2:28 AM said...

mekchu: mee suah tu yg sl cina dok makan..mee kering lam paket.kaler putih.sllnye sesuai baby makan sbb x pyh letak garam pon mmg sedap.sllnye sje simpan buat stok..klo ammar xnak bubur nasi mmg masak mee suah ni.klo mekchu g kedai yg jual mee2 try tnya mee suah.

yan: salam kenal juga..tu la merengek tu yg kna sabar lebey tu..bagi tangan je kat cikgu sekolah..hehe


ayu:nak try la..harap2 ammar cepat baik..sedih plak tgk dia xmo makan.

maslina:ye la..malas sgt..tmbh2 bulan pose..nak suap cepat jd lambat..hehe

eda:
aku pon main bedal je sukatan..
tapi mmg pekat sbb aku x ske asam pedas cair..sme je mcm asam pedas besa..cuma kekadang aku letak kerisik ala2 melaka.Slnye mmg aku letak lam 3 snduk cili, cili tu aku blend ngn bwg besar lam 2 biji, bwg putih lam 2 ulas, kunyit idup lam 2/3 ketul pastu belacan besar 20 sen kot..pastu mse nak tumis tu letak minyak masak lebey skit..tumis smpai garing n pecah minyak. masuk air lam secawan..bila mendidih masukkan ikan, bendi,tomato, daun kesum, bungan kantan..n perahkan air asam jawa pekat.setengah org de letak lada itam skit bagi wangi..sedap gak.tp aku jrg letak takut ank2 merungut pedas sgt.

ramai org cakap ammar kurus. hang tau la ank2 aku sume montel..bila sebut kurus rse cam xterjaga la plak.tp klo diikutkan adam n aishah pon x montel mana mase kecik2..bila dah 2/3 taun baru naik badan.lgpon mayb ammar bf...jd badan dia pon x naik sgt.eda aku tgh excited tggu gigi ammar kuar..hehe

kemma on September 3, 2010 at 2:30 AM said...

eda:lupa plak..mse tumis cili..leh msuk kn serai yg kita ketuk, garam n aji..:)

 

©2009 da tru luv | by TNB