Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, December 13, 2010

terguris juga hati ni.

Dok pk banyak kali gak nak buat entry tentang ini atau just ignore my feeling..
But terasa nak share disini..sbb ianya buat aku terguris..hukhuk.

 Untuk pengetahuan pada yang belum tahu , aku ni fully h/wife..jaga ank, selalu gak sembang ngn jiran..tapi klo perlu je la..but aku closed gak le ngn jiran depan umah aku since dia pernah jaga kakak n adik mse umur diaorang 3 n 4 tahun. Klo aku x bz selalu gak le dia datang umah aku sembang or aku pegi umah dia.

Tapi bulan cuti sekolah ni bz skit..coz aku banyak kuar berjalan n dah start buat biz on9. So kitaorang jarangle bersembang cam dlu..kadang2 ade gakle aku tegur klo nampak or sidai kain, but memang aku dah x pegi umah jiran aku tu klo x perlu or xde nak hantar apa2.

Tapi..aku dah start rse lain tengok muka dia since aku mula cuba nasib wat biz..dia cam x suka..kadang2 cakap pon lain macam je..banyak kali aku perasan tapi aku ignore je sbb mayb aku je yang perasan cam tu lagi pon dia dah tua..so kita yang muda ni..ceewahhh...beralah je lah.

Tapi semalam dia datang umah aku..sembang jap, then dia buat2 tnya aku dapat x 3k sebulan untuk simpan dari meniaga..lain sgt nada pertanyaan dia..x tau aku nak jelaskan....haissssssh aku cakap baru lagi...sume yang aku dapat aku rolling beli stock..klo de yang aku simpan pon xle byk sebab aku ni bukannya ade modal banyak opkoz untung yang dapat aku rolling sbb makin lama aku amik semakin banyak..

Pastu dia cakap lagi..suh aku juai murah2 je dengan jiran2 ..bukannya kna pos...aku juai mahai ke????????part ni aku geram. sangat geramm..aku jual sangat murah ok..klo tudung yang sepatutnya diaorang beli kat kedai dengan harga RM40 aku jual paling mahal pon RM25..tu tudung yang paling latest tau. Sebab ape aku juai murah..1. sebab aku x tanggung sewa kedai n 2nd aku juai kat umah je..opkoz off9 custemer aku jiran2..nak murah mcmmana lagi..blouse??murah giler siotttttt..lama2 bankrup la aku klo nak sume murah..abis minyak tol aku ko nk bayar?..hahhhh geram la ni. agak2 le kawan..aku pon tau bezakan cekik darah tu camne.

Then dia dok bercerita la..harta2 yang dia dah kumpul..tp x menyombong pon..ssh senang x penah menyombong. Setengah orang dah senang sombong..aku x terasa sebenarnya coz aku rse aku x pnh menyombong..aku selalu tegur dia. Kadang2 rse malu lak..cam bzbody je aku..bukan pe..kang klo nampak tapi x tegur kang kate aku sombong..kan dah kata..even aku ni kuat menyengih kat spe2 pn.Aku baru je nak try biz kecik2..x kaya pon lagi (hope Allah sentiasa murahkan rezeki). Susah betulla..tapi mse dia cakap tu aku ignore je walaupon dia sengih2 menyindir. Aku x penah kisah pon harta orang..yang paling klako..dia pernah tunjuk kat aku..yg dia simpan dah banyak duit tp x menyombong..adela lam 20k lam akaun dia...ade aku kisah...syukur je..itu rezeki kamu. Pastu mse dia meniaga..ade aku mendengki...siyess siap pi tolong lagi.Lantakla malas aku nak pk melayu cam gini...dia kata aku sombong sbb aku asik dok lam umah je kot..pastu kerap kehulu kehilir tanpa bagi tau dia aku kemana kot...aku kan dah kje skung..walaupon kje sendiri ..itu komitmen aku..opkoz klo dah nama nye kje knala buat betui2..aku anggap ni cabaran untuk aku. Biarla dia nak anggap apapon..yang penting aku x pernah berniat untuk bersikap sombong.

...Ya Allah kau kuatkanlah semangat dan imanku, murahkanlah rezeki yang halal bagi kami dan kau jauhkan lah kami dari fitnah dan hasad dengki manusia..amin

Maaf sume since xde diary..aku rse ni la tempat nak luahkan perasaan aku..

5 comments:

lydzar said...

sabar je la kak..mmg ada unsur2 mendengki la tu agaknya..buat je keja akak elok-elok..insya allah boleh success..tu kira cabaran orang meniaga la kan

kuntumz said...

ssh toi lah kan kema bila dpt jiran yg cenggitu..suka perli2 lps tu ngata2...aku mmg tak suka jenis cm ni..tpi mna2 pastinya ada org sikap2 ala2 dengki nii...
sabar lah kema...

Huzn said...

dugaan org meniaga mmg la mcm tu ma...masuk telinga kanan kuar telinga kiri...

ayu said...

kema, sabaw banyak2 ekk..ignore je org2 mcm tu..

NURUL NAJWA DZULKIFLI said...

haishh..bajet la sampai nk habaq mana nk p..mampoih la..awat nk tolong angkot pungkoq ka..haha

Monday, December 13, 2010

terguris juga hati ni.

Posted by kemma at 6:12 AM
Dok pk banyak kali gak nak buat entry tentang ini atau just ignore my feeling..
But terasa nak share disini..sbb ianya buat aku terguris..hukhuk.

 Untuk pengetahuan pada yang belum tahu , aku ni fully h/wife..jaga ank, selalu gak sembang ngn jiran..tapi klo perlu je la..but aku closed gak le ngn jiran depan umah aku since dia pernah jaga kakak n adik mse umur diaorang 3 n 4 tahun. Klo aku x bz selalu gak le dia datang umah aku sembang or aku pegi umah dia.

Tapi bulan cuti sekolah ni bz skit..coz aku banyak kuar berjalan n dah start buat biz on9. So kitaorang jarangle bersembang cam dlu..kadang2 ade gakle aku tegur klo nampak or sidai kain, but memang aku dah x pegi umah jiran aku tu klo x perlu or xde nak hantar apa2.

Tapi..aku dah start rse lain tengok muka dia since aku mula cuba nasib wat biz..dia cam x suka..kadang2 cakap pon lain macam je..banyak kali aku perasan tapi aku ignore je sbb mayb aku je yang perasan cam tu lagi pon dia dah tua..so kita yang muda ni..ceewahhh...beralah je lah.

Tapi semalam dia datang umah aku..sembang jap, then dia buat2 tnya aku dapat x 3k sebulan untuk simpan dari meniaga..lain sgt nada pertanyaan dia..x tau aku nak jelaskan....haissssssh aku cakap baru lagi...sume yang aku dapat aku rolling beli stock..klo de yang aku simpan pon xle byk sebab aku ni bukannya ade modal banyak opkoz untung yang dapat aku rolling sbb makin lama aku amik semakin banyak..

Pastu dia cakap lagi..suh aku juai murah2 je dengan jiran2 ..bukannya kna pos...aku juai mahai ke????????part ni aku geram. sangat geramm..aku jual sangat murah ok..klo tudung yang sepatutnya diaorang beli kat kedai dengan harga RM40 aku jual paling mahal pon RM25..tu tudung yang paling latest tau. Sebab ape aku juai murah..1. sebab aku x tanggung sewa kedai n 2nd aku juai kat umah je..opkoz off9 custemer aku jiran2..nak murah mcmmana lagi..blouse??murah giler siotttttt..lama2 bankrup la aku klo nak sume murah..abis minyak tol aku ko nk bayar?..hahhhh geram la ni. agak2 le kawan..aku pon tau bezakan cekik darah tu camne.

Then dia dok bercerita la..harta2 yang dia dah kumpul..tp x menyombong pon..ssh senang x penah menyombong. Setengah orang dah senang sombong..aku x terasa sebenarnya coz aku rse aku x pnh menyombong..aku selalu tegur dia. Kadang2 rse malu lak..cam bzbody je aku..bukan pe..kang klo nampak tapi x tegur kang kate aku sombong..kan dah kata..even aku ni kuat menyengih kat spe2 pn.Aku baru je nak try biz kecik2..x kaya pon lagi (hope Allah sentiasa murahkan rezeki). Susah betulla..tapi mse dia cakap tu aku ignore je walaupon dia sengih2 menyindir. Aku x penah kisah pon harta orang..yang paling klako..dia pernah tunjuk kat aku..yg dia simpan dah banyak duit tp x menyombong..adela lam 20k lam akaun dia...ade aku kisah...syukur je..itu rezeki kamu. Pastu mse dia meniaga..ade aku mendengki...siyess siap pi tolong lagi.Lantakla malas aku nak pk melayu cam gini...dia kata aku sombong sbb aku asik dok lam umah je kot..pastu kerap kehulu kehilir tanpa bagi tau dia aku kemana kot...aku kan dah kje skung..walaupon kje sendiri ..itu komitmen aku..opkoz klo dah nama nye kje knala buat betui2..aku anggap ni cabaran untuk aku. Biarla dia nak anggap apapon..yang penting aku x pernah berniat untuk bersikap sombong.

...Ya Allah kau kuatkanlah semangat dan imanku, murahkanlah rezeki yang halal bagi kami dan kau jauhkan lah kami dari fitnah dan hasad dengki manusia..amin

Maaf sume since xde diary..aku rse ni la tempat nak luahkan perasaan aku..

5 comments on "terguris juga hati ni."

lydzar on December 13, 2010 at 8:54 AM said...

sabar je la kak..mmg ada unsur2 mendengki la tu agaknya..buat je keja akak elok-elok..insya allah boleh success..tu kira cabaran orang meniaga la kan

kuntumz on December 13, 2010 at 10:34 AM said...

ssh toi lah kan kema bila dpt jiran yg cenggitu..suka perli2 lps tu ngata2...aku mmg tak suka jenis cm ni..tpi mna2 pastinya ada org sikap2 ala2 dengki nii...
sabar lah kema...

Huzn on December 13, 2010 at 3:40 PM said...

dugaan org meniaga mmg la mcm tu ma...masuk telinga kanan kuar telinga kiri...

ayu on December 13, 2010 at 10:42 PM said...

kema, sabaw banyak2 ekk..ignore je org2 mcm tu..

NURUL NAJWA DZULKIFLI on December 14, 2010 at 12:52 PM said...

haishh..bajet la sampai nk habaq mana nk p..mampoih la..awat nk tolong angkot pungkoq ka..haha

 

©2009 da tru luv | by TNB