Rezeki blogging..tq 4 klik

Friday, October 28, 2011

Semoga haris sayang cepat sembuh....

Assalamualaikum...
Di pagi jumaat yg hening ..
Semoga Allah merahmati kedua ibu bapa ku..
dan semoga arwah ayah ditempatkn bersama golongan orang2 yang beriman..amin

Last week. dpt perkhabaran yg menyedihkn dr exroommate mse study kat UPM dlu...aku n Eda juga member seMatrix..
Eda yg aku kenal sepanjang sebilik...teramatla ssh nk menitis airmata biar sesukar mana pon masalah..siyes mmg x penah tgk dia mnangis...aku yg sll mngis huhu.
Eda dah ada 2 org hero sekarang 
but last week hero sulong Eda..Haris admitted..
Ekceli sepanjang lepas raya Eda n hubby antara pengunjung setia kat DEMC....bezanya bertukar hero je...sekejap Hakim n sekejap Haris....Ujian buat Eda n suami..
Semoga Allah limpahkan ketabahan n kukuhkn lg kasih sayang antara mereka
KITA????belum tahu ujian apakah..n mampukah kita
Yang pastinya Allah wujudkn ujian itu kerana kita insan terpilih ...

X nak la melalut panjang...hope sme2 doakan Haris cepat sihat ...
Aku ni x pandai nk create ayat...so aku copy dr inbox kat Facebook 
just untuk share ngn kawan2 kat sini..


 PM dr Eda
    • after akim kuar spital 15hb lepas ari sabtu..kami mcm biasa..haris ok..sihat cuma nmpk susut skit.dia sgt kuat minum milo kotak (saiz kids tu).sehari berkotak2..dia dh pandai bukak peti sdri.tp dlm ms yg sama dia sgt kuat minum air msk..sgt kuat yg luar biasa.

      15hb-sabtu
      dia ok lg.aktif mcm biasa..cuma nmpk penat sket.tp mmg hepi n aktif as normal..akim pun ok..alhamdulillah..

      16hb-ahad
      mcm biasa jgk haris..kuat minum air masak mmg tahap maximum.pempes 2jam je dh penuh thp max n kdg2 bocor..pelik.tp yer la..kuat minum msti kuat kencingkan..ssh nak berak n sembelit.try bg vitagen..jln la..tp taik kambing..sket je kuar.mmg nmpk dia mcm makin ringan..sedangkan aritu berat dia baru naik jd 12kilo.n mula ada selera mkn..but suddenly ilang n susut smpi nmpk rangka2..tulang2 semua timbul.

      17hb-isnin.
      asik ajak aku pi dapur n bukak peti ais utk amik milo..smpi 5 kotak 1 short minum..air msk lg...but after minum muntah..after muntah nak minum..tahap yg pelik..pelik sgt..smpi aku tension..sbb xpaham..but sedih sbb dia mcm berak taik keras..mcm taik kambing..kecik2 keras2..xpuas even teran mcm teruk sgt.teran mcm yg nak kuar tu besar gila.tp bila tgok..kecik duit 10sen je..dlm 2,3 ketol..

      dia tido lama..mcm penat sgt2.pelik.muntah makin mjadi2 after take apa2 minuman..susu,air masak..mesti kuar balik..dia lembik..xbermain lgsung..hanya tbaring lembik..aku call laki aku..senja tu kami bwk pi klinik umah aku..aku ckp kat dkter dia sembelit..n muntah2..so dpt ubat lembutkan najis..

      haris makin susut..sbb muntah2 tu.nmpk kepala besar..badan kurus.perot bulat besar n tegang.

      18hb-selasa
      muntah kurang dr isnin..but xbermain lgsung..hanya tbaring..nmpk sgt penat.tbaring,nages..dahaga mlampau..pelik..but kencing kuat..

      call laki aku..mlm tu kami pi emergency demc..dkter kata nak tahan pun bilik penuh.mmg xbole tahan..but kami buat test darah.syukur sgt ms tu..result ok.xda denggi ka,kuman ka..apa2 ka..dpt ubat lembutkan najis jgk n antibiotik.so balik dgn hati yg cool skit sbb haris ok mlm tu..cuma dia mmg nmpk penat sgt.ms pi spital dia dok diam je.sllu pi spital blari2 smpi xlarat nk kejar.kali ni just dok kat kusi.pelik kan.maybe sbb sembelit,perot sebu,angin naik kpala..tu yg dia penat kot.


      aku n laki aku mmg kepenatan..sbb 2 minggu bturut2 kami dok spital sbb akim demam seminggu skali ms tu..plus laki aku bz audit skrg..mlm tu dia xtido buat keja..aku tido..tgh2 mlm buta laki aku kejut bangun ckp esok pagi ajak aku pi demc jumpa dkter pead haris..ms mlm tu haris lembik n muntah2 lg.

    • 19hb-rabu
      jumpa dkter pead haris.kami walk in je.xda appoiments.lmbt dpt jumpa..dlm kol 12tghari.haris sgt lembik.just tbaring.bila dpt jumpa dkter.aku citer semua.muntah,sembelit.dkter cek mmg perot dia mmg byk taik keras.byk sgt.so dkter assume..bila dia sembelit..perot poenuh.bila amik apa2 minum or makan..dia auto muntah..sbb penuh.n xlarat tu sbb maybe penat muntah.so dkter tahan wad utk kuarkan taik dia semua guna yg sumbat mcm peluru air tu.so dkter xbg balik..sllu aku kalo kn tahan wad..kami balik dl..amik brg..tp dkter xbg sbb nak set line (jarum kat tgn tu) utk msok drip air cpt2..sbb dia dh dihidrasi sgt2.. so sementara dpt bilik kami yg betoi (sbb patient baru nak discaj)..kami dok wad lain..

      laki aku n akim balik umah amik brg2..sian laki aku..tpaksa bwk akim n drive buh sebelah sbb akim ngantuk n cari buai mgamok2 ms tu..haris plak aku kn jaga kat wad..so aku xbole nak jaga dua2 ms tu..

      then dkter emergency mai utk set line dripp tu..sian haris.dia xda tenaga ms tu.dia nak lawan pun xlarat.diorg cucuck.but line xdpt.sbb urat dia kecik.last2 sakit cucuk..tp cabut balik..dkter tu xberani buat dh..sbb sian kat haris.lastly dkter bius mai set line.ganas jgk dia buat.dpn2 aku plak tu.haris xmlawan jgk..cuma nages je.tp line tu mcm xok..sbb flow darah sgt slow.takut masok air pun cpt bengkak nti..tp diorg teruskan jgk..haris tido je..

      xlama pas tu..bilik wad kami dh siap kemas.check in masok.sian haris penat sgt2.diorg scan perot dia n jumpa byk sgt taik keras dua2 belah part perot.so ptg tu stat masok ubat bontot mcm peluru air tu..kuar skit taik kambing.dlm kol 5 pagi dia nages2..rupanya berak.mmg ada la taik yg besar sgt2..sbb dia ada amik ubat lembutkan najis.so nmpk penat sgt dia kol 5 tu.siap mandikan.penat maybe sbb teran terok kot.lega sgt aku.perot dia xkeras sgt dh.tp ada lg taik tu.


      20hb-khamis
      dh masok drip air dh 2 btoi.dia nmpk cengkong lg.asik nak susu n air kosong.n asik muntah2,byk kali tukaq cadar.aku hanya mampu doa..semua settle cpt.semua nurse dh biasa ngan dia kenai dia sgt aktif bila dok kat wad.asik kuar bilik je.semua tkejut bila tgok dia just tbaring mcm tu.cengkong sgt2..tp dia mmg asik nak minum air kosong..dahaga mlampau.

      21hb-jumaat
      dkter dtg jumpa time petang tu ckp nak cek buah pinggang haris nk buat ultrasound..sbb dia pelik awat dh 2 botoi air masok..tp dia still mcm xckop air.still cengkong.sgt2 teruk keadaan dia mc tu.aku ckp..ms haris 3bulan..dh buat ultrasound b.pgg..n normal..tp dkter nak buat jgk..takut ada sudden punya abnormal..

      ptg tu ada staf nurse cek dia..n pelik tgok nafas haris makin laju..dada dia berombak sgt.bila pgg dada.jantung dia sgt laju..stat situ diorg dok tnya aku..dh lama ka dia nafas mcm tu..aku ckp baru prsan..diaorg pesan tido jgn tutup lampu..takut kalo2 haris sesak nafas n kami xsedar..n pesan apa2 cpt2 callbell.mlm tu dlm kol 12 makin laju nafas dia..nurse tu call dkter pead haris.tp dkter tu kata monotor dl..sbb dh lewat mlm.aku n laki aku xtido lg.kami dok teman dia tepi katil.sebelah2.akim nasib mood ok.tido lena mlm tu.so tiba2 makin laju..terus callbell..nurse mmg dtg cpt2..diorg pggil dkter emergency cek haris..

      dkter  tu tnya la..pasai haris minum byk ke,kencing byk ke..n aku ada perasan dia tunduk pi kat muka haris n bau mulut haris (cium bau)..pelik..ntah apa kena mgena..??

      then dia suh nurse call dkter pead haris..nmpk ms tu diorg sgt kelam kabut..blari2 kuar bilik..aku ms tu mmg sgt2 riso n takut.ms tu aku takut hilang haris.bila cek nafas dia kat mesin..170 beat.sgt2 laju..tp oksigen dia ckop.so xperlyu la pkai gas.xlama dkter pead smpi..aku n laki aku dok kat runag tamu bilik..aku tgok dr luar diorg cucuk haris tgan satu lg utk masok 2nd dripp..mcm2 cobaan..lastly dpt jgk pkai 2 botoi drip.tgn n kaki dia penuh kesan cobaan cucuk yg x bjaya..sedih.

      tetiba ada sorg nurse mcm buat bsp (cucuk ujung jari haris ngan jarum kecik..amik drh n test nk tgok gula)..aku mcm tau itu bsp..tp xsure..aku tnya..nurse tu kata kejap yer puan.bila result tu bunyi..skrin tulias ER..aku tnya..nurse tu blari smbil ckp..nti saya masok balik..sblom dia lari tu..muka dia mcm tkejut tgok skrin relut test darah tu then dia treus tgok muka haris yg xsedar tu ngan muka mmg tkejut lg..terus dia lari kuar..aku cm syak sumthing.. aku xsedap hati...risau..xde words nk gambarkn saat2 tu..

      aku dok luar ngan laki aku kat ruang tamu..lastly dkter dtg dok seelah aku n ckp mcm serba slh n tgagap2...n dia ckp haris ada KENCING MANIS.

      ms tu aku xtau nk ckp apa.gelap rs.aku tau..aku ada bljar skit pasai ni dl dlm kelas kita kan ruhul n ma..kencing manis ada type 1 n 2..type 1 utk kanak2..type 2..org tua..type 1 sbb pakreas xdpt hasilkan insulin (mmg kjadian scra smjadi..bkn faktor mknan,kturunan).. type 2 sbb kturunan n cara pmakan n yg slh.mcm kita yg dh tua ni la..so mmg kekal la kencing manis anak aku ni smpi tua

      tp aku masih tnya dkter..'dkter kekal ke kencing manis ni'?..aku tau jwpan dia kekal..tp aku harap sumthing magical happen..sedih.haris 2 thn 5 bulan kena kencing manis.

      dia ms tu mcm xsedar lgsung.dkter ckp result darah utk tau gula dia error.xbole bc.sbb mesin hnya bc smpi 30.tp haris tlampau tggi smpi xbole bc.more then 30..sedangkan utk normal gula kita pun 4-7..10 tu patut dptkan cucuk insulin.

      dkter citer haris kena kencing manis yg dh tahap kritikal ms tu.sbb bila insulin xda.gula yg dia dpt dr minum or mkn xdapat serap jd tenaga or kalori.so dia pi mcm tu saja dok dlm darah or dlm air kencing.so bdn xserap apa2..sbb tu dia penat sgt2.bdn dia xda tenaga so apa2 saja yg dia buat fizikal aktiviti selama sblom dia xsedar tu dia pkai otot badan..so bila dh abis guna..tu yg dia penat.penat nak teran berak,dehidrasi smpi semua taik2 dia keras.sembelit tu hanya pyebab utk kami dtg wad.tp yg sebenar kencing manis.sbb tu air drip 2 botoi haris still xok..sbb air tu xbg apa2 kat dia..hanya masok n kuar balik


      mlm tu diorg stat bg insulin ikot line drip tu.n pindahkan haris pi wad separa rapi (HDU)..aku n akim..laki aku hantaq balik.then dia patah balik tinggai ngan haris kat wad,ms balik tu dlm 3.30 pagi++..smpi umah mmg xbole tido.aku citer kat adik aku (dia dok umah aku)..kami nages spjang mlm tu..after kol 5 aku tido.after subuh bangun.kol 7 adik aku stat call famili2 aku.dia dh siap research kat internet pasai ni.utk bg paham mak abah aku.,sbb diorg org tua..diorg xbole terima awai2 benda mcm ni.sbb diorg xtau.pd diorg mana ada budak2 kena kncing manis.pd diorg anak aku minum manis tu yg kena..padahal semua ni sbb kegagalan pankreas hasilkan insulin secara automatik..so kena manual cucuk insulin la.

    • 22hb-sabtu
      laki aku kata  diorg nak cabut semua jarum dripp yg ada kat tgn dia..n ubah pi cucuk kat tgkok..sbb urat tgkok kita besar skit utk set line..senang nak amik drh lagipun..sbb haris bgantung pd insulin n air dripp ms tu..so nak amik drh lg.. xckop tempat so diorg buat line baru kat tgkok..guna jarum besar..n buat cabang 3..satu utk air,utk insulin n satu lg kalo nak amik darah..just bukak punat n darah kuar ikot situ utk makmal mintak.so diorg set line tu kat operation room.sbb dia kena bius dl.so after settle..diorg tahan dia kat ICU.sbb kandungan asid dlm apa ntah tggi n bahaya.so tghari tu after mak abah aku smpi kami pi spital.dia xsedar lg.sedih.anak aku penuh wayar,

      dgn mesin monitor besar atas pala dia..tp lega.ICU tu mmg jaga betoi2..nama pun ICU.mmg sgt rapi.cuma nasib baik bole mlawat dr kol, 9pagi-9 mlm.kami gilir2 masok.sedih.aku xlarat nages.tp depan org aku ok.tgok haris aku kuat.tp bila blkang dia..aku xbole.sedih la.

      so mlm tu laki aku teman haris tido luar ICU.haris dh sedar.tp x di benarkan minum susu or air lg.so jusr drip.aku balik umah aku ngan famili aku.xlarat nak nages ms blkang diorg.apa aku buat ingt haris.bila smyg ingt dia.dia suka bila aku smyg dok selak telekung aku dok dlm telekung lah.bila bc quran..nmpk quran ada msurat tkoyak..tringt ms dia koyak quran..aku marah dia gila2..tringat mcm2 benda.tmbh ms msok bilik jumpa ellie dia atas katil.aduhhhh berat.

      23hb-ahad
      aku mai ngan famili aku..famili aku nak lawat skali lg sblom diorg balik ptg tu..haris dh sedar but dia emosi xok..maybe down sbb dia yg sihat aktif but tiba2 xbole nk bangun n duduk pun..apatah bdiri..n plak wayar penuh kat badan.tp ada perubahan .much better..

      bila jumpa dkter pead dlm icu tu..dia terang mcm2 benda..kencing manis type 1 ni apa..n ada nurse tu dia print out dr internet pasai diabetes ni.

      so patotla haris kuat minum,kuat kencing,dahaga mlampau.n patot la dkter emergency mula2 tu cium n bau mulut dia..sbb simptom tnda org diabetic..mulut bau manis ala2 buah.n byk lg la

      so dkter ckp after kuar icu..kn dok hdu dl (separa rapi)..then suh kami decide 4 spital.sbb haris kena rujuk pakar endokrin (pankreas)..samada HKL,HUKM,PPUM or Putrajaya..sbb diorg akan jaga haris utk tempoh 1-2 minggu utk dptkan final decison bape insulin kena harris amik utk tiap hari..sbb 1 hari kena cucuk 3-4 kali sehari insulin tu..so after dh dpt yg tepat punya bacaan baru diorg ajar aku n laki aku cr cucuk insulin kat haris then baru haris bole balik umah.so paham2 la.lama lg la dia kat spital.mmg sedih..sbb mood dia sgt down skrg.nages smpi mata bgkak.bosan n xbole gerak byk.

      aku jgk kena atur makanna dia hari2 baik2 supaya dia xtlebey or tkurang gula..hari2 kena cucuk bsp test gula tu 4 kali sehari aku kn buat..rs xsmpi hati nak cucuk insulin n cucuk bsp kat anak sdri..but tpaksa

      so smlm aku dtg spital ngan laki aku,mak n akim..laki aku xstay pun luar icu sbb haris ok n nurse kata better laki aku tido kat umah.cuma pagi2 isnin nurse call suh cpt dtg.dia stat lapar n marah bila diorg catu susu.bila bg 2 oz..xckop diorg bg lg 4 oz..tgok2 gula dia naik smpi 19..bila bg inslin balik (guna drip)..bila result test rendah..diorg stop..bila stop gula naik plak..dia mcm yoyo..badan haris sdri tgh biasakan ngan insulin tu.smlm tghari dia dh pindah hdu (separa rapi wad)..aku jaga..akim dok umah ngan mak aku....laki aku keja.mmg dugaan..dia asik nak susu,bila bg gula naik.smpi bg roti gandum penuh gardenia yg xsedap pun dia telan..mcm kebulur sgt.so tnyata la.anak aku kurus selama ni bukan sbb xmo mkn je..sbb kencing manis.bila ada insulin tu dia ok skit n mau mkn.cuma sedih disaat dia sihat..kami bg mkn..dia xmo..dia saat dia xsihat mcm ni..dia mintak mkn..kami tpaksa buat xpeduli..ni la antara cabaran dia..

      so arini hari ke 2 kat hdu..aku mmg rindu akim..since smlm last jumpa dia..sedih kami tpaksa pisah2 sementara waktu ni.haris makin demand nak susu.gula dia dh naik balik.tghari td stop insulin drip n dah stat insulin cucuk kat perot tu.tp tghari diorg cucuk kat peha..ptg tadi kat peha jgk.ni baru sat td cucuk kat perot.nages la.mngamok saja.asik2 nak susu.

      pakar pemakanan pun dh jumpa aku utk ajar cara diet kanak \2 diabetic..mmg cabaran jgk..sbb sayur tu sgt penting utk dia mkn.sbb bole kurangkan gula dlm darah.n say gudbye la pd zaman kanak2 choclate n iaskrim..sian dia..but syukur aku mmg xajar mkn benda2 mcm tu..cuma aku kena more kreatif n jgn give up la utk bg dia mkn..n dia kena mkn kerap sbb takut dia hypo..

      hari smlm n hari ni aku makin ok..xla mangais2 mcm 3 hari lps..cuma kdg2 sian pikir ms depan dia..agak mcabar utk dia..aku syukur..ramai bg support kat aku..sejuk hati bila dkter pead ckp..tuhan xbg ujian kat aku n laki aku kalo doia tayu aku xmampu atasi ujian tu.dia kata aku patut bsyukur..tuhan pilih aku sbb dia syg aku..

      aku cuma harap aku kuat smgt.dkter pead haris dh ckp mmg cabaran besar nk besarkan anak2 diabetic tmbh haris baru 2 thn..sbb tgok dia kn cucuk td pun jenuh sgt kn pgg kuat2 smpi 2 org..kalo laki aku keja nti..xtau la.kalo ada emergency ke..hope allah pmudahkan ksulitan ni.

      utk hgpa..sori pjg sgt karangan aku.hgpa jaga la anak hgpa baik2..even diri hgpa sdri.kalo hgpa sakit..sapa nak jaga anak2 hgpa..hgpa alert la pasai kesihatan anak2..kalo ada pkara pelik kat diorg..cpt la pi jumpa dkter.aku xpenah pikir pasai bnda ni..tp bila dh jd,,baru aku tau..semuanya sekelip mata.sedih bila ingt aku mrh2 dia selama ni.sedih bila ingt ms dia stat sakit tp dia xbole nk citer..

      mmg hancur hati aku dpt tau pkara ni.smpi aku ckp ni semua mimpi ms balik umah aritu.tp bila bangun tido..aku n akim ja kat umah.haris still kat spital.esoknya aku masih harap itu mimpi..tp skrg aku dh bole terima.aku just nak fokus plan kami akan dtg.jadual semua dh kena set baru.lifestyle pun kn ubah.akukn ubah byk benda..hope aku bole..

      hgpa..aku doa..anak2 hgpa jauh dr apa yg haris kena..doakan aku n haris mudah lalui semua ni
(byk lg yg eda msg kan..antaranya perkembangan Haris yg makin ok sekarang ni..n menu2 Haris yg Doc cadangkan. ..n yg paling sedih bila dia sgt berselera tp kna hadkn apa yg dia nak makan..kira makan kna catu n susu pon ada limit, ada menu khas untuk Haris..bukan senang sbb dia cuma seorang anak kecil...tapi insya'allah kekuatan n kesabaran  Eda n Hubby mampu mngatasinya..insya'allah)

airmata ni xtau ntah kali keberapa....
Semoga haris cepat sihat....
Hope Eda n Husbnd  diberikan semangat n kesabaran yg tinggi
Doakan anak kawan saya ye.....bila baca semula apa yg eda mesejkn ni..airmata tu x bleh nk berhenti...Tapi demi anak2....wanita/ibu sentiasa akan jadi luarbiasa kuat..betulkan..?


Jangan salah anggap knapa sy publishkn private massage ini...just untuk share buat pengetahuan kita supaya alert tentang kesihatan anak2.
N sangat berharap doa kalian menjadi penawar untuk Haris cepat sembuh.



wif Eda n Haris raya tahun lepas....

0 comments:

Friday, October 28, 2011

Semoga haris sayang cepat sembuh....

Posted by kemma at 1:26 AM
Assalamualaikum...
Di pagi jumaat yg hening ..
Semoga Allah merahmati kedua ibu bapa ku..
dan semoga arwah ayah ditempatkn bersama golongan orang2 yang beriman..amin

Last week. dpt perkhabaran yg menyedihkn dr exroommate mse study kat UPM dlu...aku n Eda juga member seMatrix..
Eda yg aku kenal sepanjang sebilik...teramatla ssh nk menitis airmata biar sesukar mana pon masalah..siyes mmg x penah tgk dia mnangis...aku yg sll mngis huhu.
Eda dah ada 2 org hero sekarang 
but last week hero sulong Eda..Haris admitted..
Ekceli sepanjang lepas raya Eda n hubby antara pengunjung setia kat DEMC....bezanya bertukar hero je...sekejap Hakim n sekejap Haris....Ujian buat Eda n suami..
Semoga Allah limpahkan ketabahan n kukuhkn lg kasih sayang antara mereka
KITA????belum tahu ujian apakah..n mampukah kita
Yang pastinya Allah wujudkn ujian itu kerana kita insan terpilih ...

X nak la melalut panjang...hope sme2 doakan Haris cepat sihat ...
Aku ni x pandai nk create ayat...so aku copy dr inbox kat Facebook 
just untuk share ngn kawan2 kat sini..


 PM dr Eda
    • after akim kuar spital 15hb lepas ari sabtu..kami mcm biasa..haris ok..sihat cuma nmpk susut skit.dia sgt kuat minum milo kotak (saiz kids tu).sehari berkotak2..dia dh pandai bukak peti sdri.tp dlm ms yg sama dia sgt kuat minum air msk..sgt kuat yg luar biasa.

      15hb-sabtu
      dia ok lg.aktif mcm biasa..cuma nmpk penat sket.tp mmg hepi n aktif as normal..akim pun ok..alhamdulillah..

      16hb-ahad
      mcm biasa jgk haris..kuat minum air masak mmg tahap maximum.pempes 2jam je dh penuh thp max n kdg2 bocor..pelik.tp yer la..kuat minum msti kuat kencingkan..ssh nak berak n sembelit.try bg vitagen..jln la..tp taik kambing..sket je kuar.mmg nmpk dia mcm makin ringan..sedangkan aritu berat dia baru naik jd 12kilo.n mula ada selera mkn..but suddenly ilang n susut smpi nmpk rangka2..tulang2 semua timbul.

      17hb-isnin.
      asik ajak aku pi dapur n bukak peti ais utk amik milo..smpi 5 kotak 1 short minum..air msk lg...but after minum muntah..after muntah nak minum..tahap yg pelik..pelik sgt..smpi aku tension..sbb xpaham..but sedih sbb dia mcm berak taik keras..mcm taik kambing..kecik2 keras2..xpuas even teran mcm teruk sgt.teran mcm yg nak kuar tu besar gila.tp bila tgok..kecik duit 10sen je..dlm 2,3 ketol..

      dia tido lama..mcm penat sgt2.pelik.muntah makin mjadi2 after take apa2 minuman..susu,air masak..mesti kuar balik..dia lembik..xbermain lgsung..hanya tbaring lembik..aku call laki aku..senja tu kami bwk pi klinik umah aku..aku ckp kat dkter dia sembelit..n muntah2..so dpt ubat lembutkan najis..

      haris makin susut..sbb muntah2 tu.nmpk kepala besar..badan kurus.perot bulat besar n tegang.

      18hb-selasa
      muntah kurang dr isnin..but xbermain lgsung..hanya tbaring..nmpk sgt penat.tbaring,nages..dahaga mlampau..pelik..but kencing kuat..

      call laki aku..mlm tu kami pi emergency demc..dkter kata nak tahan pun bilik penuh.mmg xbole tahan..but kami buat test darah.syukur sgt ms tu..result ok.xda denggi ka,kuman ka..apa2 ka..dpt ubat lembutkan najis jgk n antibiotik.so balik dgn hati yg cool skit sbb haris ok mlm tu..cuma dia mmg nmpk penat sgt.ms pi spital dia dok diam je.sllu pi spital blari2 smpi xlarat nk kejar.kali ni just dok kat kusi.pelik kan.maybe sbb sembelit,perot sebu,angin naik kpala..tu yg dia penat kot.


      aku n laki aku mmg kepenatan..sbb 2 minggu bturut2 kami dok spital sbb akim demam seminggu skali ms tu..plus laki aku bz audit skrg..mlm tu dia xtido buat keja..aku tido..tgh2 mlm buta laki aku kejut bangun ckp esok pagi ajak aku pi demc jumpa dkter pead haris..ms mlm tu haris lembik n muntah2 lg.

    • 19hb-rabu
      jumpa dkter pead haris.kami walk in je.xda appoiments.lmbt dpt jumpa..dlm kol 12tghari.haris sgt lembik.just tbaring.bila dpt jumpa dkter.aku citer semua.muntah,sembelit.dkter cek mmg perot dia mmg byk taik keras.byk sgt.so dkter assume..bila dia sembelit..perot poenuh.bila amik apa2 minum or makan..dia auto muntah..sbb penuh.n xlarat tu sbb maybe penat muntah.so dkter tahan wad utk kuarkan taik dia semua guna yg sumbat mcm peluru air tu.so dkter xbg balik..sllu aku kalo kn tahan wad..kami balik dl..amik brg..tp dkter xbg sbb nak set line (jarum kat tgn tu) utk msok drip air cpt2..sbb dia dh dihidrasi sgt2.. so sementara dpt bilik kami yg betoi (sbb patient baru nak discaj)..kami dok wad lain..

      laki aku n akim balik umah amik brg2..sian laki aku..tpaksa bwk akim n drive buh sebelah sbb akim ngantuk n cari buai mgamok2 ms tu..haris plak aku kn jaga kat wad..so aku xbole nak jaga dua2 ms tu..

      then dkter emergency mai utk set line dripp tu..sian haris.dia xda tenaga ms tu.dia nak lawan pun xlarat.diorg cucuck.but line xdpt.sbb urat dia kecik.last2 sakit cucuk..tp cabut balik..dkter tu xberani buat dh..sbb sian kat haris.lastly dkter bius mai set line.ganas jgk dia buat.dpn2 aku plak tu.haris xmlawan jgk..cuma nages je.tp line tu mcm xok..sbb flow darah sgt slow.takut masok air pun cpt bengkak nti..tp diorg teruskan jgk..haris tido je..

      xlama pas tu..bilik wad kami dh siap kemas.check in masok.sian haris penat sgt2.diorg scan perot dia n jumpa byk sgt taik keras dua2 belah part perot.so ptg tu stat masok ubat bontot mcm peluru air tu..kuar skit taik kambing.dlm kol 5 pagi dia nages2..rupanya berak.mmg ada la taik yg besar sgt2..sbb dia ada amik ubat lembutkan najis.so nmpk penat sgt dia kol 5 tu.siap mandikan.penat maybe sbb teran terok kot.lega sgt aku.perot dia xkeras sgt dh.tp ada lg taik tu.


      20hb-khamis
      dh masok drip air dh 2 btoi.dia nmpk cengkong lg.asik nak susu n air kosong.n asik muntah2,byk kali tukaq cadar.aku hanya mampu doa..semua settle cpt.semua nurse dh biasa ngan dia kenai dia sgt aktif bila dok kat wad.asik kuar bilik je.semua tkejut bila tgok dia just tbaring mcm tu.cengkong sgt2..tp dia mmg asik nak minum air kosong..dahaga mlampau.

      21hb-jumaat
      dkter dtg jumpa time petang tu ckp nak cek buah pinggang haris nk buat ultrasound..sbb dia pelik awat dh 2 botoi air masok..tp dia still mcm xckop air.still cengkong.sgt2 teruk keadaan dia mc tu.aku ckp..ms haris 3bulan..dh buat ultrasound b.pgg..n normal..tp dkter nak buat jgk..takut ada sudden punya abnormal..

      ptg tu ada staf nurse cek dia..n pelik tgok nafas haris makin laju..dada dia berombak sgt.bila pgg dada.jantung dia sgt laju..stat situ diorg dok tnya aku..dh lama ka dia nafas mcm tu..aku ckp baru prsan..diaorg pesan tido jgn tutup lampu..takut kalo2 haris sesak nafas n kami xsedar..n pesan apa2 cpt2 callbell.mlm tu dlm kol 12 makin laju nafas dia..nurse tu call dkter pead haris.tp dkter tu kata monotor dl..sbb dh lewat mlm.aku n laki aku xtido lg.kami dok teman dia tepi katil.sebelah2.akim nasib mood ok.tido lena mlm tu.so tiba2 makin laju..terus callbell..nurse mmg dtg cpt2..diorg pggil dkter emergency cek haris..

      dkter  tu tnya la..pasai haris minum byk ke,kencing byk ke..n aku ada perasan dia tunduk pi kat muka haris n bau mulut haris (cium bau)..pelik..ntah apa kena mgena..??

      then dia suh nurse call dkter pead haris..nmpk ms tu diorg sgt kelam kabut..blari2 kuar bilik..aku ms tu mmg sgt2 riso n takut.ms tu aku takut hilang haris.bila cek nafas dia kat mesin..170 beat.sgt2 laju..tp oksigen dia ckop.so xperlyu la pkai gas.xlama dkter pead smpi..aku n laki aku dok kat runag tamu bilik..aku tgok dr luar diorg cucuk haris tgan satu lg utk masok 2nd dripp..mcm2 cobaan..lastly dpt jgk pkai 2 botoi drip.tgn n kaki dia penuh kesan cobaan cucuk yg x bjaya..sedih.

      tetiba ada sorg nurse mcm buat bsp (cucuk ujung jari haris ngan jarum kecik..amik drh n test nk tgok gula)..aku mcm tau itu bsp..tp xsure..aku tnya..nurse tu kata kejap yer puan.bila result tu bunyi..skrin tulias ER..aku tnya..nurse tu blari smbil ckp..nti saya masok balik..sblom dia lari tu..muka dia mcm tkejut tgok skrin relut test darah tu then dia treus tgok muka haris yg xsedar tu ngan muka mmg tkejut lg..terus dia lari kuar..aku cm syak sumthing.. aku xsedap hati...risau..xde words nk gambarkn saat2 tu..

      aku dok luar ngan laki aku kat ruang tamu..lastly dkter dtg dok seelah aku n ckp mcm serba slh n tgagap2...n dia ckp haris ada KENCING MANIS.

      ms tu aku xtau nk ckp apa.gelap rs.aku tau..aku ada bljar skit pasai ni dl dlm kelas kita kan ruhul n ma..kencing manis ada type 1 n 2..type 1 utk kanak2..type 2..org tua..type 1 sbb pakreas xdpt hasilkan insulin (mmg kjadian scra smjadi..bkn faktor mknan,kturunan).. type 2 sbb kturunan n cara pmakan n yg slh.mcm kita yg dh tua ni la..so mmg kekal la kencing manis anak aku ni smpi tua

      tp aku masih tnya dkter..'dkter kekal ke kencing manis ni'?..aku tau jwpan dia kekal..tp aku harap sumthing magical happen..sedih.haris 2 thn 5 bulan kena kencing manis.

      dia ms tu mcm xsedar lgsung.dkter ckp result darah utk tau gula dia error.xbole bc.sbb mesin hnya bc smpi 30.tp haris tlampau tggi smpi xbole bc.more then 30..sedangkan utk normal gula kita pun 4-7..10 tu patut dptkan cucuk insulin.

      dkter citer haris kena kencing manis yg dh tahap kritikal ms tu.sbb bila insulin xda.gula yg dia dpt dr minum or mkn xdapat serap jd tenaga or kalori.so dia pi mcm tu saja dok dlm darah or dlm air kencing.so bdn xserap apa2..sbb tu dia penat sgt2.bdn dia xda tenaga so apa2 saja yg dia buat fizikal aktiviti selama sblom dia xsedar tu dia pkai otot badan..so bila dh abis guna..tu yg dia penat.penat nak teran berak,dehidrasi smpi semua taik2 dia keras.sembelit tu hanya pyebab utk kami dtg wad.tp yg sebenar kencing manis.sbb tu air drip 2 botoi haris still xok..sbb air tu xbg apa2 kat dia..hanya masok n kuar balik


      mlm tu diorg stat bg insulin ikot line drip tu.n pindahkan haris pi wad separa rapi (HDU)..aku n akim..laki aku hantaq balik.then dia patah balik tinggai ngan haris kat wad,ms balik tu dlm 3.30 pagi++..smpi umah mmg xbole tido.aku citer kat adik aku (dia dok umah aku)..kami nages spjang mlm tu..after kol 5 aku tido.after subuh bangun.kol 7 adik aku stat call famili2 aku.dia dh siap research kat internet pasai ni.utk bg paham mak abah aku.,sbb diorg org tua..diorg xbole terima awai2 benda mcm ni.sbb diorg xtau.pd diorg mana ada budak2 kena kncing manis.pd diorg anak aku minum manis tu yg kena..padahal semua ni sbb kegagalan pankreas hasilkan insulin secara automatik..so kena manual cucuk insulin la.

    • 22hb-sabtu
      laki aku kata  diorg nak cabut semua jarum dripp yg ada kat tgn dia..n ubah pi cucuk kat tgkok..sbb urat tgkok kita besar skit utk set line..senang nak amik drh lagipun..sbb haris bgantung pd insulin n air dripp ms tu..so nak amik drh lg.. xckop tempat so diorg buat line baru kat tgkok..guna jarum besar..n buat cabang 3..satu utk air,utk insulin n satu lg kalo nak amik darah..just bukak punat n darah kuar ikot situ utk makmal mintak.so diorg set line tu kat operation room.sbb dia kena bius dl.so after settle..diorg tahan dia kat ICU.sbb kandungan asid dlm apa ntah tggi n bahaya.so tghari tu after mak abah aku smpi kami pi spital.dia xsedar lg.sedih.anak aku penuh wayar,

      dgn mesin monitor besar atas pala dia..tp lega.ICU tu mmg jaga betoi2..nama pun ICU.mmg sgt rapi.cuma nasib baik bole mlawat dr kol, 9pagi-9 mlm.kami gilir2 masok.sedih.aku xlarat nages.tp depan org aku ok.tgok haris aku kuat.tp bila blkang dia..aku xbole.sedih la.

      so mlm tu laki aku teman haris tido luar ICU.haris dh sedar.tp x di benarkan minum susu or air lg.so jusr drip.aku balik umah aku ngan famili aku.xlarat nak nages ms blkang diorg.apa aku buat ingt haris.bila smyg ingt dia.dia suka bila aku smyg dok selak telekung aku dok dlm telekung lah.bila bc quran..nmpk quran ada msurat tkoyak..tringt ms dia koyak quran..aku marah dia gila2..tringat mcm2 benda.tmbh ms msok bilik jumpa ellie dia atas katil.aduhhhh berat.

      23hb-ahad
      aku mai ngan famili aku..famili aku nak lawat skali lg sblom diorg balik ptg tu..haris dh sedar but dia emosi xok..maybe down sbb dia yg sihat aktif but tiba2 xbole nk bangun n duduk pun..apatah bdiri..n plak wayar penuh kat badan.tp ada perubahan .much better..

      bila jumpa dkter pead dlm icu tu..dia terang mcm2 benda..kencing manis type 1 ni apa..n ada nurse tu dia print out dr internet pasai diabetes ni.

      so patotla haris kuat minum,kuat kencing,dahaga mlampau.n patot la dkter emergency mula2 tu cium n bau mulut dia..sbb simptom tnda org diabetic..mulut bau manis ala2 buah.n byk lg la

      so dkter ckp after kuar icu..kn dok hdu dl (separa rapi)..then suh kami decide 4 spital.sbb haris kena rujuk pakar endokrin (pankreas)..samada HKL,HUKM,PPUM or Putrajaya..sbb diorg akan jaga haris utk tempoh 1-2 minggu utk dptkan final decison bape insulin kena harris amik utk tiap hari..sbb 1 hari kena cucuk 3-4 kali sehari insulin tu..so after dh dpt yg tepat punya bacaan baru diorg ajar aku n laki aku cr cucuk insulin kat haris then baru haris bole balik umah.so paham2 la.lama lg la dia kat spital.mmg sedih..sbb mood dia sgt down skrg.nages smpi mata bgkak.bosan n xbole gerak byk.

      aku jgk kena atur makanna dia hari2 baik2 supaya dia xtlebey or tkurang gula..hari2 kena cucuk bsp test gula tu 4 kali sehari aku kn buat..rs xsmpi hati nak cucuk insulin n cucuk bsp kat anak sdri..but tpaksa

      so smlm aku dtg spital ngan laki aku,mak n akim..laki aku xstay pun luar icu sbb haris ok n nurse kata better laki aku tido kat umah.cuma pagi2 isnin nurse call suh cpt dtg.dia stat lapar n marah bila diorg catu susu.bila bg 2 oz..xckop diorg bg lg 4 oz..tgok2 gula dia naik smpi 19..bila bg inslin balik (guna drip)..bila result test rendah..diorg stop..bila stop gula naik plak..dia mcm yoyo..badan haris sdri tgh biasakan ngan insulin tu.smlm tghari dia dh pindah hdu (separa rapi wad)..aku jaga..akim dok umah ngan mak aku....laki aku keja.mmg dugaan..dia asik nak susu,bila bg gula naik.smpi bg roti gandum penuh gardenia yg xsedap pun dia telan..mcm kebulur sgt.so tnyata la.anak aku kurus selama ni bukan sbb xmo mkn je..sbb kencing manis.bila ada insulin tu dia ok skit n mau mkn.cuma sedih disaat dia sihat..kami bg mkn..dia xmo..dia saat dia xsihat mcm ni..dia mintak mkn..kami tpaksa buat xpeduli..ni la antara cabaran dia..

      so arini hari ke 2 kat hdu..aku mmg rindu akim..since smlm last jumpa dia..sedih kami tpaksa pisah2 sementara waktu ni.haris makin demand nak susu.gula dia dh naik balik.tghari td stop insulin drip n dah stat insulin cucuk kat perot tu.tp tghari diorg cucuk kat peha..ptg tadi kat peha jgk.ni baru sat td cucuk kat perot.nages la.mngamok saja.asik2 nak susu.

      pakar pemakanan pun dh jumpa aku utk ajar cara diet kanak \2 diabetic..mmg cabaran jgk..sbb sayur tu sgt penting utk dia mkn.sbb bole kurangkan gula dlm darah.n say gudbye la pd zaman kanak2 choclate n iaskrim..sian dia..but syukur aku mmg xajar mkn benda2 mcm tu..cuma aku kena more kreatif n jgn give up la utk bg dia mkn..n dia kena mkn kerap sbb takut dia hypo..

      hari smlm n hari ni aku makin ok..xla mangais2 mcm 3 hari lps..cuma kdg2 sian pikir ms depan dia..agak mcabar utk dia..aku syukur..ramai bg support kat aku..sejuk hati bila dkter pead ckp..tuhan xbg ujian kat aku n laki aku kalo doia tayu aku xmampu atasi ujian tu.dia kata aku patut bsyukur..tuhan pilih aku sbb dia syg aku..

      aku cuma harap aku kuat smgt.dkter pead haris dh ckp mmg cabaran besar nk besarkan anak2 diabetic tmbh haris baru 2 thn..sbb tgok dia kn cucuk td pun jenuh sgt kn pgg kuat2 smpi 2 org..kalo laki aku keja nti..xtau la.kalo ada emergency ke..hope allah pmudahkan ksulitan ni.

      utk hgpa..sori pjg sgt karangan aku.hgpa jaga la anak hgpa baik2..even diri hgpa sdri.kalo hgpa sakit..sapa nak jaga anak2 hgpa..hgpa alert la pasai kesihatan anak2..kalo ada pkara pelik kat diorg..cpt la pi jumpa dkter.aku xpenah pikir pasai bnda ni..tp bila dh jd,,baru aku tau..semuanya sekelip mata.sedih bila ingt aku mrh2 dia selama ni.sedih bila ingt ms dia stat sakit tp dia xbole nk citer..

      mmg hancur hati aku dpt tau pkara ni.smpi aku ckp ni semua mimpi ms balik umah aritu.tp bila bangun tido..aku n akim ja kat umah.haris still kat spital.esoknya aku masih harap itu mimpi..tp skrg aku dh bole terima.aku just nak fokus plan kami akan dtg.jadual semua dh kena set baru.lifestyle pun kn ubah.akukn ubah byk benda..hope aku bole..

      hgpa..aku doa..anak2 hgpa jauh dr apa yg haris kena..doakan aku n haris mudah lalui semua ni
(byk lg yg eda msg kan..antaranya perkembangan Haris yg makin ok sekarang ni..n menu2 Haris yg Doc cadangkan. ..n yg paling sedih bila dia sgt berselera tp kna hadkn apa yg dia nak makan..kira makan kna catu n susu pon ada limit, ada menu khas untuk Haris..bukan senang sbb dia cuma seorang anak kecil...tapi insya'allah kekuatan n kesabaran  Eda n Hubby mampu mngatasinya..insya'allah)

airmata ni xtau ntah kali keberapa....
Semoga haris cepat sihat....
Hope Eda n Husbnd  diberikan semangat n kesabaran yg tinggi
Doakan anak kawan saya ye.....bila baca semula apa yg eda mesejkn ni..airmata tu x bleh nk berhenti...Tapi demi anak2....wanita/ibu sentiasa akan jadi luarbiasa kuat..betulkan..?


Jangan salah anggap knapa sy publishkn private massage ini...just untuk share buat pengetahuan kita supaya alert tentang kesihatan anak2.
N sangat berharap doa kalian menjadi penawar untuk Haris cepat sembuh.



wif Eda n Haris raya tahun lepas....

0 comments on "Semoga haris sayang cepat sembuh...."

 

©2009 da tru luv | by TNB