Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, October 4, 2011

Risau pon ada...besarkah dia bila cukup masanya nanti??

Selamat malam semua

Just nak share manatau kot2 ada yg berpengalaman yang lebih kurang sama

Semalam sakit perut..2 kali buang air beso ...semakin senak jadinya...
debak debuk hati..baru 7 bulan okies...
tapi semua kemungkinan ada..
tp x tipu lam hati cam teruja gak sbb x sabaq nak bsalin..hihi
Semalam jugak tido x nyenyak..
ke kanan slah ..ke kiri salah

Bangun pagi..siapkan ank2 pegi sekolah seperti biasa..
Lepas pukul 9 ..sakit ..senak menjadi jadi..
pegi mandi n shave apa yang patut...kihkih
call en amy gtau sakit perut..ye lah risau jugak..
klo xde c Ammar rsenya insya'allah boleh handle klo rse sakit nak bersalin..
tapi bila mengenangkan Ammar...sangat la sedih nengok dia yg lom tau apa2
en Amy gtau dia still kat Nusajaya lam 20 min dr umah..tp still ada kerja...dia minta tunggu  n cuba tahan
Ammar plak merengek xtau nak apa..last2 nak minta masuk buai..masa tu 12.00tghari
akhirnya ammar tidur..still sakit...tahan je

So untuk ilangkan sakit..mulakan masak
atleast klo apa2 jadi, makanan dah sedia untuk anak2
ayam grg berempah, tauhu sambal, sayur kucai n tauge grg
Dah siap masak ..baring2..tp still x bleh rehat..baby tendang kiri kanan..sakit n x selesa

1.30 ptg..sakit tu dah kurang skit
n sms En Amy gtau sakit dah kurang n jgn rsau
Layan Fb n lupakan sakit.
Pukul 4ptg En Amy balik...ajak pegi klinik ..then tangguhkan sejam ..sbb nak kluar skali hantar anak2 mgaji. Lepas hantar anak2 mengaji..terus pg klinik Abreza n scan
di sini doc merumuskan..cececeh

Keadaan baby semua ok......bila diukur n di lihat berat..
Doc gtau my baby besar untuk usia kandungan 7 bulan..
hushhhh..ngeri
selalunya doc kata..7 bln kandungan, baby lam 900gm..but my baby dah cecah 1.3++kg
amat rsau..patutla berat naik mendadak gila ...n tnya doc klo smpi bersalin control n diet boleh x cegah baby over 4kg
Doc senyum n geleng...diet pon xkan membantu..hukhuk
N doc cite patient dia yg baru bersalin anknya 5++kg..akhirnya kna operate ..sbb x bleh kuar..
aduhaiiii..takutnya. Doc gtau gerakan baby yg sgt aktif pon leh wat kita rse sakit..
 bila berfikir positif...ade jugak baby kecik yg kena operate sbb x bleh kuar...so apapon berdoa kepada Allah untuk yang terbaik..amin


Ade tak yg pernah mengalami situasi camni?



4 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kemma.Semoga sihat sellau dlm proses kehamilan nie yer.Besar gak baby lam perut kemma ya..anak2 yg lps2 besar gak ke?
apapon,kemma jg kesihatan & baby ok.Semoga selamat melahirkn baby yg sgt comel & cute cam kemma gakkk..

kemma said...

wsalam k.atie.tq. hope makbul doa k,atie. Ank sy yg 1st n 2nd tu 2.9kg... Ammar 3.66kg..tu yg sy rsau kali ni..sy sendri bleh agak sure besar dr ammar..takut plak rsenya

ayu said...

kemma, kena control juga kut makan..mmm..besar juga kan baby dalam perut tu..apa2pun, semoga dipermudahkan ye...happy for you... ammar dah 2 tahun, tak lama lagi nak dapat adik dah..best..best..danial ni, entah la bila..hehe..

lydzar said...

akak, maybe kena kontrol juga bab makan tu. sebab apa yg mak makan, anak absorb kan. anak2 yg sebelum ni macam mana saiznya? ada lagi 2bulan utk monitor berat baby tu..insya allah, saya doakan semua berjalan dgn baik

Tuesday, October 4, 2011

Risau pon ada...besarkah dia bila cukup masanya nanti??

Posted by kemma at 10:42 PM
Selamat malam semua

Just nak share manatau kot2 ada yg berpengalaman yang lebih kurang sama

Semalam sakit perut..2 kali buang air beso ...semakin senak jadinya...
debak debuk hati..baru 7 bulan okies...
tapi semua kemungkinan ada..
tp x tipu lam hati cam teruja gak sbb x sabaq nak bsalin..hihi
Semalam jugak tido x nyenyak..
ke kanan slah ..ke kiri salah

Bangun pagi..siapkan ank2 pegi sekolah seperti biasa..
Lepas pukul 9 ..sakit ..senak menjadi jadi..
pegi mandi n shave apa yang patut...kihkih
call en amy gtau sakit perut..ye lah risau jugak..
klo xde c Ammar rsenya insya'allah boleh handle klo rse sakit nak bersalin..
tapi bila mengenangkan Ammar...sangat la sedih nengok dia yg lom tau apa2
en Amy gtau dia still kat Nusajaya lam 20 min dr umah..tp still ada kerja...dia minta tunggu  n cuba tahan
Ammar plak merengek xtau nak apa..last2 nak minta masuk buai..masa tu 12.00tghari
akhirnya ammar tidur..still sakit...tahan je

So untuk ilangkan sakit..mulakan masak
atleast klo apa2 jadi, makanan dah sedia untuk anak2
ayam grg berempah, tauhu sambal, sayur kucai n tauge grg
Dah siap masak ..baring2..tp still x bleh rehat..baby tendang kiri kanan..sakit n x selesa

1.30 ptg..sakit tu dah kurang skit
n sms En Amy gtau sakit dah kurang n jgn rsau
Layan Fb n lupakan sakit.
Pukul 4ptg En Amy balik...ajak pegi klinik ..then tangguhkan sejam ..sbb nak kluar skali hantar anak2 mgaji. Lepas hantar anak2 mengaji..terus pg klinik Abreza n scan
di sini doc merumuskan..cececeh

Keadaan baby semua ok......bila diukur n di lihat berat..
Doc gtau my baby besar untuk usia kandungan 7 bulan..
hushhhh..ngeri
selalunya doc kata..7 bln kandungan, baby lam 900gm..but my baby dah cecah 1.3++kg
amat rsau..patutla berat naik mendadak gila ...n tnya doc klo smpi bersalin control n diet boleh x cegah baby over 4kg
Doc senyum n geleng...diet pon xkan membantu..hukhuk
N doc cite patient dia yg baru bersalin anknya 5++kg..akhirnya kna operate ..sbb x bleh kuar..
aduhaiiii..takutnya. Doc gtau gerakan baby yg sgt aktif pon leh wat kita rse sakit..
 bila berfikir positif...ade jugak baby kecik yg kena operate sbb x bleh kuar...so apapon berdoa kepada Allah untuk yang terbaik..amin


Ade tak yg pernah mengalami situasi camni?



4 comments on "Risau pon ada...besarkah dia bila cukup masanya nanti??"

♥♥azatiesayang ♥♥ on October 4, 2011 at 11:17 PM said...

Salam Kemma.Semoga sihat sellau dlm proses kehamilan nie yer.Besar gak baby lam perut kemma ya..anak2 yg lps2 besar gak ke?
apapon,kemma jg kesihatan & baby ok.Semoga selamat melahirkn baby yg sgt comel & cute cam kemma gakkk..

kemma on October 4, 2011 at 11:25 PM said...

wsalam k.atie.tq. hope makbul doa k,atie. Ank sy yg 1st n 2nd tu 2.9kg... Ammar 3.66kg..tu yg sy rsau kali ni..sy sendri bleh agak sure besar dr ammar..takut plak rsenya

ayu on October 5, 2011 at 10:36 AM said...

kemma, kena control juga kut makan..mmm..besar juga kan baby dalam perut tu..apa2pun, semoga dipermudahkan ye...happy for you... ammar dah 2 tahun, tak lama lagi nak dapat adik dah..best..best..danial ni, entah la bila..hehe..

lydzar on October 6, 2011 at 3:25 PM said...

akak, maybe kena kontrol juga bab makan tu. sebab apa yg mak makan, anak absorb kan. anak2 yg sebelum ni macam mana saiznya? ada lagi 2bulan utk monitor berat baby tu..insya allah, saya doakan semua berjalan dgn baik

 

©2009 da tru luv | by TNB