Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, November 21, 2011

nasi dagang ganu...feveret En amy

Selamat pagi isnin

Lama x wat entry masak2 ekk.
sblm ni mmg de amik pic..wat kuih sri muka, ketayap..tp amik pic ngn henpon ..x mnarik lsg..blur semacam,  tu yg malas nk letak kat blog
Kali ni nak share resepi nasi dagang masak untuk bekfest pagi ni..kul 8 kitaorg dh bekfest..ermm yummy...Pic ehsan dr gugel.Kamera xde En amy x bawa balik..
Kali ni 1st try guna beras wangi ..memang puas hati. Sebelum ni penah try guna beras merah/stail klate tp nasinya lembik skit. En amy x ske sbb dia mmg ske nasi dagang ganu (kaler putih).
Nasi Dagang

Nasi
1kg beras wangi (guna sakura)
2 biji pati santan
halia 2cm
bawang merah 5 ulas
halba satu sudu makan
garam gula secukup rasa
( rendam beras wangi lam 8 jam, santan sy masak sekejap letak garam n gula secukup rasa( masak sbb nk bg tahan smpi petang x bbau) mayang halia, bawang merah. Toskan beras n kukus. Kukus smpi lembut kemudian kluarkn n gaul bsama santan  beserta halia, bawang n halba.kukus semula smpi masak. 

Kari Ikan Tongkol

1 Ekor  ikan tongkol/aye
3 sudu rempah kari
3 sudu makan cili kisar( kisar bsama bawang merah n putih )
2cm lengkuas
serbuk kunyit
2cm halia
2 biji santan
cili api
7/8 keping asam keping 
4 kping nesan/gula kerek
garam
( rebus ikan tongkol asam keping, garam n 2 kpg nesan, Rempah kari, cili kisar, lengkuas, serbuk kunyit, halia blend skali. Sementara tu masak santan atas api..jgn smpi pecah minyak..bila dah nmpak masak/pekat tuang bahan yang di blend, masukkan ikan tongkol yg direbus bsama air n asam keping skali. Masukkan nesan n biarkn mendidih. masukkan cili api. sy biarkn  mendidih lama supaya kuahnya lebih pekat.

Acar 
sebatang timun
sebatang karot
kubis

( potong memanjang timun n carot, potong halus kobis, letak cuka, garam n gula secukup rasa)

Anak2 puji mse bekfest td...En Amy pon cakap pas ni x payah makan kedai dah....syok sbb kali ni menjadi..hati suke tgk somi n anak2 laju je makan..:)

0 comments:

Monday, November 21, 2011

nasi dagang ganu...feveret En amy

Posted by kemma at 9:49 AM
Selamat pagi isnin

Lama x wat entry masak2 ekk.
sblm ni mmg de amik pic..wat kuih sri muka, ketayap..tp amik pic ngn henpon ..x mnarik lsg..blur semacam,  tu yg malas nk letak kat blog
Kali ni nak share resepi nasi dagang masak untuk bekfest pagi ni..kul 8 kitaorg dh bekfest..ermm yummy...Pic ehsan dr gugel.Kamera xde En amy x bawa balik..
Kali ni 1st try guna beras wangi ..memang puas hati. Sebelum ni penah try guna beras merah/stail klate tp nasinya lembik skit. En amy x ske sbb dia mmg ske nasi dagang ganu (kaler putih).
Nasi Dagang

Nasi
1kg beras wangi (guna sakura)
2 biji pati santan
halia 2cm
bawang merah 5 ulas
halba satu sudu makan
garam gula secukup rasa
( rendam beras wangi lam 8 jam, santan sy masak sekejap letak garam n gula secukup rasa( masak sbb nk bg tahan smpi petang x bbau) mayang halia, bawang merah. Toskan beras n kukus. Kukus smpi lembut kemudian kluarkn n gaul bsama santan  beserta halia, bawang n halba.kukus semula smpi masak. 

Kari Ikan Tongkol

1 Ekor  ikan tongkol/aye
3 sudu rempah kari
3 sudu makan cili kisar( kisar bsama bawang merah n putih )
2cm lengkuas
serbuk kunyit
2cm halia
2 biji santan
cili api
7/8 keping asam keping 
4 kping nesan/gula kerek
garam
( rebus ikan tongkol asam keping, garam n 2 kpg nesan, Rempah kari, cili kisar, lengkuas, serbuk kunyit, halia blend skali. Sementara tu masak santan atas api..jgn smpi pecah minyak..bila dah nmpak masak/pekat tuang bahan yang di blend, masukkan ikan tongkol yg direbus bsama air n asam keping skali. Masukkan nesan n biarkn mendidih. masukkan cili api. sy biarkn  mendidih lama supaya kuahnya lebih pekat.

Acar 
sebatang timun
sebatang karot
kubis

( potong memanjang timun n carot, potong halus kobis, letak cuka, garam n gula secukup rasa)

Anak2 puji mse bekfest td...En Amy pon cakap pas ni x payah makan kedai dah....syok sbb kali ni menjadi..hati suke tgk somi n anak2 laju je makan..:)

0 comments on "nasi dagang ganu...feveret En amy"

 

©2009 da tru luv | by TNB