Rezeki blogging..tq 4 klik

Tuesday, July 19, 2011

buli!!!!

Cerita yang sangat mengguris hati saya hari ini

Hye sume
just nak share luahan hati di sini
pastinya blog pilihan hati..
sebab saya amat menghargai komen dan pandangan kawan blog kecik ini
tau tak..komen2 anda buat sy tersenyum dah rse diri ini bermakna..terima kasih kawan..

Ayat 1st tu cam masalah serius jew kan..
x boleh dipandang ringan oleh ibu bapa..

Sudah pasti ibu boleh kenal siapa anaknya..
tp perlu juga syak wasangka dan rasa x percaya pada anak sendiri..
kadang2 rasa percaya tu la yang buat kita kecewa bila dapat tahu anak kita x seperti depan mata...

Ini cerita hanya luahan 
luahan tentang atas apa yang dialami..
bukan senang jadi seorang ibu..
semua perlu ada dalam kepala..
dr buka mata ..sampi mata tertutup..sumenya kerana harta Allah yang x ternilai itu...
bila anak2 dah besar lain plak cabaran
dulu mse anak kecik2..bw jln2, bg makan, ajar itu ini cukup..
tp bila dah sekolah....24jam perhatian okeh...
anak br 3..kepala pon dah naik serabut...

Opsss
dah melalut panjang plak
sebenarnya ini cerita perihal anakanda kedua ADAM RAZMIN...again..:))
Walaupon dia anak saya
tp sy tetap tidak akan menyebelahi dia sehingga perkara yg sahih dan betul di ketahui..
walaupon sebenarnya perkara ini
 sering terjadi kepada ibu2 yang mempunyai anak lelaki yg tengah membesar

Saya jarang memuji anak saya di depan orang apatah lg depan dia...
KECUALI
klo hal blajar..just untuk buat dia lebih semangat coz adam jenis yg perlu dipujuk..
klo makan dah pujuk tu sume kje sek clean n clear..laju je buat..

Dia nakal..sy tahu..tp tidak ditahap melampau..nakal budak seusia dia..
tp kenakalan tu sy compare kan dengan kakaknya..
mcm x adil jugakkan...
sebab mne sme budak laki ngn ppuan
tp
saya sentiasa ingatkan n akan bg peringatan setiap kali dia lakukan kesalahan..
tapi bukan membuta tuli..ianya selalunya setimpal dengan kesalahan..
paling berat yg sy bg ialah rotan..

Panjangnya mukadimah...hehe
ceritanya begini..
Awal Julai sy dah x hantar ank2 ke sekolah..demi mnjaga kesihatan ketika di saat ini..
kalau saya sakit..siapa yang nak jaga mereka....huhu
jadi 
anak2 kesekolah naik van
sy berpesan pada kakak
sentiasa jaga adam
bagitahu mama kalau dia nakal 

Dua tiga kali 
adam mengadu kawan dalam van mengganggu n memukul...tp dia cuma cakap "jangan". Sekiranya adam membalas...???korang bleh agak apa yang akan terjadi
sy??
"ye la...adik pon sme...lenkali jgn kaco org..nek van duduk diam2" itu jawab sy..x amik pot sgt sbb pada pikiran saya budak laki sll camtu..nakal sendri x sedar..dok asik cite nakal org jew..

TAPI

Hari ni mse tengah minum petang pas balik sek agama
kakak n lisa mengadu yg ade budak tu..darjah 3 selalu kacau adam
sy mmg kenal budak tu..tp sy x kn cakap budak tu nakal klo sy x pernah nampak kenakalannya..
kakak bagitau..dia n kawanya..usik2 adam, himpit ..n pukul
sy sedih..sy pndang muka adam mse tu...siannya anak aku...siyess..tersentuh hati saya
kakak smbung lagi
budak tu letak botol air atas songkok adam..mse tu nak ke sek agama..
smpi suar adam abis basah..
pergghhhh geram siotttt..ni aku nak naik hantu ni...

"ke adam yg mula dulu"sy kerling adam
"xla mama,..adik ckp janganla..."
mmg sy ade pesan jgn bergaduh ..cakap alhamdulillah je..
owhhhh..
"mama .adik takut.."
siyes..air mata bergenang n membayangkan

Dan hari ni juga
adam bertanya ..."mama ni apa?"..tangan dia tunjuk fuck
ya ampun..hasil pembelajaran dr dlm van..
kurang ajaq betuii
kakak sampuk
"diaorag cakap b***h"
perghhh berasap telinga weii
apa yang mampu..sy cuma cakap
"jangan buat dah lepas ni..x baik tuhan marah..orang yang buat camtu org yang x baik"
adam x puas hati
"ye la tp benda ni apa"..again tunjuk tgn
"mencarut.."sy jawab..adoii pening kpala
"mencarut tu apa??"
"mencarut tu benda x elok.....mcm k***K..."itula explanation aku akhirnya..

Esok pagi pastinya ..sy akan tunggu sampai anak2 naik van...
sebelum2 ni sy cuma meneman dr jarak jauh je..
yang pastinya sy akan bg peringatan..
biarla apa orang nak kata...kerana sy tahu siapa anak saya..
bukan nak kecoh tp sy seorang ibu biasa yang inginkan anak saya jd orang yang berguna..

Sebenarnya terlalu banyak episod kebimbangan terhadap persekitaran anak2..
tp biarla sy biar ianya dalam hati..sekiranya x mampu 
pasti saya akan luahkan

Sekiranya..coretan ini mencuit rasa keibuan anda....
sy pasti kita sebagai ibu xkan membiarkan anak kita rosak sedangkan impian kita menggunung nak jadikan anak2 kita insan yang berguna...


Terima kasih kerana membaca luahan hari saya..:))


MV ni menemani sy mse tgh wat entry ini..x related..tp benar2 wat airmata saya x berhenti..




0 comments:

Tuesday, July 19, 2011

buli!!!!

Posted by kemma at 1:10 AM
Cerita yang sangat mengguris hati saya hari ini

Hye sume
just nak share luahan hati di sini
pastinya blog pilihan hati..
sebab saya amat menghargai komen dan pandangan kawan blog kecik ini
tau tak..komen2 anda buat sy tersenyum dah rse diri ini bermakna..terima kasih kawan..

Ayat 1st tu cam masalah serius jew kan..
x boleh dipandang ringan oleh ibu bapa..

Sudah pasti ibu boleh kenal siapa anaknya..
tp perlu juga syak wasangka dan rasa x percaya pada anak sendiri..
kadang2 rasa percaya tu la yang buat kita kecewa bila dapat tahu anak kita x seperti depan mata...

Ini cerita hanya luahan 
luahan tentang atas apa yang dialami..
bukan senang jadi seorang ibu..
semua perlu ada dalam kepala..
dr buka mata ..sampi mata tertutup..sumenya kerana harta Allah yang x ternilai itu...
bila anak2 dah besar lain plak cabaran
dulu mse anak kecik2..bw jln2, bg makan, ajar itu ini cukup..
tp bila dah sekolah....24jam perhatian okeh...
anak br 3..kepala pon dah naik serabut...

Opsss
dah melalut panjang plak
sebenarnya ini cerita perihal anakanda kedua ADAM RAZMIN...again..:))
Walaupon dia anak saya
tp sy tetap tidak akan menyebelahi dia sehingga perkara yg sahih dan betul di ketahui..
walaupon sebenarnya perkara ini
 sering terjadi kepada ibu2 yang mempunyai anak lelaki yg tengah membesar

Saya jarang memuji anak saya di depan orang apatah lg depan dia...
KECUALI
klo hal blajar..just untuk buat dia lebih semangat coz adam jenis yg perlu dipujuk..
klo makan dah pujuk tu sume kje sek clean n clear..laju je buat..

Dia nakal..sy tahu..tp tidak ditahap melampau..nakal budak seusia dia..
tp kenakalan tu sy compare kan dengan kakaknya..
mcm x adil jugakkan...
sebab mne sme budak laki ngn ppuan
tp
saya sentiasa ingatkan n akan bg peringatan setiap kali dia lakukan kesalahan..
tapi bukan membuta tuli..ianya selalunya setimpal dengan kesalahan..
paling berat yg sy bg ialah rotan..

Panjangnya mukadimah...hehe
ceritanya begini..
Awal Julai sy dah x hantar ank2 ke sekolah..demi mnjaga kesihatan ketika di saat ini..
kalau saya sakit..siapa yang nak jaga mereka....huhu
jadi 
anak2 kesekolah naik van
sy berpesan pada kakak
sentiasa jaga adam
bagitahu mama kalau dia nakal 

Dua tiga kali 
adam mengadu kawan dalam van mengganggu n memukul...tp dia cuma cakap "jangan". Sekiranya adam membalas...???korang bleh agak apa yang akan terjadi
sy??
"ye la...adik pon sme...lenkali jgn kaco org..nek van duduk diam2" itu jawab sy..x amik pot sgt sbb pada pikiran saya budak laki sll camtu..nakal sendri x sedar..dok asik cite nakal org jew..

TAPI

Hari ni mse tengah minum petang pas balik sek agama
kakak n lisa mengadu yg ade budak tu..darjah 3 selalu kacau adam
sy mmg kenal budak tu..tp sy x kn cakap budak tu nakal klo sy x pernah nampak kenakalannya..
kakak bagitau..dia n kawanya..usik2 adam, himpit ..n pukul
sy sedih..sy pndang muka adam mse tu...siannya anak aku...siyess..tersentuh hati saya
kakak smbung lagi
budak tu letak botol air atas songkok adam..mse tu nak ke sek agama..
smpi suar adam abis basah..
pergghhhh geram siotttt..ni aku nak naik hantu ni...

"ke adam yg mula dulu"sy kerling adam
"xla mama,..adik ckp janganla..."
mmg sy ade pesan jgn bergaduh ..cakap alhamdulillah je..
owhhhh..
"mama .adik takut.."
siyes..air mata bergenang n membayangkan

Dan hari ni juga
adam bertanya ..."mama ni apa?"..tangan dia tunjuk fuck
ya ampun..hasil pembelajaran dr dlm van..
kurang ajaq betuii
kakak sampuk
"diaorag cakap b***h"
perghhh berasap telinga weii
apa yang mampu..sy cuma cakap
"jangan buat dah lepas ni..x baik tuhan marah..orang yang buat camtu org yang x baik"
adam x puas hati
"ye la tp benda ni apa"..again tunjuk tgn
"mencarut.."sy jawab..adoii pening kpala
"mencarut tu apa??"
"mencarut tu benda x elok.....mcm k***K..."itula explanation aku akhirnya..

Esok pagi pastinya ..sy akan tunggu sampai anak2 naik van...
sebelum2 ni sy cuma meneman dr jarak jauh je..
yang pastinya sy akan bg peringatan..
biarla apa orang nak kata...kerana sy tahu siapa anak saya..
bukan nak kecoh tp sy seorang ibu biasa yang inginkan anak saya jd orang yang berguna..

Sebenarnya terlalu banyak episod kebimbangan terhadap persekitaran anak2..
tp biarla sy biar ianya dalam hati..sekiranya x mampu 
pasti saya akan luahkan

Sekiranya..coretan ini mencuit rasa keibuan anda....
sy pasti kita sebagai ibu xkan membiarkan anak kita rosak sedangkan impian kita menggunung nak jadikan anak2 kita insan yang berguna...


Terima kasih kerana membaca luahan hari saya..:))


MV ni menemani sy mse tgh wat entry ini..x related..tp benar2 wat airmata saya x berhenti..




0 comments on "buli!!!!"

 

©2009 da tru luv | by TNB