Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, September 26, 2012

WW: Donut yang lembut

Rabu dah kan..
sekejap je seminggu seminggu tu habis..
kekadang boring betul rase xtau nak wat apa..
walaupon sebenarnya tugas surirumah ni x pernah habis n xdok diam gak jadinya
tapi kekadang tu cam boring gak ngn rutin yg sama kan
so hari Isnin cam bosan lepas masak awal xtau nak wat apa ..beside ada yg order donut..
Kul 11 start menguli sekilo lebih tepung then cetak utk yg org order pastu terus wat mini donut yg cucuk2 kat lidi tu untuk makan sendiri
 
 
doh ke 3 ni utk wat mini donut

wat bulat2..ammar nak tolong sgt masa ni..sebaik boleh pujuk

hasilnye..hehe.anak2 bawa bekal pg sek agama

Resepinya
 
1kg tepung (mmg slalu wat sekg)
1 pek mauripan yeast
1 biji telur ayam
3 sudu susu pekat manis
3 sudu margerin 
secubit garam
air
gula kastor
 
Cara2 nya
(1)Tepung di gaul dulu dengan margerin sampai tepung tu jadi bertabur
(2)telur di pukul sekejap, masukkan susu kemudian masukkan mauripan kacau, masukkan air dalam 2 cawan kemudian kacau 
(3) masukkan  (2) td kedalam adunan n boleh menguli sehingga doh x lekat pada tangan
(4) boleh di cetak menggunakan acuan donut
(5) biarkan donut naik sebentar sebelum digoreng..gaul gula ketika masih panas



1 comments:

adyna said...

TAK PERNAH BUAT DONUT LAGI..MEMANG SUKA MAKAN DONUT ;)

p/s: kelonsong limas tue guna acuan kotak mancis lipat bahgian kedua2 hujung..saya pun baru pas hehehe

Wednesday, September 26, 2012

WW: Donut yang lembut

Posted by kemma at 8:00 AM
Rabu dah kan..
sekejap je seminggu seminggu tu habis..
kekadang boring betul rase xtau nak wat apa..
walaupon sebenarnya tugas surirumah ni x pernah habis n xdok diam gak jadinya
tapi kekadang tu cam boring gak ngn rutin yg sama kan
so hari Isnin cam bosan lepas masak awal xtau nak wat apa ..beside ada yg order donut..
Kul 11 start menguli sekilo lebih tepung then cetak utk yg org order pastu terus wat mini donut yg cucuk2 kat lidi tu untuk makan sendiri
 
 
doh ke 3 ni utk wat mini donut

wat bulat2..ammar nak tolong sgt masa ni..sebaik boleh pujuk

hasilnye..hehe.anak2 bawa bekal pg sek agama

Resepinya
 
1kg tepung (mmg slalu wat sekg)
1 pek mauripan yeast
1 biji telur ayam
3 sudu susu pekat manis
3 sudu margerin 
secubit garam
air
gula kastor
 
Cara2 nya
(1)Tepung di gaul dulu dengan margerin sampai tepung tu jadi bertabur
(2)telur di pukul sekejap, masukkan susu kemudian masukkan mauripan kacau, masukkan air dalam 2 cawan kemudian kacau 
(3) masukkan  (2) td kedalam adunan n boleh menguli sehingga doh x lekat pada tangan
(4) boleh di cetak menggunakan acuan donut
(5) biarkan donut naik sebentar sebelum digoreng..gaul gula ketika masih panas



1 comments on "WW: Donut yang lembut"

adyna on September 26, 2012 at 9:36 AM said...

TAK PERNAH BUAT DONUT LAGI..MEMANG SUKA MAKAN DONUT ;)

p/s: kelonsong limas tue guna acuan kotak mancis lipat bahgian kedua2 hujung..saya pun baru pas hehehe

 

©2009 da tru luv | by TNB