Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, October 24, 2012

WW:layan diri time mama masak

huhu
sadis lom ada ipad..huahua
bila nak dapat free ni...:)

klo ameer tido ammar ske pot mcm ni..santai gitu..klo si kecik tu ada..trus duk lompat atas meja..c kecik tu obses oii ngn gadget2 ni..haha

so ammar layan kat laptop
bagus jugak..kang jd cam henpon asik donload game je
geram  oii..plak ammar asik wat tepon mama mcm dia punya..

so nak masak pon lebih tenang smbil hiburkan hati karok macam2 lagu pelbagai genre termasukla nasyid...kuikui..

"ibu mithali..ibu yang sejatiii....ahaksss  kopek bawang smbil lap air mata.."

Selamat hari raya aidiladha sume.. 

Tuesday, October 23, 2012

seiras

sejak asik berphotoscap ni
hari2 rse nak edit gambo..haha
semalam terbelek pic lama
n nak share pic ammar yg seiras adam sebenarnya
tapi klo org tengok adam skung sure x caya dia seensem ammar mse kecik dulu..hehe
mak mana yang x puji anak sendiri.. :D

ada persamaan kan...abang n adik
tapi sebenarnya adam lg sweet mse ni..n over manja tau..
sampai skrang manja dia tu sebenarnya
cepat tacing n selalu la datang merengek nak peluk2..
kekadang kna marah gak huhu..mama kekadang rimas sbb ank bujang semakin beso ..huhu

Friday, October 12, 2012

bulu mata palsu

Sumpah x penah pakai
la ni tengok budak2 belasan tahun yang kje part time
or ada yg just g jenjalan siap pakai bulu mata palsu

memang comeii tp cam berat mata memandang je
hehe
tetiba cam teringin plak nak berbulu mata pelesu
haha..malu la plak
kang ada ameer renung je muka mama
tetiba plak teringat yg gajah sesame street tu..haha..apekenama gajah tu ntah

Tapi kan bila pk balik
klo nak pakai nak pegi mana???

haha..x sheshuaiiii la..


Dalam hati

Pernah x hati korang berkata kata
kepala korang dok berpk je
sedangkan korang sedang buat keje lain
pernah tak??

Itu namanya jiwa melayang ekk?
hihi
semalam x kusyuk solat asar...boleh plak rakaat kedua lepas tahiyat aku bg salam...lepas da sapu muka..tetiba ya Allah...terus bangun n solat semula
ishh teruk dah ni..
 
Dalam dilema xtau keputusan mana yang patut diambil
dan sepatutnya mengadula pada Dia
mohon petunjuk sekiranya antara kekeliruan tu 
akan ada satu pilihan..

So hari ni
decide atur satu satu
if memang dah rezeki Allah akan tunjukkan
if bukan rezeki kita redha n usahakan yang lain..

Moga ditemukan kebaikan dan keberkatan
salam jumaat semua

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

mudah dan sedap...cubala..

Semalam masak puri lagi
sememangnya anak2 aku suke makan puri..n tosei blum blajo lagi..hehe
selain simple..siyes terangkat klo makan ngan kari pekat or sambal tumis
now br la aku tau nape most all indian ske makan puri 
sebab senang disediakan n sedap


Korang tau x puri tu apa?
ada yang x penah makan kan..
puri macam capati tapi versi goreng
kira capati di bakar cam roti canai tapi puri di goreng
makan gitu je pon sedap tau

Uli pon senang n jap je..x payah nak teruk2 uli cam nak wat roti canai
seram woo klo ingat mse uli tepung nak wat roti canai...haha hasilnya sekali tu je aku wat
rela aku beli instant roti canai..balik masak kuah je..hahaha

So skarang puri@puree ni dah jadi menu pilihan utk bekfes , lunch, minum petang or diner kitaorang
siyes pas ni tepung atta kompem sentiasa dalam senarai bl barang dapur
selalunya bila nak makan puri aku baru buat kuah karinya..memandangkan xde masak kari untk makan nasi kan..so aku just wat kari kentang n karot je..



ammar repeat makan...buatnya untuk makan petang..skali dinner pon bedai yang ni je
ini la puree...mse goreng tu mmg naik kembung  n bila makan masa panas2..usss sedap amat..pejam2 mata ok..
Nanti klo ada masa korang cuba try...daa

Tuesday, October 9, 2012

keletah abang ammar

cam dah lama je xshare cite tentang abang ammar kan..hehe
skung ni mulut dia dah macam bertih goreng
potpetpotpet
susah nak berenti
ada je yang dia bebelkan
kekadang tergelak sendiri mama
yang paling best tgk dia main ngn ameer..mengekek ketawa c ameer tu

korang lom tau kan???
dia adalah boboiboy
jadi boboiboy mesti ada kawan diakan
selamba je dia namakan ameer..gopal
mentang2 la kawan tu kelabu sikit..
selalunya dia akan panggil "adik...adik gopal"
jiran2 pon dah tau da..diaorg tergelak dengar ammar panggil adik dia cam tu..
mama jadi yaya
abah jadi tok aba
bila kitaorang cakap dia jadi ochobot(betul ke eja ni ntah) x nak plak..dia kata abang adam tu adudu..haha
semua karekter boboiboy dia bedal 
sesuka hati je tau dia tu..kekadang abis sume orang dia panggil gemuk
abis ngn jiran2 skali kena..x kirala kurus ke montel..dia je la yg kurus

Tadi dia ada cite semalam dia mimpi
sebab tu dia menangis..
so mama tanya la mimpi apa
dia cakap mimpi mama tinggal dia ngn abah ..mama bawa ameer je..
haha
comeiii sangat dengar dia bercerita..ngn terbeliak beliak mata ngn penggayaan dia..
haha...mama gelak je layan

Perkara yang dia pesan sebelum tido ialah
"esok mama masak ayam ehh"
wajib tau dia ingatkan..nk kata makan sgt mcm x jugakla
tapi dia jenis pemakan jugakla..jenis xmemilih
selalunya apa yang kita makan dia akan minta nak rasa sikit

Now dia da x pakai diapers dah 
malam pon x pakai
sebelum tido kencing dlu n dalam pukul 6 mama akan kejut bangun kencing
so far ok sangat

Tahun depan ammar dah masuk 4 tahun
mama decide hantar Tadika Kemas je sebab dekat ngn umah..biar dia sesuaikan diri dlu
baca ABC da lancar..nak nulis tu cam ssah sikit..1-10 pon da lancar
cma bila di ajar menulis dia cam xberapa nak sangat
Lagi satu
kna train dia basuh berak sendiri..selama ini mama yg dok cuci
harap2 dia akan dapat sesuaikan diri coz dia agak manja..

Bila dia 5 tahun baru nak hantar dia kat Little caliph or smart readers..dekat gak dengan umah
itupon klo kitaorang stay sini lagi
mayb akan pindah rumah 
apapon kita hanya merancang...Allah yang tentukan


dah besar kan saya..:)

sarapan apa pilihan hati?

Dok negara aman seperti negara kita ni
macam2 boleh telan dengan senang hati..
menu sarapan yang best selalunya
nasi lemak,roti canai,teh tarik
ishhhh sedapnya minum teh tarik panas
lama dah x minum air manis..hukhuk

seminggu lepas 
kami semua kecuali en amy (dia x minat)
addict bedal roti bakar letak garlic butter 
makan plak ngn mushroom sup..adooaiii 
teringin balik bila typing ni..huhu

Roti ni jenis roti menggali..lupa plak nak amik pic tu hari
dia sketul beso ...so klo nak makan kna potong
kitaorang beli kat tesco ..harga sebiji rm 1.20
korang tau berapa kitaorang bedal beli?
5 biji ok..hari2 ngadap garlic bread siang malam..haha
sampai abis garlic butter tu la..haha

Roti tu lembut sesangat ...klo cicah kari or pengat durian memang terangkat
x pon cicah sup merah gearbox..adoiii x tahan
nanti nak pg beli lagi la...x pasti kat giant n carrefour ade tak roti camtu
umah aku lg dekat ngn giant n carefour berbanding tesco..
so  kna survey ni..

terliur la plak...huhu
tapi x bleh beli selalu la roti ni...karbo kne kurangkan..aku la tu..korang xpe
hukhuk..sume  benda sedap ..nape la kna kurangkan makan..huhu

p/s: ker ade pk aku ni diabetis..nope ..alhamdulillah setakat ni sume ok..
sje je diet karbo..amik protein je lebih
tapi selalu jugak tersasar bila jumpa roti cenggini..huhu

Friday, October 5, 2012

Ameer genap 10 bulan

Hari ni ameer da genap 10 bulan
lg 2 bulan cukup setahun...jap je kan
yang pastinya ameer membesar dengan sihat n semakin bijak sekarang
mudah mudahan susu sentiasa banyak untuk Ameer..insya allah

Skung ameer sangat la aktif
memanjat tu mmg feveretla
risau jadinya
mmg x akan tinggal dia sorang lama2
da berdiri n boleh lepas tangan dengan masa yang agak lama..belum melangkah lagi
gigi belum tumbuh sebatang pon...x kesah sangat sbb history his siblings pon mmg jenis gg tumbuh lewat skit
mulut pon sangat la ramah
dulu jiran2 cakap ameer sangat susah nak senyum n x friendly
now ..layankan ye bebel si ameer ni..
bersembur air liur..siap buat buih2 bagi basah baju..hehe
da pandai babai
da pandai tepuk tangan
suh kiss dia akan kiss
yg paling x tahan klo abah dia balik ..konpem dia pon kehulu kehilir merangkak ikut abah selagi abah x dukung
..siyesss manja dengan abah

dia pandai turun sendiri tau..risau sgt..naik jap je..pastu turun

terkejut sgt mse ni..2nd time dia pnjat katil...turun x pandai

sogok ngn menan time nak solat

aktiviti rutin..kemas rak baju kakak time mama tidurkan abg ammar..hishh geram ngn budak ni

Thursday, October 4, 2012

ouchhh..sakit perut memulas

Dari pagi semalam aku menahan perut yang memulas x tentu fasal
nak muntah ada..tp nak membuang tu xde la plak
rsenya cam angin tu bergulung lam perut
nak kata x makan tipu sangatla kan

Bila nak muntah je..mula la aku terpk macam2..
tapi mustahil lah...:D mustahil pon risau jugak ye..hehe
membawa ke tghari pon x ok..perut tgh sakit..layan kan juga anak2..
tapi dalam pada tu pk jugak..klo la sakit perut ni teruk..kna plak admit..
mcm mana ngn anak2..huhu
besala jadi mak2 ni..bila sakit sikit da risau da pasal hal anak2...sedangkan sakit perut je tu.

Lam kul 6 pegi amik En amy kat BBU..
n anak2 nak makan roti canai..so singgah mamak jap..
en amy pelik aku xmo makan ..tosei pon aku xmo
lastly aku just order susu halia panas..kat umah aku  da bantai air suam n halia yg aku ketuk2..
hope sangat berhasil sbb aku da x tahan ngn perut yang memulas..

Sampai entry ni di type pon 
perut stil ada rse sengal..tp da kurang sbb da membuang
tetiba je rse cam sumthing...
pg check...rupanya miss p datang weiii
ni bulan ke2 lepas bersalin ameer...
lega cekk
tp siyes  tak pernah lagi sakit perut camni klo nak P
aku mmg x pernah senggugut
agaknya senggugut camni ke???


ni tgh sapu minyak panas...huhu xde mood nak masak..loya n lemah...adoii
tp kna masak gak..simple je rini utk anak2

tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima

Ekceli semalam 
aku kuar dgn anak2 je pg pasar...selalu je camtu..tp klo en amy ada aku tinggal ameer or hangkut sume skali termasuk la laki...haha..5 min je kipmart dr umah aku tu..dekat je..
semalam en amy xde..dia o/s ke Kl
 
mse pg beli kek ammar n bahan2 nak masak
time aku nak masukkan barang lam bonet
tetiba ada sorang makcik ni datang kat aku
minta tolong bagi duit sbb dia xde duit nak makan or bl barang dapur..
serba salah aku..
teringat plak majalah tiga punya liputan tentang pengemis..
terus aku geleng kepala n minta maaf..dia muram n berlalu
now smpi sekarang aku rse bersalah
apa la salahnya aku hulur sepuluh hinggit  ke..
klo dia tipu itu antara dia dengan Allah
huhu
dr smlm aku asik terpk
kesiannya dia..ntah2 ank2 dia tgh kelaparan..
menunggu dia balik bawa makanan..
bila terpandang muka ammar n ameer yg tido kat sebelah ni lagi la rse sedih
maafkan aku..hukhuk
semoga ada yang membantu dia..


Wednesday, October 3, 2012

WW:simple tapi hepi

Semalam celebrate besday ammar
ala kira makan malam la ni..
simple2 je
petangnya pg beli bahan2 nak masak n beli kek
kek boboiboy ada, kek upin ipin ada....last2 nak juga kek kereta yg ada pokok kelapa tu..
cam tahun lepas punya kek
seketui kereta atas kek
apa2 je la ammar..
lg pon ok juga ..x mahai sgt..kihkih

share pic je la

ske pic ni..alolo masing2 ngn gaya tersendiri..gaya abang adam yg paling sempoi..haha

menu dinner: mihun singapore, ayam grg tepung n fries

da x payah nak atur sgt..dia da pandai juga nyanyi lagu besday utk diri sendiri
pic besday ammar mse tahun lepas..2 years..mse tu blom jadi abang lagi..


bila dapat buat ank hepi rse macam bahagia sangat
mama xde harta sayang...Allah bagi kamu sebagai harta mama ..Allah bagi bukan satu..tapi Allah bagi mama empat orang anak..sebab Allah itu maha mengetahui dan Dia yang menentukan ..
 Anak2 la harta yang perlu mama jaga didunia  sebagai bekalan untuk akhirat juga..
Biarpun mama abah x kaya tapi kami tetap akan berusaha memberikan yang terbaik untuk kamu  semua..
Semoga Allah memudahkan segalanya..amin

Tuesday, October 2, 2012

Selamat Harijadi ke 3 sayang Ammar Mierza

Hari ini genap 3 tahun mama lahirkan Ammar
Ammar mama sangat keletah, segak, bijak
semoga anak mama jadi anak yang soleh...cemerlang didunia dan akhirat
 Malam ni Insya'allah kita celebrate ye sayang
Celebrate ngn ur sibling je...

ensem mama nak wat peace tp x jadi...mama sayang ammar


Monday, October 1, 2012

Selamat Datang Oktober

Dan dan ingat drama miss octopus kat TV3 tu kannn..
nama oktober panggil ber..kihkih

Da di bulan Oktober kita
2 bulan lagi dah ujung tahun...oh..masa yg berlalu tu terlalu pantas sampai tahun2 yg silih berganti tu tak terasa beside goals tahun2 lepas pon lom capai..cettt..


Starting wif my chomeiii nephew ari ni berangkat ke Cairo 
amik dentistry
Najwa ni anak kedua kak long ...last  weeks anak sulung kaklong  c Miera da konvo kat USM ..kira da selamat da sorang 
Now kak long. abg long n my mom otw hantar najwa ke KLIA  
sob sob terasa hiba macam nk berjauhan dengan anak sendiri
walaupon kitaorg sll raya je jumpa but terasa sangat saat2 nak berpisah ngn dia ni..
Anyway semoga Wa berjaya lam study n yg penting jaga diri baik2..
comei kan dia...aku pon banyak jaga dia time cuti sekolah.....sangat comeiiii

anak sedara ku yg da beso  dah sme beso dah kita ye..hehe


Oktober juga bulan istimewa dalam family kecik kami
my ensom boy yang lahir 2 oktober 2009
My Ammar Mierza..
will turn to 3 years old tomorrow
he wish nak cake kereta..tp cam x sempat nak order....
so mayb jugak just bl kek angry bird yg dia pon cakap ok klo xde kek kereta..
budak2 skung kan kecik2 pon da andai..


Sampai sini dulu
esok sambung cerita baru klo rajin..:)

Wednesday, October 24, 2012

WW:layan diri time mama masak

Posted by kemma at 11:37 AM 0 comments
huhu
sadis lom ada ipad..huahua
bila nak dapat free ni...:)

klo ameer tido ammar ske pot mcm ni..santai gitu..klo si kecik tu ada..trus duk lompat atas meja..c kecik tu obses oii ngn gadget2 ni..haha

so ammar layan kat laptop
bagus jugak..kang jd cam henpon asik donload game je
geram  oii..plak ammar asik wat tepon mama mcm dia punya..

so nak masak pon lebih tenang smbil hiburkan hati karok macam2 lagu pelbagai genre termasukla nasyid...kuikui..

"ibu mithali..ibu yang sejatiii....ahaksss  kopek bawang smbil lap air mata.."

Selamat hari raya aidiladha sume.. 

Tuesday, October 23, 2012

seiras

Posted by kemma at 7:20 AM 0 comments
sejak asik berphotoscap ni
hari2 rse nak edit gambo..haha
semalam terbelek pic lama
n nak share pic ammar yg seiras adam sebenarnya
tapi klo org tengok adam skung sure x caya dia seensem ammar mse kecik dulu..hehe
mak mana yang x puji anak sendiri.. :D

ada persamaan kan...abang n adik
tapi sebenarnya adam lg sweet mse ni..n over manja tau..
sampai skrang manja dia tu sebenarnya
cepat tacing n selalu la datang merengek nak peluk2..
kekadang kna marah gak huhu..mama kekadang rimas sbb ank bujang semakin beso ..huhu

Friday, October 12, 2012

bulu mata palsu

Posted by kemma at 10:00 AM 2 comments
Sumpah x penah pakai
la ni tengok budak2 belasan tahun yang kje part time
or ada yg just g jenjalan siap pakai bulu mata palsu

memang comeii tp cam berat mata memandang je
hehe
tetiba cam teringin plak nak berbulu mata pelesu
haha..malu la plak
kang ada ameer renung je muka mama
tetiba plak teringat yg gajah sesame street tu..haha..apekenama gajah tu ntah

Tapi kan bila pk balik
klo nak pakai nak pegi mana???

haha..x sheshuaiiii la..


Dalam hati

Posted by kemma at 8:33 AM 0 comments
Pernah x hati korang berkata kata
kepala korang dok berpk je
sedangkan korang sedang buat keje lain
pernah tak??

Itu namanya jiwa melayang ekk?
hihi
semalam x kusyuk solat asar...boleh plak rakaat kedua lepas tahiyat aku bg salam...lepas da sapu muka..tetiba ya Allah...terus bangun n solat semula
ishh teruk dah ni..
 
Dalam dilema xtau keputusan mana yang patut diambil
dan sepatutnya mengadula pada Dia
mohon petunjuk sekiranya antara kekeliruan tu 
akan ada satu pilihan..

So hari ni
decide atur satu satu
if memang dah rezeki Allah akan tunjukkan
if bukan rezeki kita redha n usahakan yang lain..

Moga ditemukan kebaikan dan keberkatan
salam jumaat semua

Thursday, October 11, 2012

khasiat halia...lega perut

Posted by kemma at 4:38 PM 0 comments
Just nak share petua khasiat halia

tapi masa lam pantang mmg halia yg aku makan banyak
sedap la plak ..huhu

Since kejadian sakit perut memulas yg telah aku entrykan hari tu
aku da start amalkan amik air halia pagi n malam
just untuk keluarkan angin dalam badan

Dulu mse aku kje
ade sorang unty cina ni tegur aku
dia cakap 
cuba u amalkan minum air halia suam2...badan u ada angin
klo u amalkan badan u cantik nanti
u x le gemuk sangat
hakhak..part x gemuk sangat tu yg x tahan tu...
camni leh kata x gemuk sgt ye unty..
tapi mse tu aku malas..

Now 
aku da start amalkan
pendek kata..badan rasa ringan n lega
selain halia tu di ketuk letak lam air panas..or didihkan air dan halia
aku juga ubah sikit..minum ngn susu
susu yg masih suam tu aku masukkan halia yg diketuk
sangat lega lepas minum

ni antara khasiat halia

Dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. 

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. 

Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. 


Klo diamalkan boleh turunkan kadar kolestrol lam badan 


Bagus juga guna yang semulajadi berbanding ubat ubatan..
apa yg ada kat umah/dapur tu if ada kebaikan bolehla manfaatkan..x gitu..hehe
 

mudah dan sedap...cubala..

Posted by kemma at 12:57 PM 0 comments
Semalam masak puri lagi
sememangnya anak2 aku suke makan puri..n tosei blum blajo lagi..hehe
selain simple..siyes terangkat klo makan ngan kari pekat or sambal tumis
now br la aku tau nape most all indian ske makan puri 
sebab senang disediakan n sedap


Korang tau x puri tu apa?
ada yang x penah makan kan..
puri macam capati tapi versi goreng
kira capati di bakar cam roti canai tapi puri di goreng
makan gitu je pon sedap tau

Uli pon senang n jap je..x payah nak teruk2 uli cam nak wat roti canai
seram woo klo ingat mse uli tepung nak wat roti canai...haha hasilnya sekali tu je aku wat
rela aku beli instant roti canai..balik masak kuah je..hahaha

So skarang puri@puree ni dah jadi menu pilihan utk bekfes , lunch, minum petang or diner kitaorang
siyes pas ni tepung atta kompem sentiasa dalam senarai bl barang dapur
selalunya bila nak makan puri aku baru buat kuah karinya..memandangkan xde masak kari untk makan nasi kan..so aku just wat kari kentang n karot je..



ammar repeat makan...buatnya untuk makan petang..skali dinner pon bedai yang ni je
ini la puree...mse goreng tu mmg naik kembung  n bila makan masa panas2..usss sedap amat..pejam2 mata ok..
Nanti klo ada masa korang cuba try...daa

Tuesday, October 9, 2012

keletah abang ammar

Posted by kemma at 10:30 AM 0 comments
cam dah lama je xshare cite tentang abang ammar kan..hehe
skung ni mulut dia dah macam bertih goreng
potpetpotpet
susah nak berenti
ada je yang dia bebelkan
kekadang tergelak sendiri mama
yang paling best tgk dia main ngn ameer..mengekek ketawa c ameer tu

korang lom tau kan???
dia adalah boboiboy
jadi boboiboy mesti ada kawan diakan
selamba je dia namakan ameer..gopal
mentang2 la kawan tu kelabu sikit..
selalunya dia akan panggil "adik...adik gopal"
jiran2 pon dah tau da..diaorg tergelak dengar ammar panggil adik dia cam tu..
mama jadi yaya
abah jadi tok aba
bila kitaorang cakap dia jadi ochobot(betul ke eja ni ntah) x nak plak..dia kata abang adam tu adudu..haha
semua karekter boboiboy dia bedal 
sesuka hati je tau dia tu..kekadang abis sume orang dia panggil gemuk
abis ngn jiran2 skali kena..x kirala kurus ke montel..dia je la yg kurus

Tadi dia ada cite semalam dia mimpi
sebab tu dia menangis..
so mama tanya la mimpi apa
dia cakap mimpi mama tinggal dia ngn abah ..mama bawa ameer je..
haha
comeiii sangat dengar dia bercerita..ngn terbeliak beliak mata ngn penggayaan dia..
haha...mama gelak je layan

Perkara yang dia pesan sebelum tido ialah
"esok mama masak ayam ehh"
wajib tau dia ingatkan..nk kata makan sgt mcm x jugakla
tapi dia jenis pemakan jugakla..jenis xmemilih
selalunya apa yang kita makan dia akan minta nak rasa sikit

Now dia da x pakai diapers dah 
malam pon x pakai
sebelum tido kencing dlu n dalam pukul 6 mama akan kejut bangun kencing
so far ok sangat

Tahun depan ammar dah masuk 4 tahun
mama decide hantar Tadika Kemas je sebab dekat ngn umah..biar dia sesuaikan diri dlu
baca ABC da lancar..nak nulis tu cam ssah sikit..1-10 pon da lancar
cma bila di ajar menulis dia cam xberapa nak sangat
Lagi satu
kna train dia basuh berak sendiri..selama ini mama yg dok cuci
harap2 dia akan dapat sesuaikan diri coz dia agak manja..

Bila dia 5 tahun baru nak hantar dia kat Little caliph or smart readers..dekat gak dengan umah
itupon klo kitaorang stay sini lagi
mayb akan pindah rumah 
apapon kita hanya merancang...Allah yang tentukan


dah besar kan saya..:)

sarapan apa pilihan hati?

Posted by kemma at 8:00 AM 0 comments
Dok negara aman seperti negara kita ni
macam2 boleh telan dengan senang hati..
menu sarapan yang best selalunya
nasi lemak,roti canai,teh tarik
ishhhh sedapnya minum teh tarik panas
lama dah x minum air manis..hukhuk

seminggu lepas 
kami semua kecuali en amy (dia x minat)
addict bedal roti bakar letak garlic butter 
makan plak ngn mushroom sup..adooaiii 
teringin balik bila typing ni..huhu

Roti ni jenis roti menggali..lupa plak nak amik pic tu hari
dia sketul beso ...so klo nak makan kna potong
kitaorang beli kat tesco ..harga sebiji rm 1.20
korang tau berapa kitaorang bedal beli?
5 biji ok..hari2 ngadap garlic bread siang malam..haha
sampai abis garlic butter tu la..haha

Roti tu lembut sesangat ...klo cicah kari or pengat durian memang terangkat
x pon cicah sup merah gearbox..adoiii x tahan
nanti nak pg beli lagi la...x pasti kat giant n carrefour ade tak roti camtu
umah aku lg dekat ngn giant n carefour berbanding tesco..
so  kna survey ni..

terliur la plak...huhu
tapi x bleh beli selalu la roti ni...karbo kne kurangkan..aku la tu..korang xpe
hukhuk..sume  benda sedap ..nape la kna kurangkan makan..huhu

p/s: ker ade pk aku ni diabetis..nope ..alhamdulillah setakat ni sume ok..
sje je diet karbo..amik protein je lebih
tapi selalu jugak tersasar bila jumpa roti cenggini..huhu

Friday, October 5, 2012

Ameer genap 10 bulan

Posted by kemma at 8:30 AM 1 comments
Hari ni ameer da genap 10 bulan
lg 2 bulan cukup setahun...jap je kan
yang pastinya ameer membesar dengan sihat n semakin bijak sekarang
mudah mudahan susu sentiasa banyak untuk Ameer..insya allah

Skung ameer sangat la aktif
memanjat tu mmg feveretla
risau jadinya
mmg x akan tinggal dia sorang lama2
da berdiri n boleh lepas tangan dengan masa yang agak lama..belum melangkah lagi
gigi belum tumbuh sebatang pon...x kesah sangat sbb history his siblings pon mmg jenis gg tumbuh lewat skit
mulut pon sangat la ramah
dulu jiran2 cakap ameer sangat susah nak senyum n x friendly
now ..layankan ye bebel si ameer ni..
bersembur air liur..siap buat buih2 bagi basah baju..hehe
da pandai babai
da pandai tepuk tangan
suh kiss dia akan kiss
yg paling x tahan klo abah dia balik ..konpem dia pon kehulu kehilir merangkak ikut abah selagi abah x dukung
..siyesss manja dengan abah

dia pandai turun sendiri tau..risau sgt..naik jap je..pastu turun

terkejut sgt mse ni..2nd time dia pnjat katil...turun x pandai

sogok ngn menan time nak solat

aktiviti rutin..kemas rak baju kakak time mama tidurkan abg ammar..hishh geram ngn budak ni

Thursday, October 4, 2012

ouchhh..sakit perut memulas

Posted by kemma at 11:12 AM 0 comments
Dari pagi semalam aku menahan perut yang memulas x tentu fasal
nak muntah ada..tp nak membuang tu xde la plak
rsenya cam angin tu bergulung lam perut
nak kata x makan tipu sangatla kan

Bila nak muntah je..mula la aku terpk macam2..
tapi mustahil lah...:D mustahil pon risau jugak ye..hehe
membawa ke tghari pon x ok..perut tgh sakit..layan kan juga anak2..
tapi dalam pada tu pk jugak..klo la sakit perut ni teruk..kna plak admit..
mcm mana ngn anak2..huhu
besala jadi mak2 ni..bila sakit sikit da risau da pasal hal anak2...sedangkan sakit perut je tu.

Lam kul 6 pegi amik En amy kat BBU..
n anak2 nak makan roti canai..so singgah mamak jap..
en amy pelik aku xmo makan ..tosei pon aku xmo
lastly aku just order susu halia panas..kat umah aku  da bantai air suam n halia yg aku ketuk2..
hope sangat berhasil sbb aku da x tahan ngn perut yang memulas..

Sampai entry ni di type pon 
perut stil ada rse sengal..tp da kurang sbb da membuang
tetiba je rse cam sumthing...
pg check...rupanya miss p datang weiii
ni bulan ke2 lepas bersalin ameer...
lega cekk
tp siyes  tak pernah lagi sakit perut camni klo nak P
aku mmg x pernah senggugut
agaknya senggugut camni ke???


ni tgh sapu minyak panas...huhu xde mood nak masak..loya n lemah...adoii
tp kna masak gak..simple je rini utk anak2

tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima

Posted by kemma at 8:30 AM 0 comments
Ekceli semalam 
aku kuar dgn anak2 je pg pasar...selalu je camtu..tp klo en amy ada aku tinggal ameer or hangkut sume skali termasuk la laki...haha..5 min je kipmart dr umah aku tu..dekat je..
semalam en amy xde..dia o/s ke Kl
 
mse pg beli kek ammar n bahan2 nak masak
time aku nak masukkan barang lam bonet
tetiba ada sorang makcik ni datang kat aku
minta tolong bagi duit sbb dia xde duit nak makan or bl barang dapur..
serba salah aku..
teringat plak majalah tiga punya liputan tentang pengemis..
terus aku geleng kepala n minta maaf..dia muram n berlalu
now smpi sekarang aku rse bersalah
apa la salahnya aku hulur sepuluh hinggit  ke..
klo dia tipu itu antara dia dengan Allah
huhu
dr smlm aku asik terpk
kesiannya dia..ntah2 ank2 dia tgh kelaparan..
menunggu dia balik bawa makanan..
bila terpandang muka ammar n ameer yg tido kat sebelah ni lagi la rse sedih
maafkan aku..hukhuk
semoga ada yang membantu dia..


Wednesday, October 3, 2012

WW:simple tapi hepi

Posted by kemma at 7:37 AM 1 comments
Semalam celebrate besday ammar
ala kira makan malam la ni..
simple2 je
petangnya pg beli bahan2 nak masak n beli kek
kek boboiboy ada, kek upin ipin ada....last2 nak juga kek kereta yg ada pokok kelapa tu..
cam tahun lepas punya kek
seketui kereta atas kek
apa2 je la ammar..
lg pon ok juga ..x mahai sgt..kihkih

share pic je la

ske pic ni..alolo masing2 ngn gaya tersendiri..gaya abang adam yg paling sempoi..haha

menu dinner: mihun singapore, ayam grg tepung n fries

da x payah nak atur sgt..dia da pandai juga nyanyi lagu besday utk diri sendiri
pic besday ammar mse tahun lepas..2 years..mse tu blom jadi abang lagi..


bila dapat buat ank hepi rse macam bahagia sangat
mama xde harta sayang...Allah bagi kamu sebagai harta mama ..Allah bagi bukan satu..tapi Allah bagi mama empat orang anak..sebab Allah itu maha mengetahui dan Dia yang menentukan ..
 Anak2 la harta yang perlu mama jaga didunia  sebagai bekalan untuk akhirat juga..
Biarpun mama abah x kaya tapi kami tetap akan berusaha memberikan yang terbaik untuk kamu  semua..
Semoga Allah memudahkan segalanya..amin

Tuesday, October 2, 2012

Selamat Harijadi ke 3 sayang Ammar Mierza

Posted by kemma at 7:35 AM 1 comments
Hari ini genap 3 tahun mama lahirkan Ammar
Ammar mama sangat keletah, segak, bijak
semoga anak mama jadi anak yang soleh...cemerlang didunia dan akhirat
 Malam ni Insya'allah kita celebrate ye sayang
Celebrate ngn ur sibling je...

ensem mama nak wat peace tp x jadi...mama sayang ammar


Monday, October 1, 2012

Selamat Datang Oktober

Posted by kemma at 8:36 AM 0 comments
Dan dan ingat drama miss octopus kat TV3 tu kannn..
nama oktober panggil ber..kihkih

Da di bulan Oktober kita
2 bulan lagi dah ujung tahun...oh..masa yg berlalu tu terlalu pantas sampai tahun2 yg silih berganti tu tak terasa beside goals tahun2 lepas pon lom capai..cettt..


Starting wif my chomeiii nephew ari ni berangkat ke Cairo 
amik dentistry
Najwa ni anak kedua kak long ...last  weeks anak sulung kaklong  c Miera da konvo kat USM ..kira da selamat da sorang 
Now kak long. abg long n my mom otw hantar najwa ke KLIA  
sob sob terasa hiba macam nk berjauhan dengan anak sendiri
walaupon kitaorg sll raya je jumpa but terasa sangat saat2 nak berpisah ngn dia ni..
Anyway semoga Wa berjaya lam study n yg penting jaga diri baik2..
comei kan dia...aku pon banyak jaga dia time cuti sekolah.....sangat comeiiii

anak sedara ku yg da beso  dah sme beso dah kita ye..hehe


Oktober juga bulan istimewa dalam family kecik kami
my ensom boy yang lahir 2 oktober 2009
My Ammar Mierza..
will turn to 3 years old tomorrow
he wish nak cake kereta..tp cam x sempat nak order....
so mayb jugak just bl kek angry bird yg dia pon cakap ok klo xde kek kereta..
budak2 skung kan kecik2 pon da andai..


Sampai sini dulu
esok sambung cerita baru klo rajin..:)

 

©2009 da tru luv | by TNB