Rezeki blogging..tq 4 klik

Saturday, March 31, 2012

mood libang libu

Alhamdulillah diatas umur yang masih ada, rezeki dan kebahagian yang Allah kurniakan
Alfatihah untuk arwah ayah...n doa yang x putus untuk ibu tersayang..smoga Allah lindungi mak, panjangkan usia mak dan berikan kesihatan yang baik

Pagi ini masih dengan mood malam tadi...
Sedih...rasa terluka degan sikap anak dara ku yang sebenarnya masih kecil..
lately ni..mama dan kakak x berapa sebulu..asik nak fight je..
n kakak selalu buat x dengar apa mama cakap
mendiamkan diri..merajuk..cakap kasar..
Mama pulak hot bila kakak macamtu...sama2 keras abah cakap..
Tapi jauh disudut hati mama..mama sangat sedih mengenangkan kakak
mama xnak kakak jauh dari mama
mama takut bila kakak dewasa..kakak akan jauh dari mama
mama janji cuba baiki kelemahan mama
semalam mama mengadu dengan abah sikap kakak
Abah cakap..mama kena faham,..sbb anak2 mama sedang membesar..sedikit demi sedikit mula berperasaan macam2..abah suruh mama beralah n fahami anak2...mama sayang abah..abah amat memahami n soft spoken.....

Apapon yan terjadi mama sayang ank2 mama lebih dari segala apa yang ada
mungkin cara mama yang tidak menzahirkan kasih sayang mama
mama nak sangat treat anak2 mama macam bestfriend...mama akan cuba

anak2 ku...

Thursday, March 29, 2012

bila da musim..bukan kuih je polkadots



if ada yang minat boleh ke SINI

mau tido suda...rse cam dah x larat da tegakkan kepala ni..sakit kepala juga

Wednesday, March 28, 2012

Memasak itu 1 terapi ll sagu bronok

Sama seperti semalam autopublish gak
Hari ni pepagi lagi aku da kuar umah ngn En Amy bersama putera2 kecil ku..ceewah cam ayat novel gitu
hakhak..gelak sensorang

 Kakak n adik kuar ke sekolah..kitaorang pon terus gerak
Semoga rezeki anak2 dilimpahkan...amin
Insya'allah akan mula meniaga on9 semula
En Amy da bg greenlight
Alhamdulillah terima kasih sayang..
terima kasih kerana memahami...terima kasih kerana ada untuk setiap masa 
romantis tak???...jangan geli geleman ye...jom layan resepi

Doakan rezeki kami sekeluarga murah ye..tq

Nak share resepi mudah...
nak kata minat sgt ngn kuih ni tu xla..
tapi sedap jugakla sbb jarang makan kuih ni...
lebihan sagu pon dah ada..so apa lagi..klentang klentung

Teramat senang...sesape pon boleh buat punyalah


Sagu Bronok/Kuih Sagu



Bahan yang di perlukan

 1 cawan sagu
beberapa titik pewarna merah/ sirap ros
3 cawan air
1 cawan gula
kelapa parut putih sahaja
secubit garam

Cara2
Panaskan 3 cawan air sampai mendidih
Masukkan sagu, pewarna...kacau sepanjang diatas api..guna api kecil je
kebarangkalian nak hangus tu mmg ada klo api besar n x kacau..
bila semua putih2 kat sagu da ilang...kira sume dah kembang
masukkan gula n kacau biar sebati
then agak2 dah sebati boleh tuangkan ke loyang n sejukkan..
Bila dah sejuk..potong n gaul dengan kelapa yg diletakkan sedikit garam..



Kuih orang kampung....teringat time kecik2 mse bulan puasa...
sedekah kat jiran2..
rindu mak....rindu kampung..huhu

Tuesday, March 27, 2012

Memasak itu 1 terapi ll Foldover ala2 KFC

Selamat pagi semua

Just nak share resepi yang mudah dan senang
tapi memang sedap dan berkhasiat..hehe
Korang selalu x makan foldover kat KFC tu..
tu memang feveret aku
sekarang x payah nak beli kat KFC lagi ...save buat sendiri

Bahan2 boleh beli kat giant or mana2 pasaraya berhampiran

Bahan yang perlu ada

Wrapper/( paratha pon sedap  jenama kawan)
Cheese (x kisahla nak letak apa jenis pon)
chicken meatloaf/sosej
kobis yg sll guna utk wat salad
tomato
mayonis
sos cili
cheezy sos (jika ada)


Cara2 memasak

Masak wrapper cam masak roti burger..api kecik je tau kang hangus plak or terlalu garing nanti susah nak gulung (kes aku le tu)
then bila dah panas skit wrapper tu 
letak chicken meatloaf kat atas wrapper tu...klo guna sosej masakla sosej kat tepi wrapper
then letakla cheese, kobis, tomato n segala bagai jenis cheese n lipat/ gulung

Sedia untuk dimakan....sekali cuba konpem buat lagi


garing..sebab tu nak gulung x bpe boleh...

Monday, March 26, 2012

Memasak itu 1 terapi ll mee kari



Hari minggu rsenya sume yang bergelar wanita lebih2 lagi yang ada anak2...raaamaiii cam shaye ni..hehe
sure da merancang apa aktiviti hari minggu, apa nak masak, n sebagainya la

Cam aku yg fully housewife ni kekadang jemu jugak..masak je kjenya..
pernah skali mase basuh pinggan aku cam merungut..jap2 masak..jap2 basuh pinggan
x sedar En Amy kat belakang aku..dia gelak2
apa boleh buat da kje orang pompuan..hihi..
ye la..aku pon x kerja...jadi mmg la itu kje aku..besa bila datang angin stress tu memang cenggitu

So semalam aku plan wat mee kari
memang jarang buat coz klo aku nak masak selalunya anak2 akan request apa yang diaorang nak makan cam mihun soto, nasi ayam, nasi lemak n the latest menu yg kakak slalu requast spagetti carbonara...alahai geti2 ni bukan taste aku..siyes klo wat spagetti...sepanjang hari tekak aku rase loya...walaupon x minat aku makan gakle sbb aku x masak benda lain..

Sabtu semalam aku wat mee kari ..mengikut tekak sendiri nak makan..anak2 follow jer ye..
dan hasilnya terbaekkk..haha sendiri puji.
tapi bukan feveret anak2....so da tau mee kari bukan dalam senarai feveret diaorang

ni pic hasil klentung klentang semalam...

x nampak kuah pon..penuh ngn segala perhiasan...
 Nak resepi boleh amik kat SINI

gendang gendut tali kecapi
kenyang perut senang hati
berat naik susah hati
asik pk camne nak ramping kembali...

hikhik..

Saturday, March 24, 2012

Ana Dahlia...x sangka plak...

Beron9 di FB
Kenkawan mse sek menengah upload gambar pengawas sekolah tahun 1998...
Aku ni antara senior pengawas tahun tu la..
then reramai le kawan..junior n senoir yang komen pic tu..
skali kawan kelas aku si Marlia mention wife chef Riz ada lam pic tu..
aku tau yg one of our junior name Diana Mastura ada iras2 Ana dahlia...

Dan sememangnya aku pon tau Ana Dahlia tu orang Changkat Jering Taiping..dekat kampung aku gakla..tp xle penah terpikir yang aku kenal si Ana Dahlia ni...
Sekali pas gugel..konpem la dia adalah Diana Mastura junior aku..mse aku form 5 dia form 3..memang  kenal sangatla...rse2 korang dia kenal tak aku...??hakhak...

Ana dahlia @ Diyana Mastura dr kanan no 4 pic tahun 1998 ( pic kredit to my frenzFB)

Apapon semoga Ana Dahlia berjaya lam kerjaya n semoga bahagia dengan Chef Riz ...amin

Thursday, March 22, 2012

air tangan mama

Air tangan le sangat kan..hehe
Anak sape pon....masakan ibu sendiri jugakla yang terbaik..x gitu..

Selalu makan nasi pon boring juga kan..
So decide ngn kakak nak wat chicken foldover for dinner..ala2 Kepci tp ni versi mama

So lepas maghrib pg beli bahan2 kat Giant Perling
Then singgap pasar jap..nk beli kuew tiaw..feveret kakak ni..so dia minta mama goreng lunch esoknya kitaorang just makan kuew tiaw goreng jek

Ameer, Ammar n Adam...my boys tu Abah diorang yang jaga...susukan Ameer puas2 n bagi tido lam buai..
cuak jugakla..tp dah 2/3 kali gak la tinggal jap..


Layan pic deh

Pic di snap utk gulungan yang ke 3

Alamak bila time nak amik pic blehla plak gulungan x menjadi....yg 1st n 2nd gulungan dah abis lam mulut Kakak n Adam...adoaiii...

So malam tu meriah la skit dinner..En Amy makan nasi..dia mmg minat benda2 cenggini even burger pon dia x ske..apa boleh buat kannn?hekhek


Lunch tadi plak rse teringin nak makan ayam percik
so...masak ayam percik je smata mata..kenkonon nak wat sayur air bayam, sekali bila dah siap masak ayam percik cam malas plak nak masak sayur..bedal ayam percik jek ..

Masak atas dapur gas je...malas nak guna oven..kang nak cuci n simpan yang malas tuh....


Apa boleh buat....
Jadi suri rumah ..entry pon asik tunjuk benda makan je la kan..hehe..

Lasttttt pic my angles
Lagi sorang nampak belakang jew...homework lom siapp


Monday, March 19, 2012

Madu dan racun

 Lama tak bersiaran rasenya..
walaupon terlalu banyak cerita nak share tapi malas tu lebih lagi berdozen dozen
tapi setiap malam aku bw ..just jadi silent reader....malas la nk meninggalkan jejak.mahupon komen..
tapi apapon cerita2 korang yg dalam bloglist x pernah tertinggal aku baca...maujadirajinmacamkamusume jugak..

Sejak berbaby lagi ni..
Xtvt berjalan pon amatlah terhad..
En Amy pon bz..apatah lagi mama..haha
Sabar ye anak2
bagi sikit masa lagi dekat ameer...
bila mama dah bleh handle adik2 kecik kamu ni serentak mase kita di luar rumah
dah tentu kita boleh pegi jalan2 even abah bz...huhuhu...

So aku just share pic latest my family..
huhu...ringsling ammar mama dah sedekah....nampaknya cam kna beli ...
ade ke sesapa nak bagi babyringsling/pouch free ..hehehehe ...nak seppp bajetttt..kahkah
xpon kot2 korang tau ade contest yang hadiahnya menang baby sling tu..hahaha..bajet masuk contest terus menang...ngehngeh..ok..smpi sini dlu...daaa

bersiap untk ke masjid...colouring contest sempena maulidur rasul 2012
sayang nyomennnn
bambam nye pipi ameer
kat JPO..antara 10 outlet didunia...mahal nak mampus barang...sepit rambut yg macam kat psr malam RM200 sebijik...amekkkaww...usha jew la..hakhak
Sekodok tomeiii mama...da nampak makin gebusss kan...itam2 pon manisss sayanggg

Saturday, March 31, 2012

mood libang libu

Posted by kemma at 7:47 AM 0 comments
Alhamdulillah diatas umur yang masih ada, rezeki dan kebahagian yang Allah kurniakan
Alfatihah untuk arwah ayah...n doa yang x putus untuk ibu tersayang..smoga Allah lindungi mak, panjangkan usia mak dan berikan kesihatan yang baik

Pagi ini masih dengan mood malam tadi...
Sedih...rasa terluka degan sikap anak dara ku yang sebenarnya masih kecil..
lately ni..mama dan kakak x berapa sebulu..asik nak fight je..
n kakak selalu buat x dengar apa mama cakap
mendiamkan diri..merajuk..cakap kasar..
Mama pulak hot bila kakak macamtu...sama2 keras abah cakap..
Tapi jauh disudut hati mama..mama sangat sedih mengenangkan kakak
mama xnak kakak jauh dari mama
mama takut bila kakak dewasa..kakak akan jauh dari mama
mama janji cuba baiki kelemahan mama
semalam mama mengadu dengan abah sikap kakak
Abah cakap..mama kena faham,..sbb anak2 mama sedang membesar..sedikit demi sedikit mula berperasaan macam2..abah suruh mama beralah n fahami anak2...mama sayang abah..abah amat memahami n soft spoken.....

Apapon yan terjadi mama sayang ank2 mama lebih dari segala apa yang ada
mungkin cara mama yang tidak menzahirkan kasih sayang mama
mama nak sangat treat anak2 mama macam bestfriend...mama akan cuba

anak2 ku...

Thursday, March 29, 2012

bila da musim..bukan kuih je polkadots

Posted by kemma at 9:19 AM 0 comments


if ada yang minat boleh ke SINI

mau tido suda...rse cam dah x larat da tegakkan kepala ni..sakit kepala juga

Wednesday, March 28, 2012

Memasak itu 1 terapi ll sagu bronok

Posted by kemma at 9:00 AM 1 comments
Sama seperti semalam autopublish gak
Hari ni pepagi lagi aku da kuar umah ngn En Amy bersama putera2 kecil ku..ceewah cam ayat novel gitu
hakhak..gelak sensorang

 Kakak n adik kuar ke sekolah..kitaorang pon terus gerak
Semoga rezeki anak2 dilimpahkan...amin
Insya'allah akan mula meniaga on9 semula
En Amy da bg greenlight
Alhamdulillah terima kasih sayang..
terima kasih kerana memahami...terima kasih kerana ada untuk setiap masa 
romantis tak???...jangan geli geleman ye...jom layan resepi

Doakan rezeki kami sekeluarga murah ye..tq

Nak share resepi mudah...
nak kata minat sgt ngn kuih ni tu xla..
tapi sedap jugakla sbb jarang makan kuih ni...
lebihan sagu pon dah ada..so apa lagi..klentang klentung

Teramat senang...sesape pon boleh buat punyalah


Sagu Bronok/Kuih Sagu



Bahan yang di perlukan

 1 cawan sagu
beberapa titik pewarna merah/ sirap ros
3 cawan air
1 cawan gula
kelapa parut putih sahaja
secubit garam

Cara2
Panaskan 3 cawan air sampai mendidih
Masukkan sagu, pewarna...kacau sepanjang diatas api..guna api kecil je
kebarangkalian nak hangus tu mmg ada klo api besar n x kacau..
bila semua putih2 kat sagu da ilang...kira sume dah kembang
masukkan gula n kacau biar sebati
then agak2 dah sebati boleh tuangkan ke loyang n sejukkan..
Bila dah sejuk..potong n gaul dengan kelapa yg diletakkan sedikit garam..



Kuih orang kampung....teringat time kecik2 mse bulan puasa...
sedekah kat jiran2..
rindu mak....rindu kampung..huhu

Tuesday, March 27, 2012

Memasak itu 1 terapi ll Foldover ala2 KFC

Posted by kemma at 7:43 AM 1 comments
Selamat pagi semua

Just nak share resepi yang mudah dan senang
tapi memang sedap dan berkhasiat..hehe
Korang selalu x makan foldover kat KFC tu..
tu memang feveret aku
sekarang x payah nak beli kat KFC lagi ...save buat sendiri

Bahan2 boleh beli kat giant or mana2 pasaraya berhampiran

Bahan yang perlu ada

Wrapper/( paratha pon sedap  jenama kawan)
Cheese (x kisahla nak letak apa jenis pon)
chicken meatloaf/sosej
kobis yg sll guna utk wat salad
tomato
mayonis
sos cili
cheezy sos (jika ada)


Cara2 memasak

Masak wrapper cam masak roti burger..api kecik je tau kang hangus plak or terlalu garing nanti susah nak gulung (kes aku le tu)
then bila dah panas skit wrapper tu 
letak chicken meatloaf kat atas wrapper tu...klo guna sosej masakla sosej kat tepi wrapper
then letakla cheese, kobis, tomato n segala bagai jenis cheese n lipat/ gulung

Sedia untuk dimakan....sekali cuba konpem buat lagi


garing..sebab tu nak gulung x bpe boleh...

Monday, March 26, 2012

Memasak itu 1 terapi ll mee kari

Posted by kemma at 9:00 AM 3 comments


Hari minggu rsenya sume yang bergelar wanita lebih2 lagi yang ada anak2...raaamaiii cam shaye ni..hehe
sure da merancang apa aktiviti hari minggu, apa nak masak, n sebagainya la

Cam aku yg fully housewife ni kekadang jemu jugak..masak je kjenya..
pernah skali mase basuh pinggan aku cam merungut..jap2 masak..jap2 basuh pinggan
x sedar En Amy kat belakang aku..dia gelak2
apa boleh buat da kje orang pompuan..hihi..
ye la..aku pon x kerja...jadi mmg la itu kje aku..besa bila datang angin stress tu memang cenggitu

So semalam aku plan wat mee kari
memang jarang buat coz klo aku nak masak selalunya anak2 akan request apa yang diaorang nak makan cam mihun soto, nasi ayam, nasi lemak n the latest menu yg kakak slalu requast spagetti carbonara...alahai geti2 ni bukan taste aku..siyes klo wat spagetti...sepanjang hari tekak aku rase loya...walaupon x minat aku makan gakle sbb aku x masak benda lain..

Sabtu semalam aku wat mee kari ..mengikut tekak sendiri nak makan..anak2 follow jer ye..
dan hasilnya terbaekkk..haha sendiri puji.
tapi bukan feveret anak2....so da tau mee kari bukan dalam senarai feveret diaorang

ni pic hasil klentung klentang semalam...

x nampak kuah pon..penuh ngn segala perhiasan...
 Nak resepi boleh amik kat SINI

gendang gendut tali kecapi
kenyang perut senang hati
berat naik susah hati
asik pk camne nak ramping kembali...

hikhik..

Saturday, March 24, 2012

Ana Dahlia...x sangka plak...

Posted by kemma at 12:15 AM 2 comments
Beron9 di FB
Kenkawan mse sek menengah upload gambar pengawas sekolah tahun 1998...
Aku ni antara senior pengawas tahun tu la..
then reramai le kawan..junior n senoir yang komen pic tu..
skali kawan kelas aku si Marlia mention wife chef Riz ada lam pic tu..
aku tau yg one of our junior name Diana Mastura ada iras2 Ana dahlia...

Dan sememangnya aku pon tau Ana Dahlia tu orang Changkat Jering Taiping..dekat kampung aku gakla..tp xle penah terpikir yang aku kenal si Ana Dahlia ni...
Sekali pas gugel..konpem la dia adalah Diana Mastura junior aku..mse aku form 5 dia form 3..memang  kenal sangatla...rse2 korang dia kenal tak aku...??hakhak...

Ana dahlia @ Diyana Mastura dr kanan no 4 pic tahun 1998 ( pic kredit to my frenzFB)

Apapon semoga Ana Dahlia berjaya lam kerjaya n semoga bahagia dengan Chef Riz ...amin

Thursday, March 22, 2012

air tangan mama

Posted by kemma at 9:30 AM 4 comments
Air tangan le sangat kan..hehe
Anak sape pon....masakan ibu sendiri jugakla yang terbaik..x gitu..

Selalu makan nasi pon boring juga kan..
So decide ngn kakak nak wat chicken foldover for dinner..ala2 Kepci tp ni versi mama

So lepas maghrib pg beli bahan2 kat Giant Perling
Then singgap pasar jap..nk beli kuew tiaw..feveret kakak ni..so dia minta mama goreng lunch esoknya kitaorang just makan kuew tiaw goreng jek

Ameer, Ammar n Adam...my boys tu Abah diorang yang jaga...susukan Ameer puas2 n bagi tido lam buai..
cuak jugakla..tp dah 2/3 kali gak la tinggal jap..


Layan pic deh

Pic di snap utk gulungan yang ke 3

Alamak bila time nak amik pic blehla plak gulungan x menjadi....yg 1st n 2nd gulungan dah abis lam mulut Kakak n Adam...adoaiii...

So malam tu meriah la skit dinner..En Amy makan nasi..dia mmg minat benda2 cenggini even burger pon dia x ske..apa boleh buat kannn?hekhek


Lunch tadi plak rse teringin nak makan ayam percik
so...masak ayam percik je smata mata..kenkonon nak wat sayur air bayam, sekali bila dah siap masak ayam percik cam malas plak nak masak sayur..bedal ayam percik jek ..

Masak atas dapur gas je...malas nak guna oven..kang nak cuci n simpan yang malas tuh....


Apa boleh buat....
Jadi suri rumah ..entry pon asik tunjuk benda makan je la kan..hehe..

Lasttttt pic my angles
Lagi sorang nampak belakang jew...homework lom siapp


Monday, March 19, 2012

Madu dan racun

Posted by kemma at 9:30 AM 0 comments
 Lama tak bersiaran rasenya..
walaupon terlalu banyak cerita nak share tapi malas tu lebih lagi berdozen dozen
tapi setiap malam aku bw ..just jadi silent reader....malas la nk meninggalkan jejak.mahupon komen..
tapi apapon cerita2 korang yg dalam bloglist x pernah tertinggal aku baca...maujadirajinmacamkamusume jugak..

Sejak berbaby lagi ni..
Xtvt berjalan pon amatlah terhad..
En Amy pon bz..apatah lagi mama..haha
Sabar ye anak2
bagi sikit masa lagi dekat ameer...
bila mama dah bleh handle adik2 kecik kamu ni serentak mase kita di luar rumah
dah tentu kita boleh pegi jalan2 even abah bz...huhuhu...

So aku just share pic latest my family..
huhu...ringsling ammar mama dah sedekah....nampaknya cam kna beli ...
ade ke sesapa nak bagi babyringsling/pouch free ..hehehehe ...nak seppp bajetttt..kahkah
xpon kot2 korang tau ade contest yang hadiahnya menang baby sling tu..hahaha..bajet masuk contest terus menang...ngehngeh..ok..smpi sini dlu...daaa

bersiap untk ke masjid...colouring contest sempena maulidur rasul 2012
sayang nyomennnn
bambam nye pipi ameer
kat JPO..antara 10 outlet didunia...mahal nak mampus barang...sepit rambut yg macam kat psr malam RM200 sebijik...amekkkaww...usha jew la..hakhak
Sekodok tomeiii mama...da nampak makin gebusss kan...itam2 pon manisss sayanggg

 

©2009 da tru luv | by TNB