Rezeki blogging..tq 4 klik

Sunday, July 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK

Salam hari minggu

Esok umat islam dah mula berpuasa...selamat berpuasa semua..semoga ramadhan ini lebih berkat dan jauhkan dari pembaziran.

Sekejap lagi nak bertolak balik ke Endau ...menyambut  ramadhan disana..apapon teringat sangat bonda tersayang di kampung. Xpela..insya'allah raya tahun ni again di perak..haha..gelak jahat..:)

Sampai sini dulu ye semua....jumpa lagi di lain entry:))

Friday, July 29, 2011

Karnival upin ipin..syok tgk ammar excited

Karnival upin ipin di PERSADA Johor Bahru 16-17 Julai
mmg dah booked En Amy n really hope dia x kje that day..
Ni sume gara2 ammar yg demamkn upin ipin...hari2 tgk cd upin ipin..
dr celik mata smpi pejam..geram pon ada ..orang nk tgk cite lain pon x bleh.
klo x tgk upin ipin..dia suh pasang cd boboiboy plak..adoiii muntah nakk oiii
Klo kitaorg nak tgk tv sgt..aku suh kakak cr kat youtube..suh tgk ngn ammar kat lappy..aman donia..haha
so 16 julai sblom makan durian kitaorg ke PERSADA..ermmm sgt excited...Ammar sooooka amat..siap menari nari lagi dengar lagu sahabat...suke hati bila anak2 bahagia:)

Layan pic oke:))

kakak n adam menguji IQ
Ammar tekejut skit dengor akk sblhnye cakap betul3x..sebijik cam lam CD...sweet sgt nur fathiah upin ipin ni..:))good jon ammar..nampak ammar cam ske je bergambo ngn akk comeii ni..
Tengah menari lagu sahabat..happynye dia
di booth Tadika mesra..




Bahagia kerana dapat membahagiakan..:))

Makan durian sepuas-puasnya


Sepatutnya hr makan hr tu la wat entry baru fresh..but cam biasa menangguh je kje nya
skung ni mmg musim makan durian bufet ekk..
So 15-17 tu hari Kawasan Rawat n Rehat gelang patah@ 2nd link ada wat jom makan durian di link kedua..bayar RM15 per person makan la smpi muntah ijau pon..
So aku ni mmg excited la..plan nak makan puas-puas ..
seminggu sebelum mmg dah ada lam prancangan..
16hb..kami anak beranak pg ke RnR gelang patah...tp dok pk gak anak2 bukannye jenis makan durian sgt..tambah2 c kakak..3 ulas pon blom tentu jalan...rugi betuii klo nak bayo RM15 untuk anak2 yang x berapa makan.
Xpewlah nnt bodek2 le org tu..haha..air masak bawa 2 botol.:))
Sampai park jew tgk x ramai pon...ok latu
masuk bawah khemah..terus tuju 1 gerai ni ..bila dia cakap dewasa je bayo...budak2 free ..laju je kekdahnye:))

smpi jew trus duduk n mamat durian pon x henti2 kopekkan durian smpi kitaorang suh stop kopek...ngeri plak tgk byk2..
tp siyes durian sume gred baik..udang merah, d24..n ntah apa2 lagi yg aku x tau pon. Menurut cerita peniaga..durian ni sptutnya dieksport ke singapore ttp kerajaan singapore x benarkan sbb dikatakan byk sgt ubat kat buah durian..ermm lantak ko lah singapore. Yang pastinya rakyat ko datang ramai gile kat event tu,,,huahuahua.
Konon nak makan sepuas puasnya..amik ko 3 biji pon dah rse nak muntah..klo gagahkn lagi mau muntah atas meja..so aku stop..mmg x mampu akk dek nonnn
Yang pastinya puas hati..so layan pic2 ni yek..:))
sedap amat..pas 2 hr bleh plak teringat balik durian ni..huhu
ammar ske nampaknya
sodap nyeee
balik ngn tekak yg loya nak termuntah...huhu

Enjoy klo dapat makan durian ramai2 ni...yg peliknya adela untie cina ni..berdua je ngn ank lelaki dia..makan punyala banyak..relax jew..perghhh pelik betuii.

sampai sini dlu...daa

Thursday, July 28, 2011

update buli..

salam semua

lama betuii nak update kes dr entry yg lalu...kemalasan melanda:))
Di pendekkan cerita masalah dh setel n adam gtau budak tu minta maaf.
Aku pon x kisah klo stakat bergurau budak2 jantan...jgn sampai bertumbuk n cedera sudah.
Tengahari tadi adam balik sekolah n gtau kawan sekelas dia masuk sepital sbb salah sorang rakan kelas..indian boy cucuk mata budak tu ngn pensil...pergghhhhhh sgt ngeri.
Adam gtau polis ada dtg n dia antara yang disoal siasal ceewaaahhh.
Sempat jew aku seloroh..."sure puas hati polis tu dengar adik cita ekk...longcut version ada...shortcut version ada...agak2nya polis pon kna suh adik benti bcakap kot"
marah dia sbb aku leh gelak ngn abah dia.
Tapi we all nasihatkn jgn la sesekali buat kawan2 camtu n jauhkan la berkawan dgn budak yg nakal.
Ngeri betui perangai budak2 sekarang.
Jauhkanla dari ank2 kita yea..amin

Tuesday, July 19, 2011

buli!!!!

Cerita yang sangat mengguris hati saya hari ini

Hye sume
just nak share luahan hati di sini
pastinya blog pilihan hati..
sebab saya amat menghargai komen dan pandangan kawan blog kecik ini
tau tak..komen2 anda buat sy tersenyum dah rse diri ini bermakna..terima kasih kawan..

Ayat 1st tu cam masalah serius jew kan..
x boleh dipandang ringan oleh ibu bapa..

Sudah pasti ibu boleh kenal siapa anaknya..
tp perlu juga syak wasangka dan rasa x percaya pada anak sendiri..
kadang2 rasa percaya tu la yang buat kita kecewa bila dapat tahu anak kita x seperti depan mata...

Ini cerita hanya luahan 
luahan tentang atas apa yang dialami..
bukan senang jadi seorang ibu..
semua perlu ada dalam kepala..
dr buka mata ..sampi mata tertutup..sumenya kerana harta Allah yang x ternilai itu...
bila anak2 dah besar lain plak cabaran
dulu mse anak kecik2..bw jln2, bg makan, ajar itu ini cukup..
tp bila dah sekolah....24jam perhatian okeh...
anak br 3..kepala pon dah naik serabut...

Opsss
dah melalut panjang plak
sebenarnya ini cerita perihal anakanda kedua ADAM RAZMIN...again..:))
Walaupon dia anak saya
tp sy tetap tidak akan menyebelahi dia sehingga perkara yg sahih dan betul di ketahui..
walaupon sebenarnya perkara ini
 sering terjadi kepada ibu2 yang mempunyai anak lelaki yg tengah membesar

Saya jarang memuji anak saya di depan orang apatah lg depan dia...
KECUALI
klo hal blajar..just untuk buat dia lebih semangat coz adam jenis yg perlu dipujuk..
klo makan dah pujuk tu sume kje sek clean n clear..laju je buat..

Dia nakal..sy tahu..tp tidak ditahap melampau..nakal budak seusia dia..
tp kenakalan tu sy compare kan dengan kakaknya..
mcm x adil jugakkan...
sebab mne sme budak laki ngn ppuan
tp
saya sentiasa ingatkan n akan bg peringatan setiap kali dia lakukan kesalahan..
tapi bukan membuta tuli..ianya selalunya setimpal dengan kesalahan..
paling berat yg sy bg ialah rotan..

Panjangnya mukadimah...hehe
ceritanya begini..
Awal Julai sy dah x hantar ank2 ke sekolah..demi mnjaga kesihatan ketika di saat ini..
kalau saya sakit..siapa yang nak jaga mereka....huhu
jadi 
anak2 kesekolah naik van
sy berpesan pada kakak
sentiasa jaga adam
bagitahu mama kalau dia nakal 

Dua tiga kali 
adam mengadu kawan dalam van mengganggu n memukul...tp dia cuma cakap "jangan". Sekiranya adam membalas...???korang bleh agak apa yang akan terjadi
sy??
"ye la...adik pon sme...lenkali jgn kaco org..nek van duduk diam2" itu jawab sy..x amik pot sgt sbb pada pikiran saya budak laki sll camtu..nakal sendri x sedar..dok asik cite nakal org jew..

TAPI

Hari ni mse tengah minum petang pas balik sek agama
kakak n lisa mengadu yg ade budak tu..darjah 3 selalu kacau adam
sy mmg kenal budak tu..tp sy x kn cakap budak tu nakal klo sy x pernah nampak kenakalannya..
kakak bagitau..dia n kawanya..usik2 adam, himpit ..n pukul
sy sedih..sy pndang muka adam mse tu...siannya anak aku...siyess..tersentuh hati saya
kakak smbung lagi
budak tu letak botol air atas songkok adam..mse tu nak ke sek agama..
smpi suar adam abis basah..
pergghhhh geram siotttt..ni aku nak naik hantu ni...

"ke adam yg mula dulu"sy kerling adam
"xla mama,..adik ckp janganla..."
mmg sy ade pesan jgn bergaduh ..cakap alhamdulillah je..
owhhhh..
"mama .adik takut.."
siyes..air mata bergenang n membayangkan

Dan hari ni juga
adam bertanya ..."mama ni apa?"..tangan dia tunjuk fuck
ya ampun..hasil pembelajaran dr dlm van..
kurang ajaq betuii
kakak sampuk
"diaorag cakap b***h"
perghhh berasap telinga weii
apa yang mampu..sy cuma cakap
"jangan buat dah lepas ni..x baik tuhan marah..orang yang buat camtu org yang x baik"
adam x puas hati
"ye la tp benda ni apa"..again tunjuk tgn
"mencarut.."sy jawab..adoii pening kpala
"mencarut tu apa??"
"mencarut tu benda x elok.....mcm k***K..."itula explanation aku akhirnya..

Esok pagi pastinya ..sy akan tunggu sampai anak2 naik van...
sebelum2 ni sy cuma meneman dr jarak jauh je..
yang pastinya sy akan bg peringatan..
biarla apa orang nak kata...kerana sy tahu siapa anak saya..
bukan nak kecoh tp sy seorang ibu biasa yang inginkan anak saya jd orang yang berguna..

Sebenarnya terlalu banyak episod kebimbangan terhadap persekitaran anak2..
tp biarla sy biar ianya dalam hati..sekiranya x mampu 
pasti saya akan luahkan

Sekiranya..coretan ini mencuit rasa keibuan anda....
sy pasti kita sebagai ibu xkan membiarkan anak kita rosak sedangkan impian kita menggunung nak jadikan anak2 kita insan yang berguna...


Terima kasih kerana membaca luahan hari saya..:))


MV ni menemani sy mse tgh wat entry ini..x related..tp benar2 wat airmata saya x berhenti..




tangkap n masak:chili crab

Assalamualaikum..

Ishh...napela mood malas ni terlalu byk...
snggup blogwalking berjam-jam tanpa tinggal jejak
nak wat entry jenuh dpujuk hati ni...walaupon idea mencurah curah...haha
 
So mlm ni
nak share resepi chili crab ..yg dimasak hr selasa lepas...
ketam ni..ketam nipah
En Amy sendiri yang membubu di kampungnya..mse kitaorg balik lastweek..
resepi ni men campak je..tp sedap..hehe
ketam nipah...puas hati sbb byk isi even yg kecik

chili crab campak je apo yg ado..hehe

menu dinner mlm selasa lepas...

Chili crab

ketam ikut ske bpe ekor
2 ulas bawang putih untuk menumis
cili blend-ikut ske nak letak byk mna
sos tomato- lam 2 sudu
sos cili- lam 2/3 sudu
1 btg serai dititik
1 biji telur
aji + garam secukup rasa..
cara2:
1. bersihkan ketam n letak sedikit garam kunyit...untuk yg nak goreng..tp klo x nak goreng x payah letak
so mcm yg aku masak ni...aku x goreng..
2. tumis bwg putih, lps garing masukkan cili blend, sos tomato, sos cili, garam+ ajinomoto n serai yg dititik
3.pas cili dah garing..masukkan telur n kacau..
then masukkan ketam..n masak smpi ketam telah benar2 masak

itu saja...:)) simplekan...klo nak ubah pon bleh ikut citarasa masing2.xpon gugel je..haha

Friday, July 15, 2011

salam rindu..

Salam rindu untuk kawan2..:))

Lama x wat entry
hari2 mngadap dashboard tp asik bertangguh sbb malas nak transfer pic cuti2 pancing dari lappy En Amy.
sebenarnya x byk amik pic pon sbb en amy bawak kamera besaq tu pg mancing...
lagi pon syok berguling ngn mak n kak lah kat chalet..mmg langsung x hingat nak amik pic pon.
Pic yang banyak cuma hasil tangkapan en amy n the geng jew...


ermmm..wean off camne??
siang ok...tp mlm bila nk tdo tu cam nak  gak..wlaupon x isap..nak gak letak lam mulut..
sebenarnya sangat kesian..sbb Ammar mcam ketagih gtu..
kadang bila dah dapat dia main2 panggil..ayam..ayam..siap kecur2 liur..lawak sgt..
xtau la nak wat camne..tp bila terjaga malam..n dia merengek nak nenen..
mama akn tanya nak air tak..dia pon cakap ..air..
minum air masak je pon..sbb klo wat susu dia akan terus plak bangun n cerah jew mata..
tp so far mmg alhamdulillah sbb Ammar dah mula ske susu botol..syukur..
n dia selalu gak request..cucu (susu)..hehe

Kesihatan mak yong pon makin baik..dah bertenaga..mayb gak sbb dah stop hantar ank2 sekolah n dah banyak msa rehat + hasil amalkan supplement untuk pregnancy dr shaklee..tq lydzar pas ni nak order lagi..tunggu ye..hehe:))

Start rabu dah agak bz sebab dah join buka gerai untuk karnival sukan sekolah kakak n adam. Mula2nye cam x nak tp bila Kak Zah (neber) ajak cam terpanggil plak
lagipon mmg nak amik kesempatan wat sale untuk stock yg ade skit2 saki baki..mmg nak abiskan n start semula wif new stock after raya.

So td pagi pegi wat pembayaran untuk gerai...selain dari nak wat sale....aku de gak wat nasi tomato+ayam masak merah anggaran 100 pek, mee n keatiaw grg, sengkuang kuah rojak..tau tak??mula2 nak wat rojak..skali pk malas plak nak kopek nenas..haha..skali better jual sengkuang potong bulat2 letak kuah rojak n tabur kacang tanah blend..korang pnh makan tak?..n aku ade gak jual air kotak n mineral. Kak Zah plah jual aneka kuih muih, puding , coklat cake, cheese tart, nuget n macam2 lagi..pergghhh meriah ekk..
yang pastinya aku amat susah hati coz periuk nasi ku amat comel...x sure nak beli yg besaq or pinjam..kuali nak masak ayam masak merah pon comeii sesangat..xpe2 mlm ni nak pikio..haha
Ekceli ni permulaan coz mayb bulan ramadhan ni aku akan start jual nasi tomato..n beberapa jenis lauk..kali ni aku x jual..aku just letak kat gerai k.zah..Semoga di murahkan rezeki untuk kami sekeluarga..amin


Sampai sini dulu..esok nak cr bahan nak masak sendiri kuah rojak...x best la ekk entry xde pic..xpe pas ni klo rajin aku amik je sume gambo ekpecially mse umah berkecah tgk masak...haha

Monday, July 4, 2011

2nd n 3rd day wean off:siang dah ok..mlmnye mcmana plak?

Salam semua.:))

Masih dengan cerita yang sama..
hr ke2 & ke3 wean off Ammar
Sebelah siang...mmg lsg x pndg nenen..ade gakle minta...tapi lekakan dia dengan mainan n makanan x pon offer dia susu.
Yang paling lega skung ni Ammar dah makin ske minum susu tru botol..kira 4oz tu sekali minum...alhmdulillah..
Cuma waktu malam nenen tu wajib,,,tp Ammar xle kuat sgt nenen sblh mlmnye..cuma sblm tdo ..pertengahan mlm n nak pg....cmne ye?
apa yg nk dganti dgn nenen?

Klo de kawan2 yg biasa n pnh tau cmne nak elakkan untuk nenen malam..sharekn ye pglmn tu...:))..
Tq in advance sudi melawat blog kecik ni..

Tembam kan ammar dgn rmbut pnjgnye ni...tp ni sume lam pic je..dia biase2 je kat luar
ammar yg nmpak bam2..hihi..geram

Sunday, July 3, 2011

update 1st day wean off

Just nak update moment2 wean off ammar
tepat jam 8.30 mlm tadi...ammar mengamuk..x tau nak apa..
mama nak pegang pon xnak..mngamuk je..
kakak pujuk pon x jln
last2 abg pujuk main menan..
pastu mama pon panggil
"meh sayang mama "
"yah..yah"(x payah ..x payah)..haha pndai tau mulut dia..
skali start mngis balik..
mama pon tnya "ammar nape?...
nenen..nenen...
huhu..
rupanya dah x tertahan ketagih candu...siannya
oleh kerana terlalu kesian..bg la jugak..disayangnya nenen..jap2 cium..jap letak lam mulut..geram smpi meleleh air liur..siyes lawak..ketagih betui nampaknya
lepas nenen...hurmm terus mesra alam...
dok main2 pon mulut tu dok sebut2..nenen..nenen

mama rse siang mayb xde masalah..klo x nenen
tp klo malam mcm mana plak ekk?adoiii 
cmne ni..

Saturday, July 2, 2011

1st day :wean off

Salam semua..

Setelah agak lama bertangguh nak wean off Ammar maka hari ni genap ammar 1 tahun 8 bulan... ...Alhamdulillah mama bjaya xclusive bf Ammar smpi ke tahap ini...

Dalam pukul 11 mama letakkan sirap rose...n sje tanya ammar nak nenen ke tak...skali bila tgk nenen merah..terus x nak pndang..tambah mama cakap aduiiii skitnya nenen..kakak n abang gelak2...sungguh kesian sbb Ammar tdo x nenen n adala minum 3oz susu coklat..tu pon isap skit2..siyes betui2 buat mama emo...rupanya ini cabaran bila nak wean off..

After 2 jam lebih tido..bangun pon xnak nenen..
Ammar x nak nenen...sentuh pon xnak..cayang pon tak...
mama plak yg tacing n rasa kesian ..
huhu sedih plak rasa..
tetiba je perasaan
takut ammar jauh dr mama..huhu
mama suap makan nasi n sup ayam..ntahla mama rasa macam Ammar lapar je..jap2 mama amikkan biskut..jap2 mama bg minum air...mental pon prlu kuat utk wean off rupanya.hukhuk

                                              Tapi siyes mama rasa kesian sgt...
sebelum ni mama selalu cakap kat ammar yg ammar dah besar..nnt nenen ni utk baby..dia sengih je...huhu..
mama rindu senyum2 ammar mse nenen, mata yg sje di kelip- kelipkan..imissthatmoment..huhu
mama rasa cam tengok  x sampai hati...
tp skung ammar pg main ngn kakak dia....
Mudah- mudahan Ammar sentiasa sihat..n jadi ank yg bijak n soleh
n Ammar tetap anak manja mama
Ermmm...sayang ammar...

Emo:(


 

after 5hrs birth

7days after birth





5-6 month




1 years 5 month

now...1 years 8 month

Sunday, July 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK

Posted by kemma at 12:10 PM 2 comments
Salam hari minggu

Esok umat islam dah mula berpuasa...selamat berpuasa semua..semoga ramadhan ini lebih berkat dan jauhkan dari pembaziran.

Sekejap lagi nak bertolak balik ke Endau ...menyambut  ramadhan disana..apapon teringat sangat bonda tersayang di kampung. Xpela..insya'allah raya tahun ni again di perak..haha..gelak jahat..:)

Sampai sini dulu ye semua....jumpa lagi di lain entry:))

Friday, July 29, 2011

Karnival upin ipin..syok tgk ammar excited

Posted by kemma at 1:30 PM 28 comments
Karnival upin ipin di PERSADA Johor Bahru 16-17 Julai
mmg dah booked En Amy n really hope dia x kje that day..
Ni sume gara2 ammar yg demamkn upin ipin...hari2 tgk cd upin ipin..
dr celik mata smpi pejam..geram pon ada ..orang nk tgk cite lain pon x bleh.
klo x tgk upin ipin..dia suh pasang cd boboiboy plak..adoiii muntah nakk oiii
Klo kitaorg nak tgk tv sgt..aku suh kakak cr kat youtube..suh tgk ngn ammar kat lappy..aman donia..haha
so 16 julai sblom makan durian kitaorg ke PERSADA..ermmm sgt excited...Ammar sooooka amat..siap menari nari lagi dengar lagu sahabat...suke hati bila anak2 bahagia:)

Layan pic oke:))

kakak n adam menguji IQ
Ammar tekejut skit dengor akk sblhnye cakap betul3x..sebijik cam lam CD...sweet sgt nur fathiah upin ipin ni..:))good jon ammar..nampak ammar cam ske je bergambo ngn akk comeii ni..
Tengah menari lagu sahabat..happynye dia
di booth Tadika mesra..




Bahagia kerana dapat membahagiakan..:))

Makan durian sepuas-puasnya

Posted by kemma at 8:00 AM 2 comments

Sepatutnya hr makan hr tu la wat entry baru fresh..but cam biasa menangguh je kje nya
skung ni mmg musim makan durian bufet ekk..
So 15-17 tu hari Kawasan Rawat n Rehat gelang patah@ 2nd link ada wat jom makan durian di link kedua..bayar RM15 per person makan la smpi muntah ijau pon..
So aku ni mmg excited la..plan nak makan puas-puas ..
seminggu sebelum mmg dah ada lam prancangan..
16hb..kami anak beranak pg ke RnR gelang patah...tp dok pk gak anak2 bukannye jenis makan durian sgt..tambah2 c kakak..3 ulas pon blom tentu jalan...rugi betuii klo nak bayo RM15 untuk anak2 yang x berapa makan.
Xpewlah nnt bodek2 le org tu..haha..air masak bawa 2 botol.:))
Sampai park jew tgk x ramai pon...ok latu
masuk bawah khemah..terus tuju 1 gerai ni ..bila dia cakap dewasa je bayo...budak2 free ..laju je kekdahnye:))

smpi jew trus duduk n mamat durian pon x henti2 kopekkan durian smpi kitaorang suh stop kopek...ngeri plak tgk byk2..
tp siyes durian sume gred baik..udang merah, d24..n ntah apa2 lagi yg aku x tau pon. Menurut cerita peniaga..durian ni sptutnya dieksport ke singapore ttp kerajaan singapore x benarkan sbb dikatakan byk sgt ubat kat buah durian..ermm lantak ko lah singapore. Yang pastinya rakyat ko datang ramai gile kat event tu,,,huahuahua.
Konon nak makan sepuas puasnya..amik ko 3 biji pon dah rse nak muntah..klo gagahkn lagi mau muntah atas meja..so aku stop..mmg x mampu akk dek nonnn
Yang pastinya puas hati..so layan pic2 ni yek..:))
sedap amat..pas 2 hr bleh plak teringat balik durian ni..huhu
ammar ske nampaknya
sodap nyeee
balik ngn tekak yg loya nak termuntah...huhu

Enjoy klo dapat makan durian ramai2 ni...yg peliknya adela untie cina ni..berdua je ngn ank lelaki dia..makan punyala banyak..relax jew..perghhh pelik betuii.

sampai sini dlu...daa

Thursday, July 28, 2011

update buli..

Posted by kemma at 11:06 PM 0 comments
salam semua

lama betuii nak update kes dr entry yg lalu...kemalasan melanda:))
Di pendekkan cerita masalah dh setel n adam gtau budak tu minta maaf.
Aku pon x kisah klo stakat bergurau budak2 jantan...jgn sampai bertumbuk n cedera sudah.
Tengahari tadi adam balik sekolah n gtau kawan sekelas dia masuk sepital sbb salah sorang rakan kelas..indian boy cucuk mata budak tu ngn pensil...pergghhhhhh sgt ngeri.
Adam gtau polis ada dtg n dia antara yang disoal siasal ceewaaahhh.
Sempat jew aku seloroh..."sure puas hati polis tu dengar adik cita ekk...longcut version ada...shortcut version ada...agak2nya polis pon kna suh adik benti bcakap kot"
marah dia sbb aku leh gelak ngn abah dia.
Tapi we all nasihatkn jgn la sesekali buat kawan2 camtu n jauhkan la berkawan dgn budak yg nakal.
Ngeri betui perangai budak2 sekarang.
Jauhkanla dari ank2 kita yea..amin

Tuesday, July 19, 2011

buli!!!!

Posted by kemma at 1:10 AM 0 comments
Cerita yang sangat mengguris hati saya hari ini

Hye sume
just nak share luahan hati di sini
pastinya blog pilihan hati..
sebab saya amat menghargai komen dan pandangan kawan blog kecik ini
tau tak..komen2 anda buat sy tersenyum dah rse diri ini bermakna..terima kasih kawan..

Ayat 1st tu cam masalah serius jew kan..
x boleh dipandang ringan oleh ibu bapa..

Sudah pasti ibu boleh kenal siapa anaknya..
tp perlu juga syak wasangka dan rasa x percaya pada anak sendiri..
kadang2 rasa percaya tu la yang buat kita kecewa bila dapat tahu anak kita x seperti depan mata...

Ini cerita hanya luahan 
luahan tentang atas apa yang dialami..
bukan senang jadi seorang ibu..
semua perlu ada dalam kepala..
dr buka mata ..sampi mata tertutup..sumenya kerana harta Allah yang x ternilai itu...
bila anak2 dah besar lain plak cabaran
dulu mse anak kecik2..bw jln2, bg makan, ajar itu ini cukup..
tp bila dah sekolah....24jam perhatian okeh...
anak br 3..kepala pon dah naik serabut...

Opsss
dah melalut panjang plak
sebenarnya ini cerita perihal anakanda kedua ADAM RAZMIN...again..:))
Walaupon dia anak saya
tp sy tetap tidak akan menyebelahi dia sehingga perkara yg sahih dan betul di ketahui..
walaupon sebenarnya perkara ini
 sering terjadi kepada ibu2 yang mempunyai anak lelaki yg tengah membesar

Saya jarang memuji anak saya di depan orang apatah lg depan dia...
KECUALI
klo hal blajar..just untuk buat dia lebih semangat coz adam jenis yg perlu dipujuk..
klo makan dah pujuk tu sume kje sek clean n clear..laju je buat..

Dia nakal..sy tahu..tp tidak ditahap melampau..nakal budak seusia dia..
tp kenakalan tu sy compare kan dengan kakaknya..
mcm x adil jugakkan...
sebab mne sme budak laki ngn ppuan
tp
saya sentiasa ingatkan n akan bg peringatan setiap kali dia lakukan kesalahan..
tapi bukan membuta tuli..ianya selalunya setimpal dengan kesalahan..
paling berat yg sy bg ialah rotan..

Panjangnya mukadimah...hehe
ceritanya begini..
Awal Julai sy dah x hantar ank2 ke sekolah..demi mnjaga kesihatan ketika di saat ini..
kalau saya sakit..siapa yang nak jaga mereka....huhu
jadi 
anak2 kesekolah naik van
sy berpesan pada kakak
sentiasa jaga adam
bagitahu mama kalau dia nakal 

Dua tiga kali 
adam mengadu kawan dalam van mengganggu n memukul...tp dia cuma cakap "jangan". Sekiranya adam membalas...???korang bleh agak apa yang akan terjadi
sy??
"ye la...adik pon sme...lenkali jgn kaco org..nek van duduk diam2" itu jawab sy..x amik pot sgt sbb pada pikiran saya budak laki sll camtu..nakal sendri x sedar..dok asik cite nakal org jew..

TAPI

Hari ni mse tengah minum petang pas balik sek agama
kakak n lisa mengadu yg ade budak tu..darjah 3 selalu kacau adam
sy mmg kenal budak tu..tp sy x kn cakap budak tu nakal klo sy x pernah nampak kenakalannya..
kakak bagitau..dia n kawanya..usik2 adam, himpit ..n pukul
sy sedih..sy pndang muka adam mse tu...siannya anak aku...siyess..tersentuh hati saya
kakak smbung lagi
budak tu letak botol air atas songkok adam..mse tu nak ke sek agama..
smpi suar adam abis basah..
pergghhhh geram siotttt..ni aku nak naik hantu ni...

"ke adam yg mula dulu"sy kerling adam
"xla mama,..adik ckp janganla..."
mmg sy ade pesan jgn bergaduh ..cakap alhamdulillah je..
owhhhh..
"mama .adik takut.."
siyes..air mata bergenang n membayangkan

Dan hari ni juga
adam bertanya ..."mama ni apa?"..tangan dia tunjuk fuck
ya ampun..hasil pembelajaran dr dlm van..
kurang ajaq betuii
kakak sampuk
"diaorag cakap b***h"
perghhh berasap telinga weii
apa yang mampu..sy cuma cakap
"jangan buat dah lepas ni..x baik tuhan marah..orang yang buat camtu org yang x baik"
adam x puas hati
"ye la tp benda ni apa"..again tunjuk tgn
"mencarut.."sy jawab..adoii pening kpala
"mencarut tu apa??"
"mencarut tu benda x elok.....mcm k***K..."itula explanation aku akhirnya..

Esok pagi pastinya ..sy akan tunggu sampai anak2 naik van...
sebelum2 ni sy cuma meneman dr jarak jauh je..
yang pastinya sy akan bg peringatan..
biarla apa orang nak kata...kerana sy tahu siapa anak saya..
bukan nak kecoh tp sy seorang ibu biasa yang inginkan anak saya jd orang yang berguna..

Sebenarnya terlalu banyak episod kebimbangan terhadap persekitaran anak2..
tp biarla sy biar ianya dalam hati..sekiranya x mampu 
pasti saya akan luahkan

Sekiranya..coretan ini mencuit rasa keibuan anda....
sy pasti kita sebagai ibu xkan membiarkan anak kita rosak sedangkan impian kita menggunung nak jadikan anak2 kita insan yang berguna...


Terima kasih kerana membaca luahan hari saya..:))


MV ni menemani sy mse tgh wat entry ini..x related..tp benar2 wat airmata saya x berhenti..




tangkap n masak:chili crab

Posted by kemma at 12:16 AM 0 comments
Assalamualaikum..

Ishh...napela mood malas ni terlalu byk...
snggup blogwalking berjam-jam tanpa tinggal jejak
nak wat entry jenuh dpujuk hati ni...walaupon idea mencurah curah...haha
 
So mlm ni
nak share resepi chili crab ..yg dimasak hr selasa lepas...
ketam ni..ketam nipah
En Amy sendiri yang membubu di kampungnya..mse kitaorg balik lastweek..
resepi ni men campak je..tp sedap..hehe
ketam nipah...puas hati sbb byk isi even yg kecik

chili crab campak je apo yg ado..hehe

menu dinner mlm selasa lepas...

Chili crab

ketam ikut ske bpe ekor
2 ulas bawang putih untuk menumis
cili blend-ikut ske nak letak byk mna
sos tomato- lam 2 sudu
sos cili- lam 2/3 sudu
1 btg serai dititik
1 biji telur
aji + garam secukup rasa..
cara2:
1. bersihkan ketam n letak sedikit garam kunyit...untuk yg nak goreng..tp klo x nak goreng x payah letak
so mcm yg aku masak ni...aku x goreng..
2. tumis bwg putih, lps garing masukkan cili blend, sos tomato, sos cili, garam+ ajinomoto n serai yg dititik
3.pas cili dah garing..masukkan telur n kacau..
then masukkan ketam..n masak smpi ketam telah benar2 masak

itu saja...:)) simplekan...klo nak ubah pon bleh ikut citarasa masing2.xpon gugel je..haha

Friday, July 15, 2011

salam rindu..

Posted by kemma at 11:22 PM 0 comments
Salam rindu untuk kawan2..:))

Lama x wat entry
hari2 mngadap dashboard tp asik bertangguh sbb malas nak transfer pic cuti2 pancing dari lappy En Amy.
sebenarnya x byk amik pic pon sbb en amy bawak kamera besaq tu pg mancing...
lagi pon syok berguling ngn mak n kak lah kat chalet..mmg langsung x hingat nak amik pic pon.
Pic yang banyak cuma hasil tangkapan en amy n the geng jew...


ermmm..wean off camne??
siang ok...tp mlm bila nk tdo tu cam nak  gak..wlaupon x isap..nak gak letak lam mulut..
sebenarnya sangat kesian..sbb Ammar mcam ketagih gtu..
kadang bila dah dapat dia main2 panggil..ayam..ayam..siap kecur2 liur..lawak sgt..
xtau la nak wat camne..tp bila terjaga malam..n dia merengek nak nenen..
mama akn tanya nak air tak..dia pon cakap ..air..
minum air masak je pon..sbb klo wat susu dia akan terus plak bangun n cerah jew mata..
tp so far mmg alhamdulillah sbb Ammar dah mula ske susu botol..syukur..
n dia selalu gak request..cucu (susu)..hehe

Kesihatan mak yong pon makin baik..dah bertenaga..mayb gak sbb dah stop hantar ank2 sekolah n dah banyak msa rehat + hasil amalkan supplement untuk pregnancy dr shaklee..tq lydzar pas ni nak order lagi..tunggu ye..hehe:))

Start rabu dah agak bz sebab dah join buka gerai untuk karnival sukan sekolah kakak n adam. Mula2nye cam x nak tp bila Kak Zah (neber) ajak cam terpanggil plak
lagipon mmg nak amik kesempatan wat sale untuk stock yg ade skit2 saki baki..mmg nak abiskan n start semula wif new stock after raya.

So td pagi pegi wat pembayaran untuk gerai...selain dari nak wat sale....aku de gak wat nasi tomato+ayam masak merah anggaran 100 pek, mee n keatiaw grg, sengkuang kuah rojak..tau tak??mula2 nak wat rojak..skali pk malas plak nak kopek nenas..haha..skali better jual sengkuang potong bulat2 letak kuah rojak n tabur kacang tanah blend..korang pnh makan tak?..n aku ade gak jual air kotak n mineral. Kak Zah plah jual aneka kuih muih, puding , coklat cake, cheese tart, nuget n macam2 lagi..pergghhh meriah ekk..
yang pastinya aku amat susah hati coz periuk nasi ku amat comel...x sure nak beli yg besaq or pinjam..kuali nak masak ayam masak merah pon comeii sesangat..xpe2 mlm ni nak pikio..haha
Ekceli ni permulaan coz mayb bulan ramadhan ni aku akan start jual nasi tomato..n beberapa jenis lauk..kali ni aku x jual..aku just letak kat gerai k.zah..Semoga di murahkan rezeki untuk kami sekeluarga..amin


Sampai sini dulu..esok nak cr bahan nak masak sendiri kuah rojak...x best la ekk entry xde pic..xpe pas ni klo rajin aku amik je sume gambo ekpecially mse umah berkecah tgk masak...haha

Monday, July 4, 2011

2nd n 3rd day wean off:siang dah ok..mlmnye mcmana plak?

Posted by kemma at 2:32 PM 3 comments
Salam semua.:))

Masih dengan cerita yang sama..
hr ke2 & ke3 wean off Ammar
Sebelah siang...mmg lsg x pndg nenen..ade gakle minta...tapi lekakan dia dengan mainan n makanan x pon offer dia susu.
Yang paling lega skung ni Ammar dah makin ske minum susu tru botol..kira 4oz tu sekali minum...alhmdulillah..
Cuma waktu malam nenen tu wajib,,,tp Ammar xle kuat sgt nenen sblh mlmnye..cuma sblm tdo ..pertengahan mlm n nak pg....cmne ye?
apa yg nk dganti dgn nenen?

Klo de kawan2 yg biasa n pnh tau cmne nak elakkan untuk nenen malam..sharekn ye pglmn tu...:))..
Tq in advance sudi melawat blog kecik ni..

Tembam kan ammar dgn rmbut pnjgnye ni...tp ni sume lam pic je..dia biase2 je kat luar
ammar yg nmpak bam2..hihi..geram

Sunday, July 3, 2011

update 1st day wean off

Posted by kemma at 12:32 AM 4 comments
Just nak update moment2 wean off ammar
tepat jam 8.30 mlm tadi...ammar mengamuk..x tau nak apa..
mama nak pegang pon xnak..mngamuk je..
kakak pujuk pon x jln
last2 abg pujuk main menan..
pastu mama pon panggil
"meh sayang mama "
"yah..yah"(x payah ..x payah)..haha pndai tau mulut dia..
skali start mngis balik..
mama pon tnya "ammar nape?...
nenen..nenen...
huhu..
rupanya dah x tertahan ketagih candu...siannya
oleh kerana terlalu kesian..bg la jugak..disayangnya nenen..jap2 cium..jap letak lam mulut..geram smpi meleleh air liur..siyes lawak..ketagih betui nampaknya
lepas nenen...hurmm terus mesra alam...
dok main2 pon mulut tu dok sebut2..nenen..nenen

mama rse siang mayb xde masalah..klo x nenen
tp klo malam mcm mana plak ekk?adoiii 
cmne ni..

Saturday, July 2, 2011

1st day :wean off

Posted by kemma at 5:35 PM 3 comments
Salam semua..

Setelah agak lama bertangguh nak wean off Ammar maka hari ni genap ammar 1 tahun 8 bulan... ...Alhamdulillah mama bjaya xclusive bf Ammar smpi ke tahap ini...

Dalam pukul 11 mama letakkan sirap rose...n sje tanya ammar nak nenen ke tak...skali bila tgk nenen merah..terus x nak pndang..tambah mama cakap aduiiii skitnya nenen..kakak n abang gelak2...sungguh kesian sbb Ammar tdo x nenen n adala minum 3oz susu coklat..tu pon isap skit2..siyes betui2 buat mama emo...rupanya ini cabaran bila nak wean off..

After 2 jam lebih tido..bangun pon xnak nenen..
Ammar x nak nenen...sentuh pon xnak..cayang pon tak...
mama plak yg tacing n rasa kesian ..
huhu sedih plak rasa..
tetiba je perasaan
takut ammar jauh dr mama..huhu
mama suap makan nasi n sup ayam..ntahla mama rasa macam Ammar lapar je..jap2 mama amikkan biskut..jap2 mama bg minum air...mental pon prlu kuat utk wean off rupanya.hukhuk

                                              Tapi siyes mama rasa kesian sgt...
sebelum ni mama selalu cakap kat ammar yg ammar dah besar..nnt nenen ni utk baby..dia sengih je...huhu..
mama rindu senyum2 ammar mse nenen, mata yg sje di kelip- kelipkan..imissthatmoment..huhu
mama rasa cam tengok  x sampai hati...
tp skung ammar pg main ngn kakak dia....
Mudah- mudahan Ammar sentiasa sihat..n jadi ank yg bijak n soleh
n Ammar tetap anak manja mama
Ermmm...sayang ammar...

Emo:(


 

after 5hrs birth

7days after birth





5-6 month




1 years 5 month

now...1 years 8 month
 

©2009 da tru luv | by TNB