Rezeki blogging..tq 4 klik

Sunday, June 26, 2011

ku hampa dan keciwa....

Salam semua

wah tajuk.....kuikui..
tapi siyes frust nonggeng...
seminggu tahan teringin ..last2 benda yang dicari enggak ada di situ..kuang2x

ni sume gara2 terliur gila nak merasa sambal tempoyak pucuk kayu...spesel masakan orang negori
siyes x penah makan
tp tengok pic yang digogel kecur2 abis air liur ni haaa

ni pic yang selalu menjamu mata aku..
 
hari2 menatap pic ni....smpi nak tggu hari ahad..(hr ni la)
kekononnye nak ke pasar tani...nak cari segala pucuk2 yg nak masuk lam masakan tu
sekali seawal pg aku ni pegila Bandar Baru Uda ..lam 10 min dari umah aku...near Angsana Jb
n En Amy kebetulan mmg kna kje kul 7...kira skali jalan jer la.
 
Dengan hati yang riang gumbira..tp en amy x tnya pon aku nak beli apo...huahua..agaknya x kuasa kot..xpon mayb dia dengar aku nak beli ulam2..ke apa ..ntah

Sampai je kat pasar tani..aku tgk cam awal lagi..aku ajak en amy teman aku minum jap...En amy pon minum kalut2..sbb 7.15 dia dah nak kena gerak...last2 x abis pon aku minum teh tarik coz panas..

then berjalan le aku sorang2 kat p.tani tu...
sekali tgk je..aku dah kecewa...sbb x macam p.tani yg ada lam kpala otak aku ni..aku bayangkan p.tani ni segala mak nenek ada...tp rupanya tidak..huhu
baru aku sedar p.tani ni kat bandar...so ...lu pk la sendiri..hihi
3 kali aku round kat area sayur2...petai, pucuk labu, tempoyak nan ado...huhu..siyes frust..huhu
terus mati nafsu..aku tgk org sayur tgk aku semacam je...mula2 aku x tnya..
skali dok pk manatau kot2 dia blum bwak kuar lg petai n kawan2 dia...
aku pon tanya..n mmg benarla sangkaan..petai nan ado.

Pas kehulu kehilir x tau nak cari menda apa..aku decide nak masak lontong hari ni..so aku beli nasi impit yg dah siap....yg dibalut ngn daun pisang.beli bahan2 nak wat kuah lodeh + sayur mayurnya.
beli sarapan skali coz anak2 ada tuisyen pukul 10pg..so malas la plak nak kelam kabut masak.
 
Siyes korang nak tau..kecewa bangat aku hari ni...
saat aku menaip ni ..perut aku keroncong gila ..due x tau tekak nak makan apa...
lapo...huhu

Itu je cerita tentang makyong yg keciwa bangat..napela payah n x penah jumpa kedai org negori kek sini...klo x aku bantai beli kan sonang..huhu
tapi aku ttp nak buat gak...sbb aku nak tau rse dia camne..haha
lagpon mak nak dtg awal bln 7 ni..n mak nak bawa tempoyak sendiri bikin...huhu
x sabar..rindu kerabu pucuk paku mak, rindu sambal tumis petai mak..rindu sambal tempoyak mak...
haha..kata klong "hang tu sumenya teringin....."kuang3x..

bye2


Friday, June 24, 2011

mama benarkan sebab mama percaya...

salam jumaat



xde nak cerita apa pon
just nak meluahkan perasaan hati tentang anak2 je.

ANAK LELAKI SAYA

Bukan x bagi dia solat jumaat tp mse tu mamanya kurang percaya rsau pergi tu main n kawan dgn budak2 nakal.
Tapi sampai bila????
Oleh kerana En. Amy jarang ada....
akhirnya mama letakkan seluruh kepercayaan pada Adam pergi solat jumaat sendiri
or saing ngan ank jiran.
Lagipon masjid 5 min dr umah je..
kerana apa mama benarkan..
kerana adam anak lelaki mama
sampai bila mama nak kongkong terutama bab2 baik ni..
tp sll mama pesan pada adam

"mama bagi adik pegi semayang sendiri sbb mama percaya.....jgn main n jgn ikut budak nakal....klo mama dengar orang cakap apa2 tentang adik ..mama tau nk bg ubat apa" teruk bunyi ugutan itu
tp itu adalah kepercayaan mama melepaskan adam.

Lagi pon adam dah 7 tahun...dah harus buat ....
mama selalu menangis kerana Adam...
mama selalu risau n khuatir tentang Adam
mama selalu marah n leterkan Adam
kenapa????
sebab Adam anak lelaki mama
bila mama n abah xde ..mama harapkan Adam jaga kakak n adik2
Mama tau Adam budak baik sebenarnya...
tp mungkin mama juga salah dalam mendidik...
Doa mama akan sentiasa dengan mu anakku...



Entry tacing ni kuar sbb 2/3 hari ni mama rse amat sensitif dengan kelakuan adam...
smlam mama mnangis sbb adam buat homework cincai...
due to hormon x stabil..mama mngis dengan rasa hiba sekali..
hurmmmm...En Amy diam x terkata
ntahla mama rasa sangat kecewa dengan adam smalam
antara sebab lain yg buat mama bertambah sedih tu...
kesalahan yg adam kumpul lam 2/3 hr ni

1. putuskan tie sekolah...mama bebel tp xpela..beli lain je

2. botol air kali ke 4 pecah..bebel..suh pakai botol besa je...geram sgt..tp tgkla geram tu jap je...nnt sure beli punyala..

3. Gaduh ngn kawan kakak kat sekolah..that girl ejek dia....pesan mama jgn smpi mama rotan je....pls jgn kacau org..klo org ejek cakap alhamdulillah jew...hangin aku

4. mama x bg main kat luar....alih2 dah ade kat taman....balik mama rotan kaki...amik

5. semalam..suh wat homework....sejam mama tinggal..x sentuh pon buku sekolah...amik aku haruk membebel + mnangis....sbb x pukul punya pasall....geram membuak buak..sbb tu la air mata cam hujan lebat.

Satu je ayat mama untuk adam..."kesian kan mama n diri sendiri"
huhu


maaf le tacing benor kerana anakku Adam

skung ni mmg xleh berjaga mlm sgt tok mngodek blog or berfb....jaga kesihatan coz HBP x bape stabil...

pic mse besday adam yg ke7



TQ sebab membaca luahan hati seorang ibu..:))



Friday, June 17, 2011

campur tolak darab bahagi= sgt feninnnnn

Salam semua
loya n pening sgt mlm ni
stock asam pon dah abis...
EN amy kuar pg beli asam jap..

lately ni pening n loya tu dtg balik..
malas jadinya
ni pon aku tgh tahan rse nak muntah
huhu
sakit kepala hingga ke tengkok..tolong picitkn boleh?nak je cr org urutkn badan yg rsenya sebu2 angin...
teruk plak rse pregnnt kali ni...x daya rsenya..
tp klo aku x buat sume kje ..spe lagi yg aku nak suh..
so stoll bertahan kehulu kehilir kilik ammar amik/hntr kakak n abg dr sek..
tp start julai ..diaorg dah naik van
maaf ye ank2 mama betul2 rse x larat..dengan jadual padat sekolah..huhu

Gagahkn jua amik tsirt2 lelaki untuk di snap pic nya
ni sume nak clearkn stock
baru je pegang loya2 pon menjadi-jadi
korang nak tau 
dr isnin lagi aku betangguh nak amik pic...huhu
knapa aku malas!!!!



Pregnnt kali ni aku still lom start minum susu
x mampu nak telan...huhu
tp akan diusahakan juga telan..
ada tak benda lain yg bleh gantikan susu...??
b4 this klo pregnnt sll bl Anmum .
tp kl ni rse xmo la Anmun
jemu plak
any cadangan??



Okla kawan2 sy rse betul2 x tahan ni..kepala dah berdenyut...huhu
loya tekak tuhan je tau...kang ade gak yg pg amik asam jawa...hehe
bye sume...:)

Only 25 more weeks to go
My 4 inch bald gymnast-baby is super-mobile inside my womb as their organ systems are kicking it into high gear - particularly, their amazing tiny heart and complex circulation system, which is now pumping ...


Wednesday, June 15, 2011

hot entry....freshh dr ladang

Salam semua
lama x beron9..
bukan pe pas baru abis cuti sek
so byk le benda nak buat..wpon ade je yg nak story
tp hari2 asik tido awai je..x sempat la nak wat entry..haha..jawapan orang malas..hihi

So mlm ni nak cite sal makan2
haha..besa la mak yong
klo cite sal makan itu bukan asing lagi..:)


Malam ni
kitaorg ke Seoul Garden di KSL City Jb
ekceli kat city squre pon ada
tp sje je nk pg jauh skit ..sbb lom pnh jln kat sopin mall yg baru tu

So td kitaorg makan smpi kenyang terbuntang..haha
klo sendawa over
sure terkeluar balik..haha
buruk perangai..kehkeh
abis dah siap byor...klo dah bufet sllnya mmg camtu le..hihi

so layan pic je la..
si comel mama yg sgt petah..geram..

with ank encem shaye

kakak n adik yg excited nk memasak

perghhhh...nk abiskan ni leh terbuntang

udang bbq feveret..tetapi tetap di panggil ayam

rajin betul anak2 shaye memasak:)...xde spe yg nak larang

last....dh x larat..boleh tekeluar balik rsenya

ehhhh...spe la yg ayu sgt mse memasak ni????haha...nk muntah??silakan..haha

with my best fren..n kawan gaduh shaye

dah nak balik...sbuk plak c ammar nak tolak stroller..haihhhsss





So far ..rse best plak  sbb lama x g makan2 cam ni
selain selesa...puas hati n rse berbaloi
okla sume..jumpa d next entry ye....



Sunday, June 26, 2011

ku hampa dan keciwa....

Posted by kemma at 10:33 PM 0 comments
Salam semua

wah tajuk.....kuikui..
tapi siyes frust nonggeng...
seminggu tahan teringin ..last2 benda yang dicari enggak ada di situ..kuang2x

ni sume gara2 terliur gila nak merasa sambal tempoyak pucuk kayu...spesel masakan orang negori
siyes x penah makan
tp tengok pic yang digogel kecur2 abis air liur ni haaa

ni pic yang selalu menjamu mata aku..
 
hari2 menatap pic ni....smpi nak tggu hari ahad..(hr ni la)
kekononnye nak ke pasar tani...nak cari segala pucuk2 yg nak masuk lam masakan tu
sekali seawal pg aku ni pegila Bandar Baru Uda ..lam 10 min dari umah aku...near Angsana Jb
n En Amy kebetulan mmg kna kje kul 7...kira skali jalan jer la.
 
Dengan hati yang riang gumbira..tp en amy x tnya pon aku nak beli apo...huahua..agaknya x kuasa kot..xpon mayb dia dengar aku nak beli ulam2..ke apa ..ntah

Sampai je kat pasar tani..aku tgk cam awal lagi..aku ajak en amy teman aku minum jap...En amy pon minum kalut2..sbb 7.15 dia dah nak kena gerak...last2 x abis pon aku minum teh tarik coz panas..

then berjalan le aku sorang2 kat p.tani tu...
sekali tgk je..aku dah kecewa...sbb x macam p.tani yg ada lam kpala otak aku ni..aku bayangkan p.tani ni segala mak nenek ada...tp rupanya tidak..huhu
baru aku sedar p.tani ni kat bandar...so ...lu pk la sendiri..hihi
3 kali aku round kat area sayur2...petai, pucuk labu, tempoyak nan ado...huhu..siyes frust..huhu
terus mati nafsu..aku tgk org sayur tgk aku semacam je...mula2 aku x tnya..
skali dok pk manatau kot2 dia blum bwak kuar lg petai n kawan2 dia...
aku pon tanya..n mmg benarla sangkaan..petai nan ado.

Pas kehulu kehilir x tau nak cari menda apa..aku decide nak masak lontong hari ni..so aku beli nasi impit yg dah siap....yg dibalut ngn daun pisang.beli bahan2 nak wat kuah lodeh + sayur mayurnya.
beli sarapan skali coz anak2 ada tuisyen pukul 10pg..so malas la plak nak kelam kabut masak.
 
Siyes korang nak tau..kecewa bangat aku hari ni...
saat aku menaip ni ..perut aku keroncong gila ..due x tau tekak nak makan apa...
lapo...huhu

Itu je cerita tentang makyong yg keciwa bangat..napela payah n x penah jumpa kedai org negori kek sini...klo x aku bantai beli kan sonang..huhu
tapi aku ttp nak buat gak...sbb aku nak tau rse dia camne..haha
lagpon mak nak dtg awal bln 7 ni..n mak nak bawa tempoyak sendiri bikin...huhu
x sabar..rindu kerabu pucuk paku mak, rindu sambal tumis petai mak..rindu sambal tempoyak mak...
haha..kata klong "hang tu sumenya teringin....."kuang3x..

bye2


Friday, June 24, 2011

mama benarkan sebab mama percaya...

Posted by kemma at 2:11 PM 2 comments
salam jumaat



xde nak cerita apa pon
just nak meluahkan perasaan hati tentang anak2 je.

ANAK LELAKI SAYA

Bukan x bagi dia solat jumaat tp mse tu mamanya kurang percaya rsau pergi tu main n kawan dgn budak2 nakal.
Tapi sampai bila????
Oleh kerana En. Amy jarang ada....
akhirnya mama letakkan seluruh kepercayaan pada Adam pergi solat jumaat sendiri
or saing ngan ank jiran.
Lagipon masjid 5 min dr umah je..
kerana apa mama benarkan..
kerana adam anak lelaki mama
sampai bila mama nak kongkong terutama bab2 baik ni..
tp sll mama pesan pada adam

"mama bagi adik pegi semayang sendiri sbb mama percaya.....jgn main n jgn ikut budak nakal....klo mama dengar orang cakap apa2 tentang adik ..mama tau nk bg ubat apa" teruk bunyi ugutan itu
tp itu adalah kepercayaan mama melepaskan adam.

Lagi pon adam dah 7 tahun...dah harus buat ....
mama selalu menangis kerana Adam...
mama selalu risau n khuatir tentang Adam
mama selalu marah n leterkan Adam
kenapa????
sebab Adam anak lelaki mama
bila mama n abah xde ..mama harapkan Adam jaga kakak n adik2
Mama tau Adam budak baik sebenarnya...
tp mungkin mama juga salah dalam mendidik...
Doa mama akan sentiasa dengan mu anakku...



Entry tacing ni kuar sbb 2/3 hari ni mama rse amat sensitif dengan kelakuan adam...
smlam mama mnangis sbb adam buat homework cincai...
due to hormon x stabil..mama mngis dengan rasa hiba sekali..
hurmmmm...En Amy diam x terkata
ntahla mama rasa sangat kecewa dengan adam smalam
antara sebab lain yg buat mama bertambah sedih tu...
kesalahan yg adam kumpul lam 2/3 hr ni

1. putuskan tie sekolah...mama bebel tp xpela..beli lain je

2. botol air kali ke 4 pecah..bebel..suh pakai botol besa je...geram sgt..tp tgkla geram tu jap je...nnt sure beli punyala..

3. Gaduh ngn kawan kakak kat sekolah..that girl ejek dia....pesan mama jgn smpi mama rotan je....pls jgn kacau org..klo org ejek cakap alhamdulillah jew...hangin aku

4. mama x bg main kat luar....alih2 dah ade kat taman....balik mama rotan kaki...amik

5. semalam..suh wat homework....sejam mama tinggal..x sentuh pon buku sekolah...amik aku haruk membebel + mnangis....sbb x pukul punya pasall....geram membuak buak..sbb tu la air mata cam hujan lebat.

Satu je ayat mama untuk adam..."kesian kan mama n diri sendiri"
huhu


maaf le tacing benor kerana anakku Adam

skung ni mmg xleh berjaga mlm sgt tok mngodek blog or berfb....jaga kesihatan coz HBP x bape stabil...

pic mse besday adam yg ke7



TQ sebab membaca luahan hati seorang ibu..:))



Friday, June 17, 2011

campur tolak darab bahagi= sgt feninnnnn

Posted by kemma at 1:32 AM 1 comments
Salam semua
loya n pening sgt mlm ni
stock asam pon dah abis...
EN amy kuar pg beli asam jap..

lately ni pening n loya tu dtg balik..
malas jadinya
ni pon aku tgh tahan rse nak muntah
huhu
sakit kepala hingga ke tengkok..tolong picitkn boleh?nak je cr org urutkn badan yg rsenya sebu2 angin...
teruk plak rse pregnnt kali ni...x daya rsenya..
tp klo aku x buat sume kje ..spe lagi yg aku nak suh..
so stoll bertahan kehulu kehilir kilik ammar amik/hntr kakak n abg dr sek..
tp start julai ..diaorg dah naik van
maaf ye ank2 mama betul2 rse x larat..dengan jadual padat sekolah..huhu

Gagahkn jua amik tsirt2 lelaki untuk di snap pic nya
ni sume nak clearkn stock
baru je pegang loya2 pon menjadi-jadi
korang nak tau 
dr isnin lagi aku betangguh nak amik pic...huhu
knapa aku malas!!!!



Pregnnt kali ni aku still lom start minum susu
x mampu nak telan...huhu
tp akan diusahakan juga telan..
ada tak benda lain yg bleh gantikan susu...??
b4 this klo pregnnt sll bl Anmum .
tp kl ni rse xmo la Anmun
jemu plak
any cadangan??



Okla kawan2 sy rse betul2 x tahan ni..kepala dah berdenyut...huhu
loya tekak tuhan je tau...kang ade gak yg pg amik asam jawa...hehe
bye sume...:)

Only 25 more weeks to go
My 4 inch bald gymnast-baby is super-mobile inside my womb as their organ systems are kicking it into high gear - particularly, their amazing tiny heart and complex circulation system, which is now pumping ...


Wednesday, June 15, 2011

hot entry....freshh dr ladang

Posted by kemma at 12:54 AM 2 comments
Salam semua
lama x beron9..
bukan pe pas baru abis cuti sek
so byk le benda nak buat..wpon ade je yg nak story
tp hari2 asik tido awai je..x sempat la nak wat entry..haha..jawapan orang malas..hihi

So mlm ni nak cite sal makan2
haha..besa la mak yong
klo cite sal makan itu bukan asing lagi..:)


Malam ni
kitaorg ke Seoul Garden di KSL City Jb
ekceli kat city squre pon ada
tp sje je nk pg jauh skit ..sbb lom pnh jln kat sopin mall yg baru tu

So td kitaorg makan smpi kenyang terbuntang..haha
klo sendawa over
sure terkeluar balik..haha
buruk perangai..kehkeh
abis dah siap byor...klo dah bufet sllnya mmg camtu le..hihi

so layan pic je la..
si comel mama yg sgt petah..geram..

with ank encem shaye

kakak n adik yg excited nk memasak

perghhhh...nk abiskan ni leh terbuntang

udang bbq feveret..tetapi tetap di panggil ayam

rajin betul anak2 shaye memasak:)...xde spe yg nak larang

last....dh x larat..boleh tekeluar balik rsenya

ehhhh...spe la yg ayu sgt mse memasak ni????haha...nk muntah??silakan..haha

with my best fren..n kawan gaduh shaye

dah nak balik...sbuk plak c ammar nak tolak stroller..haihhhsss





So far ..rse best plak  sbb lama x g makan2 cam ni
selain selesa...puas hati n rse berbaloi
okla sume..jumpa d next entry ye....



 

©2009 da tru luv | by TNB