Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, May 30, 2011

makyong rindu kan ini...

Makyong ini..buat saat dan ketika ini sedang membelek pic cuti2 pantai timur...
Ini semua disebabkan menonton Jlan2 Cari Makan ahad tu hari...
Huhu..
rindu kat makanan klate...
yg pastinya kat Jb x seheaven KL or Klate  klo sal makanan pantai timur
Jom layang pic n lap air liur memasing..:)))

Nampak tak...??huhu..huhu..nakkkk

Sunday, May 29, 2011

salma menang..yeayyyyy

Akhirnyaa..
mula2 putus harap gak bila markah salma yang paling curut mse semi final...
tp alhamdulillah TV3 amik 3 org untuk final akhirnya.

Bila tengok persembahan Salma malam ni rsenya hati tu dah sedap bertambah plak dengan persembahan Shiha yang biasa2 je...
Apapon aku tumpang syok Salma menang
mengalir gak le air mata ni skit dgr speech Salma
Tahniah Salma n Erra


Friday, May 27, 2011

teruk kali ni...3 yang sebelum ni xde pon

Salam jumaat

Hujan baru je berhenti..hujan di pagi jumaat yang penuh keberkatan
Esok dah start cuti sekolah...hoyeeeeeee..haha mama plak over...cuma x sanggup plak pk bila xtvt anak2 di rumah sepanjang cuti..huhu
jadi tarzan tu mmg selalu dah
tapi takut kali ni jadi lebih dari tarzan plak haha..
yang x bestnye En Amy akan outstation  ke KL sempena SUKMA....
sedihhhhhhhhhh...huhu
sebab tu x plan nak g mana2
except balik mersing....drive sendiri...huhu

Pregnant kali ni
baru aku merasa apa itu morning sickness
sebelum ni xde pon..ada gak le stakat loya2..muntah x penah
kali ni loya, pening n muntah sume cukup
memilih betui klo sal  makan
n aku jadi seorang yang fussy n sume benda leh wat aku loya n rse kotor..En Amy sllu aku marah sbb isap rokok...busuk n meloyakan..kentut pon aku bebel..korang bayangkan la...En Amy gelak je..sebelum ni aku mana kisah dia nak isap rokok pon...kali ni klo aku dah cakap byk kali x payah isap rokok terutama klo aku de dekat dia...tp dia isap gak..sure aku tarik muncung n bebel....siyesss..pening, sesak n loya...
1 persamaan mse pregnnt ngn Ammar ialah aku minat mee grg mamak n tosei
tosei tu aku ske makan kuah dia yang kaler putih tu....tp sllnya x abis pon aku makan tosei tu...tp aku pasti akan habiskan kuah yg kaler putih tu..hahaha
Mi grg mamak byk yg aku goreng sendiri je ...so dlm freeze sentiasa ada mi kuning, tauge, sawi n bahan2 nak grg mi..asal teringin je aku goreng je
smalam langsung x makan nasi....mi grg smata- mata
malamnye punya la lapo
teringat macam2 lak yang aku nk makan
masak lemak cili api ikan keli la...apa la..tp aku tau tu waktu lapar je..

pagi ni bekfest pon mi grg again....hurmmmmm
lunch plan nak masak nasi ayam...huhu
buntu n x larat nak masak.

note to lydzar(tetiba lak ingat kat lydzar):nnt akk email ye....ingat ..tp malas nak buka email..hehe

Alhamdulillah rezeki...jualan telekung di luar jangkaan...kali ni jual tudung n blouse slowkan dlu..
klo de spe2 nak beli tudung Xpress dengan harga lelong leh pegi kat myfesbuk...
lelongan untuk abiskan stok
malas nak letak entry lelong kat blogshop sbb malas nak edit..haha
so antara tudung yang di lelong








nak tengok lebih lagi klik sini

Ada juga jual kain pelikat high quality n yang murah..manatau kot nak soping utk husband sempena hari raya...highly recomend brand Wadimor..mmg agak mahal RM65..tp puas hati sbb cantik n boleh dibuat sampin..siyessss
ni picnya


Klo nak tengok lebih..jumpa di myfesbuk ya..:)

Saya begini skung ni

v
v
v
v
v
v

12 weeks pregnant | due Dec 5th

Week 12: Your uterus? Yeah, it's a softball now

Fetal development in pregnancy week 12


~length
2 in | 5 cm
~weight
0.5 oz | 14 g
Despite being a super-dooper grower, your little Einstein’s body is still far behind the astonishing growth of their amazing brain. In other words, your baby is still a bobble-head, as their massive noggin' comprises 30% of their entire body mass!

Bobblehead aside, your little lollipop's neck is up to the challenge and straightening out quite nicely as can be seen by their little chin lifting off of the chest.
Your baby is also actively rehearsing “breathing” by inhaling and exhaling amniotic fluid (ew!) to prepare the lungs for future air respiration.
The big news: your little poop-n-pee factory is now up and running!
Don't worry, most of the liquid waste wends it way down to your bladder, just adding to your million-times-a-day rides on the porcelain pony.
The solid waste - aka their first baby poop is just starting to build up in their intestine (it's a super-slow build-up, since it's all derived from liquid blood) in preparation for that tarry black meconium newborn poop.
Along with all the lovely poop-n-pee talk, we thought you'd like to know that your baby now pees into their amniotic sac and then inhales it through their mouth and nose.
YUCK! Not to worry, their urine is completely sterile and harmless, no matter how gross it seems.










 skung sy di minggu ke 12..........cepat betul masa berlalu:))

Friday, May 20, 2011

kerana ketam aku menangis....

Salam hari Jumaat sume..
Pertama kali menaip entry sebelah siang..sejak lama meninggalkan typing di waktu2 begini..hehe

Lain jew tajuk diatas ...yang  pastinya ianya bukan tajuk lagu baru ok

Just nak story feel makyong in 11weeks of pregnancy

Di suatu hari di musim panas
punyala aku ni nak makan ketam
x kisah ketam apa
janji nak yg banyak isi
kira klo kopek kulit tu tersembul abis arr isi tu kuar..hahaha..demand betuii

dok merengek 2 hr..
sbb aku x de selera nak makan
1st day aku cakap kat en. Amy aku x selera nak makan..
then dia tnya mama nak makan apa..
aku diam..tahan sebak..(apemendala)
"nak makan ketam"
air mata meleleh...adoiii drama betoii..aku pon xtau apa yang sedih sangat
tp mse tu lam kete n waktu malam so rse2 nya en. amy x sedar makyong sedang menangis..
sebenarnye aku cuba untuk tidak mengada-ngada..huhu

2day
msih sama..
siangnya aku dah tgk kat pasar 
tp ketam sume senoet je..ishh x selera aku tgk..
then aku sms En Amy suh belikan ketam..
n nak ketam besor..beli yg dah siap bersih..balik nak masak cili crab"
klo ikutkn hati xmo masak ..nak makan kat kedai..tp rse2 nak masak sendiri coz leh ikut selera nak mcm mana..
en.Amy pon belikan

aku punya hepi bila en Amy belikan ketam..
syok2x
aku beria ikut en.amy bawa ketam kedapur
sekali bila aku buka ketam dr plastik..
sebak..huhu
"mama x nak ketam ni..ni kecik..kan mama cakap nak yang beso"
abang dah cari..sume kecik2..nnt abg cari lg.."
"x nak arr"

aku pg depan tv tgk mentor...merajuk..muncung tu malas nak cite..panjang
en amy masuk bilik layan facebooknye game
sakitnya hati aku
last2 aku melalak..
menangis cam budak kecik..
laki aku kuar..
nape???
"mama ni knape"
"kan mama cakap nak ketam besar....uwa.uwa..uwa.."
abis mama x nak ke ketam tu..
diam jew...

after 20 min..
"abang...abang...bersihkan ketam...mama nak...pastu abg letak garam kunyit n goreng garing..cepatla abang"haha
pas makan
"kata x nak..tp makan abis gak..sekilo"perli
abis nak makan ketam..pasni abang cari gak yg beso..mama x puas hati lagi..

Eii teruk betoi perangai aku
Yang paling klako..ammar pon pelik jew tgk mama dia mngis 
siap ammar panggil "mama..mama...mama"
sure dia pelik sape la babap mama(pukul)..hihi

aku tulih entry ni coz aku terbaca entry kak Red yg sme kes ngn aku..ni entrynya KLIK

Monday, May 16, 2011

ni baru mama x marah...

Hye..
tetiba lak rajin nak wat entry lebih dari satu..hehe
just nak share cite sal hobi en.amy

Nak wat camne ye
dah hobi..terima la hobi baru seadanya..kuang3x. Selalunya mmg aku x supportla..kekadang aku berleter..tp kekadang cam sian plak....sume aku x bg..xpela dia pon bukan sllu layan hobi dia..
nak cite hobi terbaru En Amy yang bermula dari tahun lepas


Ekceli aku mmg x ske la hobi ni
nak2 bila x mendatangkan hasil
klo tetiba dapat hasil aku la yang over syok...:)
Apakah hobi EN AMY saye....????
Memancing....siyessssssss x soooookaaaa
tp mancing bila dia free je..
selalu ke EN AMY ni free?
sebulan sekali pon payah dek non..
so rsenya x wajarla aku mengongkong hobi dia
sian somi aiiii
The latest En Amy pg mancing kat Tioman
last month
so aku anak2 pon folo balik kampung Penyabung
kat mana tu penyabung?
Endau Mersing...

En Amy pegi 2hr 1 malam

apakah hasilnya?

ikan alu2 kot

banyak kan

Kerapu yang paling maveles...

goreng garing2

dah siap smbal 3 rasa

over sambal...abis tenggelam ikan

2 minggu makan ikan fresh...maveles amat
pasni mama x marah dah ye sayang
cuma xmo la selalu sangat

Insya'allah En. Amy n my BIL akan ke tioman lagi
dalam bulan 7 nanti
kata En Amy masa tu musim sotong
syoknyaaa...
hilang abis sume bebel:))



"

Thursday, May 12, 2011

adik ammar ......ammar adik




Selamat malam semua
mata cerah sbb baru pas melantak mi goreng
hahaha
balas dendam sebab sehari ni x lalu nak makan nasi


Sehari ni asik loya dan muntah je...
sudahkah kawan2 dapat meneka kenapa dengan saya????

Meh kita layan senyum si kenit sorang ni sebelum bercerita tentang 
keadaan yang selanjutnya




Insya'allah  Ammar akan jadi abang nnt...
siannya si comel mama
huhu...sedeyyyyy
sebab mama n abah ter xcident..uwaaaaaaa
mama take time untuk terima n redha
but skung mama dah ok
walauapapon mama tetap akan bf ammar sayang sampai umo 2 tahun
SAYANG AMMAR SANGAT2
anak mama yang cerdik n bijak
mulut ammar makin petah...
abah selalu puji ammar bijak...luv u sayang.
mama sangat bertuah kerana memiliki kamuuu

Wednesday, May 11, 2011

angauuuuu....hahaha

Tadi plan nak wat entry lennn
tetiba teringat plak kat dia ni..
spe kah itu??
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 
 
 
huhu..minat gila kat Aron Aziz..


La ni tengah angau ngn cita Nora Elena kat TV3....
agaknye klo jumpa depan mata mau pengsan aku...hahaha..over
sure ensem gila...
 
okla itu je pon nk cite...

:)

Monday, May 9, 2011

knapa setiap kali tengok aku nangis..


Samat malam sume..


Xtau nape setiap kali tengok sure ada air mata yang mengalir
walaupon bukan aku yang berada di situasi itu
aku jadi ngeri n takut
ade ke yang lain rasa apa yang aku rasa...huhu

Cam jiwang lak aku ni..:P
bukannya apa...ni gara2 menonton drama feveret aku..
JUVANA
siyess ..air mata aku kuar setiap kali tengok botak ugut n belasah pelatih lain
huhu
takutnya tuhan je yang tahu kan...

Cuma 1 je yang aku pk
mudah- mudahan drama ni memberi impak kepada adik2 kita
gejala sosial sangat teruk skung.....selamatkan la sume remaja2 kita

di usia 3 series aku ni
mayb aku dah x paham or dah x leh sekepala dalam hal2 yang camni
siyess..klo time nampak budak sekolah  perempuan yang tergedik gedik, pegi sekolah alisnya halus..pakai kain senteng nampak betis...baju sendat cam sarung nangka..tudung pendek terjongket depan belakang
dah tu turun bas tu..turun jerla...ni tak terjerit jerit..budak lelaki pon x cam tu
siyess meluat gila aku tengok...
agaknya aku yang dah tua kot..dah x sporting
tp korang tau apa yang aku pesan kat kakak
n that same time anak dara aku pon ada tengok situasi tu
"kakak ,,,janganla tergedik-gedik n terkinja-kinja camtu nnt...malu org tengok..nak jadi camtu senang je kak....nak jadi yang sopan yang susah..."
tau apa anak dara aku jawab??
"a'ah ma..gedik ekk..maghrib2 pon terjerit2..turun je la bas ..bukan suh jerit"haha
wah berbakat anak mama...

Sampai sini dulu...
Tahniah untuk JUVANA ...i loikeee:)

Sunday, May 8, 2011

Mak...sayang mak

 
ada disaat suka dan duka, .ada di saat derita sengsara..dari kaki sebesar 2 jari sehingga mampu mengguris hati dan perasaan .sentiasa menerima.memeluk dan mencium disaat ank2 nestapa.Mak...tiada satu pon harta dunia yg boleh membayar setiap pengorbananmu.Ya Allah..aku x mampu..namun ku mohon Kau limpahkanlah kebahagian buat ibuku...amin..Selamat Hari ibu buat Hjh Jamaliah Zakaria..sayang mak..
 
 
 
untuk semua yg bergelar mama, mak, bonda, mummy, ummi
 
 Sayunya hati ...huhu

Tuesday, May 3, 2011

x sedap...

Hye...samat malam sume


Nak kepochi jap...hahaha
sehari ni mmg aku x lalu nak makan nasi..(selalunya asik melantak je..tu yg sehari x lalu jd kepoh tu..haha)
jadi lam kepala ni dok pikiaq la benda apa yg rse nak makan
dah le x selera nak makan..
asik ulang pi toilet je kejenya..naik lenguh longlai kaki mak ni..:)

Tadi mse amik anak2 balik dari sek..rse dah x larat dah nk pnjt tangga...dukung Ammar lg..
Rse2 cam nak suh anak2 naik van la..huhu..mama rse cam nak pitam.

Tengahari td aku x masak..tp b4 start masak aku dah kuarkan segala bahan nak masak..
tetiba je aku rse geliiii
Ada ulat ke???
x aihhhh..aku rse mual, loya ..n geliii x tau la pasai apa...
ishhhh
dok type entry ni pon aku rse cam geliii je ingat nak masak..bau minyak goreng ikan..eiiii geli la tekak aku
apa lagi sume bahan aku masukkan semula lam esbox..n decide wat ns goreng jer la kat anak2 sbb nasi aku da masak..sian anak2 mama...minta maaf ye sayang ..mama betui2 x lalu nak masak..
Petang aku decide nak goreng kotiaw..tp teringat plak nak usha2 pasar malam kat Taman Tampoi Utama..kira2 lam 5 min dr umah aku...aku rse last aku pg pasar malam tu 3 tahun lepas...lama kan??sungguh..sampai aku rindukan pasar malam...huhu
En. amy  xske pg p.malam sbb kata dia..rimas ramai orang..thats why la aku n anak2 x penah pg pasar malam bertahun-tahun...aku ske p.malam...korang?

So pukul 6 petang ..aku siap kn anak2..En. Amy kje..xpela x larat pon xpe..x kira aku nk pg gak pasar malam..huhu
lam 6.20 aku drive ke.p.malam..sblum smpi aku, kakak n adik da teruja nampak deretan gerai...sbb aku not sure p.malam tu ade lg ke dak...tu yg excited sgt tu..hehe
park je kete..kuarkan stroller ammar..laju je tolak...

Apa yg aku beli kat p.malam?

Ayam percik 3 ...x sedap langsung

teringin nak makan pajeri terung..nampak terus rase nak beli..so aku beli 2 ketul.....SANGAT X SEDAP>>>>AKU BUAT LG SEDAPPPPPP..hishhh..xtau la cmne ekk org mniaga..xde rse pajeri lsg..

Laksam untuk Adam n kitaorg share2..blehla
Murtabak..1 ayam 1 daging..ermmm biase jerrr..x leh lawan murtabak maidin taiping..haha

kulit ayam 2 ringgit..adam yg nak..sian..belikan je

kopok lekor sambal untuk kakak..

Pastu xtau nak beli apa dah terus balik..totally x sedap sume..
Ntah apa2 je rse ayam percik..geli plak aku ingat..mak aku buat seratus kali sedap..hahaha..gelak jahat...siyess..ayam percik rse sos...geli tekak aku

Ermmm..tu je la yg aku nak cite pon...
Serabut kepala nak pg amik stok ke tak esok...rse x larat sgt..huhu..harap2 tido bleh rehatkan sumenya..
bye sume...


May yang sudah tiba...

Salam pagi 3 May semua...


Selamat pagi di bulan May
Lama aku menyepi..hari ni mencari mood.
Cerita aku opkoz ttg April yg indah lalu..

Kini bersiaran dengan usia 3 series....ermmm i'm 30's mom now...with 3 kids ..will coming soon another 1 ..Insya'allah



Apa yang menarik tentang besday yang ke 30 anda?

Aku xde wat ape2 pon..sbb mase tu balik kampung bercuti..sebenarnya tiap2 tahun besday aku macam hari2 biasa gak..tp aku pon x le rse nak wat sumthing pon..cukup sekadar ada yg ingat..lgpon hadiah dah dapat awal2 April tu hari. Tapi dalam usia sekarang besday tu dah x de rse apa2 kot..hehe
cuma rse perlu mencari perubahan diri ke arah yang lebih baik..

Then end of April 29th....aku buat small party untuk hero aku si Adam . Its his 7th birthday..
Jemput budak2 je..kawan adam n kakak..
Kebetulan aku pon x berapa nak chat sgt..
tp kesian plak kalo x tunaikan permintaan Adam...dia xmo makan2 di luar..dia nak mama masak n nak beli kek...so okla...bukan selalu..yg penting anak2 happy.


Menu yg aku wat..Mihun goreng daging, roti sosej, puding jagung, nuget ..seperti biasa jajan dah air anggur..30 besday pack untuk yg datang....simple sgt untuk small party adam. So majlis start  pukul 8. Kebetulan plak en Amy kna kerja..so aku la kna handle sume..tp xle ssh pon hehehe.....cuma sgt puji dengan Ammar yg sgt baik...cuma dia lebih berminat nak tolong sendukkan mihun lam pinggan ..huhu..tp still under control..

Antara kawan2 kakak n adik yang datang....tengok ci kecik AMMAR...hehe..dia cute sgt ngn perangai dia mlm tu...geram

with Ammar again..siyesss kek tu tak buat Ammar rse nak kaco..mmg dia x berminat nak usik kek tu..aku ingat sure kna kawal takut dia cepuk je kek adam tu..

Selamat hari lahir sayang...mama nak adik jadi anak lelaki mama yang soleh, akhlak baik, bijak n hormat orang tua..klo mama n abah xde nanti adikla kna jaga kakak n adik2 yg lainn..sayang kamuuu..

Monday, May 30, 2011

makyong rindu kan ini...

Posted by kemma at 10:47 PM 3 comments
Makyong ini..buat saat dan ketika ini sedang membelek pic cuti2 pantai timur...
Ini semua disebabkan menonton Jlan2 Cari Makan ahad tu hari...
Huhu..
rindu kat makanan klate...
yg pastinya kat Jb x seheaven KL or Klate  klo sal makanan pantai timur
Jom layang pic n lap air liur memasing..:)))

Nampak tak...??huhu..huhu..nakkkk

Sunday, May 29, 2011

salma menang..yeayyyyy

Posted by kemma at 11:53 PM 3 comments
Akhirnyaa..
mula2 putus harap gak bila markah salma yang paling curut mse semi final...
tp alhamdulillah TV3 amik 3 org untuk final akhirnya.

Bila tengok persembahan Salma malam ni rsenya hati tu dah sedap bertambah plak dengan persembahan Shiha yang biasa2 je...
Apapon aku tumpang syok Salma menang
mengalir gak le air mata ni skit dgr speech Salma
Tahniah Salma n Erra


Friday, May 27, 2011

teruk kali ni...3 yang sebelum ni xde pon

Posted by kemma at 10:50 AM 3 comments
Salam jumaat

Hujan baru je berhenti..hujan di pagi jumaat yang penuh keberkatan
Esok dah start cuti sekolah...hoyeeeeeee..haha mama plak over...cuma x sanggup plak pk bila xtvt anak2 di rumah sepanjang cuti..huhu
jadi tarzan tu mmg selalu dah
tapi takut kali ni jadi lebih dari tarzan plak haha..
yang x bestnye En Amy akan outstation  ke KL sempena SUKMA....
sedihhhhhhhhhh...huhu
sebab tu x plan nak g mana2
except balik mersing....drive sendiri...huhu

Pregnant kali ni
baru aku merasa apa itu morning sickness
sebelum ni xde pon..ada gak le stakat loya2..muntah x penah
kali ni loya, pening n muntah sume cukup
memilih betui klo sal  makan
n aku jadi seorang yang fussy n sume benda leh wat aku loya n rse kotor..En Amy sllu aku marah sbb isap rokok...busuk n meloyakan..kentut pon aku bebel..korang bayangkan la...En Amy gelak je..sebelum ni aku mana kisah dia nak isap rokok pon...kali ni klo aku dah cakap byk kali x payah isap rokok terutama klo aku de dekat dia...tp dia isap gak..sure aku tarik muncung n bebel....siyesss..pening, sesak n loya...
1 persamaan mse pregnnt ngn Ammar ialah aku minat mee grg mamak n tosei
tosei tu aku ske makan kuah dia yang kaler putih tu....tp sllnya x abis pon aku makan tosei tu...tp aku pasti akan habiskan kuah yg kaler putih tu..hahaha
Mi grg mamak byk yg aku goreng sendiri je ...so dlm freeze sentiasa ada mi kuning, tauge, sawi n bahan2 nak grg mi..asal teringin je aku goreng je
smalam langsung x makan nasi....mi grg smata- mata
malamnye punya la lapo
teringat macam2 lak yang aku nk makan
masak lemak cili api ikan keli la...apa la..tp aku tau tu waktu lapar je..

pagi ni bekfest pon mi grg again....hurmmmmm
lunch plan nak masak nasi ayam...huhu
buntu n x larat nak masak.

note to lydzar(tetiba lak ingat kat lydzar):nnt akk email ye....ingat ..tp malas nak buka email..hehe

Alhamdulillah rezeki...jualan telekung di luar jangkaan...kali ni jual tudung n blouse slowkan dlu..
klo de spe2 nak beli tudung Xpress dengan harga lelong leh pegi kat myfesbuk...
lelongan untuk abiskan stok
malas nak letak entry lelong kat blogshop sbb malas nak edit..haha
so antara tudung yang di lelong








nak tengok lebih lagi klik sini

Ada juga jual kain pelikat high quality n yang murah..manatau kot nak soping utk husband sempena hari raya...highly recomend brand Wadimor..mmg agak mahal RM65..tp puas hati sbb cantik n boleh dibuat sampin..siyessss
ni picnya


Klo nak tengok lebih..jumpa di myfesbuk ya..:)

Saya begini skung ni

v
v
v
v
v
v

12 weeks pregnant | due Dec 5th

Week 12: Your uterus? Yeah, it's a softball now

Fetal development in pregnancy week 12


~length
2 in | 5 cm
~weight
0.5 oz | 14 g
Despite being a super-dooper grower, your little Einstein’s body is still far behind the astonishing growth of their amazing brain. In other words, your baby is still a bobble-head, as their massive noggin' comprises 30% of their entire body mass!

Bobblehead aside, your little lollipop's neck is up to the challenge and straightening out quite nicely as can be seen by their little chin lifting off of the chest.
Your baby is also actively rehearsing “breathing” by inhaling and exhaling amniotic fluid (ew!) to prepare the lungs for future air respiration.
The big news: your little poop-n-pee factory is now up and running!
Don't worry, most of the liquid waste wends it way down to your bladder, just adding to your million-times-a-day rides on the porcelain pony.
The solid waste - aka their first baby poop is just starting to build up in their intestine (it's a super-slow build-up, since it's all derived from liquid blood) in preparation for that tarry black meconium newborn poop.
Along with all the lovely poop-n-pee talk, we thought you'd like to know that your baby now pees into their amniotic sac and then inhales it through their mouth and nose.
YUCK! Not to worry, their urine is completely sterile and harmless, no matter how gross it seems.










 skung sy di minggu ke 12..........cepat betul masa berlalu:))

Friday, May 20, 2011

kerana ketam aku menangis....

Posted by kemma at 11:58 AM 5 comments
Salam hari Jumaat sume..
Pertama kali menaip entry sebelah siang..sejak lama meninggalkan typing di waktu2 begini..hehe

Lain jew tajuk diatas ...yang  pastinya ianya bukan tajuk lagu baru ok

Just nak story feel makyong in 11weeks of pregnancy

Di suatu hari di musim panas
punyala aku ni nak makan ketam
x kisah ketam apa
janji nak yg banyak isi
kira klo kopek kulit tu tersembul abis arr isi tu kuar..hahaha..demand betuii

dok merengek 2 hr..
sbb aku x de selera nak makan
1st day aku cakap kat en. Amy aku x selera nak makan..
then dia tnya mama nak makan apa..
aku diam..tahan sebak..(apemendala)
"nak makan ketam"
air mata meleleh...adoiii drama betoii..aku pon xtau apa yang sedih sangat
tp mse tu lam kete n waktu malam so rse2 nya en. amy x sedar makyong sedang menangis..
sebenarnye aku cuba untuk tidak mengada-ngada..huhu

2day
msih sama..
siangnya aku dah tgk kat pasar 
tp ketam sume senoet je..ishh x selera aku tgk..
then aku sms En Amy suh belikan ketam..
n nak ketam besor..beli yg dah siap bersih..balik nak masak cili crab"
klo ikutkn hati xmo masak ..nak makan kat kedai..tp rse2 nak masak sendiri coz leh ikut selera nak mcm mana..
en.Amy pon belikan

aku punya hepi bila en Amy belikan ketam..
syok2x
aku beria ikut en.amy bawa ketam kedapur
sekali bila aku buka ketam dr plastik..
sebak..huhu
"mama x nak ketam ni..ni kecik..kan mama cakap nak yang beso"
abang dah cari..sume kecik2..nnt abg cari lg.."
"x nak arr"

aku pg depan tv tgk mentor...merajuk..muncung tu malas nak cite..panjang
en amy masuk bilik layan facebooknye game
sakitnya hati aku
last2 aku melalak..
menangis cam budak kecik..
laki aku kuar..
nape???
"mama ni knape"
"kan mama cakap nak ketam besar....uwa.uwa..uwa.."
abis mama x nak ke ketam tu..
diam jew...

after 20 min..
"abang...abang...bersihkan ketam...mama nak...pastu abg letak garam kunyit n goreng garing..cepatla abang"haha
pas makan
"kata x nak..tp makan abis gak..sekilo"perli
abis nak makan ketam..pasni abang cari gak yg beso..mama x puas hati lagi..

Eii teruk betoi perangai aku
Yang paling klako..ammar pon pelik jew tgk mama dia mngis 
siap ammar panggil "mama..mama...mama"
sure dia pelik sape la babap mama(pukul)..hihi

aku tulih entry ni coz aku terbaca entry kak Red yg sme kes ngn aku..ni entrynya KLIK

Monday, May 16, 2011

ni baru mama x marah...

Posted by kemma at 12:09 AM 1 comments
Hye..
tetiba lak rajin nak wat entry lebih dari satu..hehe
just nak share cite sal hobi en.amy

Nak wat camne ye
dah hobi..terima la hobi baru seadanya..kuang3x. Selalunya mmg aku x supportla..kekadang aku berleter..tp kekadang cam sian plak....sume aku x bg..xpela dia pon bukan sllu layan hobi dia..
nak cite hobi terbaru En Amy yang bermula dari tahun lepas


Ekceli aku mmg x ske la hobi ni
nak2 bila x mendatangkan hasil
klo tetiba dapat hasil aku la yang over syok...:)
Apakah hobi EN AMY saye....????
Memancing....siyessssssss x soooookaaaa
tp mancing bila dia free je..
selalu ke EN AMY ni free?
sebulan sekali pon payah dek non..
so rsenya x wajarla aku mengongkong hobi dia
sian somi aiiii
The latest En Amy pg mancing kat Tioman
last month
so aku anak2 pon folo balik kampung Penyabung
kat mana tu penyabung?
Endau Mersing...

En Amy pegi 2hr 1 malam

apakah hasilnya?

ikan alu2 kot

banyak kan

Kerapu yang paling maveles...

goreng garing2

dah siap smbal 3 rasa

over sambal...abis tenggelam ikan

2 minggu makan ikan fresh...maveles amat
pasni mama x marah dah ye sayang
cuma xmo la selalu sangat

Insya'allah En. Amy n my BIL akan ke tioman lagi
dalam bulan 7 nanti
kata En Amy masa tu musim sotong
syoknyaaa...
hilang abis sume bebel:))



"

Thursday, May 12, 2011

adik ammar ......ammar adik

Posted by kemma at 11:24 PM 1 comments



Selamat malam semua
mata cerah sbb baru pas melantak mi goreng
hahaha
balas dendam sebab sehari ni x lalu nak makan nasi


Sehari ni asik loya dan muntah je...
sudahkah kawan2 dapat meneka kenapa dengan saya????

Meh kita layan senyum si kenit sorang ni sebelum bercerita tentang 
keadaan yang selanjutnya




Insya'allah  Ammar akan jadi abang nnt...
siannya si comel mama
huhu...sedeyyyyy
sebab mama n abah ter xcident..uwaaaaaaa
mama take time untuk terima n redha
but skung mama dah ok
walauapapon mama tetap akan bf ammar sayang sampai umo 2 tahun
SAYANG AMMAR SANGAT2
anak mama yang cerdik n bijak
mulut ammar makin petah...
abah selalu puji ammar bijak...luv u sayang.
mama sangat bertuah kerana memiliki kamuuu

Wednesday, May 11, 2011

angauuuuu....hahaha

Posted by kemma at 11:35 PM 0 comments
Tadi plan nak wat entry lennn
tetiba teringat plak kat dia ni..
spe kah itu??
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 
 
 
huhu..minat gila kat Aron Aziz..


La ni tengah angau ngn cita Nora Elena kat TV3....
agaknye klo jumpa depan mata mau pengsan aku...hahaha..over
sure ensem gila...
 
okla itu je pon nk cite...

:)

Monday, May 9, 2011

knapa setiap kali tengok aku nangis..

Posted by kemma at 10:30 PM 1 comments

Samat malam sume..


Xtau nape setiap kali tengok sure ada air mata yang mengalir
walaupon bukan aku yang berada di situasi itu
aku jadi ngeri n takut
ade ke yang lain rasa apa yang aku rasa...huhu

Cam jiwang lak aku ni..:P
bukannya apa...ni gara2 menonton drama feveret aku..
JUVANA
siyess ..air mata aku kuar setiap kali tengok botak ugut n belasah pelatih lain
huhu
takutnya tuhan je yang tahu kan...

Cuma 1 je yang aku pk
mudah- mudahan drama ni memberi impak kepada adik2 kita
gejala sosial sangat teruk skung.....selamatkan la sume remaja2 kita

di usia 3 series aku ni
mayb aku dah x paham or dah x leh sekepala dalam hal2 yang camni
siyess..klo time nampak budak sekolah  perempuan yang tergedik gedik, pegi sekolah alisnya halus..pakai kain senteng nampak betis...baju sendat cam sarung nangka..tudung pendek terjongket depan belakang
dah tu turun bas tu..turun jerla...ni tak terjerit jerit..budak lelaki pon x cam tu
siyess meluat gila aku tengok...
agaknya aku yang dah tua kot..dah x sporting
tp korang tau apa yang aku pesan kat kakak
n that same time anak dara aku pon ada tengok situasi tu
"kakak ,,,janganla tergedik-gedik n terkinja-kinja camtu nnt...malu org tengok..nak jadi camtu senang je kak....nak jadi yang sopan yang susah..."
tau apa anak dara aku jawab??
"a'ah ma..gedik ekk..maghrib2 pon terjerit2..turun je la bas ..bukan suh jerit"haha
wah berbakat anak mama...

Sampai sini dulu...
Tahniah untuk JUVANA ...i loikeee:)

Sunday, May 8, 2011

Mak...sayang mak

Posted by kemma at 1:54 PM 0 comments
 
ada disaat suka dan duka, .ada di saat derita sengsara..dari kaki sebesar 2 jari sehingga mampu mengguris hati dan perasaan .sentiasa menerima.memeluk dan mencium disaat ank2 nestapa.Mak...tiada satu pon harta dunia yg boleh membayar setiap pengorbananmu.Ya Allah..aku x mampu..namun ku mohon Kau limpahkanlah kebahagian buat ibuku...amin..Selamat Hari ibu buat Hjh Jamaliah Zakaria..sayang mak..
 
 
 
untuk semua yg bergelar mama, mak, bonda, mummy, ummi
 
 Sayunya hati ...huhu

Tuesday, May 3, 2011

x sedap...

Posted by kemma at 11:35 PM 2 comments
Hye...samat malam sume


Nak kepochi jap...hahaha
sehari ni mmg aku x lalu nak makan nasi..(selalunya asik melantak je..tu yg sehari x lalu jd kepoh tu..haha)
jadi lam kepala ni dok pikiaq la benda apa yg rse nak makan
dah le x selera nak makan..
asik ulang pi toilet je kejenya..naik lenguh longlai kaki mak ni..:)

Tadi mse amik anak2 balik dari sek..rse dah x larat dah nk pnjt tangga...dukung Ammar lg..
Rse2 cam nak suh anak2 naik van la..huhu..mama rse cam nak pitam.

Tengahari td aku x masak..tp b4 start masak aku dah kuarkan segala bahan nak masak..
tetiba je aku rse geliiii
Ada ulat ke???
x aihhhh..aku rse mual, loya ..n geliii x tau la pasai apa...
ishhhh
dok type entry ni pon aku rse cam geliii je ingat nak masak..bau minyak goreng ikan..eiiii geli la tekak aku
apa lagi sume bahan aku masukkan semula lam esbox..n decide wat ns goreng jer la kat anak2 sbb nasi aku da masak..sian anak2 mama...minta maaf ye sayang ..mama betui2 x lalu nak masak..
Petang aku decide nak goreng kotiaw..tp teringat plak nak usha2 pasar malam kat Taman Tampoi Utama..kira2 lam 5 min dr umah aku...aku rse last aku pg pasar malam tu 3 tahun lepas...lama kan??sungguh..sampai aku rindukan pasar malam...huhu
En. amy  xske pg p.malam sbb kata dia..rimas ramai orang..thats why la aku n anak2 x penah pg pasar malam bertahun-tahun...aku ske p.malam...korang?

So pukul 6 petang ..aku siap kn anak2..En. Amy kje..xpela x larat pon xpe..x kira aku nk pg gak pasar malam..huhu
lam 6.20 aku drive ke.p.malam..sblum smpi aku, kakak n adik da teruja nampak deretan gerai...sbb aku not sure p.malam tu ade lg ke dak...tu yg excited sgt tu..hehe
park je kete..kuarkan stroller ammar..laju je tolak...

Apa yg aku beli kat p.malam?

Ayam percik 3 ...x sedap langsung

teringin nak makan pajeri terung..nampak terus rase nak beli..so aku beli 2 ketul.....SANGAT X SEDAP>>>>AKU BUAT LG SEDAPPPPPP..hishhh..xtau la cmne ekk org mniaga..xde rse pajeri lsg..

Laksam untuk Adam n kitaorg share2..blehla
Murtabak..1 ayam 1 daging..ermmm biase jerrr..x leh lawan murtabak maidin taiping..haha

kulit ayam 2 ringgit..adam yg nak..sian..belikan je

kopok lekor sambal untuk kakak..

Pastu xtau nak beli apa dah terus balik..totally x sedap sume..
Ntah apa2 je rse ayam percik..geli plak aku ingat..mak aku buat seratus kali sedap..hahaha..gelak jahat...siyess..ayam percik rse sos...geli tekak aku

Ermmm..tu je la yg aku nak cite pon...
Serabut kepala nak pg amik stok ke tak esok...rse x larat sgt..huhu..harap2 tido bleh rehatkan sumenya..
bye sume...


May yang sudah tiba...

Posted by kemma at 8:02 AM 1 comments
Salam pagi 3 May semua...


Selamat pagi di bulan May
Lama aku menyepi..hari ni mencari mood.
Cerita aku opkoz ttg April yg indah lalu..

Kini bersiaran dengan usia 3 series....ermmm i'm 30's mom now...with 3 kids ..will coming soon another 1 ..Insya'allah



Apa yang menarik tentang besday yang ke 30 anda?

Aku xde wat ape2 pon..sbb mase tu balik kampung bercuti..sebenarnya tiap2 tahun besday aku macam hari2 biasa gak..tp aku pon x le rse nak wat sumthing pon..cukup sekadar ada yg ingat..lgpon hadiah dah dapat awal2 April tu hari. Tapi dalam usia sekarang besday tu dah x de rse apa2 kot..hehe
cuma rse perlu mencari perubahan diri ke arah yang lebih baik..

Then end of April 29th....aku buat small party untuk hero aku si Adam . Its his 7th birthday..
Jemput budak2 je..kawan adam n kakak..
Kebetulan aku pon x berapa nak chat sgt..
tp kesian plak kalo x tunaikan permintaan Adam...dia xmo makan2 di luar..dia nak mama masak n nak beli kek...so okla...bukan selalu..yg penting anak2 happy.


Menu yg aku wat..Mihun goreng daging, roti sosej, puding jagung, nuget ..seperti biasa jajan dah air anggur..30 besday pack untuk yg datang....simple sgt untuk small party adam. So majlis start  pukul 8. Kebetulan plak en Amy kna kerja..so aku la kna handle sume..tp xle ssh pon hehehe.....cuma sgt puji dengan Ammar yg sgt baik...cuma dia lebih berminat nak tolong sendukkan mihun lam pinggan ..huhu..tp still under control..

Antara kawan2 kakak n adik yang datang....tengok ci kecik AMMAR...hehe..dia cute sgt ngn perangai dia mlm tu...geram

with Ammar again..siyesss kek tu tak buat Ammar rse nak kaco..mmg dia x berminat nak usik kek tu..aku ingat sure kna kawal takut dia cepuk je kek adam tu..

Selamat hari lahir sayang...mama nak adik jadi anak lelaki mama yang soleh, akhlak baik, bijak n hormat orang tua..klo mama n abah xde nanti adikla kna jaga kakak n adik2 yg lainn..sayang kamuuu..
 

©2009 da tru luv | by TNB