Rezeki blogging..tq 4 klik

Monday, November 29, 2010

setelah 1 weeks x berupdate

Beronline dari rumah bonda di Taiping..petangnya baru sampai dari Pangkor. Batuk yang x henti2..gatal betul tekak..suara pon dah bertukar..jeng..jeng..hehe

Lama sangat x bw..rase cam rindu kat blog2 yang selalu aku jengah..nnt ptg sok dah balik Jb..bleh la aku bw sepuas2 puasnya.Mungkin ada cerita kawan2 blogger yang aku terlepas..ada masa aku korek2 balik yer.

Okla sampai sini dulu...next entry aku cite sal cuti2 di Pangkor..salam sayang sume:)

Tuesday, November 23, 2010

minggu telekung

Kesian kat blog yang telah aku abaikan.Dulu..time ank2 tido..inila yang aku dok tenung. Maaf kan aii ye blog..aii x menduakan cuma mencari peluang..hehe. TQ gak kat Mr nuff yg dah menambahkan earning. Walaupon xde BE cam orang lain..aku tetap bersyukur atleast Mr nuff masih adil..hehe.

Minggu ni agak bz ngn on9 order. Alhamdulillah rezeki untuk anak2. Masih belum sempat sesi bergambar untuk tudung coz amik stok je..bawa balik kpg mse aidiladha tu hari terus bersih. So xdela snap2 pic tudung ngan mannequin head yang baru dibeli..lagipon take time gak photoshoot ni..hehe. Rabu ni amik stok besar-besaran..ceewahh. Alhamdulillah..x payah nak g jalan2 umah jiran n kengkawan 4 jual2 cam selalu dah..klo ade pon mayb x cam selalu jln dekat2 jew(aku dah x malu cam mula2 dulu..nak kata cam bangla or pakistan yg jual2 tu pon aku x kisah..hehe..nak meniaga x bleh malu kan kawan2). SIL n En Amy punya kawan dah nak jadi reseller.Kiranya aku jual harga borong kat diaorang. Hope sumenya mendapat manfaat n rezeki masing2.

Malam ni bz membalut parcel mengandungi telekung sulam..2 parcel ke Sabah n 1 parcel ke Perak. Esok ke pos laju n ke BSN untuk buka akaun bagi memudahkan my SIL kat Endau untuk urusan bank in.Malam plak ke Batu pahat sebab esok pagi lam kul 8.30 pagi nak memborong stok. Rabu malam hantar stok tudung ke rumah kawan En.Amy kat P.Gudang. Esoknya ke Poslaju lagi pos stok ke SIL n malamnye bertolak balik ke Perak. Klo ikotkan minggu stok banyak x bleh ke mana2..perlu penuhi request kawan2 yang nak tengok stok baru n kawan2 on9 yang dah tunggu nak tgk stok. Tapi cuti2 ke Pangkor bersama mak, kakak2 n abg2 ku juga amat penting...so balik bercuti nanti klo ada balance boleh la digunakan utk photoshoot..hehe. Klo nan ado..kna la tggu amik stock baru. Yang pastinya tudung2 the latest je yang dijual:))..shawl nan ado sebab aku x berapa minat ngn shawl..hehe..klo ade permintaan ..insya'Allah di masa akan datang.

Ni antara telekung n blouse yang telah dijual..layan pic ye...Insya'allah klo berkesempatan aku akan upload lam blog untuk jualan. Klo yang berminat boleh add aku kat FB..noorakma81@yahoo.com

antara cotton blouse yang sempat aku patungkan..yang lain tu lom berkesempatan terus snap pakai hanger jer.

yang ni antara yang paling laris..cuma tinggal 2 kaler je..merah n purple

pattern ni aku ske..kain lembut n sejuk..cotton paling sedap..tapi saiz beso nan ado..huhu

telekung sulam yang mendapat sambutan hangat..



masih available..kuning n biru (pink,kelabu,hijau sold out) klo nak.. kna tggu amik stok.:)

Sampai sini dulu yer kawan2...dok pk nak masak ape breakfast esok. Cuti sekolah dapur pon x kering2. Yang pastinya bekfest esok makanan berat coz aku nak tinggalkan ank2 dengan En. Amy untuk urusan yang telah dinyatakan..cian si kecik ammar selalu kna tinggal..rsenya mmg perlu kot..coz klo En. Amy xde time amik stok on planning nak tinggalkan ammar kat nursery 4 half day..tengokla camne masih dalam perancangan...bye sume...

Monday, November 22, 2010

aku yang lupa diri..

Mood betui2 kelaut..hari2 mngadap dashboard tapi mood xde nak buat new entry..lupa diri kah aku????

Masuk jugak melawat blog2 kenkawan yang datang ziarah..pada yg belum..sory yer...menstrual problem skunk ni..hehe. Sambil xde mood tu dok pk2 nak wat GA ke tak..rse nak buat, rse cam xmo lagi..25 ni dah nak balik perak sampai 2/12..lama la x blogging n fesbuking.
 
Kengkawan rse perluke aku anjurkan GA????aku dah pk beberapa hadiah yang menarik untuk GA sepanjang percutian aku..tapi tu la..dapat sambutan kew??:P
 
Apapon mintak2 le mood rajin aku ni datang n bleh le aku merapu kat sini cam selalu..hehe

Friday, November 19, 2010

TQ TIYA..mood terus maximum..

Balik dari kampung ,mood nak blogging minimum jew..malas betul nak dok depan pc. Ditambah plak kain baju nak basuh n lipat..kena plak musim hujan..baju x kering..memang memoodykan lagi ditambah plak bulan yg baru mengambang..:)) memang mood lari jauh betui..
Tapi itu sume ade hikmahnya..hakhakhak..(gelak mengada plak minah ni..jangan layan otak sengal ni..hikhik)
Dok Bw ..n tengok2 mne result contest yang aku join dah kuar..tetiba..Alhamdulillah rezeki lagi..
Walaupon x dapat hadiah utama iaitu makan bersama TIYA..hadiah misteri pon ok gak.
Nak tau lebih lanjut..spe lagi yang menang..pegi SINI
Tq ye tiya..adik mahathir n mak tiya..

Monday, November 15, 2010

xtau nak letak tittle apa..kehkeh

Baru lepas lenyek kentang nak buat begedil for soto. Menu soto ni nak dimasak untuk hari raya nanti. Tapi aku dah siapkan bergedil n sambal kicap. Bergedil tu nanti frozenkan jerk. Saje buat awai2 nnt xle aku sibuk2 kat umah FIL nanti. Cuma masak kuah n celur mihun jerk. Nasi impitnya SIL yang siapkan..aku suh wat kuah kacang sekali..so bleh makan ngn nasi impit tu..kira 2 in 1 la..hehe

Tadi petang aku dah hantar parcel untuk sue(my ex schoolmate)..dia beli blouse kaler pink.Pastu aku terus ke Larkin cari mannequin (patung). Akhirnya dapat jugak. Ammar dok ngn En Amy kat umah dengan kakak abangnye. So drive pon dengan hati berbunga riang..keh2. Lega skit dah dapat patung tu..hope rezeki masyuk lepas ni. Opsss..aku lom cite kje terbaru aku kan..??aku dah start menega blouse n tudung on9 n off9. Tapi buat masa ni sambutan off9 sangatle membanggakan,,tudung terus licin..blouse pon tinggal 6 je. Tu pon sebab pelanggan off9 aku xde saiz..klo de dah lama abis :)). Mulanya aku susah hati sangat, coz bila display pakai hanger buruk giler..mcm mana nak bersaing klo cam gtu kan??Mayb dalam masa terdekat ni, bila sume dah set up cun..aku akan upload masuk ke dalam blog..hope ade la yang berkenan n support aku yang masih baru ni.

2 hari dah Ammar selsema n batuk. Kesian sangat klo dengar dia batuk..terganggu tido dia. Sebaikla sikecik mama ni x susah makan ubat. Walaupon nangis tapi still telan..alhamdulillah x muntah..lega skit. Sedih plak tengok dia batuk tadi...tergolek kesana kemari. Tapi nak wat camne..dah makan ubat ..terus lali jer la walaupon batuk. Hari ni aku masakkan bubur nasi kat Ammar..selalunya just masak sup n makan nasi biasa. Sebaikla dia makan. Tensen gak tengok Ammar ni kurus je..mmgla dia sihat tapi bila la badan dia nak naik.

Okla sume..kentang dah abis lenyek. nak continue yg seterusnya plak. Sok pepagi nak pi amik stok dan petangnye nak balik ke Mersing. Ade jiran yang dah tanya pasal tudung. Tq sesangat, thats y aku pi amik stok jugak. Klo ikut perancangannye aku nak amik stok 24/11 ni.Tapi xpela ..itula yg kita mau kan!!!!

tu la..lain kali buat lagi

Klo korang perasan..sepagi ni..aku asik join contest jer..ni sume gara2 balas dendam kat diri sendiri coz dalam list post aku banyak giler draft contest n GA n ade yang dah siap cume lom post jerk...kenkonon nak tggu pic terbaik or nak post bila dekat2 ngn due...teruk punya olang..:P

So sepagi ni aku nak join sebanyak boleh..hakhakhak..jangan mara arr..hehe. Sebenarnye aku on planning nak anjurkan GA jugak..mayb dalam minggu ni or nextweek kot. Klo jadila..GA bersempena aku nak pi bercuti wif my family perak ke Pulau Pangkor.
Tapi risau plak klo xdapat sambutan..kihkih..GA blum dianjurkan tapi aku dah pk dah ape hadiah yang nak aku bagi kat pemenang..baguskan aku???hehe.

Apepon..tungguuuuuuuuuu..itupon klo ade la..

Okla..sampai sini dulu yer:))

Baby with costume contest

Join contest anjuran Mama Aiman
due 19 Disember 2010

Penaja Utama
Papa Aiman (www.awokpenyu.com)

Nak tau lebih lanjut tentang contest ni..bleh ke SINI


Pic yang di pertaruhkan...here my little boy..Ammar with his bee costume
 Ammar Mierza Rohaimi
1 tahun 1 bulan (mse pic di ambil 7 bulan)
Nama ibu:Noor akma
email:akmarazali81@yahoo.com

Note ammar: mse pic ni diambil kitaorang sekeluarga ke Kota Iskandar Nusajaya. Tempat ni namanya Puteri Harbour. Mse pic ni diambil Ammar refuse pakai cap.........so the bee without sesungut la jadinya. Tq to angah (anak jiran ) yang belikan costume ni tok Ammar.


Pic selingan saje..:))

This is my family contest

Join contest anjuran munnyra
meh join ramai sebelum due 27/12/2010
 
Nak tau lebih lanjut..bleh ke SINI

Pic yang di pertaruhkan
Pic diambil mse cuti2 di cameron highlands semasa on the way balik ke Jb pas seminggu beraya di perak. Inila satu2nya pic family lengkap yg ok..yg lain tu byk yg blur coz auto snap..dari kiri:me n ammar, adam, aishah n En Amy.



xnak layan..tapi nak tahu gak..unclesekers VS permaisuri aishah

Berdebar plak jantung baca blog uncleseekers ni...SEEKERS memang aku x tengok..klo ramai2 mayb aku layan gak le..klo dok sorang2 mampus x tengok..lemah semangat oii..:D

Macam x percaya n dalam masa yang sama cam betul je entry2 dalam blog ni..Yang paling aku rse seram ade part commentors yang kata Permaisuri Aishah dah kena sihir..adusss..takutnye aku bab2 ni. Apapon hope uncle sedar tentang dosa mengaibkan orang. Rase cam kesian kat Permaisuri kalaupon dia tidak disihirkan..dia manusia biasa yang ingin dicintai....please jangan diaibkannya dengan cerita yang sebegitu,,cinta syhhhh...

kalau korang nak baca bleh ke SINI

Contest I Love Mom or I love Dad

Join contest Kategori A


 Contest ini anjuran Ummidanish
Due 15/11/2010
Nak tau lebih lanjut klik sini


Yang pastinya............Hadiah menarik dari babyumishop



Ini pic yang di pertaruhkan
Ammar Mierza Bin Rohaimi
1 tahun 1 bulan

kids n baby contest

http://sweetlikekisses.blogspot.com/2010/11/contest-gambar-paling.html




 Mari..oh mari...kita join beramai-ramai...contest anjuran safiyyah osman

Syarat2nye...

1. anda mesti menjadi follower blog kedua saya. http://sweetlikekisses.blogspot.com.Selepas ini pemenang akan di umum di blog baru:)..

2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)

3. letakkan banner contest di sidebar anda.

4. anda mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..

5. hantar link entry anda didalam kotak komen entry contest ini.

6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.

7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.





tarikh tutup sehingga  30 november 2010 .tetapi terpulang pada penganjur jika hendak menamatkan tarikh lebih awal:)..so be alert!:)

Hadiah yang wauuuuuuuuuuuu
earring dari lazo diamond jewellery.white gold.


Ini pic si comel yang dipilih

Nama:Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur:1 tahun 1 bulan

8 Orang yang di tag:

Sunday, November 14, 2010

MY GIVEAWAY -JOM

Join GA anjuran Maira & Mica Collection


Nak tau lebih lanjut tentang GA ini..leh ke SINI

sangat simple syarat2nye..:)) sure ramai yang ske join
Due 30/11/2010

pegi pasar pon terapi????

En Amy gelakkan aku mse aku cakap klo dapat pegi pasar pon adalah terapi yang baik untuk aku...sal soping x kirala soping kek mano pong..hehe

Serius nih...nak recall balik 4 years back mse aku kje HR kat Mirrorplas..hari2 balik dari keje aku singgah pasar ..even just round tengok ikan..tu maknanya aku nak lepaskan stress seeebelummmmmmm balik umah. Stress sangat mse keje disitu..rse bagai dibuli..hukhuk..x adil.

Baru2 ni balik Endau..kul 8 aku dah merengek kat En. Amy ajak pegi pasar..klo nak drive sendiri pon bleh..tp xmo2..nak minta orang drivekan gak..hakhak..mengada. Best sangat dapat tengok ikan2 segar kat pasar endau tu..still berkilat - kilat ikan2 tu sume..geram..rse nak beli sume. Tapi mne bleh...freeze kat umah tu kocik je. So sempat le beli kembung yang sangat le besar sekilo, ntah ape ke nama ikan 1 lagi..aku pon x tau..pon beli sekilo (bila masak rse cam ikan bawal pon ada..FIL de gtau nama ikan tu..tapi menantunya dah lopa..hehe), ikan merah  besar seekor , sotong n udang. Letak lam bekas ais bawa balik jb petangnye. Mayb leh sampai 2 weeks tu..ngam2 nak cuti balik raya aji..hehe.

Cuti raya haji ni mayb nak bubu ketam lagi..almaklumla..En.Amy still bercuti..tapi rse2nya dah x beli ikan banyak2 bw balik umah kot sebab 25/11 dah nak balik perak coz cuti2 ke pangkor..syoknyeee.

Sampai sini dulu yea..selamat awal pagi..hehe

4th ANNIVERSARY GIVEAWAY

Rasenya macam dah lama tak berGA n berCONTEST..ceewahhh
Kali ni nak join GA anjuran ayu

GA ni sempena Anniversary ayu yang ke 4 
jom kita join ramai ...nak tau lagi pasal GA ni bleh ke sini


Melatoppp..lawa ayu n husband in red kaler..

Nampaknye 17/11/2010 ni celebrate togeder geder ngn raya haji la yer..ntah2 semelih lembu kot..syokla orang kampung..leh wat pelamin  tu..hihi

Apapapon nak wish 
HAPPY 4TH ANNIVERSARY 
Rumahtangga itu ibarat sebuah kapal yang belayar di tengah lautan luas..destinasinya ialah pulau bahagia. Terkadang dihentam ombak besar..terkadang jua dihembus angin kencang sehingga mampu mengubah haluan. Namun Insya'allah dengan kebijaksanaan 2 nakhodanya..kapal itu kelak akan sampai ke pulau bahagia. Semoga Allah panjangkan jodoh ayu n suami serta limpahkan kebahagiaan didunia dan akhirat.

PS:ayu..leh tambah dah tu..:D

Friday, November 12, 2010

Klau de yang nak lelong murah2 saya nak !!!


Mencari sesiapa yang nak jual/lelong patung model untuk baju n tudung.
Klo rakan2 blogger tau mana2 blog yang de jual patung2 ni..inform ekk.

tq mr google

Tengah malam skit baru nak berblogging semula..jumpa sat lagi yer :))

Tq

My Bling Moment : Breastfeeding THE CONTEST

Memang dari mula tengok contest ni kat blog lydzar dah bercadang nak join tapi lom sempat buat entry.
Contest ni memang sentiasa dalam kepala sebab takut terlupa join..nangis guwess oii... Bukan sahaja hope ade rezeki menang n jadi duta tuk Bling Buubies tapi nak share pengalaman nursing in public kali pertama untuk mama beranak 3 yang baru 1st time BF anak ke- 3nya..:D

Mayb dulu sebab knowledge tentang Bf ni xde langsung n aku pon memang xmo gain info about Bf ..sebab mse anak 1st n 2nd aku pikir FM lagi mudah n standard. Nak2 plak mse tu klo ank2 minum susu mahal kan!!!!

Tapi alhamdulillah, berkat dorongan kawan2 n diri sendiri yang memang nekad nak fully BF anak ke3 ni...sampai sekarang Ammar hanya minum susuibu sahaja... 
Apa perasaan aku selepas berjaya menyusukan Ammar selama setahun sebulan ini???
  • satu perasaan  yang cukup dramatik..hehe..xtau nak cakap sgt indah..hanya ibu yg Bf je tau camne
  • best sangat moment menyusukan n cium2 dahi ammar..usap2  rambut dia..
  • ammar senyum setiap kali mamanya senyum mse menyusu
  • tenang tengok ammar menyusu n lena tido..
  • skang ni ammar dah pandai buat lawak..BF posisi tonggeng2.
  • paling klakar..ammar dah pandai usik2 geget2 manja..sebab dia tau mama dia akan jerit n dia akan ketawa...comeii sgt tengok dia ketawa mengekek ngekek...
  • sgt save, x pyh tukar brand, x payah masak air panas, x payah nak angkut bakul untuk travel, x payah basuh botol berus n rendam...yang pastinya susu ibu sangat sihat n takkan tercemar..sentiasa hangat dengan kasih sayang.
  • Ammar sihat..blom penah kembung or demam..ini sume khasiat dari susuibu.
Susu ibu adalah terbaik didunia

Kepada sesiapa yang nak join boleh klik sini

Anjuran bersama

http://blog.sususihat.com
Penaja utama
Gambar yang dipertaruhkan adalah ini

 Sayangku...setiap titis air susu mama ini adalah kasih dan sayang buat mu membina darah daging dan tulang temulang mu..kekhilafan mama yang lalu..ingin mama tebus dengan air susu yang menitis pada kali ini. Setiap "tugging" mama rasakan itulah usapan dihati. Percayalah sayangku..susuibu juga adalah tangkal azimat mencegah sakitmu..dan ianya tidak boleh dijual beli malah tidak  dapat dinilai walau seberapa kayanya kamu. Ingat sayangku...saat2 ini akan kamu ingat sehingga ke akhir hayat mu.

bila rasa masa x cukup...teringat plak zaman bersenang lenang blogging

Baru lepas siapkan alphabet tuk tampal kat tirai tadika adik sempena majlis penyampaian sijil/hadiah dan pakaian beragam. Penat woooo..duduk ..gunting ..mula2 draft..pastu dah terer skit..(perasan disitu) terus gunting jew..dari pukul 1.30 am tadi..sampai pukul 5am..baru siap. Tu pon dah paling laju tu kayuh tangan..sebab nak kejar time berblogging..:P. Nak buat camne sabtu ni aku x dapat attend majlis tu sempena amik MTEST ..hihi.plak tu aku AJK..so xpe la aku buat kje awal2..bila majlis AJK lain plak ganti:))

3 hari tanpa blogwalking..dahle baru balik dari cuti..pon belum abis bw. Maaf le ye kenkawan yang jengah ke blog tapi blom sempat nak menjengah semula. Sekarang ni siang dah x dapat bw..sempat la jenguk kejap2. Sebab aku ni memang ske sgt baca komen2 kat post ..Tq pada yg selalu komen tu.

Entry tertangguh, cerita tangkap ketam nipah kat Kampung Endau mse cuti deepavali tu ari...sangat mengujakan :)). Ketam jenis sepit beso kaler merah ni lagi mahai dari ketam laut yang sepit biru tu..anggaran lam RM40 sekg..ni info En. Amy ..aku pon x tau n 1st time tangkap n makan..sangat sedap n so sweet...hehe.

Meh kita layan pic n aku cerita sekali yer
bot2 yg diparking di jeti

kawasan jeti yang bersepah tetapi sangat2 best bagi orang yang jakun cam aku n anak2

umpan ikan yu segar nih..

1st time tgk bubu ketam.. mse En. Amy cite mula2 aku ingat sme macam bubu ikan yg buluh tu :) kakak ipar aku cakap nak buat macam mana ..orang bandar la katakan..ye la tu ..bandar la sangat..tempat cek takdak lagu tu..:D

yeah..bersemangat En. Amy nak tunjuk kat anak isteri skill membubu ketam yg ditinggalkan 20 tahun lebih

En Amy, Adam n Kawan Sekolah En Amy

siap n boleh di turunkan ke laut

hasil bubuan:P

banyak oii dapat..tapi separuh dah masak
mari kita berlawan ..yeah..ank bujang aku yang ni yang paling syokkk
Disebabkan ketam ni fresh n rasanya amat manis..so SIL jus rebus n letak serai kasi wangi..ala2 rebus kerang gitu..pastu kitaorang meratah jer...naik pedih le lidah mengepit sepit..kihkih.

Kali ni ber cuti memang meriah sebab banyak aktiviti selain membubu ketam, mandi laut n memancing..g mancing en. amy just pg ngn kawan dia..tapi ikan kecik je dapat..anak kerapu..mayb nextime baru ikut kot:P

Okla ye sume...nanti kita sambung dilain entri..banyak idea lam kepala..tapi x sempat:))

Thursday, November 11, 2010

Tetiba rasa x cukup 24 hours

Tengok tajuk cam bz sesangat je kan!!!


Mayb sume tu sebab banyak cuti bulan 11 ni..hehe,,n penambahan keje sampingan aku sampai blog pon bersawang. Mayb dalam mase terdekat ni aku akan manage time lebih baik.

Hope malam ni dapatla..berblogging tanpa gangguan dan dapat join GA /contest :))
Okla..sampai sini dulu.. (sekarang ni tengah meriba si Ammar yg nenen sambil mengupdate ape yang patut)

Tuesday, November 9, 2010

KPLI.. OH.. KPLI

Sabtu 13/11/2010 ni, attend exam KPLI kali ke-4 ..malu nak tulis..tapi nak wat camna belum rezeki aku.
Apakah ada rezeki aku  kali ini???
Harap2 ade la rezeki untuk anak2 mama.

Spe yang ade tips tok lulus exam KPLI share2 le kat sini..
Aku pon tengah x tau nak study pe..ade la belek2 buku MTEST seperti dulu2. Pada rakan2 blogger yang turut mengambil exam KPLI kali ini..GOOD LUCK ..



credit to mr google

cuti deepavali..balik kampung..balik umah cam blur2 gitu

Dapat aku rasakan cuti 3 hari kat kampung buat aku jadi lemak n malas nak dok depan pc ni...
Siyes sumenya rase cam kelam kabut ..plak tu penat tu x ilang2
Adoii..ni la kesan balik kampung..klo nak balik cepat je kemas..nak kemas balik semula ke rumah..mak datuk penat bukan main lagi..
ni pon baru pas siap lipat n kemas baju..dicampur plak ngan sakit perut n berulang ke toilet buat mood terbang betuii.

Tapi kali ni bercuti kat kampung Endau memang best..dapat pergi menangkap ketam..anak2 pon puas hati dapat mandi laut..kali ni balik kampung banyak aktiviti dijalankan ..samapaikan malam letak kepala je terus hanyut..hehe.
Balik kampung langsung x baca paper or tengok tv.. tengok tv pon mse tidokan c ammar..tu pon tengok berita,  bukan tengok..tapi tertengok..hehe. Klo x disebabkan tidokan ammar depan tv..memang langsung x tengok tv la jawabnya.

Okla sebenarnya banyak nak cite pasai balik kampung kali ni..tapi pic sume lam camera lom tranfer lagi..so nantila yer aku cerita pasal menangkap ketam.

Sampai sini dulu yea..bye

rezeki..saguhati dari mamazakwan

Alhamdulillah 
balik dari kampung je dapat berita gembira..lom sempat buka blog..baru tengok Fb, jia (my exmatrix/blogger) dah gtau aku menang saguhati GA saya nak beg itu..teruja sehhh. Tq ye jia..sebaik ko gtau klo x aku pon lom tau sempat ke dak tengok :))

Apepon thanks sesangat kat Nad sebab memilih belog kecik ini..hehe. Walaupon saguhati tapi syok sangat n buat semangat tu berkobar-kobar..hehe

aku yang no.3 tu..:D   

Klo nak tengok spe lagi yang bertuah tu bleh pegi SINI

Monday, November 8, 2010

betul dah x macam dulu..

Memang betul la perut aku ni dah x macam dulu..
dulu x boyot sekarang dah boyot a.ka. ropol langsir..hihu
x la tu bukan citer aku...:P

Aku rse la ni aku xleh makan pedas sgt2 cam dlu yg sememangnye feveret aku makan n gigit cili api..
Sebelum ni memang dah perasan klo makan pedas je..asik nak pi toilet ..tapi aku ignore je..rse cam x caya plak aku makan pedas penyebabnye...Tapi yang jelasnye pas kawen aku jarang masak pedas sgt sbb En.Amy x makan pedas cam aku..so aku pon ikut x makan pedas..tetapi pantang jumpa..klo de depan mata aku bedal..:))

Tapi siyes..memang kali ini terjadi lagi bila aku penyet2kn cili api lam lauk singgang aku..then makan..akhirnya berkali2 kali ke toilet...believe it or not la..

Jadi siapa makan cili diala la kena pi tiolet okiesss...

tq to mr google

selamat pagiii


semalam niat nak melawat blog ter..terbantut sebab tertidur..ari ni terkejar kejap coz nak pi SSM..mlm nanti la baru ade chance nampaknye..


okla..sampai sini dulu yea..da..


Thursday, November 4, 2010

Tutorial asam pedas ikan pari with loudspeaker

Memang dah gen kot suara loudspeaker ni..hihi:P
En. Amy selalu cakap anak2 ikut aku ..sebab sume sore loudspeaker...nak bercakap cam menjerit
" U ni yang...mse bercinta u cakap  sore laoudspeaker i ni cam buluh perindu ehh, skung u cakap loudspeaker cam orang bagi command...u baik2 skit yang..nanti i x mo masak baru u tau"..hihi

Semalam kakak dah start cuti for deepavali festival..blom start cuti sekolah dah naik serabut kepala hotak coz..kakak n adik ni ske sgt gaduh, ngusik, baik, kejar2, lawan2..korang ingat x fening ke..???tapi klo xdak sunyi yang amat..ni kira besala bagi kita yang ada anak ni. Klo dengar jeritan dari dalam umah tu..anggap je la tu as berlatih vokal :))

Semalam 12 tengahari adik balik cam besa..dia sekolah..ni jadi 1 masalah coz kakak cuti n dia sekolah..hari2 jeleskan c kakak coz cuti..n setiap pagila aku tarik nafas panjang2 pujuk pi sekolah...tarik nafas coz takut api kuar dari mulut..:D. Aku pon satu kul 12 baru nak masak..kan dah serabut coz sume dah ada..patutnye kul 12 tu sume dah siap..tinggal senduk nasi kasi ank makan je. Tu la dok layan facebook n blog lagi..:D. Semalam aku masak lambat coz pagi aku wat macaroni goreng n still ada sepinggan lagi thats  y la aku masak lambat..ala..lambat skit ja.

Tapi besala..bila askar aku dah lengkap tau2 je la...start dah aku wat latihan vokal. Ammar kaco rak besen2 aku..kakak n adik dok terpekik- pekik tanya aku ejaan coz nak search katon kat Youtube..aku pon jerit2 dari dapur. ..sat nak eja cat n dog la. sat n eja jimmy neutron la..sat nak eja askar2 la..macam2 lah..hangin je aku. Klo x layan dok jerit tu la. ..selalunya main game reti plak carik..hishhh.

Tapi dalam pekik2 tu sempat lagi snap mse masak..hehe..besala jadi surirumah ni kena pandai curi masa..bukan curi tulang yer..hehe

So semalam decide masak asam pedas ikan pari..hek ele itu pon nak tutorial..ape kes ntah. Ok pe..telur goreng pon de yang wat tutorial k..:))

Meh aku nak ajo cara2 nak wat asam pedas edisi loudspeaker..:P

Panaskan minyak, masukkn cili kering yang diblend bersama bwg besar, bwg putih, sedikit belacan, kunyit idup..klo korang nak letak kerisik pon ble..ala melaka asam pedas

tumis sampai pecah minyak

masukkan serai yang dititik



bile dah naik minyak masukkan air..ikot selara nak pekat ke cair..aku masuk secawan je..coz ske pekat

bila dah mendidih masukkan ikan pari +  garam + aji secukup rasa

daun kesum, bunga kantan (tapi aku x letak coz lupa beli)

masukkan tomato n bawang besar di belah empat..bendi pon aku lupa beli gak..hihi

masukkan air asam jawa pekat2 n biarkan mendidih

siap..n boleh dimakan dah..:))

Asam pedas memang x dapat dipisah kan oleh negeri johor macam org N9 dengan lomak cili apinya. Tapi zaman sekarang ni sume negeri pon dah x kira..asal tekak teringin nak makan leh gugel resepi kat tenet.

Sampai sini dulu yer tutorial masak2 dari mama kemma..hehe.
Petang ni nak balik Mersing..so x dapat le bersiaran sampai hari ahad..ceewahh perasan glemer..:)
Selamat bercuti n selamat menyambut deepavali..

still on construction..

Rase jemu dengan template lama..so semalam decide nak tukar template.
Hari ni keadaan blog still kucar kacir but xmo privatekan dah...takut de yang rindu..hahaha perasan!!!!

Nak opinion korang about resize pic kat sidebar...saya budak baru belajar klo salah tolong sekehkan...haha di alam maya je...sekeh jarak jauh jer..hehe. Sebenornye dah malas nak edit..n jalan2 tengok tutorial. Korang boleh tolong kan???

Sampai sini dulu..nak merajinkan diri mengedit

Dari blogger serabut serabai :))

KASUT TUMIT TINGGI 1ST GIVEAWAY

Teruja betoii nak join giveaway yang comeiii ni..
ske sgt ngan tumit tinggi..klo korang po ske jom kita ramai2 join giveaway by leyna
due 24 /11/10
Syarat pon senang je..nak tau lebih lanjut klik  DISINI

Wednesday, November 3, 2010

Are u that lucky one..??? Giveaway

Jom kita join giveaway cute ni by http://amnybelle2606.blogspot.com
due date:raya aji ni la kome
nak tau lebih lanjut pegi sini

CIK WARNIDA GIVEAWAY

Telah di tag oleh lydzar..maceh2..
Moh kita join ramai2 giveaway anjuran cik warnida ni
due 1/12/2010
nak tau lebih lanjut klik sini

kawan yang di tag jia, ayu, k.atie (azatiesayang)

Monday, November 29, 2010

setelah 1 weeks x berupdate

Posted by kemma at 11:21 PM 1 comments
Beronline dari rumah bonda di Taiping..petangnya baru sampai dari Pangkor. Batuk yang x henti2..gatal betul tekak..suara pon dah bertukar..jeng..jeng..hehe

Lama sangat x bw..rase cam rindu kat blog2 yang selalu aku jengah..nnt ptg sok dah balik Jb..bleh la aku bw sepuas2 puasnya.Mungkin ada cerita kawan2 blogger yang aku terlepas..ada masa aku korek2 balik yer.

Okla sampai sini dulu...next entry aku cite sal cuti2 di Pangkor..salam sayang sume:)

Tuesday, November 23, 2010

minggu telekung

Posted by kemma at 12:48 AM 0 comments
Kesian kat blog yang telah aku abaikan.Dulu..time ank2 tido..inila yang aku dok tenung. Maaf kan aii ye blog..aii x menduakan cuma mencari peluang..hehe. TQ gak kat Mr nuff yg dah menambahkan earning. Walaupon xde BE cam orang lain..aku tetap bersyukur atleast Mr nuff masih adil..hehe.

Minggu ni agak bz ngn on9 order. Alhamdulillah rezeki untuk anak2. Masih belum sempat sesi bergambar untuk tudung coz amik stok je..bawa balik kpg mse aidiladha tu hari terus bersih. So xdela snap2 pic tudung ngan mannequin head yang baru dibeli..lagipon take time gak photoshoot ni..hehe. Rabu ni amik stok besar-besaran..ceewahh. Alhamdulillah..x payah nak g jalan2 umah jiran n kengkawan 4 jual2 cam selalu dah..klo ade pon mayb x cam selalu jln dekat2 jew(aku dah x malu cam mula2 dulu..nak kata cam bangla or pakistan yg jual2 tu pon aku x kisah..hehe..nak meniaga x bleh malu kan kawan2). SIL n En Amy punya kawan dah nak jadi reseller.Kiranya aku jual harga borong kat diaorang. Hope sumenya mendapat manfaat n rezeki masing2.

Malam ni bz membalut parcel mengandungi telekung sulam..2 parcel ke Sabah n 1 parcel ke Perak. Esok ke pos laju n ke BSN untuk buka akaun bagi memudahkan my SIL kat Endau untuk urusan bank in.Malam plak ke Batu pahat sebab esok pagi lam kul 8.30 pagi nak memborong stok. Rabu malam hantar stok tudung ke rumah kawan En.Amy kat P.Gudang. Esoknya ke Poslaju lagi pos stok ke SIL n malamnye bertolak balik ke Perak. Klo ikotkan minggu stok banyak x bleh ke mana2..perlu penuhi request kawan2 yang nak tengok stok baru n kawan2 on9 yang dah tunggu nak tgk stok. Tapi cuti2 ke Pangkor bersama mak, kakak2 n abg2 ku juga amat penting...so balik bercuti nanti klo ada balance boleh la digunakan utk photoshoot..hehe. Klo nan ado..kna la tggu amik stock baru. Yang pastinya tudung2 the latest je yang dijual:))..shawl nan ado sebab aku x berapa minat ngn shawl..hehe..klo ade permintaan ..insya'Allah di masa akan datang.

Ni antara telekung n blouse yang telah dijual..layan pic ye...Insya'allah klo berkesempatan aku akan upload lam blog untuk jualan. Klo yang berminat boleh add aku kat FB..noorakma81@yahoo.com

antara cotton blouse yang sempat aku patungkan..yang lain tu lom berkesempatan terus snap pakai hanger jer.

yang ni antara yang paling laris..cuma tinggal 2 kaler je..merah n purple

pattern ni aku ske..kain lembut n sejuk..cotton paling sedap..tapi saiz beso nan ado..huhu

telekung sulam yang mendapat sambutan hangat..



masih available..kuning n biru (pink,kelabu,hijau sold out) klo nak.. kna tggu amik stok.:)

Sampai sini dulu yer kawan2...dok pk nak masak ape breakfast esok. Cuti sekolah dapur pon x kering2. Yang pastinya bekfest esok makanan berat coz aku nak tinggalkan ank2 dengan En. Amy untuk urusan yang telah dinyatakan..cian si kecik ammar selalu kna tinggal..rsenya mmg perlu kot..coz klo En. Amy xde time amik stok on planning nak tinggalkan ammar kat nursery 4 half day..tengokla camne masih dalam perancangan...bye sume...

Monday, November 22, 2010

aku yang lupa diri..

Posted by kemma at 12:18 AM 0 comments
Mood betui2 kelaut..hari2 mngadap dashboard tapi mood xde nak buat new entry..lupa diri kah aku????

Masuk jugak melawat blog2 kenkawan yang datang ziarah..pada yg belum..sory yer...menstrual problem skunk ni..hehe. Sambil xde mood tu dok pk2 nak wat GA ke tak..rse nak buat, rse cam xmo lagi..25 ni dah nak balik perak sampai 2/12..lama la x blogging n fesbuking.
 
Kengkawan rse perluke aku anjurkan GA????aku dah pk beberapa hadiah yang menarik untuk GA sepanjang percutian aku..tapi tu la..dapat sambutan kew??:P
 
Apapon mintak2 le mood rajin aku ni datang n bleh le aku merapu kat sini cam selalu..hehe

Friday, November 19, 2010

TQ TIYA..mood terus maximum..

Posted by kemma at 10:41 PM 0 comments
Balik dari kampung ,mood nak blogging minimum jew..malas betul nak dok depan pc. Ditambah plak kain baju nak basuh n lipat..kena plak musim hujan..baju x kering..memang memoodykan lagi ditambah plak bulan yg baru mengambang..:)) memang mood lari jauh betui..
Tapi itu sume ade hikmahnya..hakhakhak..(gelak mengada plak minah ni..jangan layan otak sengal ni..hikhik)
Dok Bw ..n tengok2 mne result contest yang aku join dah kuar..tetiba..Alhamdulillah rezeki lagi..
Walaupon x dapat hadiah utama iaitu makan bersama TIYA..hadiah misteri pon ok gak.
Nak tau lebih lanjut..spe lagi yang menang..pegi SINI
Tq ye tiya..adik mahathir n mak tiya..

Monday, November 15, 2010

xtau nak letak tittle apa..kehkeh

Posted by kemma at 11:17 PM 3 comments
Baru lepas lenyek kentang nak buat begedil for soto. Menu soto ni nak dimasak untuk hari raya nanti. Tapi aku dah siapkan bergedil n sambal kicap. Bergedil tu nanti frozenkan jerk. Saje buat awai2 nnt xle aku sibuk2 kat umah FIL nanti. Cuma masak kuah n celur mihun jerk. Nasi impitnya SIL yang siapkan..aku suh wat kuah kacang sekali..so bleh makan ngn nasi impit tu..kira 2 in 1 la..hehe

Tadi petang aku dah hantar parcel untuk sue(my ex schoolmate)..dia beli blouse kaler pink.Pastu aku terus ke Larkin cari mannequin (patung). Akhirnya dapat jugak. Ammar dok ngn En Amy kat umah dengan kakak abangnye. So drive pon dengan hati berbunga riang..keh2. Lega skit dah dapat patung tu..hope rezeki masyuk lepas ni. Opsss..aku lom cite kje terbaru aku kan..??aku dah start menega blouse n tudung on9 n off9. Tapi buat masa ni sambutan off9 sangatle membanggakan,,tudung terus licin..blouse pon tinggal 6 je. Tu pon sebab pelanggan off9 aku xde saiz..klo de dah lama abis :)). Mulanya aku susah hati sangat, coz bila display pakai hanger buruk giler..mcm mana nak bersaing klo cam gtu kan??Mayb dalam masa terdekat ni, bila sume dah set up cun..aku akan upload masuk ke dalam blog..hope ade la yang berkenan n support aku yang masih baru ni.

2 hari dah Ammar selsema n batuk. Kesian sangat klo dengar dia batuk..terganggu tido dia. Sebaikla sikecik mama ni x susah makan ubat. Walaupon nangis tapi still telan..alhamdulillah x muntah..lega skit. Sedih plak tengok dia batuk tadi...tergolek kesana kemari. Tapi nak wat camne..dah makan ubat ..terus lali jer la walaupon batuk. Hari ni aku masakkan bubur nasi kat Ammar..selalunya just masak sup n makan nasi biasa. Sebaikla dia makan. Tensen gak tengok Ammar ni kurus je..mmgla dia sihat tapi bila la badan dia nak naik.

Okla sume..kentang dah abis lenyek. nak continue yg seterusnya plak. Sok pepagi nak pi amik stok dan petangnye nak balik ke Mersing. Ade jiran yang dah tanya pasal tudung. Tq sesangat, thats y aku pi amik stok jugak. Klo ikut perancangannye aku nak amik stok 24/11 ni.Tapi xpela ..itula yg kita mau kan!!!!

tu la..lain kali buat lagi

Posted by kemma at 8:00 AM 1 comments
Klo korang perasan..sepagi ni..aku asik join contest jer..ni sume gara2 balas dendam kat diri sendiri coz dalam list post aku banyak giler draft contest n GA n ade yang dah siap cume lom post jerk...kenkonon nak tggu pic terbaik or nak post bila dekat2 ngn due...teruk punya olang..:P

So sepagi ni aku nak join sebanyak boleh..hakhakhak..jangan mara arr..hehe. Sebenarnye aku on planning nak anjurkan GA jugak..mayb dalam minggu ni or nextweek kot. Klo jadila..GA bersempena aku nak pi bercuti wif my family perak ke Pulau Pangkor.
Tapi risau plak klo xdapat sambutan..kihkih..GA blum dianjurkan tapi aku dah pk dah ape hadiah yang nak aku bagi kat pemenang..baguskan aku???hehe.

Apepon..tungguuuuuuuuuu..itupon klo ade la..

Okla..sampai sini dulu yer:))

Baby with costume contest

Posted by kemma at 4:26 AM 1 comments
Join contest anjuran Mama Aiman
due 19 Disember 2010

Penaja Utama
Papa Aiman (www.awokpenyu.com)

Nak tau lebih lanjut tentang contest ni..bleh ke SINI


Pic yang di pertaruhkan...here my little boy..Ammar with his bee costume
 Ammar Mierza Rohaimi
1 tahun 1 bulan (mse pic di ambil 7 bulan)
Nama ibu:Noor akma
email:akmarazali81@yahoo.com

Note ammar: mse pic ni diambil kitaorang sekeluarga ke Kota Iskandar Nusajaya. Tempat ni namanya Puteri Harbour. Mse pic ni diambil Ammar refuse pakai cap.........so the bee without sesungut la jadinya. Tq to angah (anak jiran ) yang belikan costume ni tok Ammar.


Pic selingan saje..:))

This is my family contest

Posted by kemma at 3:33 AM 2 comments
Join contest anjuran munnyra
meh join ramai sebelum due 27/12/2010
 
Nak tau lebih lanjut..bleh ke SINI

Pic yang di pertaruhkan
Pic diambil mse cuti2 di cameron highlands semasa on the way balik ke Jb pas seminggu beraya di perak. Inila satu2nya pic family lengkap yg ok..yg lain tu byk yg blur coz auto snap..dari kiri:me n ammar, adam, aishah n En Amy.



xnak layan..tapi nak tahu gak..unclesekers VS permaisuri aishah

Posted by kemma at 2:45 AM 5 comments
Berdebar plak jantung baca blog uncleseekers ni...SEEKERS memang aku x tengok..klo ramai2 mayb aku layan gak le..klo dok sorang2 mampus x tengok..lemah semangat oii..:D

Macam x percaya n dalam masa yang sama cam betul je entry2 dalam blog ni..Yang paling aku rse seram ade part commentors yang kata Permaisuri Aishah dah kena sihir..adusss..takutnye aku bab2 ni. Apapon hope uncle sedar tentang dosa mengaibkan orang. Rase cam kesian kat Permaisuri kalaupon dia tidak disihirkan..dia manusia biasa yang ingin dicintai....please jangan diaibkannya dengan cerita yang sebegitu,,cinta syhhhh...

kalau korang nak baca bleh ke SINI

Contest I Love Mom or I love Dad

Posted by kemma at 2:16 AM 2 comments
Join contest Kategori A


 Contest ini anjuran Ummidanish
Due 15/11/2010
Nak tau lebih lanjut klik sini


Yang pastinya............Hadiah menarik dari babyumishop



Ini pic yang di pertaruhkan
Ammar Mierza Bin Rohaimi
1 tahun 1 bulan

kids n baby contest

Posted by kemma at 1:59 AM 1 comments
http://sweetlikekisses.blogspot.com/2010/11/contest-gambar-paling.html




 Mari..oh mari...kita join beramai-ramai...contest anjuran safiyyah osman

Syarat2nye...

1. anda mesti menjadi follower blog kedua saya. http://sweetlikekisses.blogspot.com.Selepas ini pemenang akan di umum di blog baru:)..

2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)

3. letakkan banner contest di sidebar anda.

4. anda mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..

5. hantar link entry anda didalam kotak komen entry contest ini.

6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.

7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.





tarikh tutup sehingga  30 november 2010 .tetapi terpulang pada penganjur jika hendak menamatkan tarikh lebih awal:)..so be alert!:)

Hadiah yang wauuuuuuuuuuuu
earring dari lazo diamond jewellery.white gold.


Ini pic si comel yang dipilih

Nama:Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur:1 tahun 1 bulan

8 Orang yang di tag:

Sunday, November 14, 2010

MY GIVEAWAY -JOM

Posted by kemma at 1:28 AM 0 comments
Join GA anjuran Maira & Mica Collection


Nak tau lebih lanjut tentang GA ini..leh ke SINI

sangat simple syarat2nye..:)) sure ramai yang ske join
Due 30/11/2010

pegi pasar pon terapi????

Posted by kemma at 12:59 AM 0 comments
En Amy gelakkan aku mse aku cakap klo dapat pegi pasar pon adalah terapi yang baik untuk aku...sal soping x kirala soping kek mano pong..hehe

Serius nih...nak recall balik 4 years back mse aku kje HR kat Mirrorplas..hari2 balik dari keje aku singgah pasar ..even just round tengok ikan..tu maknanya aku nak lepaskan stress seeebelummmmmmm balik umah. Stress sangat mse keje disitu..rse bagai dibuli..hukhuk..x adil.

Baru2 ni balik Endau..kul 8 aku dah merengek kat En. Amy ajak pegi pasar..klo nak drive sendiri pon bleh..tp xmo2..nak minta orang drivekan gak..hakhak..mengada. Best sangat dapat tengok ikan2 segar kat pasar endau tu..still berkilat - kilat ikan2 tu sume..geram..rse nak beli sume. Tapi mne bleh...freeze kat umah tu kocik je. So sempat le beli kembung yang sangat le besar sekilo, ntah ape ke nama ikan 1 lagi..aku pon x tau..pon beli sekilo (bila masak rse cam ikan bawal pon ada..FIL de gtau nama ikan tu..tapi menantunya dah lopa..hehe), ikan merah  besar seekor , sotong n udang. Letak lam bekas ais bawa balik jb petangnye. Mayb leh sampai 2 weeks tu..ngam2 nak cuti balik raya aji..hehe.

Cuti raya haji ni mayb nak bubu ketam lagi..almaklumla..En.Amy still bercuti..tapi rse2nya dah x beli ikan banyak2 bw balik umah kot sebab 25/11 dah nak balik perak coz cuti2 ke pangkor..syoknyeee.

Sampai sini dulu yea..selamat awal pagi..hehe

4th ANNIVERSARY GIVEAWAY

Posted by kemma at 12:25 AM 1 comments
Rasenya macam dah lama tak berGA n berCONTEST..ceewahhh
Kali ni nak join GA anjuran ayu

GA ni sempena Anniversary ayu yang ke 4 
jom kita join ramai ...nak tau lagi pasal GA ni bleh ke sini


Melatoppp..lawa ayu n husband in red kaler..

Nampaknye 17/11/2010 ni celebrate togeder geder ngn raya haji la yer..ntah2 semelih lembu kot..syokla orang kampung..leh wat pelamin  tu..hihi

Apapapon nak wish 
HAPPY 4TH ANNIVERSARY 
Rumahtangga itu ibarat sebuah kapal yang belayar di tengah lautan luas..destinasinya ialah pulau bahagia. Terkadang dihentam ombak besar..terkadang jua dihembus angin kencang sehingga mampu mengubah haluan. Namun Insya'allah dengan kebijaksanaan 2 nakhodanya..kapal itu kelak akan sampai ke pulau bahagia. Semoga Allah panjangkan jodoh ayu n suami serta limpahkan kebahagiaan didunia dan akhirat.

PS:ayu..leh tambah dah tu..:D

Friday, November 12, 2010

Klau de yang nak lelong murah2 saya nak !!!

Posted by kemma at 8:53 PM 0 comments

Mencari sesiapa yang nak jual/lelong patung model untuk baju n tudung.
Klo rakan2 blogger tau mana2 blog yang de jual patung2 ni..inform ekk.

tq mr google

Tengah malam skit baru nak berblogging semula..jumpa sat lagi yer :))

Tq

My Bling Moment : Breastfeeding THE CONTEST

Posted by kemma at 1:00 PM 4 comments
Memang dari mula tengok contest ni kat blog lydzar dah bercadang nak join tapi lom sempat buat entry.
Contest ni memang sentiasa dalam kepala sebab takut terlupa join..nangis guwess oii... Bukan sahaja hope ade rezeki menang n jadi duta tuk Bling Buubies tapi nak share pengalaman nursing in public kali pertama untuk mama beranak 3 yang baru 1st time BF anak ke- 3nya..:D

Mayb dulu sebab knowledge tentang Bf ni xde langsung n aku pon memang xmo gain info about Bf ..sebab mse anak 1st n 2nd aku pikir FM lagi mudah n standard. Nak2 plak mse tu klo ank2 minum susu mahal kan!!!!

Tapi alhamdulillah, berkat dorongan kawan2 n diri sendiri yang memang nekad nak fully BF anak ke3 ni...sampai sekarang Ammar hanya minum susuibu sahaja... 
Apa perasaan aku selepas berjaya menyusukan Ammar selama setahun sebulan ini???
  • satu perasaan  yang cukup dramatik..hehe..xtau nak cakap sgt indah..hanya ibu yg Bf je tau camne
  • best sangat moment menyusukan n cium2 dahi ammar..usap2  rambut dia..
  • ammar senyum setiap kali mamanya senyum mse menyusu
  • tenang tengok ammar menyusu n lena tido..
  • skang ni ammar dah pandai buat lawak..BF posisi tonggeng2.
  • paling klakar..ammar dah pandai usik2 geget2 manja..sebab dia tau mama dia akan jerit n dia akan ketawa...comeii sgt tengok dia ketawa mengekek ngekek...
  • sgt save, x pyh tukar brand, x payah masak air panas, x payah nak angkut bakul untuk travel, x payah basuh botol berus n rendam...yang pastinya susu ibu sangat sihat n takkan tercemar..sentiasa hangat dengan kasih sayang.
  • Ammar sihat..blom penah kembung or demam..ini sume khasiat dari susuibu.
Susu ibu adalah terbaik didunia

Kepada sesiapa yang nak join boleh klik sini

Anjuran bersama

http://blog.sususihat.com
Penaja utama
Gambar yang dipertaruhkan adalah ini

 Sayangku...setiap titis air susu mama ini adalah kasih dan sayang buat mu membina darah daging dan tulang temulang mu..kekhilafan mama yang lalu..ingin mama tebus dengan air susu yang menitis pada kali ini. Setiap "tugging" mama rasakan itulah usapan dihati. Percayalah sayangku..susuibu juga adalah tangkal azimat mencegah sakitmu..dan ianya tidak boleh dijual beli malah tidak  dapat dinilai walau seberapa kayanya kamu. Ingat sayangku...saat2 ini akan kamu ingat sehingga ke akhir hayat mu.

bila rasa masa x cukup...teringat plak zaman bersenang lenang blogging

Posted by kemma at 5:28 AM 1 comments
Baru lepas siapkan alphabet tuk tampal kat tirai tadika adik sempena majlis penyampaian sijil/hadiah dan pakaian beragam. Penat woooo..duduk ..gunting ..mula2 draft..pastu dah terer skit..(perasan disitu) terus gunting jew..dari pukul 1.30 am tadi..sampai pukul 5am..baru siap. Tu pon dah paling laju tu kayuh tangan..sebab nak kejar time berblogging..:P. Nak buat camne sabtu ni aku x dapat attend majlis tu sempena amik MTEST ..hihi.plak tu aku AJK..so xpe la aku buat kje awal2..bila majlis AJK lain plak ganti:))

3 hari tanpa blogwalking..dahle baru balik dari cuti..pon belum abis bw. Maaf le ye kenkawan yang jengah ke blog tapi blom sempat nak menjengah semula. Sekarang ni siang dah x dapat bw..sempat la jenguk kejap2. Sebab aku ni memang ske sgt baca komen2 kat post ..Tq pada yg selalu komen tu.

Entry tertangguh, cerita tangkap ketam nipah kat Kampung Endau mse cuti deepavali tu ari...sangat mengujakan :)). Ketam jenis sepit beso kaler merah ni lagi mahai dari ketam laut yang sepit biru tu..anggaran lam RM40 sekg..ni info En. Amy ..aku pon x tau n 1st time tangkap n makan..sangat sedap n so sweet...hehe.

Meh kita layan pic n aku cerita sekali yer
bot2 yg diparking di jeti

kawasan jeti yang bersepah tetapi sangat2 best bagi orang yang jakun cam aku n anak2

umpan ikan yu segar nih..

1st time tgk bubu ketam.. mse En. Amy cite mula2 aku ingat sme macam bubu ikan yg buluh tu :) kakak ipar aku cakap nak buat macam mana ..orang bandar la katakan..ye la tu ..bandar la sangat..tempat cek takdak lagu tu..:D

yeah..bersemangat En. Amy nak tunjuk kat anak isteri skill membubu ketam yg ditinggalkan 20 tahun lebih

En Amy, Adam n Kawan Sekolah En Amy

siap n boleh di turunkan ke laut

hasil bubuan:P

banyak oii dapat..tapi separuh dah masak
mari kita berlawan ..yeah..ank bujang aku yang ni yang paling syokkk
Disebabkan ketam ni fresh n rasanya amat manis..so SIL jus rebus n letak serai kasi wangi..ala2 rebus kerang gitu..pastu kitaorang meratah jer...naik pedih le lidah mengepit sepit..kihkih.

Kali ni ber cuti memang meriah sebab banyak aktiviti selain membubu ketam, mandi laut n memancing..g mancing en. amy just pg ngn kawan dia..tapi ikan kecik je dapat..anak kerapu..mayb nextime baru ikut kot:P

Okla ye sume...nanti kita sambung dilain entri..banyak idea lam kepala..tapi x sempat:))

Thursday, November 11, 2010

Tetiba rasa x cukup 24 hours

Posted by kemma at 5:20 PM 2 comments
Tengok tajuk cam bz sesangat je kan!!!


Mayb sume tu sebab banyak cuti bulan 11 ni..hehe,,n penambahan keje sampingan aku sampai blog pon bersawang. Mayb dalam mase terdekat ni aku akan manage time lebih baik.

Hope malam ni dapatla..berblogging tanpa gangguan dan dapat join GA /contest :))
Okla..sampai sini dulu.. (sekarang ni tengah meriba si Ammar yg nenen sambil mengupdate ape yang patut)

Tuesday, November 9, 2010

KPLI.. OH.. KPLI

Posted by kemma at 11:39 AM 7 comments
Sabtu 13/11/2010 ni, attend exam KPLI kali ke-4 ..malu nak tulis..tapi nak wat camna belum rezeki aku.
Apakah ada rezeki aku  kali ini???
Harap2 ade la rezeki untuk anak2 mama.

Spe yang ade tips tok lulus exam KPLI share2 le kat sini..
Aku pon tengah x tau nak study pe..ade la belek2 buku MTEST seperti dulu2. Pada rakan2 blogger yang turut mengambil exam KPLI kali ini..GOOD LUCK ..



credit to mr google

cuti deepavali..balik kampung..balik umah cam blur2 gitu

Posted by kemma at 6:11 AM 0 comments
Dapat aku rasakan cuti 3 hari kat kampung buat aku jadi lemak n malas nak dok depan pc ni...
Siyes sumenya rase cam kelam kabut ..plak tu penat tu x ilang2
Adoii..ni la kesan balik kampung..klo nak balik cepat je kemas..nak kemas balik semula ke rumah..mak datuk penat bukan main lagi..
ni pon baru pas siap lipat n kemas baju..dicampur plak ngan sakit perut n berulang ke toilet buat mood terbang betuii.

Tapi kali ni bercuti kat kampung Endau memang best..dapat pergi menangkap ketam..anak2 pon puas hati dapat mandi laut..kali ni balik kampung banyak aktiviti dijalankan ..samapaikan malam letak kepala je terus hanyut..hehe.
Balik kampung langsung x baca paper or tengok tv.. tengok tv pon mse tidokan c ammar..tu pon tengok berita,  bukan tengok..tapi tertengok..hehe. Klo x disebabkan tidokan ammar depan tv..memang langsung x tengok tv la jawabnya.

Okla sebenarnya banyak nak cite pasai balik kampung kali ni..tapi pic sume lam camera lom tranfer lagi..so nantila yer aku cerita pasal menangkap ketam.

Sampai sini dulu yea..bye

rezeki..saguhati dari mamazakwan

Posted by kemma at 6:11 AM 3 comments
Alhamdulillah 
balik dari kampung je dapat berita gembira..lom sempat buka blog..baru tengok Fb, jia (my exmatrix/blogger) dah gtau aku menang saguhati GA saya nak beg itu..teruja sehhh. Tq ye jia..sebaik ko gtau klo x aku pon lom tau sempat ke dak tengok :))

Apepon thanks sesangat kat Nad sebab memilih belog kecik ini..hehe. Walaupon saguhati tapi syok sangat n buat semangat tu berkobar-kobar..hehe

aku yang no.3 tu..:D   

Klo nak tengok spe lagi yang bertuah tu bleh pegi SINI

Monday, November 8, 2010

betul dah x macam dulu..

Posted by kemma at 10:59 PM 2 comments
Memang betul la perut aku ni dah x macam dulu..
dulu x boyot sekarang dah boyot a.ka. ropol langsir..hihu
x la tu bukan citer aku...:P

Aku rse la ni aku xleh makan pedas sgt2 cam dlu yg sememangnye feveret aku makan n gigit cili api..
Sebelum ni memang dah perasan klo makan pedas je..asik nak pi toilet ..tapi aku ignore je..rse cam x caya plak aku makan pedas penyebabnye...Tapi yang jelasnye pas kawen aku jarang masak pedas sgt sbb En.Amy x makan pedas cam aku..so aku pon ikut x makan pedas..tetapi pantang jumpa..klo de depan mata aku bedal..:))

Tapi siyes..memang kali ini terjadi lagi bila aku penyet2kn cili api lam lauk singgang aku..then makan..akhirnya berkali2 kali ke toilet...believe it or not la..

Jadi siapa makan cili diala la kena pi tiolet okiesss...

tq to mr google

selamat pagiii

Posted by kemma at 8:35 AM 2 comments

semalam niat nak melawat blog ter..terbantut sebab tertidur..ari ni terkejar kejap coz nak pi SSM..mlm nanti la baru ade chance nampaknye..


okla..sampai sini dulu yea..da..


Thursday, November 4, 2010

Tutorial asam pedas ikan pari with loudspeaker

Posted by kemma at 2:00 PM 2 comments
Memang dah gen kot suara loudspeaker ni..hihi:P
En. Amy selalu cakap anak2 ikut aku ..sebab sume sore loudspeaker...nak bercakap cam menjerit
" U ni yang...mse bercinta u cakap  sore laoudspeaker i ni cam buluh perindu ehh, skung u cakap loudspeaker cam orang bagi command...u baik2 skit yang..nanti i x mo masak baru u tau"..hihi

Semalam kakak dah start cuti for deepavali festival..blom start cuti sekolah dah naik serabut kepala hotak coz..kakak n adik ni ske sgt gaduh, ngusik, baik, kejar2, lawan2..korang ingat x fening ke..???tapi klo xdak sunyi yang amat..ni kira besala bagi kita yang ada anak ni. Klo dengar jeritan dari dalam umah tu..anggap je la tu as berlatih vokal :))

Semalam 12 tengahari adik balik cam besa..dia sekolah..ni jadi 1 masalah coz kakak cuti n dia sekolah..hari2 jeleskan c kakak coz cuti..n setiap pagila aku tarik nafas panjang2 pujuk pi sekolah...tarik nafas coz takut api kuar dari mulut..:D. Aku pon satu kul 12 baru nak masak..kan dah serabut coz sume dah ada..patutnye kul 12 tu sume dah siap..tinggal senduk nasi kasi ank makan je. Tu la dok layan facebook n blog lagi..:D. Semalam aku masak lambat coz pagi aku wat macaroni goreng n still ada sepinggan lagi thats  y la aku masak lambat..ala..lambat skit ja.

Tapi besala..bila askar aku dah lengkap tau2 je la...start dah aku wat latihan vokal. Ammar kaco rak besen2 aku..kakak n adik dok terpekik- pekik tanya aku ejaan coz nak search katon kat Youtube..aku pon jerit2 dari dapur. ..sat nak eja cat n dog la. sat n eja jimmy neutron la..sat nak eja askar2 la..macam2 lah..hangin je aku. Klo x layan dok jerit tu la. ..selalunya main game reti plak carik..hishhh.

Tapi dalam pekik2 tu sempat lagi snap mse masak..hehe..besala jadi surirumah ni kena pandai curi masa..bukan curi tulang yer..hehe

So semalam decide masak asam pedas ikan pari..hek ele itu pon nak tutorial..ape kes ntah. Ok pe..telur goreng pon de yang wat tutorial k..:))

Meh aku nak ajo cara2 nak wat asam pedas edisi loudspeaker..:P

Panaskan minyak, masukkn cili kering yang diblend bersama bwg besar, bwg putih, sedikit belacan, kunyit idup..klo korang nak letak kerisik pon ble..ala melaka asam pedas

tumis sampai pecah minyak

masukkan serai yang dititik



bile dah naik minyak masukkan air..ikot selara nak pekat ke cair..aku masuk secawan je..coz ske pekat

bila dah mendidih masukkan ikan pari +  garam + aji secukup rasa

daun kesum, bunga kantan (tapi aku x letak coz lupa beli)

masukkan tomato n bawang besar di belah empat..bendi pon aku lupa beli gak..hihi

masukkan air asam jawa pekat2 n biarkan mendidih

siap..n boleh dimakan dah..:))

Asam pedas memang x dapat dipisah kan oleh negeri johor macam org N9 dengan lomak cili apinya. Tapi zaman sekarang ni sume negeri pon dah x kira..asal tekak teringin nak makan leh gugel resepi kat tenet.

Sampai sini dulu yer tutorial masak2 dari mama kemma..hehe.
Petang ni nak balik Mersing..so x dapat le bersiaran sampai hari ahad..ceewahh perasan glemer..:)
Selamat bercuti n selamat menyambut deepavali..

still on construction..

Posted by kemma at 12:01 PM 4 comments
Rase jemu dengan template lama..so semalam decide nak tukar template.
Hari ni keadaan blog still kucar kacir but xmo privatekan dah...takut de yang rindu..hahaha perasan!!!!

Nak opinion korang about resize pic kat sidebar...saya budak baru belajar klo salah tolong sekehkan...haha di alam maya je...sekeh jarak jauh jer..hehe. Sebenornye dah malas nak edit..n jalan2 tengok tutorial. Korang boleh tolong kan???

Sampai sini dulu..nak merajinkan diri mengedit

Dari blogger serabut serabai :))

KASUT TUMIT TINGGI 1ST GIVEAWAY

Posted by kemma at 12:17 AM 0 comments
Teruja betoii nak join giveaway yang comeiii ni..
ske sgt ngan tumit tinggi..klo korang po ske jom kita ramai2 join giveaway by leyna
due 24 /11/10
Syarat pon senang je..nak tau lebih lanjut klik  DISINI

Wednesday, November 3, 2010

Are u that lucky one..??? Giveaway

Posted by kemma at 11:56 PM 1 comments
Jom kita join giveaway cute ni by http://amnybelle2606.blogspot.com
due date:raya aji ni la kome
nak tau lebih lanjut pegi sini

CIK WARNIDA GIVEAWAY

Posted by kemma at 11:49 PM 0 comments
Telah di tag oleh lydzar..maceh2..
Moh kita join ramai2 giveaway anjuran cik warnida ni
due 1/12/2010
nak tau lebih lanjut klik sini

kawan yang di tag jia, ayu, k.atie (azatiesayang)
 

©2009 da tru luv | by TNB