Rezeki blogging..tq 4 klik

Wednesday, September 29, 2010

Tanaman Warisan

Sekali korang baca tajuk ni agaknya sure korang pk aku pi berjalan kat taman botani ke or taman2 yg terdapat kat Jb ni..hehe

Sebenarnya aku nak cerita pasai tanaman warisan dalam family aku. Maksudnya tanaman turun temurun. Klo dolu nenek moyang yang tanam , la ni zaman mak n mak sedara aku plak. Tapi next..rsenya cam dah x berapa ada kot sbb masing2 dok umah taman..mana nak tanam melambak lambak kan?klo sepasu dua tu boleh le.

Sure bengang je baca sbb nak tau sgt ape sebenarnya tanaman  a.k.a makhluk itu..hehe
jeng..jeng..jeng..pokokkkkkkkkkk kucai mak aku

Pokok kucai ni tanaman tok aku dulu..pas mak aku dk umah sendiri. Mak aku tanam sepasu dua.Lama2 makin banyak aku rse ade la lam 50 biji pasu skg ni...mak aku xmo tanam byk2 x larat nak jaga..almaklumla mak aku pon dah tua.. Selalunya ade la org yg meniaga Char Kuey Tiaw beli lam Singgit..Singgit tu 1 pasu tau. Bulan posa lagi ramai yg datang beli..maklumla klo beli kat kedai 50 sen, secoet je dapat..ni beli fresh dari ladang..50sen melambak.Dolu2 klo time aku nak buat cucuq kucai..aku pilih yg gemuk2.(mcm aku..hihi).mmg melambakla kucai lam jempt aku tu..besala free kan..

Mak aku ade lam 50 pasu..mmg x abih punyala mkn. Makcik aku a.k.a adik mak aku ade kat 1000 pasu..cer korang bygkan. Klo lalu depan jln raya nak ke Simpang, Taiping..pandang je belah kanan bila sampai Batu 6..sure akn nampak deretan pokok kucai yg tersusun cantik...makcik aku lg detail jaga pokok kucai dia..sbb kucai mmg sumber rezeki utama makcik. Tapi itu sume sampai tahun lepas je...sbb tanah tu dah dibeli oleh kakak aku lam 10 tahun dolu. Skg ni 1000 pasu kucai tu dah di jual sbb kcik aku nak bina rumah kat tempat tnm kucai tu. So mak aku je la yg ade kucai dengan banyaknya. Kat umah kakak2 aku msing2 ade sepasu dua pokok kucai..aku je yg xde :P

Ni aku nak share khasiat kucai..credit to http://ummuayman.wordpress.com
Kucai adalah sejenis sayuran yang menyerupai pokok bawang yang berasal dari keluarga Lili. Tumbuhan ini tengik baunya tetapi enak dimakan samada sebagai sayur atau ulam.

Kucai mengandungi vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang. Ia dapat mengubati penyakit-penyakit seperti senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit.

Kucai bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh kuman bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta pengembangan usus. Ia juga melancarkan pengaliran darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah. Cara penggunaannya adalah menumbuk daun kucai sehingga lumat dan kemudian dikacau dengan air panas lalu diminum. Penggunaannya adalah lebih mujarab sekiranya diminum setiap pagi.

Selain pokok kucai..arwah ayah aku ade tanam pokok bunga kantan. Sedaaaaaaap sgt letak lam laksa or asam pedas n nasi kerabu. Kat keliling umah aku ade la lam 15 rumpun. Kat kebun lam 30 rumpun. Dolu mse aku cuti sem..bila time arwah ayah balik dari kebun ..aku la tukang kira n susun bunga2 kantan letak lam guni sbb soknya ayah nak hantar g pasar. Sllunya sekali kutip smpai cecah 400 kuntum..bila ditolak kat pasar diaorg amik 15/20 sen sekuntum..jadila dari dibiarkan cam tu je. Berbudi pada tanah dapat hasilnya..lagi pon arwah ayah mse tu dah pencen so xde ape nak buat selain xtvt bercucuk tanam n dusun duriannya.

Sampai sini dulu cerita aku yea..nnt aku cerita lagi..:))

Fuhhh..lega skit.

Lega rse bila tgk ade iklan nuff...sejak cuti raya tu hari payah beno nak tgk iklan nuff muncul. Traffic mmg down teruk gila..huhu..aku ingat nuff xmo dah letak iklan kat belog aku yg sgt x fofular ni...sedeh chek. Tapi mlm ni dah semangat balik..yeeehaaaa.Walaupon x kerap..janji ada balik..Mr Nuff jgn buat aiii sedeyy lagi yea..wink..wink

Korang join ke contest ni????
                                                         


Monday, September 27, 2010

Selepas 19 tahun x jumpa..akhirnya dia bahagia

Hahaha..tajuk x bleh blah woiiiiiiiiiiiiiii hehe..
Ni Cerita pasai apa ekk?? Pasai Kekasih hati aku yg gathering ngn kawan2 SMVR (Sek Men Voka Rompin) ari Jumaat mlm Sabtu tu ari. Gathering pertama selepas 19 tahun x jumpa. Sempat beraya kat 3 buah umah je. Apepon aku tau  En Amy sgt ske n on planning nak buat gathering tuk yg stay kat Johor dlu exspecially Jb...credit tok Fb yg jejak kasih selama ini :))

Tapi mayb berjumpa bawa mem n askar masing2..paham2 je la kan..:D xpew2 pasni klo sempat jumpa lg plan baik2 punya yea..berbualle smpai naik lebam :P

Ni antara pic En Amy wif kawan2 sekolah dia..

bapa n anak2..tgk ank bujang aku yg kat sma besaq ngn abah dia..:D
meriah n syok tgk diaorg bbual hal dolu2
sembang x sempat habis sbb dah pukul 1 pg



BILA IntanBerlian BUAT KONTEST, GAMBAR MAKAN PALING SEDAP!

Join contest ini di SINI
jemput join sebelum due 1/10/2010


Ni pic yang di pertaruhkan
mama: dasatnyee ank aku makan. (ni tengah pekena Mee Rebus Gearbox Jb mali..:))
adam: mama klo letak bulu kat tulang ni boleh gosok gigi kan??? cer korang bygkan btg berus gigi sebesau tu..huahuahua..agaknye zaman flinstone dlu berus gigi pakai tulang ke?
 Nama: Adam Razmin Bin Rohaimi
Umur : 6 Tahun


SAYA PALING SUKA ENTRI INTANBERLIAN YANG Bila naik Keretapi di India. Aku tak pernah bagitahu rahsia ni? .......... KERANA...........aku ske baca blog2 rakyat Malaysia yg kat Oversea, x kirala study  or kje. Tingin oii nak pegi n stay kat sna ..just nak merasa..tp Malaysia tetap terbaekkk kan? Aku ske post tu sbb klako dengan penggayaan cerita n aku gelak gila baca "heret dinasour"..hahahah..lawak sgt. Tapi bila part bkejar naik keretapi n sampai kna tarik tu sedih la pak..bila di mention klo la terjatuh camne plak tu..huhu..mmg survivor betoiii

LEBARAN SI MANJA

jom join contest ..klik SINI klo nak tau lebih lanjut
due 5 oct 2010

Here my hero pic
Nama:Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month
Status: anak sendiri
pengirim: Noor Akma

note ammar: tahun pertama n baju melayu pertama saya :D

Sunday, September 26, 2010

ADAM HIFDZAN 1st BESDAY GIVEAWAY by ZuraZari

Jom join giveaway ni klik SINI klo nak tau lebih lanjut
due 10/10/2010
moh cepatle teman2 join..:))

Ni pic anak manja aku
Nama: Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month
Note Ammar: ishhhhh..geram ni..mna satu nak pancutkan air kat cermin ni..manyak abukla.. :))

Saya x tau nak tag spe..sbb sume yg sy nak tag dah masuk..huhu..tp sy tetap cari jugak mereka ialah
jia
lydzar (mak buyung)
ayu

The makans weekend..

Tajuk x bleh blah kan??..hahaha
This weekend, 25 n 26 okt bersamaan syawal ke 16 dan 17 ramai yg buat open house.
so pe lg..x abih2 le makan
Semalam pon ade open house ...semangkuk lontong buat aku naik mengah..dah x sempat nak rasa menda lain dah.

Hari ni kul 4ptg ke kpg melayu majidee..open house again..so nextweek boleh le menimbang berat yea...pastu sibukla nak posela apela kan...so ingatla makan jgn sampai memudaratkan..kang nyesal..hehe nasihat untuk diri aku yang mudah lupa bila nampak makanan :))
pic kredit to husinhj.blogspot.com

CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST

Jom join contest yg cute cam banner dia..hehe
yg berminat bleh klik sini
due 20 okt 2010 

 
Kategori 2A
Adam Razmin Bin Rohaimi
6 Tahun
Seandainya ditanya apakah keinginan seorang ibu terhadap anaknya sudah pastilah ibu bapa mahukan anak2 yang soleh, jadi insan yang berguna. Sayangg..mama berdoa selalu smoga adik di pelihara oleh yg Maha Esa dari segala kekotoran dunia. Lahirmu putih bersih..jalan mu juga mama inginkan yg suci dan di redhai oleh Allah.






ni pic ank sulong my bro..a.k.a anak sedara
Kategori 1B
Dhia A'syifaa
1 Tahun 10 bulan 

Sayangg a'syifa..anak kesayangan emak n ayah..makcik doakan syifa jadi anak yang solehah dan jadi insan yang cemerlang, terbilang dan gemilang. 


Friday, September 24, 2010

GA Pertama by Ct Kartini

Teringin nak try bg Ammar ber-Cd ing..hope leh dpt yg free as beginning..poyo jerk :P

Join GA ini due 30 Sept,  manatau ade rezeki bleh ank kita ber CD ing pas ni
sgt mudah to join..klik sini
Pemenang akn membawa pulang cloth diaper RM45

Cameron Highland lebih awal...

Aku penah janji dengan anak2 klo exam akhir tahun cantekkkk aku nak bawa diaorg pg petik strawberry kat cameron highland. Tapi nampaknye kna tukarla plan sebab dah terawai pegi ke cameron highland  raya ke 4 n 5 tu hari. On the way balik ke Jb kami singgah di Cameron Highland n tdo di sna 1 mlm. Tapi x kisahlah sbb awai cuti sekolah nnt aku n family , mak n sume kakak n abg aku nak buat family holiday at pangkor (acara tahunan ni)dlu dah pi tioman..so kali ni ke Pangkor plak..Insya'allah. Jadinya anak2 mesti dapat result cantekkkkk k..klo x canteeekkkk mama ada nak bagi hadiah..hahahaha buleh gitu?

Biasa2 je ke Cameron tu hari, but puas hati tgk ank2 seronok. Apalagi yg lebih menggembirakan hati ibu bapa melainkan melihat anak2nya bahagia..kan??

So ni la antara pic2 moment terindah kat Cameron Highland
best..hotel yg sgt cantik..
x sabo nak memetik ni...paling best srawberry celup coklat..maveles
my love
kakak yg xcited ....pesanan jgn gunting yg ijau..rugi mama..hahaha
klo di biarkan habis sume dia gunting..mngis abah nak bayar dekkk..hehe
sweet moment
best..sgt cantik ladang teh yg menghijau..but muka dah penat
konon2
hasil tuaian ankanda ku
strawberry yg merah termasuk dgn kuku ku..hehe..sgt yummy
love never end..ank dah 3 kna lebih romantik,,klo ank seploh berlebih lebihla lagi ye..but En amy mcm muka nak terkam org jerk..hehe
wanita ini hampir meroyan kerana terlalu geram pada sayur2 yg kat depan mata. Tapi sayur2 ni mmg maveles..seminggu aku dok masak sayur cameron yg aku borong..:P
si kecik penghibur hati
Tunai sudah janji nak petik strawberry...jgn plak pas ni adik n kakak sibuk nak petik epal mcm mama zharfan (afta tgk mama zharfan petik epal..adik n kakak meleleh ayaq liuq tgk mama zharfan geget epal kat pokok..ngeh..ngeh)  Mama n abah blm mampu nak bawak kakak n adik kat ladang epal tu..so adik n kakak  study rajin2 ..kumpul duit byk2..passstu  pegila berjalan ke negara org..jgn lupaa....bawa mama n abah skali..:P

Wednesday, September 22, 2010

Malam raya pertama dan raya seterusnya..

X abis lagi no cerita raya...dah naik malas la plak menaip cerita raya..:D bila ingat raya teringat duit yg laju je mengalir seperti arus yg deras..hahaha..berfalsafah sbb duit dah elekk..hihi

Raya pertama..siangnya beraya ke rumak sedara mara ..aktiviti malam ialah pegi umah maksu a.k.a adik arwah ayah. Maksu buat b.b.q...lama benor aku x pg umah maksu. Seingat aku last aku pegi dulu, mse aku sek rendah n mse tu maksu baru pindah umah tu..lama kan??.  So malam tu bermula aktiviti makan2 x hingat dunia..seminggu balik umah mak memang makan x hingat dunia..n yg paling cedih balik umah berat dah naik 3kg..sian betul posa punyala diet..bila mai je raya abis suma lupa.

Raya kedua n ketiga aku x pi berjalan mana2 pon...lepak kat umah berkepit ngn mak je.Malam raya ke-2 pon ada BBQ, rumah p.lang Din ..jiran sebelah umah mak...melantak lagi. Raya ke-3 pegi mandi manda di pecah batu trong. Lama x pegi mandi situ. Balik dari mandi membedal mihun sup n malamnya  En Amy beli murtabak yg aku nak sgt..yummy..hehe.  Mlm tu jugak aku berkemas sbb esoknya dah nak balik. Seperti yg d plan, kami  singgah Cameron Highland sebelom balik jb. Mak bekal kan nasi lemak yg sgt sedap..n aku de bawa balik ole2 ikan pekasam untuk jiran aku. Selalunya ikan pekasam la yg diorder...hantu pekasam sungguh... aku x berapa minat sgt.

Raya ke 4 n ke 5 kami di cameron highland..cerita di cameron highland nnt aku update ye..So aku cerita raya guna pic je la ye....jom.. ni last entry kot pasai raya..hehe

raya di rumah makteh...masing 2 tgh syok tgk gelagat ammar
anak manja mama yg makin bijak
BBQ di rumah maksu
wif ank dara ku nan satu :))
wif bonda tercinta

Monday, September 20, 2010

1 syawal ..syahdu dan meriah

 1 Syawal...tahun ke 3 tanpa ayah. Tentu ayah menunggu kami anak2nya melawat di pagi raya.. ..Tapi maaf kan kami oleh kerana seperti biasa tanah perkuburan terlalu sesak dengan kunjungan sanak saudara..agak tidak selesa untuk bawakan tahlil dan yassin, kami decide pegi pagi 2 syawal....ayah semoga rohmu senantiasa dicucuri rahmat dari Allah..kasih sayang mu masih kami terasa dan xkan hilang sampai akhir hayat kami. Sgt emosi saat entry ini di type..huhu :((

1 syawal yg menjelang aku x dpt menunaikan solat raya berikutan "handbag" yg xleh nak tinggal..:) Insya'allah doaku agar umurku panjang dan boleh menikmati syawal2 seterusnya..


Pagi syawal tu...bilik air umah mak aku jammed...berebut sume pakat nak mandi awai...aku org yg terakhir mandi n yg terakhir siap. Org dah balik semayang raya aku still dok tempek bedak. Seperti tahun2 yg sudah, sgt keciwa sbb sshnye nak control model2 nak bgambo..nak kumpul sume tok amik pic punyala payah..ade je kje memasing...sgt le keciwa x dapat snap pic sume skali..huhu. Bukan nak kumpul family aku je payah.. ank aku yg si hero n heroin pon buat hal. Sampai 1 tahap aku kna paksa...terukkan?? nak tgk muka kna paksa?
nampak tu muka adam mcm mana?msm mcm asam keping..

Dah abis satu bab..nak amik pic aku sefamily lak..tgk2 c kakak dah ilang plak..roopanya dah ikot maklongnye balik umah MIL x jauh dari umah mak aku..mmg bantut betuila. Mmg susahla nak suh diaorg ni bgambo..ssh sgt..last2 bila tgk balik sume pic..sume muka terpaksa...cuma mak bapak dia je yg tersenyum rela..hehe.
Sampai sini dlu cerita aku yea...otak tgh serabut serabai ni..:(( Byk lg post yg aku nak buat, mslhnye aku xde mood..meluap2 nak join segala bagai contest tp mood xdak...napela ngn aku ni..mabuk lemang kewwww:D


Thursday, September 16, 2010

share cerita menjelang raya..

9 September bersamaan 30 Ramadan .hari terakhir berpuasa bagi seluruh umat islam sebelum tibanya syawal. Waktu ni aku dah tiba di kampung halaman n tengah menyibuk n buat2 sibuk..hehe:) almaklumla baru smpai umah mak..so aku x buat kje sgt le..sibuk jadi mandur:D

Pagi 30 Ramadhan...sume org lam umah aku mmg tgh bz gila, mak n abg.long (bil) sibuk membakar lemang n dalam masa yg sama dok prepare nak sembelih ayam kampung. Ayam ni mak n arwah ayah yg bela..sllnya bila ank2 cucu balik sure ada yg terkorban hehe... so raya kali ni mak korban kan 4 ekor ayamnya. selain ayam kampung, ayam bandar pon mak beli 4 ekor..daging 7kg..paru ntah berapa kg aku pon x tau. Tapi mmg ala2 nak buat kenduri la.Nak wat camna dahle ank cucu ramai..kuat2 makan plak tu..:D

Dalam masa yang sama, Kak long n kak cik tengah sibuk kat dapur masak rendang....paru sambal hitam, rendang ayam negori, daging minang n selepas tu rendang ayam kampung. AKU????? hehe aku tolong tgk2 je..n sembang2 ngn diaorang kat dapur..tak pun kuar masuk gi tgk mak bakar lemang. Dah lma x mesin nyok a.k.a kelapa..terkial gak weii ..hihi

 Lam kul 12 tengahari sume dah setel masak.. bukan nak bangga la..tapi klo bab masak2 ni mmg kakak n mak aku x penah lembap2..klo boleh sebelom kul 12tghhari  nak sume beres. Setengah org pukul 10 baru nak turunkan lemang n baru nak mula bakar. Tapi tu bukan mak aku...subuh2 sepie...hehe..lemang dia dah atur kat luar..pukul 7..dah siap susun kat sepanggar api..(aku bedal je..nama apa tah yg tempat letak lemang mse bakar tu) kul 8 dah siap tuang2 santan n dalam masa yg sama pusing2kan lemang supaya di bakar cantik...weiiii lemang mak aku mmg maveles..lemak n berkrim ..hehe.Siyess ni..lembut sgt..dan sememangnya family aku x ske lemang yg garing. Jadi hendakla rajin pusing2kan lemang n kna tahan le tahap kpanasan api.
Pas dah setel sume kje kat dapur..kitaorg pon lepak2 lam umah smbil golek2. Penat oiii..hehe aku pon tolong penat gak. Dalam kul 2 ptg mak sedekahkan lemak kat besan n ade gak yg org upah suh mak aku bakarkan lemang..so mak pon start agih2 mana yg org punya n mna nak sedekah. Petang tu jugak kami berbuka dengan mihun sup kaklong yg maveles..nasi pon ada..lauk2nya ialah rendang yg nak makan ngn lemang tu. Aku nak beli mutabak yg aku teringin sgt tu..tp mak marah..huhu..mak kata dah byk sgt makanan ..sok2 nak balik beli la..huhu..iyela mak.

Meriah betui berbuka kat umah mak..klo lambat mmg abisla. Tapi mmg best sgt..huhu rindunya kat mak n adik beradik aku yg hapening.

Sampai sini dlu yea...ni aku share pic kitaorg buat persiapan raya..tapiiii jgn lupa jenguk belog aku lagi..pas ni nak update cerita raya plak..hehe

lemang yg dah disusun sblm di bakar..abaikan tahap x sama tinggi coz ni bukan tok djuai..hehe
Abang long yg bz tuang santan..oiii patutle lemak
penjaga lemang yg cekap...mak mertua sayang neyy (abaikan rumah kecik kat blkg tu yea..tu zaman dlu punya..hehe..sje je jamban ni nak intepremmm..ceh)
lemang mak yg sgt sedap
mari merebus ayam..
sesi cabut bulu ayam
uissshhh.ank sedara aku ..ain yg bertungkus lumus mancarikkan bulu2 ayam
rendang di kuali..yummy
siappp..
anak sapa ni..pandai betuii buat kja..haha..aku yg terhegeh- hegeh mesin nyok..(jgn tumpukan perhatian pada drumstick ku yea:P)

Petang berbuka tu jugak kitaorang membakar otak2 yg aku bawa khas dari JB ..ceeewahh...depa kata besttt..so nnt bila aku balik kpg lagi aku akan hangkut otak2 lagi yea..

Wednesday, September 15, 2010

raya..raya..raya...balik raya..

Walaupon sepatutnya entry ni kuar awai2 lg..tp nak wat camna  mood raya melebihi kasih sayang pada blog..hehe

Saat entry aku kuar ni..aku dah kembali ke rumah aku  di JB..sementara tengah membasuh kain aku update entry ni.
Seperti biasa..pas balik kpg..aku jd x gumbira sbb hati aku still kat kpg tercenta...hati aku ttinggal kat sna skg ni. Amik masa 2/3 hari gak nak balikkan diri aku di sini.

Aku balik ke kpg Taiping untuk menyambut aidilfitri  tahun ni. Best wooo..perasaan teruja tu dr awai2 posa lgi dah terasa. Kami bertolak balik ke perak pada hari Rabu petang 8/9/2010. Dalam kul 3 ptg, bertolak dari Jb. Aku masak bekal tuk bbuka..smbal udang, sayur campur n ayam goreng + nuget tempura.

Dalam Kul 7 ptg smpai kat RnR area negeri sembilan..ntah aku lupa nama apa...nak tnya En. Amy  dia tgh tido plak saat aku buat entry ni..hehe. .x kisahla ekkk..yg aku tau mmg lam kawasan n.9. Tapi ramai sgt org..xde satu pun pondok kosong tuk kitaorg buka bekal. So En. Amy decide makan yg ringan dlu wif air milo panas beli kat RnR. So kitaorg pon makan la nuget dlu lam kete smbil En. Amy pon drive ke hentian seterusnya.
Tempat seterusnya, bekal pon dibuka..sebaikla ade 1 family tu dah sudah makan, so blehla buka bekal kat situ. Tapi mayb dah makan nuget anak2 makan sikit je n mayb gak diaorang macam aku..x sabaqqqqqqqq nak sampai kat kpg..hehe

Pas makan, perjalanan di teruskan ..sampai RnR Tapah benti tuk pegi toilet..cam besa la.. jem sesangat. Aku n kakak pegi toilet n pegi beli jambu..meriah betui suasana kat RnR Tapah ni..
Pas rehat lam 15 minit, perjalanan di teruskan....dalam pukul 12.30 pagi...yehaaaa..aku sampai umah mak...aku peluk n cium  mak yg tgh baring kat katil..rindu yg teramat kat mak ..mak x sangka yg kami akan sampai awaiii camtu..sbb sllnya kami akan smpai menjelang subuh. Bukan pe, sllnye kami bertolak malam..tp kali ni aku nak sahur dengan mak..pagi tu aku x tdo lsg..sembang sampai pg n terus tgk mak n abg.long (BIL) bakar lemang, tolong sibuk kat dapur tgk k.long n k.cik masak rendang n tgk abang long sembelih ayam kampung..besttt..indah sgt moment2 tu...anak2 apa lagi..terkejar ke sana kemari..n akhirnya diaorg x pose last day tu..tp aku x marah sbb aku paham diaorg dah sungguh2 posa sblum ni..tp nexttime x bleh la tinggal lagi yea..
Banyak lagi cerita raya aku..cerita bakar lemang, raya pertama n percutian aku di cameron highland pada hari raya ke 4 n ke 5 n  byk lagiiii....sooo tunggu ye  :)
adam n ammar di RnR Tapah


Tuesday, September 7, 2010

CONTEST MEMEK MUKA SI MANJA

Sememangnye xde idea nak wat entry menjelang raya ni..so aku mmg sje2 memaratonkan diri join contest..

Jom join "CONTEST MEMEK MUKA SI MANJA"
Spe nak tau lebih lanjut klik SINI
tapi ingat sblm  25 sept 2010

Nama: Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month

mama: spe yg ziarah..plz jgn muntah ehh tgk mama join contest over...sje2 nak tggu balik raya:)

Wednesday, September 29, 2010

Tanaman Warisan

Posted by kemma at 1:28 AM 2 comments
Sekali korang baca tajuk ni agaknya sure korang pk aku pi berjalan kat taman botani ke or taman2 yg terdapat kat Jb ni..hehe

Sebenarnya aku nak cerita pasai tanaman warisan dalam family aku. Maksudnya tanaman turun temurun. Klo dolu nenek moyang yang tanam , la ni zaman mak n mak sedara aku plak. Tapi next..rsenya cam dah x berapa ada kot sbb masing2 dok umah taman..mana nak tanam melambak lambak kan?klo sepasu dua tu boleh le.

Sure bengang je baca sbb nak tau sgt ape sebenarnya tanaman  a.k.a makhluk itu..hehe
jeng..jeng..jeng..pokokkkkkkkkkk kucai mak aku

Pokok kucai ni tanaman tok aku dulu..pas mak aku dk umah sendiri. Mak aku tanam sepasu dua.Lama2 makin banyak aku rse ade la lam 50 biji pasu skg ni...mak aku xmo tanam byk2 x larat nak jaga..almaklumla mak aku pon dah tua.. Selalunya ade la org yg meniaga Char Kuey Tiaw beli lam Singgit..Singgit tu 1 pasu tau. Bulan posa lagi ramai yg datang beli..maklumla klo beli kat kedai 50 sen, secoet je dapat..ni beli fresh dari ladang..50sen melambak.Dolu2 klo time aku nak buat cucuq kucai..aku pilih yg gemuk2.(mcm aku..hihi).mmg melambakla kucai lam jempt aku tu..besala free kan..

Mak aku ade lam 50 pasu..mmg x abih punyala mkn. Makcik aku a.k.a adik mak aku ade kat 1000 pasu..cer korang bygkan. Klo lalu depan jln raya nak ke Simpang, Taiping..pandang je belah kanan bila sampai Batu 6..sure akn nampak deretan pokok kucai yg tersusun cantik...makcik aku lg detail jaga pokok kucai dia..sbb kucai mmg sumber rezeki utama makcik. Tapi itu sume sampai tahun lepas je...sbb tanah tu dah dibeli oleh kakak aku lam 10 tahun dolu. Skg ni 1000 pasu kucai tu dah di jual sbb kcik aku nak bina rumah kat tempat tnm kucai tu. So mak aku je la yg ade kucai dengan banyaknya. Kat umah kakak2 aku msing2 ade sepasu dua pokok kucai..aku je yg xde :P

Ni aku nak share khasiat kucai..credit to http://ummuayman.wordpress.com
Kucai adalah sejenis sayuran yang menyerupai pokok bawang yang berasal dari keluarga Lili. Tumbuhan ini tengik baunya tetapi enak dimakan samada sebagai sayur atau ulam.

Kucai mengandungi vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang. Ia dapat mengubati penyakit-penyakit seperti senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit.

Kucai bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh kuman bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta pengembangan usus. Ia juga melancarkan pengaliran darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah. Cara penggunaannya adalah menumbuk daun kucai sehingga lumat dan kemudian dikacau dengan air panas lalu diminum. Penggunaannya adalah lebih mujarab sekiranya diminum setiap pagi.

Selain pokok kucai..arwah ayah aku ade tanam pokok bunga kantan. Sedaaaaaaap sgt letak lam laksa or asam pedas n nasi kerabu. Kat keliling umah aku ade la lam 15 rumpun. Kat kebun lam 30 rumpun. Dolu mse aku cuti sem..bila time arwah ayah balik dari kebun ..aku la tukang kira n susun bunga2 kantan letak lam guni sbb soknya ayah nak hantar g pasar. Sllunya sekali kutip smpai cecah 400 kuntum..bila ditolak kat pasar diaorg amik 15/20 sen sekuntum..jadila dari dibiarkan cam tu je. Berbudi pada tanah dapat hasilnya..lagi pon arwah ayah mse tu dah pencen so xde ape nak buat selain xtvt bercucuk tanam n dusun duriannya.

Sampai sini dulu cerita aku yea..nnt aku cerita lagi..:))

Fuhhh..lega skit.

Posted by kemma at 12:14 AM 2 comments
Lega rse bila tgk ade iklan nuff...sejak cuti raya tu hari payah beno nak tgk iklan nuff muncul. Traffic mmg down teruk gila..huhu..aku ingat nuff xmo dah letak iklan kat belog aku yg sgt x fofular ni...sedeh chek. Tapi mlm ni dah semangat balik..yeeehaaaa.Walaupon x kerap..janji ada balik..Mr Nuff jgn buat aiii sedeyy lagi yea..wink..wink

Korang join ke contest ni????
                                                         


Monday, September 27, 2010

Selepas 19 tahun x jumpa..akhirnya dia bahagia

Posted by kemma at 11:02 PM 3 comments
Hahaha..tajuk x bleh blah woiiiiiiiiiiiiiii hehe..
Ni Cerita pasai apa ekk?? Pasai Kekasih hati aku yg gathering ngn kawan2 SMVR (Sek Men Voka Rompin) ari Jumaat mlm Sabtu tu ari. Gathering pertama selepas 19 tahun x jumpa. Sempat beraya kat 3 buah umah je. Apepon aku tau  En Amy sgt ske n on planning nak buat gathering tuk yg stay kat Johor dlu exspecially Jb...credit tok Fb yg jejak kasih selama ini :))

Tapi mayb berjumpa bawa mem n askar masing2..paham2 je la kan..:D xpew2 pasni klo sempat jumpa lg plan baik2 punya yea..berbualle smpai naik lebam :P

Ni antara pic En Amy wif kawan2 sekolah dia..

bapa n anak2..tgk ank bujang aku yg kat sma besaq ngn abah dia..:D
meriah n syok tgk diaorg bbual hal dolu2
sembang x sempat habis sbb dah pukul 1 pg



BILA IntanBerlian BUAT KONTEST, GAMBAR MAKAN PALING SEDAP!

Posted by kemma at 1:12 AM 2 comments
Join contest ini di SINI
jemput join sebelum due 1/10/2010


Ni pic yang di pertaruhkan
mama: dasatnyee ank aku makan. (ni tengah pekena Mee Rebus Gearbox Jb mali..:))
adam: mama klo letak bulu kat tulang ni boleh gosok gigi kan??? cer korang bygkan btg berus gigi sebesau tu..huahuahua..agaknye zaman flinstone dlu berus gigi pakai tulang ke?
 Nama: Adam Razmin Bin Rohaimi
Umur : 6 Tahun


SAYA PALING SUKA ENTRI INTANBERLIAN YANG Bila naik Keretapi di India. Aku tak pernah bagitahu rahsia ni? .......... KERANA...........aku ske baca blog2 rakyat Malaysia yg kat Oversea, x kirala study  or kje. Tingin oii nak pegi n stay kat sna ..just nak merasa..tp Malaysia tetap terbaekkk kan? Aku ske post tu sbb klako dengan penggayaan cerita n aku gelak gila baca "heret dinasour"..hahahah..lawak sgt. Tapi bila part bkejar naik keretapi n sampai kna tarik tu sedih la pak..bila di mention klo la terjatuh camne plak tu..huhu..mmg survivor betoiii

LEBARAN SI MANJA

Posted by kemma at 12:37 AM 1 comments
jom join contest ..klik SINI klo nak tau lebih lanjut
due 5 oct 2010

Here my hero pic
Nama:Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month
Status: anak sendiri
pengirim: Noor Akma

note ammar: tahun pertama n baju melayu pertama saya :D

Sunday, September 26, 2010

ADAM HIFDZAN 1st BESDAY GIVEAWAY by ZuraZari

Posted by kemma at 11:44 PM 2 comments
Jom join giveaway ni klik SINI klo nak tau lebih lanjut
due 10/10/2010
moh cepatle teman2 join..:))

Ni pic anak manja aku
Nama: Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month
Note Ammar: ishhhhh..geram ni..mna satu nak pancutkan air kat cermin ni..manyak abukla.. :))

Saya x tau nak tag spe..sbb sume yg sy nak tag dah masuk..huhu..tp sy tetap cari jugak mereka ialah
jia
lydzar (mak buyung)
ayu

The makans weekend..

Posted by kemma at 1:07 PM 0 comments
Tajuk x bleh blah kan??..hahaha
This weekend, 25 n 26 okt bersamaan syawal ke 16 dan 17 ramai yg buat open house.
so pe lg..x abih2 le makan
Semalam pon ade open house ...semangkuk lontong buat aku naik mengah..dah x sempat nak rasa menda lain dah.

Hari ni kul 4ptg ke kpg melayu majidee..open house again..so nextweek boleh le menimbang berat yea...pastu sibukla nak posela apela kan...so ingatla makan jgn sampai memudaratkan..kang nyesal..hehe nasihat untuk diri aku yang mudah lupa bila nampak makanan :))
pic kredit to husinhj.blogspot.com

CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST

Posted by kemma at 1:01 PM 3 comments
Jom join contest yg cute cam banner dia..hehe
yg berminat bleh klik sini
due 20 okt 2010 

 
Kategori 2A
Adam Razmin Bin Rohaimi
6 Tahun
Seandainya ditanya apakah keinginan seorang ibu terhadap anaknya sudah pastilah ibu bapa mahukan anak2 yang soleh, jadi insan yang berguna. Sayangg..mama berdoa selalu smoga adik di pelihara oleh yg Maha Esa dari segala kekotoran dunia. Lahirmu putih bersih..jalan mu juga mama inginkan yg suci dan di redhai oleh Allah.






ni pic ank sulong my bro..a.k.a anak sedara
Kategori 1B
Dhia A'syifaa
1 Tahun 10 bulan 

Sayangg a'syifa..anak kesayangan emak n ayah..makcik doakan syifa jadi anak yang solehah dan jadi insan yang cemerlang, terbilang dan gemilang. 


Friday, September 24, 2010

GA Pertama by Ct Kartini

Posted by kemma at 1:31 AM 5 comments
Teringin nak try bg Ammar ber-Cd ing..hope leh dpt yg free as beginning..poyo jerk :P

Join GA ini due 30 Sept,  manatau ade rezeki bleh ank kita ber CD ing pas ni
sgt mudah to join..klik sini
Pemenang akn membawa pulang cloth diaper RM45

Cameron Highland lebih awal...

Posted by kemma at 12:27 AM 2 comments
Aku penah janji dengan anak2 klo exam akhir tahun cantekkkk aku nak bawa diaorg pg petik strawberry kat cameron highland. Tapi nampaknye kna tukarla plan sebab dah terawai pegi ke cameron highland  raya ke 4 n 5 tu hari. On the way balik ke Jb kami singgah di Cameron Highland n tdo di sna 1 mlm. Tapi x kisahlah sbb awai cuti sekolah nnt aku n family , mak n sume kakak n abg aku nak buat family holiday at pangkor (acara tahunan ni)dlu dah pi tioman..so kali ni ke Pangkor plak..Insya'allah. Jadinya anak2 mesti dapat result cantekkkkk k..klo x canteeekkkk mama ada nak bagi hadiah..hahahaha buleh gitu?

Biasa2 je ke Cameron tu hari, but puas hati tgk ank2 seronok. Apalagi yg lebih menggembirakan hati ibu bapa melainkan melihat anak2nya bahagia..kan??

So ni la antara pic2 moment terindah kat Cameron Highland
best..hotel yg sgt cantik..
x sabo nak memetik ni...paling best srawberry celup coklat..maveles
my love
kakak yg xcited ....pesanan jgn gunting yg ijau..rugi mama..hahaha
klo di biarkan habis sume dia gunting..mngis abah nak bayar dekkk..hehe
sweet moment
best..sgt cantik ladang teh yg menghijau..but muka dah penat
konon2
hasil tuaian ankanda ku
strawberry yg merah termasuk dgn kuku ku..hehe..sgt yummy
love never end..ank dah 3 kna lebih romantik,,klo ank seploh berlebih lebihla lagi ye..but En amy mcm muka nak terkam org jerk..hehe
wanita ini hampir meroyan kerana terlalu geram pada sayur2 yg kat depan mata. Tapi sayur2 ni mmg maveles..seminggu aku dok masak sayur cameron yg aku borong..:P
si kecik penghibur hati
Tunai sudah janji nak petik strawberry...jgn plak pas ni adik n kakak sibuk nak petik epal mcm mama zharfan (afta tgk mama zharfan petik epal..adik n kakak meleleh ayaq liuq tgk mama zharfan geget epal kat pokok..ngeh..ngeh)  Mama n abah blm mampu nak bawak kakak n adik kat ladang epal tu..so adik n kakak  study rajin2 ..kumpul duit byk2..passstu  pegila berjalan ke negara org..jgn lupaa....bawa mama n abah skali..:P

Wednesday, September 22, 2010

Malam raya pertama dan raya seterusnya..

Posted by kemma at 1:42 AM 1 comments
X abis lagi no cerita raya...dah naik malas la plak menaip cerita raya..:D bila ingat raya teringat duit yg laju je mengalir seperti arus yg deras..hahaha..berfalsafah sbb duit dah elekk..hihi

Raya pertama..siangnya beraya ke rumak sedara mara ..aktiviti malam ialah pegi umah maksu a.k.a adik arwah ayah. Maksu buat b.b.q...lama benor aku x pg umah maksu. Seingat aku last aku pegi dulu, mse aku sek rendah n mse tu maksu baru pindah umah tu..lama kan??.  So malam tu bermula aktiviti makan2 x hingat dunia..seminggu balik umah mak memang makan x hingat dunia..n yg paling cedih balik umah berat dah naik 3kg..sian betul posa punyala diet..bila mai je raya abis suma lupa.

Raya kedua n ketiga aku x pi berjalan mana2 pon...lepak kat umah berkepit ngn mak je.Malam raya ke-2 pon ada BBQ, rumah p.lang Din ..jiran sebelah umah mak...melantak lagi. Raya ke-3 pegi mandi manda di pecah batu trong. Lama x pegi mandi situ. Balik dari mandi membedal mihun sup n malamnya  En Amy beli murtabak yg aku nak sgt..yummy..hehe.  Mlm tu jugak aku berkemas sbb esoknya dah nak balik. Seperti yg d plan, kami  singgah Cameron Highland sebelom balik jb. Mak bekal kan nasi lemak yg sgt sedap..n aku de bawa balik ole2 ikan pekasam untuk jiran aku. Selalunya ikan pekasam la yg diorder...hantu pekasam sungguh... aku x berapa minat sgt.

Raya ke 4 n ke 5 kami di cameron highland..cerita di cameron highland nnt aku update ye..So aku cerita raya guna pic je la ye....jom.. ni last entry kot pasai raya..hehe

raya di rumah makteh...masing 2 tgh syok tgk gelagat ammar
anak manja mama yg makin bijak
BBQ di rumah maksu
wif ank dara ku nan satu :))
wif bonda tercinta

Monday, September 20, 2010

1 syawal ..syahdu dan meriah

Posted by kemma at 12:48 AM 1 comments
 1 Syawal...tahun ke 3 tanpa ayah. Tentu ayah menunggu kami anak2nya melawat di pagi raya.. ..Tapi maaf kan kami oleh kerana seperti biasa tanah perkuburan terlalu sesak dengan kunjungan sanak saudara..agak tidak selesa untuk bawakan tahlil dan yassin, kami decide pegi pagi 2 syawal....ayah semoga rohmu senantiasa dicucuri rahmat dari Allah..kasih sayang mu masih kami terasa dan xkan hilang sampai akhir hayat kami. Sgt emosi saat entry ini di type..huhu :((

1 syawal yg menjelang aku x dpt menunaikan solat raya berikutan "handbag" yg xleh nak tinggal..:) Insya'allah doaku agar umurku panjang dan boleh menikmati syawal2 seterusnya..


Pagi syawal tu...bilik air umah mak aku jammed...berebut sume pakat nak mandi awai...aku org yg terakhir mandi n yg terakhir siap. Org dah balik semayang raya aku still dok tempek bedak. Seperti tahun2 yg sudah, sgt keciwa sbb sshnye nak control model2 nak bgambo..nak kumpul sume tok amik pic punyala payah..ade je kje memasing...sgt le keciwa x dapat snap pic sume skali..huhu. Bukan nak kumpul family aku je payah.. ank aku yg si hero n heroin pon buat hal. Sampai 1 tahap aku kna paksa...terukkan?? nak tgk muka kna paksa?
nampak tu muka adam mcm mana?msm mcm asam keping..

Dah abis satu bab..nak amik pic aku sefamily lak..tgk2 c kakak dah ilang plak..roopanya dah ikot maklongnye balik umah MIL x jauh dari umah mak aku..mmg bantut betuila. Mmg susahla nak suh diaorg ni bgambo..ssh sgt..last2 bila tgk balik sume pic..sume muka terpaksa...cuma mak bapak dia je yg tersenyum rela..hehe.
Sampai sini dlu cerita aku yea...otak tgh serabut serabai ni..:(( Byk lg post yg aku nak buat, mslhnye aku xde mood..meluap2 nak join segala bagai contest tp mood xdak...napela ngn aku ni..mabuk lemang kewwww:D


Thursday, September 16, 2010

share cerita menjelang raya..

Posted by kemma at 10:42 PM 5 comments
9 September bersamaan 30 Ramadan .hari terakhir berpuasa bagi seluruh umat islam sebelum tibanya syawal. Waktu ni aku dah tiba di kampung halaman n tengah menyibuk n buat2 sibuk..hehe:) almaklumla baru smpai umah mak..so aku x buat kje sgt le..sibuk jadi mandur:D

Pagi 30 Ramadhan...sume org lam umah aku mmg tgh bz gila, mak n abg.long (bil) sibuk membakar lemang n dalam masa yg sama dok prepare nak sembelih ayam kampung. Ayam ni mak n arwah ayah yg bela..sllnya bila ank2 cucu balik sure ada yg terkorban hehe... so raya kali ni mak korban kan 4 ekor ayamnya. selain ayam kampung, ayam bandar pon mak beli 4 ekor..daging 7kg..paru ntah berapa kg aku pon x tau. Tapi mmg ala2 nak buat kenduri la.Nak wat camna dahle ank cucu ramai..kuat2 makan plak tu..:D

Dalam masa yang sama, Kak long n kak cik tengah sibuk kat dapur masak rendang....paru sambal hitam, rendang ayam negori, daging minang n selepas tu rendang ayam kampung. AKU????? hehe aku tolong tgk2 je..n sembang2 ngn diaorang kat dapur..tak pun kuar masuk gi tgk mak bakar lemang. Dah lma x mesin nyok a.k.a kelapa..terkial gak weii ..hihi

 Lam kul 12 tengahari sume dah setel masak.. bukan nak bangga la..tapi klo bab masak2 ni mmg kakak n mak aku x penah lembap2..klo boleh sebelom kul 12tghhari  nak sume beres. Setengah org pukul 10 baru nak turunkan lemang n baru nak mula bakar. Tapi tu bukan mak aku...subuh2 sepie...hehe..lemang dia dah atur kat luar..pukul 7..dah siap susun kat sepanggar api..(aku bedal je..nama apa tah yg tempat letak lemang mse bakar tu) kul 8 dah siap tuang2 santan n dalam masa yg sama pusing2kan lemang supaya di bakar cantik...weiiii lemang mak aku mmg maveles..lemak n berkrim ..hehe.Siyess ni..lembut sgt..dan sememangnya family aku x ske lemang yg garing. Jadi hendakla rajin pusing2kan lemang n kna tahan le tahap kpanasan api.
Pas dah setel sume kje kat dapur..kitaorg pon lepak2 lam umah smbil golek2. Penat oiii..hehe aku pon tolong penat gak. Dalam kul 2 ptg mak sedekahkan lemak kat besan n ade gak yg org upah suh mak aku bakarkan lemang..so mak pon start agih2 mana yg org punya n mna nak sedekah. Petang tu jugak kami berbuka dengan mihun sup kaklong yg maveles..nasi pon ada..lauk2nya ialah rendang yg nak makan ngn lemang tu. Aku nak beli mutabak yg aku teringin sgt tu..tp mak marah..huhu..mak kata dah byk sgt makanan ..sok2 nak balik beli la..huhu..iyela mak.

Meriah betui berbuka kat umah mak..klo lambat mmg abisla. Tapi mmg best sgt..huhu rindunya kat mak n adik beradik aku yg hapening.

Sampai sini dlu yea...ni aku share pic kitaorg buat persiapan raya..tapiiii jgn lupa jenguk belog aku lagi..pas ni nak update cerita raya plak..hehe

lemang yg dah disusun sblm di bakar..abaikan tahap x sama tinggi coz ni bukan tok djuai..hehe
Abang long yg bz tuang santan..oiii patutle lemak
penjaga lemang yg cekap...mak mertua sayang neyy (abaikan rumah kecik kat blkg tu yea..tu zaman dlu punya..hehe..sje je jamban ni nak intepremmm..ceh)
lemang mak yg sgt sedap
mari merebus ayam..
sesi cabut bulu ayam
uissshhh.ank sedara aku ..ain yg bertungkus lumus mancarikkan bulu2 ayam
rendang di kuali..yummy
siappp..
anak sapa ni..pandai betuii buat kja..haha..aku yg terhegeh- hegeh mesin nyok..(jgn tumpukan perhatian pada drumstick ku yea:P)

Petang berbuka tu jugak kitaorang membakar otak2 yg aku bawa khas dari JB ..ceeewahh...depa kata besttt..so nnt bila aku balik kpg lagi aku akan hangkut otak2 lagi yea..

Wednesday, September 15, 2010

raya..raya..raya...balik raya..

Posted by kemma at 6:19 AM 3 comments
Walaupon sepatutnya entry ni kuar awai2 lg..tp nak wat camna  mood raya melebihi kasih sayang pada blog..hehe

Saat entry aku kuar ni..aku dah kembali ke rumah aku  di JB..sementara tengah membasuh kain aku update entry ni.
Seperti biasa..pas balik kpg..aku jd x gumbira sbb hati aku still kat kpg tercenta...hati aku ttinggal kat sna skg ni. Amik masa 2/3 hari gak nak balikkan diri aku di sini.

Aku balik ke kpg Taiping untuk menyambut aidilfitri  tahun ni. Best wooo..perasaan teruja tu dr awai2 posa lgi dah terasa. Kami bertolak balik ke perak pada hari Rabu petang 8/9/2010. Dalam kul 3 ptg, bertolak dari Jb. Aku masak bekal tuk bbuka..smbal udang, sayur campur n ayam goreng + nuget tempura.

Dalam Kul 7 ptg smpai kat RnR area negeri sembilan..ntah aku lupa nama apa...nak tnya En. Amy  dia tgh tido plak saat aku buat entry ni..hehe. .x kisahla ekkk..yg aku tau mmg lam kawasan n.9. Tapi ramai sgt org..xde satu pun pondok kosong tuk kitaorg buka bekal. So En. Amy decide makan yg ringan dlu wif air milo panas beli kat RnR. So kitaorg pon makan la nuget dlu lam kete smbil En. Amy pon drive ke hentian seterusnya.
Tempat seterusnya, bekal pon dibuka..sebaikla ade 1 family tu dah sudah makan, so blehla buka bekal kat situ. Tapi mayb dah makan nuget anak2 makan sikit je n mayb gak diaorang macam aku..x sabaqqqqqqqq nak sampai kat kpg..hehe

Pas makan, perjalanan di teruskan ..sampai RnR Tapah benti tuk pegi toilet..cam besa la.. jem sesangat. Aku n kakak pegi toilet n pegi beli jambu..meriah betui suasana kat RnR Tapah ni..
Pas rehat lam 15 minit, perjalanan di teruskan....dalam pukul 12.30 pagi...yehaaaa..aku sampai umah mak...aku peluk n cium  mak yg tgh baring kat katil..rindu yg teramat kat mak ..mak x sangka yg kami akan sampai awaiii camtu..sbb sllnya kami akan smpai menjelang subuh. Bukan pe, sllnye kami bertolak malam..tp kali ni aku nak sahur dengan mak..pagi tu aku x tdo lsg..sembang sampai pg n terus tgk mak n abg.long (BIL) bakar lemang, tolong sibuk kat dapur tgk k.long n k.cik masak rendang n tgk abang long sembelih ayam kampung..besttt..indah sgt moment2 tu...anak2 apa lagi..terkejar ke sana kemari..n akhirnya diaorg x pose last day tu..tp aku x marah sbb aku paham diaorg dah sungguh2 posa sblum ni..tp nexttime x bleh la tinggal lagi yea..
Banyak lagi cerita raya aku..cerita bakar lemang, raya pertama n percutian aku di cameron highland pada hari raya ke 4 n ke 5 n  byk lagiiii....sooo tunggu ye  :)
adam n ammar di RnR Tapah


Tuesday, September 7, 2010

CONTEST MEMEK MUKA SI MANJA

Posted by kemma at 2:47 AM 5 comments
Sememangnye xde idea nak wat entry menjelang raya ni..so aku mmg sje2 memaratonkan diri join contest..

Jom join "CONTEST MEMEK MUKA SI MANJA"
Spe nak tau lebih lanjut klik SINI
tapi ingat sblm  25 sept 2010

Nama: Ammar Mierza Bin Rohaimi
Umur: 11 Month

mama: spe yg ziarah..plz jgn muntah ehh tgk mama join contest over...sje2 nak tggu balik raya:)
 

©2009 da tru luv | by TNB