Rezeki blogging..tq 4 klik

Saturday, July 31, 2010

puasa, sahur dan telur masin

amik mood...amik mood nak pose ni..sedar x sedar kita dah di hari terakhir bulan julai ekk. Ogos dah datang, ni bermakna 11 hari lagi umat islam nak berpose. Sure minggu ni penuh la soping mal, hyper mart n segala bagai mall , maklumla..gaji dah dapat ..plak tu dah nak dekat pose..confirm weekend ni ramai yg beli barang2 nak smbut puasa..biasala persediaan awal kan! So rsenya apa barang yang mendapat permintaan tinggi untuk bulan puasa???..stok apa yg kita simpan xspeceli untuk meal sahur..aku rse majoriti akan sediakan telur masin...klo x hari2 mayb sekali dalam bulan ramadhan tu.

Pandai betui orang dlu2 kenalkan telur masin kan?. cedappp :D Kira cam pembuka selera gakla. Maklumla bangun sahur..ngn mata pon x larat nak angkat..nampak je telur masin yg kaler oren kat tengah tu perghhhh sego je mata ekk..:)

Plak tu 1st day smbut pose balik kpg..sahur ramai2..ermmm rindunya saat2 tu. Huhu..ni nak recall balik zaman aku lom ada family sendiri..zaman kanak2. Bestnya bangun sahur..sebab apa??? mak aku layan aku mmg tip top...ye la nak pujuk aku suh pose..mse tu sek rendah lagi..n kenangan telur masin ni buat aku teringat kat arwah ayah. :( miss him.... Kalau korang nak tau..setiap kali makan sahur tempat aku kat meja makan mesti sebelah ayah. Sahur je la, sebab waktu berbuka ayah berbuka di masjid. Bila sahur je, memang pinggan cawan untuk aku mak letak kat sebelah ayah..part mana yang korang ske kat telur masin? aku rse majoriti akan ske kat part orenje tu kan??aku pon..minat giler kat part oren tu. Plak tu kalo dia liat je mse makan..perghhh rse sayang je nak abiskan..hehe

Dari dlu aku mmg x minat telur masin yg kaler putih tu..dapat plak yg masin..mampuih x makan. Tapi depan ayah mmg x brani oo nak buang..abisla dia buat ceramah di waktu sahur. Ok.. selalunya kan telur masin tu kita belah 2 kan..so selalunya kita akan korek telur tu n buang kulit dia..pastu makan so..apa yang aku buat???ni dok sebelah ayah ni..nak buat kena hati2..waktu aku korek telur masin tu n kuarkan skali putih dia cun jer aku letak lam pinggan..kulit dia aku letak kat sebelah pinggan..so aku makan la mcm besa..aku cubit gakle skit2..bila ayah ralit (leka) je..aku terus masukkn balik telur putih lam kulit dia n telungkupkan kulit telur tu...hihi..its gone..so smpi skrg aku ingat lg kenangan tu..bila dah ade family sendiri tgk ank2 x mkn telur putih tu mulala aku nak bising..sayang rezeki, tu la perasaan ayah aku dlu gamaknye.

Selain dari tu, tengah2 makan sahur tu plak hujan turun, rumah kampungla katakan..dengar je air mencurah kat atap zink..terus laju je suap makan..bukan pe nak smbung tido balik...hehe. Plak tu mak buat kopi tok minum sahur..dengan sejuk hujan ..perghhhh i miss them so much..

Rsenya setakat ini dulu..aku nak baring n nak imbas balik syoknya bangun sahur mase kecik2 dlu....n korang share la resepi sahur ngn aku..at least boleh rse gak resepi korang yg selalu korang makan waktu sahur..... yang paling penting buat anak2 kita teruja untuk bersahur kan!!


(pic gugel)


mama: rindunya kat mak n arwah ayah.......i miss my big family....



Thursday, July 29, 2010

x tau nak sedih ke nak ketawa..??

Semalam aku dapat jemputan Majlis yassin kat umah jiran sebelah. So after lepas buka puasa, cpt2 semayang n siap nak pegi. Disebabkan sebelah umah jew..aku decide bawa ammar je..kakak n adik aku suh dok umah tggu En.Amy balik. Adam sangat tidak puas hati.."ooo..mama pandai ehh..nant mama jer dapat makan sedap2.." Ya Allah knape la ngn ank aku ni..lam kpala dia asik ingat aku pegi mna2 tu asik nak makan jer..terukkk beno ke mama mu ni adikk??..kuat sgt ke mama mu ni makan??..hahaha biasela c adik ni mulut dia memang laser..dah besa dah kena..:)

Disebabkan dok merengek sgt, aku pon bawala sume, join pi majlis tu..n cam besa aku bg warning klo bising mama cubit n suh balik umah..:D

Sesampai je umah Kak Ros..aku pon bual2 ngn jiran2 n group yassin ppuan... Sementara nak tggu cukup korum, kitaorang pon pot pet pot pet..aku duk sebelah sorang nenek ni..errmm x tau le nak pggil nenek ke mcik..tp umo dia aku rse lam 70++..xpe la..panggil mcik lg manis kan??

Sembang punya sembang..mcik ni cerita macam2..aku payah skit nak paham..bukan apa mcik ni pakai gigi palsu..so sebutan dia x jelas n rsenya mcm angin je byk kuar dr mulut dia..apapon aku still rancak dgr cerita2 dia smbil dok layan c ammar..

Tetiba mcik ni tnya aku..."ni ank ke cucu ni?"..sapa????aku ke?? dia maksudkan ammar ke?" biaq beno mcik ni...aku sengih..sengih la weiii.."anak" pendek je aku jawab..aku still mengukir senyum. Lam hati aku..biar betui mcik ni ...aku ni nampak macam seorang nenek kah??????..korang..huhu..aku macam nenek ke????Noty nye mcik tu..huhu dia yang nenek dia panggil aku nenek plak...aku berusaha jaga hati dia n panggil dia mcik wpon dia dah layak dpanggil nenek..huhu betui kata lagu yuvi n Uno..ntah betoi ke dak nama tu.."biarkan aku menjaga perasaanmu....menjaga segenap..bla..bla..Sentap akakkkkk tau..

Korang..aku ni macam nenek ke????ke sebab aku x make up semalam..cess..aku ni bukan jenis make up..paling kuat pon aku pakai lipstik , eyeliner n yg paling penting contact lens ..ehhh bukan yg clear tu tau..yg kaler lg..mayb aku x pakai contact lens kot????ke sebab spec aku yg oldskul ni ?xpe2 pas ni aku nak pakai lens kaler merah....sesuaiiiiii sgt...

tua ke aku???huhu:((
Go to fullsize image



mama: x marah pon kat mcik a.k.a nenek tu...lupa nak cite kat En.Amy kes ni..hihi :P

aku x terlibat dalam ini filem okeh!!

Td lam kul 9 aku turun pi beli bekfas..biasela klo x pose sure awai2 perut ni dah berdondang sayang. Tensen tol perut ni..cer senyap2 je..x payah la nak berdondang dondang kan!

Sesampai je aku kat gerai nasi lemak tu..aku pon decide beli nasi lemak n donut..senaqnye dari jauh lagi aku perasan cam ada ribut kat gerai tu..tp aku ignore jerk..ye la aku nak beli bekfes jerk..

Korang tau..wah2 start dah nak kepochi aku ney..:D mmg akak ni ngn laki dia alwiz bertekak time meniaga.Tensen weh ..aku rse diaorg ni dah besa..dah x segan dah depan custemer..masalahnye castemer yang naik segan. INI BUKAN STRATEGI PERNIAGAAN YANG BAGUS OKEYY..tapi kerana dia org ni sll bergaduh sangat jadi femes plak smpi klo kita tanya akk beli nasi lemak kat mna tdi? tuuuu..kat gerai NASI LEMAK BERGADUH..penah korang dengar org jual nasi lemak bergaduh???haaa..xde kan, kira pndai gakle laki bini ni buat trademark kan!! bergaduh mcm mana pon tetap ramai orang datang beli even kekadang gerai dia bukak kul 10 pagi dek kerana si laki dia xmo tlg sedangkan laki dia ni just menanam anggur je di rumah..okla tu kan..tanam anggur tuuuuu..laki ko bleh wat???..hihi ni bini dia story telling kat aku sepanjang aku dok beli bekfes selama ni...sorry skit ehhh..aku x buat ketupat..i just dengor je smbil tggu nasi lemak.

Berbalik hal pagi tadi masa aku sampai n order nasi lemak n donut..diaorg dah start bebel n gaduh..aku buat muka toya jer la..buat mcm x dgr..ade gak le 3/4 org custemer lain..sume pakat muka toya n buat2 x tau..

Masalahnye skg ni , kenapa aku?????Korang tau pasangan laki bini ni kan..klo bergaduh depan castemer diaorg akan jadikan castemer ni tempat story telling...paham dak???camni contohnya..cecece..xtau le korang dah besa ke tak kna camni kan..

Tengah dia org dok bertekak tp tgn jalan gak le buat keje..kuat korang tau..tetiba je si lelaki ni dia tengok muka aku then...
"dia ni memang skit2 nak mengamuk..dia tau marah dia je, marah aku ni x nampak..ye dak" aku sengih..
"akk geram dik, ada laki x bleh harap..u tu klo tolong i dari pagi tadi x jadi mcm ni..u pegi berambus mana pagi tadi" aku jugak..
"bla..bla..bla"aku lagi...dan aku pon dengan perasaan tensen terpk..apa salah aku ni?aku just nak beli nasi lemak je....weiii aku x terlibat dalam ini filem okehh!!!!

Di pendekkan cerita aku x jadi beli donut..pas dapat nasi lemak sebungkus aku trus blah...On the Way balik aku plak yang jadi biol dok pk hal laki bini tu..apehalllll..


Moral of the story: plss jgn gaduh depan org malu weiiiii n jgn jadikan org lain mangsa...hahaha..mangsa keadaan..aku la tuh..:((


Go to fullsize image

(ni bukan laki bini tu..bini dia pakai tudung..:D)

mama: ohhh donut..x dapatla aku makan donut ari ni

Wednesday, July 28, 2010

gerammmmnye





ammar tolong mama kemas mangkuk ehh..

Ni bukan mode geram menyampah okeh..ni geram ketap2 bibir n leleh2 ayaq liuq. Geram kat c handbeg comeii ni..:))
Skung ni makin jelas sebutan "mama" kuar dari mulut comei tu..uwaaaa..mngalir air mata aku..(tipu jer) hihi..sonokla weii..teruknya aku ni macam la baru dapat ank sorang. Abis yg lain tu x panggil ko mama ke???..hehehe xla..korang kan tau aku dah kat 5 tahun xdak baby..so ni yang buat aku cewiiii sgt ni.
Ammar plak sejak menginjak 9 bulan ni ..active kemain...antara keletah dia yang buat aku angau..

  • bila kita suh dia "kiss">> ammar...kiss mama sayang....trus dia kiss pipi
  • bila kita mintak barang..laju je bagi then bila kita amik..dia melompat2 nak balik
  • bila nangis dia akn sebut " ma..ma"
  • then bila kakak n abang dia balik school dia akn berlari dgn lajunya lam walker pegi depan pintu
  • ske gile kemas buku school kakak dia..
  • n paling geram dia ske sepahkn besen2 aku..
  • paling aku x tahan ske sangat usik spec aku ni..jgn ammar patah mama mngamuk..n jadi orang ijau tau..hehe
Sonoknya ade baby ..penghibur seisi kluarga. En. Amy klo balik kje..even penat mcmmana pon sure akan layan ammar dlu..tmbh klo o/s ..klo call sure tanya baby ok ke?.
Rse cam xmo bg ammar besar..biaq dia jd baby je..hihi


mama: selalu usik smpi ammar nanges n pujuk balik..hehe

Hari Isnin Malam Selasa..

Salam 1 malaysia..:D Hari ni xde ape yang aku nak bebel pon just nak cite hal yang biase2 je. Hari ni En. Amy x kje..bos dia sje suh relax kot ..ye la sempena hari jadi kan..Petang dia decide ajak kitaorang pi Danga Bay..katanya sje nak jalan2.

Aku..senaqnye kurang minat pi Danga Bay ni..ntahle..xde yang menarik..Tp anak2 memang ske..biasela tempat ade main2 cam funfair tu kan. Pada aku kat Danga Bay tu mahai sgt token dia.1 token 5 hengget ke atas..hishh klo dah 2 org main dah 10 hengget..abis bukan nak main satu je..berbgai bagai lagi budak 2 ketul tu nak men..Selalunya aku akan cakap.."hujung tahun kita pi genting..main puas2 kat sna..skali bayaq ja..mainla smpi lebam..tp dgn syarat pekse dapat A sume" hahaha mestla kna bg syarat kan..^_____^


Siyes bosan gila walkin2 kat Danga Bay..lam pala aku dok ingat nak masuk Danga street Mall (tempat cerita Dunia Anita berlakon tu) ..hehe..biasala kaum wanita ni mmg sinonim ngn mall2 ni..hekhek. Lagipon akak aku kat kpg suh survey beg yang dia berkenan kat internet. Di suh aku try survey kot2 aku dpt jumpa lagi murah.

Pas peluh walkin..Budak 2 ketul merengek plk nak naik basikal yang boleh naik 5/6 orang tu..haishhhhh xmo arr mama..penat.Lagipon malam2 nak naik..xmo arr.Dah puas dah mama naik beskal zaman sekolah2 dulu" bukan apa korang kalau siang mayb la aku pk jugak cadangan naik beskal tu..tp dah malam malas arr aku nak terhegeh-hegeh kayuh basikal malam2..plak tu dgn c "handbeg comei" lagi mau bepeluh ketiak..n segala tempat.

nek beskel malam2..haishhh xdemaknenya aku nak buat..:D


Then kitaorg pon begerak ke Danga Street Mall. Pas park kete..jln2 dlu tepi kaki lima..then En.Amy ajak masuk karoke box..cun gak tu..hihi En Amy mmg tau aku ni mmg minat gila karoke2 ni( sore x sedap belakang kira..hehe tahan jer la org yg dgq tu ehh). Xdela amik ikot jam ..just pilih 3 lagu je..1 lagu singgit..Senaqnye blom puas melalak ..tp sbb siankan ammar aku mengalah la..tp ammar bek jer dok diam je mse aku nyanyi..ni 1st time aku bawa dia pi karoke..pasni klo camni leh le bawa pi tgk wayang plak..dah lma x pi tgk wayang since ade ammar ni.
hihi..gila mic ni ;)

Masuk je dalam mall..trus usha2..rambang mata aku.Leh jadi meroyan tgk tudung, baju, kasut n handbeg..leleh air liur ni..tp kna ingatkn nawaitu nak usha2 jer ok:( So aku pon survey lam beg yang akak aku berkenan n snap pic handbag tu dlu ..nnt leh aku upload kat fb n bagi dai tgk klo dia ske leh aku blkan.. aku terbekenan 1 beg ni..tp aku x beli pon..awai bulan nnt nak dtg usha lagi bukan apa..time xde duit mmg berkenanla..kang time gaji pegi pon tak sbb dah terbeli mende lain ..hihi. Alkisahnya xde ape yang aku beli just 2 cekak rambut tok kakak n housing handphone tu adam.
beg yang aku berkenan..


Then kitaorg pon gerak balik n singgah mamak sapdert roti canai.. sampai umah dekat pukul 10. Pas ank2 mandi suh diaorg tito..sok mau sekolah.
tosei feveret neh..

wokeyla itu sje cite aku ..enjoy my pic okies..daa


mama:^_____________^

Tuesday, July 27, 2010

selamat hari jadi sayang..

Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan En.Amy..Allah selamatkan kamu...
sayang selamat hari jadi yang ke .....??
ahahaha..x kisah berapa pon umor sayang..cinta mama n anak2 x pernah berubah malahan semakin hari semakin sayang dan cinta..;))
Suamiku>>>Rohaimi Salleh


Hari ni genap usia En. Amy yang ke 36 tahun..Sebelum ni aku asik menghitung hari je nak wish hepi bufday kat En. Amy but tonite pas tgk FB punya birthday yg kat column tepi tu br aku teringat..OMG..12.20am aku wish kat En.Amy selepas kat setengah jam dia telan ubat batuk atas arahan aku kerana batuknya yang teruk..(oh..no..no..batuk abah telah mengganggu tido ammar n secara x sengaja ganggu mama nak blogging..hihi..bukan pe klo c ammar dah sedar ..sure la mama kena baring bagi nenen..so camne nak blogging???..hehe)

Tomorrow pagi2 harus ingatkn ank2 b4 diaorg pegi school..wish kat abah hepi bufday..n dah paham sgt dengan peel budak 2 ketul tu..mulut auto diaorg tu akan terus tanya ..."abah, kita nak sambut besday abah kat mana?" hihi...jawab yer abah...i follow je..

kerana cinta kita akan terus hidup bersama..

kau tercipta untukku


mama: yang indah itu kerana kejujuran dan kesetiaan kurniaanNya




Monday, July 26, 2010

nanti susu mama pon kuar coklat ke??

Hari ni x kemana-mana pon. ada jugak plan nak ke Danga Bay tp malas la plak..panas sangat cuaca hari ni. Pagi tadi aku masak nasi lemak sambal telur, tengahari cam biasela still ada nasi lemak so aku x masak..hihi.Pukul 2 ptg ajar ank2 buat revision n pukul 5 bagi diaorang kuar dari umah. Selalunya kalau weekdays memang diaorg x dibenarkan kluar rumah. Kalau ikot kan hati aku, weekend pon aku x bg gak, tp kesian jugak they are only a kids..nak jugak merasa apa yang kita rasa dlu. Tapi sebelum keluar aku memang pesan awal2 jgn bergaduh, jgn kawan budak nakal, jgn merayap jauh2..mama akan sentiasa perhatikan. Bimbang zaman sekarang ni, macam 2 boleh jadi..semoga Allah selamatkan anak2 ku dari segala mara bahaya.

Bila Kakak n Adik dah kluar pg main aku, ammar n En.Amy lepak kat umah je. En.Amy layan fesbuking n aku plak susukan ammar smbil tgk tv. Semalam masa aku tengah minum susu HL coklat, Adam join skali. Lepas je aku minum terus dia tanya

"mama nanti susu mama ni kuar susu coklat macam mama minum ni ke? mesti sedap baby minum kan!!
"mna adala..susu biasala keluar" lawak plak aku rasa, selama ni aku dok bercakap mama pon kena minum susu jugak sebab mama susukn baby.. agaknya dalam kepala c adam ni sure terpk mesti susu yang mama minum tu masuk lam tetek n then ammar minum..kan!!

Imaginasi kanak2 memang kadang2 lucu n kadang2 kita rasa takjub n sumtime rse nak marah. Apapon kita pon dah lalui dunia indah sebagai kanak2. So aku harap aku x lupa yang anak2 aku ni masih kecil dan diaorang pon perlukan ruang untuk berimaginasi dan mengolah dari apa yang diaorg lihat dan dengar. En Amy selalu cakap aku terlalu control anak2, n kadang2 cara aku treat ank2 tu macam orang dewasa....ye ke!!!! Aku sedar terutamanya waktu aku membebel..aku bebel kat diaorang macam aku bebel kat orang dewasa..teruknya aku..
Eh dah melalut plak aku ni..tadi rase nak cite pasai susu coklat jer ..apapon till now..selamat bermonday blues :P



mama: sangat berharap mama boleh menjadi bestfrenz kepada anak2:)

Sunday, July 25, 2010

award dari ayu

Hari ni sje jalan2 kat blog ayu n then tgk title award tetiba perasan sesuatu...yeayyyy dapart award dari ayu. Hihi ..teruja coz this is 1st award dari kenalan blogger b4 this dari anak sedara aku.Thanks ye ayu :))






1. Anda mesti beri pujian pada pemberi award ini

Terima kasih yer ayu..saya sangat teruja :))


2. Sila beri award kepada 10 blogger lain

1. Jia - kuntumz

2. Ruhul - Huzn

3.Miera

4. kak ngah -aslindaa.blogspot

5.arked Nurul

6. kauthar

7. aiz batu campur

8.
mawaddah-Buatmu Ukasyah

9.
ummiqadeel

10. a.z.n.e.e


3. Anda mesti memberitahu kpd 10 blogger ni..

klo ade yang singgah boleh ambil yer..n insya'allah akan diberitahu klo berkesempatan :))


4. Bagaimana anda boleh digelar blog yg best n great?

Best sgt ke?Rasanya masih dalam proses mengenal dunia blogging. Sekadar berkongsi cerita n ilmu yang ada.


mama: baru tau betapa bestnye ada diary maya ni :))

Friday, July 23, 2010

Sepetang di Kota pentadbiran Kerajaan Johor-Iskandar City, Nusajaya

Hari ni xde ape yang aku nak bebel or melalut. Seperti yang aku janjikan, aku nak share pic yang aku amik mse pegi Kompleks Kerajaan Johor Di Iskandar City, Nusajaya. Pada yang dah penah pegi...cantikkan tempat ni!! pada yang blom penah sampai..xpe take time sebab tempat ni lom siap sepenuhnya..masjid pon blom berdiri lagi. Tempat ni ala2 Putrajaya gitu. Nusajaya ni lam 15 minit dari umah aku tru 2nd link( highway ke Singapore melalui Tuas).

Kota Iskandar ni terletak kira-kira 30 kilometer dari jb town, dibina 4 tahun lepas dengan kos dekat2 RM2 bilion, ni kira setanding dengan pusat pentadbiran Kerajaan Pusat di Putrajaya la.

Kompleks ni ada lima komponen utama iaitu bangunan Dewan Undangan Negeri Johor (DUN), Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (SUK), Dataran Mahkota, kompleks kerajaan negeri dan kompleks Kerajaan Persekutuan. Selain tu, kat sini gak menempatkan pejabat Unit Perancangan Ekonomi Negeri Johor (UPEN), Unit Perkhidmatan Komputer Negeri, Pejabat Penasihat Undang-Undang dan Pejabat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Pembinaan bulding2 mengambil kira seni bina tradisional Johor dengan menampilkan konsep Rumah Limas sebagai asas utama pembinaannya manakala reka bentuk bangunan berdasarkan seni bina Johor - Melayu dan Moor - Andalusia dengan bumbung lutsinar berbentuk permata yang dinamakan Jauhar bagi bangunan DUN.

Kota Iskandar adalah nadi kepada bandar Nusajaya yang akan mempunyai enam komponen lain iaitu Medini, Kelompok Perindustrian dan Logistik, Bandar Perubatan, Bandar Pendidikan, jeti Puteri Harbour dan destinasi resort dunia.

Jeti Puteri Harbour di Persiaran Waterfront menawarkan pemandangan indah Selat Johor yang akan menjadi lokasi ideal bagi acara bertaraf antarabangsa. Sekian berita..hihi


Hehe ..sure korang boringkan...macam bace broser jer..bukan apa ni sume aku gugel sbb takut jugak tersalah info ..marahh sultan Johor nanti..:D. Ok aku stop n enjoy de pic yer



exit 311 tru 2nd link




klo datang tengok board ni ye..:D



sekali pandang cam bumbung yang belum siap..tp senaqnye ni mmg pesyen gtu..pic Bulding kerajaan pusat
anak dara depan pejabat menteri besar
Depan buldin Dewan Negeri
ni depan Dataran mahkota n belakang tu bulding Pejabat Menteri Besar
Ni depan bulding Dewan Negeri
Puteri Harbour
Puteri Harbour
Kakak, Abah, Ammar n adik at Puteri Harbour
Mama n Ammar at Puteri Harbour
ammar nak upah :D

Lepas penat berjalan, hari pon makin senja..On the Way balik , banyak sangat motor kuar dari Tuas, tu sume rakyat Malaysia yang cari rezeki di singapore, so waktu pagi subuh2 dah banyak motor merempit tru 2nd link nak ke singapore n same gak time balik. Disebabkan aku berpose suami tersayang banje makan kat Pizza Hut Jusco Bukit Indah. Mula2 anak2 request nak makan di Chicken Rice shop..but kat Jusco Bukit Indah xde..so time nak berbuka pon dah dekat we all decide makan pizza je. Anak2 aku lebih suke KFC n McD tapi apasalahnya sesekali tukar selera...boringla asal keluar je asik nak pg KFC n McD. Enjoy the pic yer..


yummy..

till then cerita jalan2 ..nnt kita bercerita lg..daa


mama:best kan dapat spend time ngn family..utamakan keluarga anda..:))




takut gigi n tulang reput..

Hari ni dah masuk 6 hari aku berpose bulan syaaban..Alhamdulillah setakat ni aku mampu lagi walaupon terasa jugak penat n kering sangat bibir. Hari pertama n kedua aku kerap rasa nak pitam terutamanya bila nak start bangun n berjalan.Plak tu ammar mmg sangat kuat bf tp mse 1st day dia mcm x ske sgt bergayut..kesian plak aku tengok.

Sebelum ni aku mmg malas gila nak minum susu, walaupon aku tau sebaiknya ibu yang bf patut amik sumber makanan yang boleh meningkatkan kalsium dalam badan. Kesan dari sikap malas aku ..ni aku agak2 jerla..aku selalu cramp di tengah malam n last month aku terpaksa cabut gigi sbb lubang pada gigi yang dah ditampal dah makin besar so aku decide cabut walaupon doctor ada bagi suggestion still boleh ditampal..hihi mayb disebabkan aku berdebar gila bila jumpa dentist aku terbuat keputusan tuk cabut..hihi:D..alang2 dah jumpa dentist ni aku cabut jerla..sbb aku xmo dtg banyak kali dah ..seram sejuk woo..

Masalah kejang otot waktu malam, perghhh boleh wat aku menangis n yang paling tak tahan tengah dok cramp tu ammar plak nak bf..adoiii penah aku terpaksa susukan kat sofa sbb aku dah x mampu nak baring..aku bf ammar sambil menangis. Kesian En.Amy selalu terganggu tido sbb wife dia cramp. Selalunya En Amy akan urut dari kaki ke betis n dia selalu tolak ke hadapan hujung kaki..tolak sekuatnya..Mula2 aku rsa macam nak marah gak ..tengah sakit paham2 jerla..tapi bila En.Amy gtau ni la caranya nak kurangkan kejang aku pon sabo jer la..Almost every nite aku cramp. Bila siang je masih terasa sakit kat tempat yang cramp tu...

So sekarang ni aku x ngelat minum susu dah..apa yang aku buat ni mmg sebab aku rse sayang kat tulang2 n gigi aku. Lagipon aku muda lagi maa..:D banyak lagi tanggungjawab n impian yang belum aku capai.Tapi disebabkan Vitamin M tu ada ..aku lebih ske amik fresh milh dari susu tepung. Kalau susu tepung memang mula2 je rajin pastu mula la skip waktu minum susu bukan ape aku malas nak bancuh susu.Selalunya lupa..hihi

Disebabkan aku dah mula berpuasa, so susu memang amat penting sebab aku memang x amik makanan lain masa sahur. Sahur aku just amik 3 biji kurma n minum segelas susu. Hihi selain puasa itu 1 ibadah..aku harap sangat berat aku akan turun..:D. Setakat ni aku rasa memang cergas je walaupon puasa n fully bf ammar.

Selalunya aku akan beli susu HL yang Vanilla je.Bukan x ske yang ade flavour tapi masalahnye yang ade flavour tu terlalu la sedap.Semalam En.Amy yang beli susu Hl..agaknye dia takut aku jemu so dia beli yang chocolate..adoiii x tahan akakkkk...rse nak perabihkan je 1 kotak tu..kalo akkkaaakkk ni kecik molek memang tanpa was2 lagi aku dah bedal 1 kotak tu.Walaupon LOW FAT..tapi untuk orang yang macam aku ni..agak tidak sesuaiiii..


mest ada lam freeze..."abang nnt jgn beli yang coklat dah yerkk.." En. Amy: kenapa?x sedap ke? "aisshh xlah..terlalu la sedap..kang skali minum je sekotak nih..hihi


Just nak share sumber2 kalsium and nutrien yang sesuai untuk ibu bf

Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang bersumberkan bahan nutrien seperti :

Kalsium
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran hijau.

Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium.

Kalsium suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet

Vitamin A
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna oren

Vitamin B Kompleks
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati

Suplemen perlu di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B kompleks yang rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian)

Vitamin C
Sumber :buah –buahan (oren, betik, kiwi)

Tambahan suplemen tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi

Adakah Perlu Mengambil Suplemen (Makanan Tambahan) Dalam Diet ?
•Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa laktasi, suplemen tidak diperlukan.
•Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil nutrien tambahan (suplemen) bagi memenuhi keperluan nutrien khusus, jika pengambilan diet tidak mencukupi.
•Perlu diketahui, suplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap.
•Supplemen boleh diambil menurut nasihat Doktor atau Pegawai Dietetik.


mama:syok betul tengok orang kecik molek makan x payah nak had2:))

Tuesday, July 20, 2010

N3 air mata aku...kesilapan ibubapa dalam mendidik anak2

Bak kata pepatah anak itu ibarat kain putih, kitalah yang mencorakkannya. Sebenarnye xde apa yang nak aku ceritakan hari ini just nak share sumthing yamg amat menarik n buat aku mengalir air mata bila membacanya. Terasa banyak sangat kekurangan dalam mendidik anak2 dalam diri ku. Semoga boleh menjadi panduan n bleh buat kita muhasabah diri sebagai ibu bapa yang sedang mendidik anak2 menjadi anak2 yg soleh dan solehah.

1.Kurang berdoa dalam proses mendidik anak
- Doa tak mabrur jika solat tak di jaga
- Doakan kecemerlangan guru-guru

2. Kurang tegas dalam mendidik anak

- waktu belajar
- waktu mengaji
- waktu tidur
- waku riadah
- lain2
- amalkan makan malam sebelum waktu maghrib

3. Lebih banyak memberi belaian negatif(tarhib) dari belaian posiif(targhib)

4. Kurang pandai menjadi kawan kepada anak-anak

Kaedah didikan mengikut peringkat umur

1 hingga 7 tahun

- didik cara gurau

8 hingga 14 tahun

- didik dengan displin dan tunjuk ajar

15 hingga 21 tahun

- didik cara kawan

21 tahun ke atas

- beri kebebasan untuk membuat keputusan

5. Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak

- Anak-anak memerlukan sentuhan kasih sayang yang sama rata. Jangan membezakan kasih sayang antara anak-anak. Jika tak kasih anak, anak tidak kasih pada ibu-bapa.

Amalkan mendakap dan memeluk anak yang akan mendatang kesan kepada anak iaitu badan sihat,IQ tinggi,yakin dan mudah ikut contoh baik dari orang yang berjaya.

Anak-anak yang selalu bercakaran sesama sendiri berpunca dari rasa tidak puas hati kerana tidak mendapat kasih sayang yang sama rata dari ibu bapa.



6. Kurang menghidupkan sunnah dalam rumah tangga

- Ajar kepada anak-anak sunnah nabi dan jadikan ia amalan seharian

7. Kurang menggalakkan Musyuarah dalam membuat keputusan

- Keputusan yang di buat semasa mesyuarat walaupun silap atau salah takkan merugikan

8. Tidak menggantungkan rotan ditempat yang boleh dilihat oleh anak.

- Merotan anak adalah sunat bagi anak-anak yang meninggalkan solat. Namun elakkan dari sentiasa di lihat anak-anak kerana ia akan mendatangkan kesan psikologi yang kurang baik.

9. Kurang mengawasi pendedahan kepada Tv,Video internet dan lain-lain

- Mengikut kajian, anak bangsa melayu paling banyak menonton TV, dalam tempoh 4 jam sehari berbanding kaum Cina 4 jam seminggu

- Jika inginkan kejayaan anak, kita perlu berkorban dengan tidak menonton TV semasa minggu persekolahan

10. Tidak menggunakan masa paling jitu untuk mendidik anak(Teachble moment)

- Sebelum tidur

Baca dan hembuskan di umbun-umbun anak kita surah Al-Fatihah, Ayat Kursi dan Surah Al-Insyirah

- Beri Nasihat kepada anak sebelum tidur

- Waktu anak sedang tidur, bisikkan ke telinganya kata-kata nasihat

- Waktu anak bangun tidur jiwanya bersih bagai bayi baru lahir, tarik ibu jari kaki kanannya dengan ucapan,” Kau anak yang baik,kamu anak soleh dan kamu anak yang pandai, bangun nak, pergi mandi dan sembahyang subuh”

Ramai ibu secara tidak sedar mendoakan atau menjadikan anaknya derhaka dengan menyuruh anaknya membuat satu-satu perkara dengan percakapan berulang-ulang kali. Sekali disuruh sembahyang di balas nantilah sekejap lagi, di suruh sekali lagi pergi sembahyang di balasnya nanti lah masih ada waktu lagi, anak engkar perintah ibu yang menjadikannya derhaka. Oleh itu jangan suruh anak lebih dari sekali, gunakan lah pendekatan psikologi untuk anak menuruti suruhan kita.

- Lepas mandi jiwa anak tenang berikan nasihat, jangan dimarahi kesalahan anak selepas anak selesai mandi. Kerana ia meninggakan kesan yang dalam kepada jiwa anak.

- Lepas sembahyang berjemaah, di atas sejadah berikan tazkirah dan nasihat kepada anak-anak

- Lepas mengaji/membaca al-Quran nasihati lah anak-anak dengan amalan yang baik-baik.

- Lepas Riadah, ketika ini kepenatan akan menghilangkan tekanan yang di hadapi anak-anak, berikan lah apa jua nasihat yang ingin di sampaikan kerana masa ini mudah anak-anak menerimanya.

Bagi anak-anak yang degil sukar menerima nasihat dari ibubapa bacakan petikan Al-Quran dari Surah Toha ayat 1 hingga 5 untuk melembutkan kedegilan anak-anak dan

Surah Hasyr ayat 21 dan seterusnya. Bagi anak yang sukar solat baca surah Ibrahim ayat 40 bagi anak tak lupa solat.

Adalah penting ibubapa sama-sama memainkan peranan di dalam mendidik anak-anak

Jika si ibu memarahi anak-anak, bapa jangan pula turut sama memarahi anak, sebaliknya bapa membawa peranan memujuk anak tersebut dan begitulah juga jika sebaliknya. Amat penting dalan situasi ini tiada unsur sebotaj di dalam memainkan peranan masing-masing, dengan memperlekehan pasangan kita di hadapan anak-anak kita.

Amalan IbuBapa Yang Cemerlang

1. Jaga amal ibadah
2. Solat Taubat setiap malam
3. Istighfar dan zikir
4. Solat Hajat dan tahajud
5. Solat Istikharah

- Kita tidak tahu perbuatan atau keputusan yang di buat pada anak samada betul atau salah, sembahyang istikharah menbantu melegakan kebuntuan dan kerisauan kita.

6. Solat Witir
7. Maafkan semua orang sebelum tidur

- kesan dari amalan ini:

i. Mencucikan hati

ii. fikiran jadi tenang

iii. Menyembuhkan penyakit

iv. Cantikkan wajah

v. Makbulkan doa

vi. Menarik hidayah dari Allah S.W.T

v. Redha dan tak mudah patah semangat

8. Tidak memperkecilkan kebolehan anak.

- Setiap baik atau buruk yang datang kepada setiap insan ada kebaikan untuk insan tersebut



9. Lebih tegas dalam mendidik anak( waktu belajar,mengaji,tidur,riadah dan lain-lain)
10. Lebih banyak memberi belaian positif daripada negatif

- Ingatlah setiap percakapan,apa yang kita fikir dan niat dalam hati ibubapa akan menjadi doa kepada anak-anak..

- Gunakan perkataan yang baik-baik semasa interaksi dengan anak-anak. Selalu memuji anak-anak dengan pujian anak aku pandai,anak aku baik Cuma ia tidak pandai di dalam ekademik.

11. Belajar menjadi kawan kepada anak-anak.
12. Memberi sentuhan kepada anak-anak
13. Rumah tangga yang harmoni dan penuh kasih sayang.

- selalu amalkan sebelum tidur suami dan isteri saling memohon kemaafan

14. Punca rezeki yang berkat dan sempurnakan zakat
15. hubungan baik dengan guru-guru
16. Berdoa secara positif. Buangkan rasa risau, kerana risau itu adalah bisikan syaitan.





mama: berusaha menjadi yang terbaik..kerana mama cuma mahu anak2 mama berjaya didunia dan akhirat. sayang yang x penah ada hujungnya untuk aishah, adam n ammar..smoga Allah berikan kesihatan yang baik, hati yang terang serta akhlak yang terpuji..amin

hujan+lapo=mencekek je kejenya

Ahad tu hari JB sepanjang hari hujan. So xde aktiviti luar umah melainkan duduk mengadap tv, ulangkaji dengan kakak n adik. Tersangatla boring n mampus x larat nak layan tekak yang asik nak makan je..pas satu..satu je yang masuk mulut.

Pas bekfast roti canai..kul 9.30 pg...kul 11 smbil nak masak tengahari, aku bedal jemput bilis. Then makan tghhari..menu ahad sangat simple sayur kacang tempe,ikan goreng n sup ayam. Dah makan tengahari mengadap tgk nona n suh anak2 baca majalah aulad yang baru beli ari jumaat tu ari. Tengok nona..last2 nona tgk aku..aku pon lesap terkrohh2 mse bf ammar..ammar pon syok la tdo smbil mengempeng x benti2..plak tu hujan..wah sedap je bergayut.

Sedar x sedar c kakak kejutkan..dengan nada slow n manja2(sure takut kna marah sbb kejutkan mama..hehe..)
"mama, td kan kakak buka freeze..pastu kakak tgk sosej ada lagi mama, ada 4 je"
"dah tu kenapa?"mata x buka lagi ni..mulut je cakap..kening mmg berkerutla..sure takut:)
"kakak nak makan sosej ngn roti"
"yela2"muncung...dalam hati aku pon lapo jugak..sedap gak ni..hujan kat luar pon xdak tanda nak benti yang aku ni dah bape kali dah mencekik.

Aku pon dengan pantas buka freeze amik sosej..hurmmm 4 ketui je?mana nak cukup ni..ni aku sorang pon x cukup..hehe tamak betui..so after aku rebus sosej tu aku belah 2 so nampakla banyak..nak wat camna ..ada byk tu je kan..hehe. Kali ni aku snap apa yang aku masak.Sebelum ni aku x buat sangat tambah depan anak2. Sure diaorang konpius giler tgk kelakuan mama diaorang..pehal la mama ni..

So ni la pic yang aku snap mse wat roti sosej goreng..




selalunye kalau orang buat roti goreng, bahagian tepinya dibuang kan?..tapi aku bedal je malas nak buang n aku ske bahagian tepi tu after digoreng sangatla rangup.


banyak jugak hasilnya pas di potong..pastu terus bedal sambil tgk tv




mama:mana nak tumpahnya kuah klo x ke nasik..dah pesen pemakan :D



Saturday, July 31, 2010

puasa, sahur dan telur masin

Posted by kemma at 12:11 AM 6 comments
amik mood...amik mood nak pose ni..sedar x sedar kita dah di hari terakhir bulan julai ekk. Ogos dah datang, ni bermakna 11 hari lagi umat islam nak berpose. Sure minggu ni penuh la soping mal, hyper mart n segala bagai mall , maklumla..gaji dah dapat ..plak tu dah nak dekat pose..confirm weekend ni ramai yg beli barang2 nak smbut puasa..biasala persediaan awal kan! So rsenya apa barang yang mendapat permintaan tinggi untuk bulan puasa???..stok apa yg kita simpan xspeceli untuk meal sahur..aku rse majoriti akan sediakan telur masin...klo x hari2 mayb sekali dalam bulan ramadhan tu.

Pandai betui orang dlu2 kenalkan telur masin kan?. cedappp :D Kira cam pembuka selera gakla. Maklumla bangun sahur..ngn mata pon x larat nak angkat..nampak je telur masin yg kaler oren kat tengah tu perghhhh sego je mata ekk..:)

Plak tu 1st day smbut pose balik kpg..sahur ramai2..ermmm rindunya saat2 tu. Huhu..ni nak recall balik zaman aku lom ada family sendiri..zaman kanak2. Bestnya bangun sahur..sebab apa??? mak aku layan aku mmg tip top...ye la nak pujuk aku suh pose..mse tu sek rendah lagi..n kenangan telur masin ni buat aku teringat kat arwah ayah. :( miss him.... Kalau korang nak tau..setiap kali makan sahur tempat aku kat meja makan mesti sebelah ayah. Sahur je la, sebab waktu berbuka ayah berbuka di masjid. Bila sahur je, memang pinggan cawan untuk aku mak letak kat sebelah ayah..part mana yang korang ske kat telur masin? aku rse majoriti akan ske kat part orenje tu kan??aku pon..minat giler kat part oren tu. Plak tu kalo dia liat je mse makan..perghhh rse sayang je nak abiskan..hehe

Dari dlu aku mmg x minat telur masin yg kaler putih tu..dapat plak yg masin..mampuih x makan. Tapi depan ayah mmg x brani oo nak buang..abisla dia buat ceramah di waktu sahur. Ok.. selalunya kan telur masin tu kita belah 2 kan..so selalunya kita akan korek telur tu n buang kulit dia..pastu makan so..apa yang aku buat???ni dok sebelah ayah ni..nak buat kena hati2..waktu aku korek telur masin tu n kuarkan skali putih dia cun jer aku letak lam pinggan..kulit dia aku letak kat sebelah pinggan..so aku makan la mcm besa..aku cubit gakle skit2..bila ayah ralit (leka) je..aku terus masukkn balik telur putih lam kulit dia n telungkupkan kulit telur tu...hihi..its gone..so smpi skrg aku ingat lg kenangan tu..bila dah ade family sendiri tgk ank2 x mkn telur putih tu mulala aku nak bising..sayang rezeki, tu la perasaan ayah aku dlu gamaknye.

Selain dari tu, tengah2 makan sahur tu plak hujan turun, rumah kampungla katakan..dengar je air mencurah kat atap zink..terus laju je suap makan..bukan pe nak smbung tido balik...hehe. Plak tu mak buat kopi tok minum sahur..dengan sejuk hujan ..perghhhh i miss them so much..

Rsenya setakat ini dulu..aku nak baring n nak imbas balik syoknya bangun sahur mase kecik2 dlu....n korang share la resepi sahur ngn aku..at least boleh rse gak resepi korang yg selalu korang makan waktu sahur..... yang paling penting buat anak2 kita teruja untuk bersahur kan!!


(pic gugel)


mama: rindunya kat mak n arwah ayah.......i miss my big family....



Thursday, July 29, 2010

x tau nak sedih ke nak ketawa..??

Posted by kemma at 11:30 AM 7 comments
Semalam aku dapat jemputan Majlis yassin kat umah jiran sebelah. So after lepas buka puasa, cpt2 semayang n siap nak pegi. Disebabkan sebelah umah jew..aku decide bawa ammar je..kakak n adik aku suh dok umah tggu En.Amy balik. Adam sangat tidak puas hati.."ooo..mama pandai ehh..nant mama jer dapat makan sedap2.." Ya Allah knape la ngn ank aku ni..lam kpala dia asik ingat aku pegi mna2 tu asik nak makan jer..terukkk beno ke mama mu ni adikk??..kuat sgt ke mama mu ni makan??..hahaha biasela c adik ni mulut dia memang laser..dah besa dah kena..:)

Disebabkan dok merengek sgt, aku pon bawala sume, join pi majlis tu..n cam besa aku bg warning klo bising mama cubit n suh balik umah..:D

Sesampai je umah Kak Ros..aku pon bual2 ngn jiran2 n group yassin ppuan... Sementara nak tggu cukup korum, kitaorang pon pot pet pot pet..aku duk sebelah sorang nenek ni..errmm x tau le nak pggil nenek ke mcik..tp umo dia aku rse lam 70++..xpe la..panggil mcik lg manis kan??

Sembang punya sembang..mcik ni cerita macam2..aku payah skit nak paham..bukan apa mcik ni pakai gigi palsu..so sebutan dia x jelas n rsenya mcm angin je byk kuar dr mulut dia..apapon aku still rancak dgr cerita2 dia smbil dok layan c ammar..

Tetiba mcik ni tnya aku..."ni ank ke cucu ni?"..sapa????aku ke?? dia maksudkan ammar ke?" biaq beno mcik ni...aku sengih..sengih la weiii.."anak" pendek je aku jawab..aku still mengukir senyum. Lam hati aku..biar betui mcik ni ...aku ni nampak macam seorang nenek kah??????..korang..huhu..aku macam nenek ke????Noty nye mcik tu..huhu dia yang nenek dia panggil aku nenek plak...aku berusaha jaga hati dia n panggil dia mcik wpon dia dah layak dpanggil nenek..huhu betui kata lagu yuvi n Uno..ntah betoi ke dak nama tu.."biarkan aku menjaga perasaanmu....menjaga segenap..bla..bla..Sentap akakkkkk tau..

Korang..aku ni macam nenek ke????ke sebab aku x make up semalam..cess..aku ni bukan jenis make up..paling kuat pon aku pakai lipstik , eyeliner n yg paling penting contact lens ..ehhh bukan yg clear tu tau..yg kaler lg..mayb aku x pakai contact lens kot????ke sebab spec aku yg oldskul ni ?xpe2 pas ni aku nak pakai lens kaler merah....sesuaiiiiii sgt...

tua ke aku???huhu:((
Go to fullsize image



mama: x marah pon kat mcik a.k.a nenek tu...lupa nak cite kat En.Amy kes ni..hihi :P

aku x terlibat dalam ini filem okeh!!

Posted by kemma at 10:31 AM 5 comments
Td lam kul 9 aku turun pi beli bekfas..biasela klo x pose sure awai2 perut ni dah berdondang sayang. Tensen tol perut ni..cer senyap2 je..x payah la nak berdondang dondang kan!

Sesampai je aku kat gerai nasi lemak tu..aku pon decide beli nasi lemak n donut..senaqnye dari jauh lagi aku perasan cam ada ribut kat gerai tu..tp aku ignore jerk..ye la aku nak beli bekfes jerk..

Korang tau..wah2 start dah nak kepochi aku ney..:D mmg akak ni ngn laki dia alwiz bertekak time meniaga.Tensen weh ..aku rse diaorg ni dah besa..dah x segan dah depan custemer..masalahnye castemer yang naik segan. INI BUKAN STRATEGI PERNIAGAAN YANG BAGUS OKEYY..tapi kerana dia org ni sll bergaduh sangat jadi femes plak smpi klo kita tanya akk beli nasi lemak kat mna tdi? tuuuu..kat gerai NASI LEMAK BERGADUH..penah korang dengar org jual nasi lemak bergaduh???haaa..xde kan, kira pndai gakle laki bini ni buat trademark kan!! bergaduh mcm mana pon tetap ramai orang datang beli even kekadang gerai dia bukak kul 10 pagi dek kerana si laki dia xmo tlg sedangkan laki dia ni just menanam anggur je di rumah..okla tu kan..tanam anggur tuuuuu..laki ko bleh wat???..hihi ni bini dia story telling kat aku sepanjang aku dok beli bekfes selama ni...sorry skit ehhh..aku x buat ketupat..i just dengor je smbil tggu nasi lemak.

Berbalik hal pagi tadi masa aku sampai n order nasi lemak n donut..diaorg dah start bebel n gaduh..aku buat muka toya jer la..buat mcm x dgr..ade gak le 3/4 org custemer lain..sume pakat muka toya n buat2 x tau..

Masalahnye skg ni , kenapa aku?????Korang tau pasangan laki bini ni kan..klo bergaduh depan castemer diaorg akan jadikan castemer ni tempat story telling...paham dak???camni contohnya..cecece..xtau le korang dah besa ke tak kna camni kan..

Tengah dia org dok bertekak tp tgn jalan gak le buat keje..kuat korang tau..tetiba je si lelaki ni dia tengok muka aku then...
"dia ni memang skit2 nak mengamuk..dia tau marah dia je, marah aku ni x nampak..ye dak" aku sengih..
"akk geram dik, ada laki x bleh harap..u tu klo tolong i dari pagi tadi x jadi mcm ni..u pegi berambus mana pagi tadi" aku jugak..
"bla..bla..bla"aku lagi...dan aku pon dengan perasaan tensen terpk..apa salah aku ni?aku just nak beli nasi lemak je....weiii aku x terlibat dalam ini filem okehh!!!!

Di pendekkan cerita aku x jadi beli donut..pas dapat nasi lemak sebungkus aku trus blah...On the Way balik aku plak yang jadi biol dok pk hal laki bini tu..apehalllll..


Moral of the story: plss jgn gaduh depan org malu weiiiii n jgn jadikan org lain mangsa...hahaha..mangsa keadaan..aku la tuh..:((


Go to fullsize image

(ni bukan laki bini tu..bini dia pakai tudung..:D)

mama: ohhh donut..x dapatla aku makan donut ari ni

Wednesday, July 28, 2010

gerammmmnye

Posted by kemma at 2:12 AM 4 comments




ammar tolong mama kemas mangkuk ehh..

Ni bukan mode geram menyampah okeh..ni geram ketap2 bibir n leleh2 ayaq liuq. Geram kat c handbeg comeii ni..:))
Skung ni makin jelas sebutan "mama" kuar dari mulut comei tu..uwaaaa..mngalir air mata aku..(tipu jer) hihi..sonokla weii..teruknya aku ni macam la baru dapat ank sorang. Abis yg lain tu x panggil ko mama ke???..hehehe xla..korang kan tau aku dah kat 5 tahun xdak baby..so ni yang buat aku cewiiii sgt ni.
Ammar plak sejak menginjak 9 bulan ni ..active kemain...antara keletah dia yang buat aku angau..

  • bila kita suh dia "kiss">> ammar...kiss mama sayang....trus dia kiss pipi
  • bila kita mintak barang..laju je bagi then bila kita amik..dia melompat2 nak balik
  • bila nangis dia akn sebut " ma..ma"
  • then bila kakak n abang dia balik school dia akn berlari dgn lajunya lam walker pegi depan pintu
  • ske gile kemas buku school kakak dia..
  • n paling geram dia ske sepahkn besen2 aku..
  • paling aku x tahan ske sangat usik spec aku ni..jgn ammar patah mama mngamuk..n jadi orang ijau tau..hehe
Sonoknya ade baby ..penghibur seisi kluarga. En. Amy klo balik kje..even penat mcmmana pon sure akan layan ammar dlu..tmbh klo o/s ..klo call sure tanya baby ok ke?.
Rse cam xmo bg ammar besar..biaq dia jd baby je..hihi


mama: selalu usik smpi ammar nanges n pujuk balik..hehe

Hari Isnin Malam Selasa..

Posted by kemma at 12:08 AM 0 comments
Salam 1 malaysia..:D Hari ni xde ape yang aku nak bebel pon just nak cite hal yang biase2 je. Hari ni En. Amy x kje..bos dia sje suh relax kot ..ye la sempena hari jadi kan..Petang dia decide ajak kitaorang pi Danga Bay..katanya sje nak jalan2.

Aku..senaqnye kurang minat pi Danga Bay ni..ntahle..xde yang menarik..Tp anak2 memang ske..biasela tempat ade main2 cam funfair tu kan. Pada aku kat Danga Bay tu mahai sgt token dia.1 token 5 hengget ke atas..hishh klo dah 2 org main dah 10 hengget..abis bukan nak main satu je..berbgai bagai lagi budak 2 ketul tu nak men..Selalunya aku akan cakap.."hujung tahun kita pi genting..main puas2 kat sna..skali bayaq ja..mainla smpi lebam..tp dgn syarat pekse dapat A sume" hahaha mestla kna bg syarat kan..^_____^


Siyes bosan gila walkin2 kat Danga Bay..lam pala aku dok ingat nak masuk Danga street Mall (tempat cerita Dunia Anita berlakon tu) ..hehe..biasala kaum wanita ni mmg sinonim ngn mall2 ni..hekhek. Lagipon akak aku kat kpg suh survey beg yang dia berkenan kat internet. Di suh aku try survey kot2 aku dpt jumpa lagi murah.

Pas peluh walkin..Budak 2 ketul merengek plk nak naik basikal yang boleh naik 5/6 orang tu..haishhhhh xmo arr mama..penat.Lagipon malam2 nak naik..xmo arr.Dah puas dah mama naik beskal zaman sekolah2 dulu" bukan apa korang kalau siang mayb la aku pk jugak cadangan naik beskal tu..tp dah malam malas arr aku nak terhegeh-hegeh kayuh basikal malam2..plak tu dgn c "handbeg comei" lagi mau bepeluh ketiak..n segala tempat.

nek beskel malam2..haishhh xdemaknenya aku nak buat..:D


Then kitaorg pon begerak ke Danga Street Mall. Pas park kete..jln2 dlu tepi kaki lima..then En.Amy ajak masuk karoke box..cun gak tu..hihi En Amy mmg tau aku ni mmg minat gila karoke2 ni( sore x sedap belakang kira..hehe tahan jer la org yg dgq tu ehh). Xdela amik ikot jam ..just pilih 3 lagu je..1 lagu singgit..Senaqnye blom puas melalak ..tp sbb siankan ammar aku mengalah la..tp ammar bek jer dok diam je mse aku nyanyi..ni 1st time aku bawa dia pi karoke..pasni klo camni leh le bawa pi tgk wayang plak..dah lma x pi tgk wayang since ade ammar ni.
hihi..gila mic ni ;)

Masuk je dalam mall..trus usha2..rambang mata aku.Leh jadi meroyan tgk tudung, baju, kasut n handbeg..leleh air liur ni..tp kna ingatkn nawaitu nak usha2 jer ok:( So aku pon survey lam beg yang akak aku berkenan n snap pic handbag tu dlu ..nnt leh aku upload kat fb n bagi dai tgk klo dia ske leh aku blkan.. aku terbekenan 1 beg ni..tp aku x beli pon..awai bulan nnt nak dtg usha lagi bukan apa..time xde duit mmg berkenanla..kang time gaji pegi pon tak sbb dah terbeli mende lain ..hihi. Alkisahnya xde ape yang aku beli just 2 cekak rambut tok kakak n housing handphone tu adam.
beg yang aku berkenan..


Then kitaorg pon gerak balik n singgah mamak sapdert roti canai.. sampai umah dekat pukul 10. Pas ank2 mandi suh diaorg tito..sok mau sekolah.
tosei feveret neh..

wokeyla itu sje cite aku ..enjoy my pic okies..daa


mama:^_____________^

Tuesday, July 27, 2010

selamat hari jadi sayang..

Posted by kemma at 12:25 AM 3 comments
Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan En.Amy..Allah selamatkan kamu...
sayang selamat hari jadi yang ke .....??
ahahaha..x kisah berapa pon umor sayang..cinta mama n anak2 x pernah berubah malahan semakin hari semakin sayang dan cinta..;))
Suamiku>>>Rohaimi Salleh


Hari ni genap usia En. Amy yang ke 36 tahun..Sebelum ni aku asik menghitung hari je nak wish hepi bufday kat En. Amy but tonite pas tgk FB punya birthday yg kat column tepi tu br aku teringat..OMG..12.20am aku wish kat En.Amy selepas kat setengah jam dia telan ubat batuk atas arahan aku kerana batuknya yang teruk..(oh..no..no..batuk abah telah mengganggu tido ammar n secara x sengaja ganggu mama nak blogging..hihi..bukan pe klo c ammar dah sedar ..sure la mama kena baring bagi nenen..so camne nak blogging???..hehe)

Tomorrow pagi2 harus ingatkn ank2 b4 diaorg pegi school..wish kat abah hepi bufday..n dah paham sgt dengan peel budak 2 ketul tu..mulut auto diaorg tu akan terus tanya ..."abah, kita nak sambut besday abah kat mana?" hihi...jawab yer abah...i follow je..

kerana cinta kita akan terus hidup bersama..

kau tercipta untukku


mama: yang indah itu kerana kejujuran dan kesetiaan kurniaanNya




Monday, July 26, 2010

nanti susu mama pon kuar coklat ke??

Posted by kemma at 12:54 AM 0 comments
Hari ni x kemana-mana pon. ada jugak plan nak ke Danga Bay tp malas la plak..panas sangat cuaca hari ni. Pagi tadi aku masak nasi lemak sambal telur, tengahari cam biasela still ada nasi lemak so aku x masak..hihi.Pukul 2 ptg ajar ank2 buat revision n pukul 5 bagi diaorang kuar dari umah. Selalunya kalau weekdays memang diaorg x dibenarkan kluar rumah. Kalau ikot kan hati aku, weekend pon aku x bg gak, tp kesian jugak they are only a kids..nak jugak merasa apa yang kita rasa dlu. Tapi sebelum keluar aku memang pesan awal2 jgn bergaduh, jgn kawan budak nakal, jgn merayap jauh2..mama akan sentiasa perhatikan. Bimbang zaman sekarang ni, macam 2 boleh jadi..semoga Allah selamatkan anak2 ku dari segala mara bahaya.

Bila Kakak n Adik dah kluar pg main aku, ammar n En.Amy lepak kat umah je. En.Amy layan fesbuking n aku plak susukan ammar smbil tgk tv. Semalam masa aku tengah minum susu HL coklat, Adam join skali. Lepas je aku minum terus dia tanya

"mama nanti susu mama ni kuar susu coklat macam mama minum ni ke? mesti sedap baby minum kan!!
"mna adala..susu biasala keluar" lawak plak aku rasa, selama ni aku dok bercakap mama pon kena minum susu jugak sebab mama susukn baby.. agaknya dalam kepala c adam ni sure terpk mesti susu yang mama minum tu masuk lam tetek n then ammar minum..kan!!

Imaginasi kanak2 memang kadang2 lucu n kadang2 kita rasa takjub n sumtime rse nak marah. Apapon kita pon dah lalui dunia indah sebagai kanak2. So aku harap aku x lupa yang anak2 aku ni masih kecil dan diaorang pon perlukan ruang untuk berimaginasi dan mengolah dari apa yang diaorg lihat dan dengar. En Amy selalu cakap aku terlalu control anak2, n kadang2 cara aku treat ank2 tu macam orang dewasa....ye ke!!!! Aku sedar terutamanya waktu aku membebel..aku bebel kat diaorang macam aku bebel kat orang dewasa..teruknya aku..
Eh dah melalut plak aku ni..tadi rase nak cite pasai susu coklat jer ..apapon till now..selamat bermonday blues :P



mama: sangat berharap mama boleh menjadi bestfrenz kepada anak2:)

Sunday, July 25, 2010

award dari ayu

Posted by kemma at 2:43 AM 2 comments
Hari ni sje jalan2 kat blog ayu n then tgk title award tetiba perasan sesuatu...yeayyyy dapart award dari ayu. Hihi ..teruja coz this is 1st award dari kenalan blogger b4 this dari anak sedara aku.Thanks ye ayu :))






1. Anda mesti beri pujian pada pemberi award ini

Terima kasih yer ayu..saya sangat teruja :))


2. Sila beri award kepada 10 blogger lain

1. Jia - kuntumz

2. Ruhul - Huzn

3.Miera

4. kak ngah -aslindaa.blogspot

5.arked Nurul

6. kauthar

7. aiz batu campur

8.
mawaddah-Buatmu Ukasyah

9.
ummiqadeel

10. a.z.n.e.e


3. Anda mesti memberitahu kpd 10 blogger ni..

klo ade yang singgah boleh ambil yer..n insya'allah akan diberitahu klo berkesempatan :))


4. Bagaimana anda boleh digelar blog yg best n great?

Best sgt ke?Rasanya masih dalam proses mengenal dunia blogging. Sekadar berkongsi cerita n ilmu yang ada.


mama: baru tau betapa bestnye ada diary maya ni :))

Friday, July 23, 2010

Sepetang di Kota pentadbiran Kerajaan Johor-Iskandar City, Nusajaya

Posted by kemma at 11:40 PM 2 comments
Hari ni xde ape yang aku nak bebel or melalut. Seperti yang aku janjikan, aku nak share pic yang aku amik mse pegi Kompleks Kerajaan Johor Di Iskandar City, Nusajaya. Pada yang dah penah pegi...cantikkan tempat ni!! pada yang blom penah sampai..xpe take time sebab tempat ni lom siap sepenuhnya..masjid pon blom berdiri lagi. Tempat ni ala2 Putrajaya gitu. Nusajaya ni lam 15 minit dari umah aku tru 2nd link( highway ke Singapore melalui Tuas).

Kota Iskandar ni terletak kira-kira 30 kilometer dari jb town, dibina 4 tahun lepas dengan kos dekat2 RM2 bilion, ni kira setanding dengan pusat pentadbiran Kerajaan Pusat di Putrajaya la.

Kompleks ni ada lima komponen utama iaitu bangunan Dewan Undangan Negeri Johor (DUN), Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (SUK), Dataran Mahkota, kompleks kerajaan negeri dan kompleks Kerajaan Persekutuan. Selain tu, kat sini gak menempatkan pejabat Unit Perancangan Ekonomi Negeri Johor (UPEN), Unit Perkhidmatan Komputer Negeri, Pejabat Penasihat Undang-Undang dan Pejabat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Pembinaan bulding2 mengambil kira seni bina tradisional Johor dengan menampilkan konsep Rumah Limas sebagai asas utama pembinaannya manakala reka bentuk bangunan berdasarkan seni bina Johor - Melayu dan Moor - Andalusia dengan bumbung lutsinar berbentuk permata yang dinamakan Jauhar bagi bangunan DUN.

Kota Iskandar adalah nadi kepada bandar Nusajaya yang akan mempunyai enam komponen lain iaitu Medini, Kelompok Perindustrian dan Logistik, Bandar Perubatan, Bandar Pendidikan, jeti Puteri Harbour dan destinasi resort dunia.

Jeti Puteri Harbour di Persiaran Waterfront menawarkan pemandangan indah Selat Johor yang akan menjadi lokasi ideal bagi acara bertaraf antarabangsa. Sekian berita..hihi


Hehe ..sure korang boringkan...macam bace broser jer..bukan apa ni sume aku gugel sbb takut jugak tersalah info ..marahh sultan Johor nanti..:D. Ok aku stop n enjoy de pic yer



exit 311 tru 2nd link




klo datang tengok board ni ye..:D



sekali pandang cam bumbung yang belum siap..tp senaqnye ni mmg pesyen gtu..pic Bulding kerajaan pusat
anak dara depan pejabat menteri besar
Depan buldin Dewan Negeri
ni depan Dataran mahkota n belakang tu bulding Pejabat Menteri Besar
Ni depan bulding Dewan Negeri
Puteri Harbour
Puteri Harbour
Kakak, Abah, Ammar n adik at Puteri Harbour
Mama n Ammar at Puteri Harbour
ammar nak upah :D

Lepas penat berjalan, hari pon makin senja..On the Way balik , banyak sangat motor kuar dari Tuas, tu sume rakyat Malaysia yang cari rezeki di singapore, so waktu pagi subuh2 dah banyak motor merempit tru 2nd link nak ke singapore n same gak time balik. Disebabkan aku berpose suami tersayang banje makan kat Pizza Hut Jusco Bukit Indah. Mula2 anak2 request nak makan di Chicken Rice shop..but kat Jusco Bukit Indah xde..so time nak berbuka pon dah dekat we all decide makan pizza je. Anak2 aku lebih suke KFC n McD tapi apasalahnya sesekali tukar selera...boringla asal keluar je asik nak pg KFC n McD. Enjoy the pic yer..


yummy..

till then cerita jalan2 ..nnt kita bercerita lg..daa


mama:best kan dapat spend time ngn family..utamakan keluarga anda..:))




takut gigi n tulang reput..

Posted by kemma at 8:02 AM 3 comments
Hari ni dah masuk 6 hari aku berpose bulan syaaban..Alhamdulillah setakat ni aku mampu lagi walaupon terasa jugak penat n kering sangat bibir. Hari pertama n kedua aku kerap rasa nak pitam terutamanya bila nak start bangun n berjalan.Plak tu ammar mmg sangat kuat bf tp mse 1st day dia mcm x ske sgt bergayut..kesian plak aku tengok.

Sebelum ni aku mmg malas gila nak minum susu, walaupon aku tau sebaiknya ibu yang bf patut amik sumber makanan yang boleh meningkatkan kalsium dalam badan. Kesan dari sikap malas aku ..ni aku agak2 jerla..aku selalu cramp di tengah malam n last month aku terpaksa cabut gigi sbb lubang pada gigi yang dah ditampal dah makin besar so aku decide cabut walaupon doctor ada bagi suggestion still boleh ditampal..hihi mayb disebabkan aku berdebar gila bila jumpa dentist aku terbuat keputusan tuk cabut..hihi:D..alang2 dah jumpa dentist ni aku cabut jerla..sbb aku xmo dtg banyak kali dah ..seram sejuk woo..

Masalah kejang otot waktu malam, perghhh boleh wat aku menangis n yang paling tak tahan tengah dok cramp tu ammar plak nak bf..adoiii penah aku terpaksa susukan kat sofa sbb aku dah x mampu nak baring..aku bf ammar sambil menangis. Kesian En.Amy selalu terganggu tido sbb wife dia cramp. Selalunya En Amy akan urut dari kaki ke betis n dia selalu tolak ke hadapan hujung kaki..tolak sekuatnya..Mula2 aku rsa macam nak marah gak ..tengah sakit paham2 jerla..tapi bila En.Amy gtau ni la caranya nak kurangkan kejang aku pon sabo jer la..Almost every nite aku cramp. Bila siang je masih terasa sakit kat tempat yang cramp tu...

So sekarang ni aku x ngelat minum susu dah..apa yang aku buat ni mmg sebab aku rse sayang kat tulang2 n gigi aku. Lagipon aku muda lagi maa..:D banyak lagi tanggungjawab n impian yang belum aku capai.Tapi disebabkan Vitamin M tu ada ..aku lebih ske amik fresh milh dari susu tepung. Kalau susu tepung memang mula2 je rajin pastu mula la skip waktu minum susu bukan ape aku malas nak bancuh susu.Selalunya lupa..hihi

Disebabkan aku dah mula berpuasa, so susu memang amat penting sebab aku memang x amik makanan lain masa sahur. Sahur aku just amik 3 biji kurma n minum segelas susu. Hihi selain puasa itu 1 ibadah..aku harap sangat berat aku akan turun..:D. Setakat ni aku rasa memang cergas je walaupon puasa n fully bf ammar.

Selalunya aku akan beli susu HL yang Vanilla je.Bukan x ske yang ade flavour tapi masalahnye yang ade flavour tu terlalu la sedap.Semalam En.Amy yang beli susu Hl..agaknye dia takut aku jemu so dia beli yang chocolate..adoiii x tahan akakkkk...rse nak perabihkan je 1 kotak tu..kalo akkkaaakkk ni kecik molek memang tanpa was2 lagi aku dah bedal 1 kotak tu.Walaupon LOW FAT..tapi untuk orang yang macam aku ni..agak tidak sesuaiiii..


mest ada lam freeze..."abang nnt jgn beli yang coklat dah yerkk.." En. Amy: kenapa?x sedap ke? "aisshh xlah..terlalu la sedap..kang skali minum je sekotak nih..hihi


Just nak share sumber2 kalsium and nutrien yang sesuai untuk ibu bf

Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang bersumberkan bahan nutrien seperti :

Kalsium
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran hijau.

Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium.

Kalsium suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet

Vitamin A
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna oren

Vitamin B Kompleks
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati

Suplemen perlu di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B kompleks yang rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian)

Vitamin C
Sumber :buah –buahan (oren, betik, kiwi)

Tambahan suplemen tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi

Adakah Perlu Mengambil Suplemen (Makanan Tambahan) Dalam Diet ?
•Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa laktasi, suplemen tidak diperlukan.
•Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil nutrien tambahan (suplemen) bagi memenuhi keperluan nutrien khusus, jika pengambilan diet tidak mencukupi.
•Perlu diketahui, suplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap.
•Supplemen boleh diambil menurut nasihat Doktor atau Pegawai Dietetik.


mama:syok betul tengok orang kecik molek makan x payah nak had2:))

Tuesday, July 20, 2010

N3 air mata aku...kesilapan ibubapa dalam mendidik anak2

Posted by kemma at 9:31 PM 2 comments
Bak kata pepatah anak itu ibarat kain putih, kitalah yang mencorakkannya. Sebenarnye xde apa yang nak aku ceritakan hari ini just nak share sumthing yamg amat menarik n buat aku mengalir air mata bila membacanya. Terasa banyak sangat kekurangan dalam mendidik anak2 dalam diri ku. Semoga boleh menjadi panduan n bleh buat kita muhasabah diri sebagai ibu bapa yang sedang mendidik anak2 menjadi anak2 yg soleh dan solehah.

1.Kurang berdoa dalam proses mendidik anak
- Doa tak mabrur jika solat tak di jaga
- Doakan kecemerlangan guru-guru

2. Kurang tegas dalam mendidik anak

- waktu belajar
- waktu mengaji
- waktu tidur
- waku riadah
- lain2
- amalkan makan malam sebelum waktu maghrib

3. Lebih banyak memberi belaian negatif(tarhib) dari belaian posiif(targhib)

4. Kurang pandai menjadi kawan kepada anak-anak

Kaedah didikan mengikut peringkat umur

1 hingga 7 tahun

- didik cara gurau

8 hingga 14 tahun

- didik dengan displin dan tunjuk ajar

15 hingga 21 tahun

- didik cara kawan

21 tahun ke atas

- beri kebebasan untuk membuat keputusan

5. Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak

- Anak-anak memerlukan sentuhan kasih sayang yang sama rata. Jangan membezakan kasih sayang antara anak-anak. Jika tak kasih anak, anak tidak kasih pada ibu-bapa.

Amalkan mendakap dan memeluk anak yang akan mendatang kesan kepada anak iaitu badan sihat,IQ tinggi,yakin dan mudah ikut contoh baik dari orang yang berjaya.

Anak-anak yang selalu bercakaran sesama sendiri berpunca dari rasa tidak puas hati kerana tidak mendapat kasih sayang yang sama rata dari ibu bapa.



6. Kurang menghidupkan sunnah dalam rumah tangga

- Ajar kepada anak-anak sunnah nabi dan jadikan ia amalan seharian

7. Kurang menggalakkan Musyuarah dalam membuat keputusan

- Keputusan yang di buat semasa mesyuarat walaupun silap atau salah takkan merugikan

8. Tidak menggantungkan rotan ditempat yang boleh dilihat oleh anak.

- Merotan anak adalah sunat bagi anak-anak yang meninggalkan solat. Namun elakkan dari sentiasa di lihat anak-anak kerana ia akan mendatangkan kesan psikologi yang kurang baik.

9. Kurang mengawasi pendedahan kepada Tv,Video internet dan lain-lain

- Mengikut kajian, anak bangsa melayu paling banyak menonton TV, dalam tempoh 4 jam sehari berbanding kaum Cina 4 jam seminggu

- Jika inginkan kejayaan anak, kita perlu berkorban dengan tidak menonton TV semasa minggu persekolahan

10. Tidak menggunakan masa paling jitu untuk mendidik anak(Teachble moment)

- Sebelum tidur

Baca dan hembuskan di umbun-umbun anak kita surah Al-Fatihah, Ayat Kursi dan Surah Al-Insyirah

- Beri Nasihat kepada anak sebelum tidur

- Waktu anak sedang tidur, bisikkan ke telinganya kata-kata nasihat

- Waktu anak bangun tidur jiwanya bersih bagai bayi baru lahir, tarik ibu jari kaki kanannya dengan ucapan,” Kau anak yang baik,kamu anak soleh dan kamu anak yang pandai, bangun nak, pergi mandi dan sembahyang subuh”

Ramai ibu secara tidak sedar mendoakan atau menjadikan anaknya derhaka dengan menyuruh anaknya membuat satu-satu perkara dengan percakapan berulang-ulang kali. Sekali disuruh sembahyang di balas nantilah sekejap lagi, di suruh sekali lagi pergi sembahyang di balasnya nanti lah masih ada waktu lagi, anak engkar perintah ibu yang menjadikannya derhaka. Oleh itu jangan suruh anak lebih dari sekali, gunakan lah pendekatan psikologi untuk anak menuruti suruhan kita.

- Lepas mandi jiwa anak tenang berikan nasihat, jangan dimarahi kesalahan anak selepas anak selesai mandi. Kerana ia meninggakan kesan yang dalam kepada jiwa anak.

- Lepas sembahyang berjemaah, di atas sejadah berikan tazkirah dan nasihat kepada anak-anak

- Lepas mengaji/membaca al-Quran nasihati lah anak-anak dengan amalan yang baik-baik.

- Lepas Riadah, ketika ini kepenatan akan menghilangkan tekanan yang di hadapi anak-anak, berikan lah apa jua nasihat yang ingin di sampaikan kerana masa ini mudah anak-anak menerimanya.

Bagi anak-anak yang degil sukar menerima nasihat dari ibubapa bacakan petikan Al-Quran dari Surah Toha ayat 1 hingga 5 untuk melembutkan kedegilan anak-anak dan

Surah Hasyr ayat 21 dan seterusnya. Bagi anak yang sukar solat baca surah Ibrahim ayat 40 bagi anak tak lupa solat.

Adalah penting ibubapa sama-sama memainkan peranan di dalam mendidik anak-anak

Jika si ibu memarahi anak-anak, bapa jangan pula turut sama memarahi anak, sebaliknya bapa membawa peranan memujuk anak tersebut dan begitulah juga jika sebaliknya. Amat penting dalan situasi ini tiada unsur sebotaj di dalam memainkan peranan masing-masing, dengan memperlekehan pasangan kita di hadapan anak-anak kita.

Amalan IbuBapa Yang Cemerlang

1. Jaga amal ibadah
2. Solat Taubat setiap malam
3. Istighfar dan zikir
4. Solat Hajat dan tahajud
5. Solat Istikharah

- Kita tidak tahu perbuatan atau keputusan yang di buat pada anak samada betul atau salah, sembahyang istikharah menbantu melegakan kebuntuan dan kerisauan kita.

6. Solat Witir
7. Maafkan semua orang sebelum tidur

- kesan dari amalan ini:

i. Mencucikan hati

ii. fikiran jadi tenang

iii. Menyembuhkan penyakit

iv. Cantikkan wajah

v. Makbulkan doa

vi. Menarik hidayah dari Allah S.W.T

v. Redha dan tak mudah patah semangat

8. Tidak memperkecilkan kebolehan anak.

- Setiap baik atau buruk yang datang kepada setiap insan ada kebaikan untuk insan tersebut



9. Lebih tegas dalam mendidik anak( waktu belajar,mengaji,tidur,riadah dan lain-lain)
10. Lebih banyak memberi belaian positif daripada negatif

- Ingatlah setiap percakapan,apa yang kita fikir dan niat dalam hati ibubapa akan menjadi doa kepada anak-anak..

- Gunakan perkataan yang baik-baik semasa interaksi dengan anak-anak. Selalu memuji anak-anak dengan pujian anak aku pandai,anak aku baik Cuma ia tidak pandai di dalam ekademik.

11. Belajar menjadi kawan kepada anak-anak.
12. Memberi sentuhan kepada anak-anak
13. Rumah tangga yang harmoni dan penuh kasih sayang.

- selalu amalkan sebelum tidur suami dan isteri saling memohon kemaafan

14. Punca rezeki yang berkat dan sempurnakan zakat
15. hubungan baik dengan guru-guru
16. Berdoa secara positif. Buangkan rasa risau, kerana risau itu adalah bisikan syaitan.





mama: berusaha menjadi yang terbaik..kerana mama cuma mahu anak2 mama berjaya didunia dan akhirat. sayang yang x penah ada hujungnya untuk aishah, adam n ammar..smoga Allah berikan kesihatan yang baik, hati yang terang serta akhlak yang terpuji..amin

hujan+lapo=mencekek je kejenya

Posted by kemma at 10:46 AM 2 comments
Ahad tu hari JB sepanjang hari hujan. So xde aktiviti luar umah melainkan duduk mengadap tv, ulangkaji dengan kakak n adik. Tersangatla boring n mampus x larat nak layan tekak yang asik nak makan je..pas satu..satu je yang masuk mulut.

Pas bekfast roti canai..kul 9.30 pg...kul 11 smbil nak masak tengahari, aku bedal jemput bilis. Then makan tghhari..menu ahad sangat simple sayur kacang tempe,ikan goreng n sup ayam. Dah makan tengahari mengadap tgk nona n suh anak2 baca majalah aulad yang baru beli ari jumaat tu ari. Tengok nona..last2 nona tgk aku..aku pon lesap terkrohh2 mse bf ammar..ammar pon syok la tdo smbil mengempeng x benti2..plak tu hujan..wah sedap je bergayut.

Sedar x sedar c kakak kejutkan..dengan nada slow n manja2(sure takut kna marah sbb kejutkan mama..hehe..)
"mama, td kan kakak buka freeze..pastu kakak tgk sosej ada lagi mama, ada 4 je"
"dah tu kenapa?"mata x buka lagi ni..mulut je cakap..kening mmg berkerutla..sure takut:)
"kakak nak makan sosej ngn roti"
"yela2"muncung...dalam hati aku pon lapo jugak..sedap gak ni..hujan kat luar pon xdak tanda nak benti yang aku ni dah bape kali dah mencekik.

Aku pon dengan pantas buka freeze amik sosej..hurmmm 4 ketui je?mana nak cukup ni..ni aku sorang pon x cukup..hehe tamak betui..so after aku rebus sosej tu aku belah 2 so nampakla banyak..nak wat camna ..ada byk tu je kan..hehe. Kali ni aku snap apa yang aku masak.Sebelum ni aku x buat sangat tambah depan anak2. Sure diaorang konpius giler tgk kelakuan mama diaorang..pehal la mama ni..

So ni la pic yang aku snap mse wat roti sosej goreng..




selalunye kalau orang buat roti goreng, bahagian tepinya dibuang kan?..tapi aku bedal je malas nak buang n aku ske bahagian tepi tu after digoreng sangatla rangup.


banyak jugak hasilnya pas di potong..pastu terus bedal sambil tgk tv




mama:mana nak tumpahnya kuah klo x ke nasik..dah pesen pemakan :D



 

©2009 da tru luv | by TNB